The Ghent Altarpiece (wings open)
The Ghent Altarpiece (wings closed)
The Ghent Altarpiece- Adoration of the Lamb
The Annunciation. Before 1435
Small Triptych
Sfantul Ieronim în atelier, (1441-1442)
Portrait of Giovanni Arnolfini and his Wife
Stigmatization of St Francis
Posibil Autoportret
Portrait of Giovanni Arnolfini
Portrait of Cardinal Niccolò Albergati
Madonna Lucca
Portrait of Christ
Omul cu tichia albastra=Portrait of a Goldsmith (Man with Ring)
Madonna from the Inn's Hall. 1433
Madonna in a Church. 1437-1439
Madonna by the Fountain. 1439
Madona canonicului van der Paele (1436)
Madona cancelarului Rolin
Madona cancelarului Rolin
Diptych
Last Judgment
Crucifixion
Una din marile bucurii ale vietii mele a constituit-o cumpararea si citirea cartii "Pictura flamanda si Renasterea italiana" de Paul Philipot, aparuta la editura Meridiane in 1975. Era inainte de concediu, pe care l-am petrecut pe malul Lacului Fundata, din judetul Ialomita, si imi amintesc cu cata placere priveam acele reproduceri alb-negru, unele destul de neclare, dar multe.
Una din marile bucurii ale vietii mele a constituit-o cumpararea si citirea cartii "Pictura flamanda si Renasterea italiana" de Paul Philipot, aparuta la editura Meridiane in 1975. Era inainte de concediu, pe care l-am petrecut pe malul Lacului Fundata, din judetul Ialomita, si imi amintesc cu cata placere priveam acele reproduceri alb-negru, unele destul de neclare, dar multe.
E adevarat ca in aceasta carte sunt si reproduceri de pictori germani, cum ar fi Albrecht Durer, si chiar italieni, dar asta era un motiv in plus de bucurie pt ca am avut ocazia sa-mi "formez ochiul", ca sa zic asa si sa fiu in stare, multi ani mai tarziu, sa-mi dau seama cand unii tineri entuziasti, cred eu, dar cu putina educatie estetica (sau poate mai putin tineri dar rau intentionati, nu stiu) au produs unele ppsuri in care reproducerile erau departe de a fi ale pictorului clamat sau erau puse deavalma opere ale mai multor pictori.
Tot in acelasi an si la aceeasi editura aparuse "De la Van Eyck la Brueghel", de Max Friedlander, tot cu reproduceri multe si de multi pictori, tot in alb-negru. Cartea aceasta mi-a trezit interesul pt Rogier Van der Weyden, care mise pare mai spiritualizat, mai hieratic decat Van Eick.
Ce-mi place mie la Van Eyck (de departe cel mai indragit de mine) este maiestria cu care a redat in culori de ulei (unii sustin ca el a inventat acest mod de a picta, ce e cert e ca a ajuns la asemenea perfectiune incat e greu sa cred ca l-a egalat cineva) o multime de amanunte, des citate intr-o vreme cand pe admiratorii de arta de la noi ii palise mandria patriotica de a avea in Muzeul de Arta al Republicii portretul omului cu tichia albastra. Cea mai mare lauda care i se aducea atunci lui Van Eick era minutia cu care a pictat fiecare fir din barba omului.
F cunoscut este si "Portretul lui Giovanni Arnolfini si sotia" care a fost analizat de criticii de arta pe fiecare cm patrat, unii, cum ar fi Erwin Panofsky, ajungand la concluzii surprinzatoare in ce priveste simbolistica, altii axandu-se mai mult pe tehnica folosita.
Eu am admirat, in acele cateva reproduceri de Van Eyck, asa in alb-negru cum erau, finetea detaliilor si opulenta vestmintelor. Sunt bucuroasa ca internetul mi-a dat posibilitatea sa gasesc reproduceri color, pe unele situri aparand numeroase detalii din tablourile considerate mai importante.
In aceste reproduceri colorate am putut admira felul in care reuseste JVE sa redea adancime spatiului pictural si sa creeze senzatia de volum in acele picturi care par a fi reprezentari picturale ale unor statui. Simt o atractie deosebita pt iluziile optice si JVE le-a folosit din plin in opera sa. Nu ma pot impiedeca sa nu remarc faptul ca multe personaje nu exceleaza prin frumusete fizica (desi se pare ca atunci erau la moda burticile bombate) totusi extraordinarul har al pictorului ma face sa ma uit cu mare placere la tablourile sale.
Pentru biografie recomand Wikipedia in romana (apreciez efortul de a traduce, dar uneori greselile de tiparire--typo-- sunt suparatoare, desi greseli din astea am si eu destule, mai ales din cauza clapei de distantare care e cam defecta) dar pt o documentare mai delaliata e mai bine sa se mearga la sursa, si anume articolul in engleza, iar pt biografie, descriere a unor tablouri si reproduceri recomand doua situri care pot fi consultate si daca doriti sa stiti cate ceva despre alti artisti: Web Gallery of Art si draga mea Olga's Gallery care nu odata mi-a furnizat materiale pt ppsuri, din aceste doua situri am imprumutat si reproducerile.
Un site care e un fel de wiki, fiind completat cu imagini downloadate de amatori si care pretinde ca are operele complete ale pictorilor din catalogul lui, are si el o pagina dedicata lui Van Eick, am observat ca aici apar cam aceleasi reproduceri din WGA.
4 comentarii:
Chiar, ciudată asemănare! Dacă Iohannes ar fi fost olandez, mai înţelegeam. Sau Van Eyck neamţ.
Deşi, chiar şi olandezii ăştia, tot un fel de nemţi, nu seamănă de fel cu Ştefan cel Mare:)
Mai Val, degeaba faci mishto. Daca mergi pe http://www.jan-van-eyck.org/home-2-24-1-0.html
o sa vezi ca exact asa scrie. My mistake, trebuia sa precizez ca iar am folosit copy/paste. Nu mai fac Update, ca deja am pierdut un abonat la emailurile de pe setari blog. Il inteleg. Bietul om nu mai facea fata la avalansa de trimiteri, pt ca daca editam un post il reprimea si daca faceam 2 editari primea acelasi articol de 3 ori.
Ah, am uitat. Am dat peste Johannes de Eyck asta cam cum s-a intamplat cand am pozat varanul din Koln, ti-amintesti?
Minunat post
multumesc foarte mult
:)
mare noroc pe noo ca avem asa ceva la muzeul de arta-e o minune tabloul
o saptamana foarte buna
:)
Trimiteți un comentariu