luni, 16 noiembrie 2009

Madonele lui Botticelli






Cred ca nu exista om in lumea asta mare (sigur e valabil pt Europa) care sa nu fi vazut, macar o singura data, imaginea Florei din "Primavara" lui Botticelli. Cred ca la fel de celebra e si imaginea zeitei Venus din "Nasterea Venerei". De aceea aici am decis sa prezint numai Madona si pruncul.
Soarta e uneori ciudata iar soarta acestui pictor al Renasterii, care a trait intre anii 1445-1510 e o dovada ca totul se plateste in viata asta. Era un pictor de succes, cu un stil de o suavitate, gratie, fluiditate si eleganta incontestabila, care, la fel ca si alti pictori ai epocii a pictat atat tablouri cu subiect religios cat si tablouri cu subiecte inspirate din mitologie. Era doar epoca Renasterii, cea care redescoperise arta antica si valorile ei, promovandu-le prin opere ramase in patrimoniul universal. Pictase in 1481 chiar si trei fresce pt Capela Sixtina, "Tentarea Lui Christos" "Scene din viata lui Moise" si "Pedepsirea lui Corah", la comanda lui Sixtus al IV-lea.
Se afla la Florenta, unde a pictat, intre altele, portretul lui Giuliano de Medici, care facea parte din puternica si bogata familie care a protejat artele, cand acolo a inceput sa predice Savonarola. Girolamo Savonarola era un calugar dominican fanatic, oripilat de importanta care se dadea mostenirii artistice pagane, ca si de moravurile cam usuratice din acea vreme, in special ale papei Alexandru al VI-lea din faimoasa, pt faradelegile sale, familie Borgia, dar era scandalizat si de modul de viata al familiei Medici.
El vedea in toate acestea semnele Apocalipsei si a inceput sa tina predici in aceasta directie chemand spre o adevarata revolutie morala si aplecare spre ascetism. A avut un mare succes si una din persoanele care au fost puternic influientate de el a fost si Sandro Botticelli. Acesta a mers pana intr-acolo incat si-a aruncat in rugul aprins de Savonarola (in scopul de a distruge tot ce era articol de lux sau de desfrau), o parte din propriile sale picturi.
Nu a fost singurul care a aruncat in foc obiecte de arta de mare valoare, multi florentini, infricosati de predicile apocaliptice (se apropia anul 1500, socotit ca aducand sfarsitul lumii, conform cartii lui Ioan din Patmos, Apocalipsa) ale celui ce era considerat profet, au adus de buna voie la Manastirea San Marco, unde Savonarola era Prior, obiecte care le apartineau si erau destinate distrugerii.
Dupa opinia mea Savonarola era de condamnat nu numai din cauza fanatismului si a exceselor sale religioase, ci si pt ca a vazut in regele invadator francez Charles al VIII-lea pe salvatorul italienilor. Savonarola a instituit in Florenta un fel de politie religioasa, cred ca acest model este aplicat in vremea noastra in Republica Islamica Iran de catre militiile ayatolahului, cele care pedepsesc abaterile de la morala islamica, sau un ex si mai clar a ce a insemnat influienta lui inFlorenta ar fi regimul taliban din Afganistan.
Totusi nu sprijinul acordat francezilor i-a adus pieirea, ci conflictul cu papa si cu biserica franciscana, care l-au chemat la un fel de duel (franciscanii) in care sa se vada cine are dreptate, dar GS si discipolii sai nu au participat la acesta, lucru ce i-a facut pe florentini sa se revolte contra lui. GS a fost luat prizonier, judecat de delegatii papali si dominicani, condamnat la moarte si executat in 1498.
Botticelli si-a sfarsit zilele in mizerie si secole dearandul opera sa a fost ignorata. El n-a fost niciodata casatorit si se spune ca ar fi fost indragostit de o nobila maritata, Simonetta Vespucci, care a servit ca model pt "Nasterea lui Venus", desi murise cu 10 ani mai inainte, in 1476. SB a cerut sa fie ingropat la picioarele sale, si dorinta i-a fost indeplinita.
Cand am scris despre Sandro Botticelli, in afara de cultura mea generala m-am bazat si pe Wikipedia, ca si pe draga mea Olga's Gallery iar pt viata lui Savonarola am consultat Catholic Enciclopedia.

2 comentarii:

Unknown spunea...

NENOROCIRE!!!
Unde-ai fost pân-acum, femeia lui Dumnezeu???
Mă duc să mă-mpuşc!!!
Daca_nu_nu.

Viorica spunea...

Pai unde sa fiu? Aci,unde mi-e locul. Tu pe unde ai bantuit panaacum? Ca la Lia apar si eu, cica as fi o duoamna. Uite d-aia e bun blogrollul, altfel nu ne intalneam nici la Neamtu in Jermanica.
Ce bine-mi pare ca o sa mai vii!