sâmbătă, 12 septembrie 2009

DaeJang Geum = Giuvaerul Palatului


Multumita lui Belle de Jour prin linkurile pe care mi le-a recomandat (le gasiti la comentariile la GiuvaerulPalatului) am reusit sa aflu o multime de lucruri despre acest serial atat de apreciat in lumea larga si, dupa toate aparentele, si la noi. Eu cel putin astept cu multa nerabdare fiecare episod si nu incetez sa ma bucur de felul in care e regizat, modul in care joaca actorii, costumele, punerea in scena sau invataturile pe care le primim in fiecare episod.

Sunt multe femei, in special in Occident, care recunosc, parca mandre de ele, ca nu au habar de gatit. Poate fac bine ca nu incearca pt ca pe langa faptul ca a gati poate deveni o arta, cum reiese f bine din partea din serial in care eroina lucreaza la bucataria palatului, prepararea mancarii poate deveni o filozofie.
Se insista mult in revistele si articolele publicate pe net destinate femeilor pe modul cum trebuie prezentata mancarea la masa, pe faptul ca trebuie sa bucure si ochiul, nu numai stomacul (nu o data sotul meu mi-a spus, cam cu naduf, "parca faci mancare pt ochi") si doar in treacat ca trebuie gatita cu dragoste. "Giuvaerul Palatului" ne invata ca atunci cand pregatim o masa trebuie sa tinem seama atat de gusturile celor carora le e destinata cat si de starea lor de sanatate.

Ce folos ar fi sa pregatim o minunata varza cu afumatura, prezentata oricat de artistic, daca cel care trebuie sa o manance sufera de colita sau hipertensiune? Sau ce folos ar fi sa faci un tort ornat cu mult talent daca pui in el zahar si mult unt iar sarbatoritul sufera de diabet si hipercolesteromie? Si exemplele ar putea continua. Chiar si o persoana perfect sanatoasa ar aprecia prea putin o masa extrem de copioasa dupa care abia se poate ridica de pe scaun. Acum sa nu credeti ca sunt vreo experta in bucatarie sau gatit sanatos, spun si eu ca popa "faceti ce va zic eu..."

Pt ca s-a ajuns la partea in care Jang Geum se ocupa de medicina fiecare episod e un fel de enciclopedie de cultura medicala orientala. Mi-ar placea sa pot procura scriptul serialului ca sa aprofundez tot ce se spune acolo.
Si nu in ultimul rand serialul e interesant prin faptul ca personajul principal e bazat pe o persoana reala. Serialul a fost prezentat in unele tari cu 54 de episoade, in altele cu 70. in lipsa de alte informatii inclin sa cred ca la noi a fost aleasa varianta cu 54 de episoade. Nu m-am lamurit in ce limba e vorbit (nu ca ar avea vreo importanta prea mare, doar sunt tufa de Venetia in materie de limbi orientale, dar cuvintele par japoneze rostite cu accent diferit, si daca ar fi asa, cum serialul a rulat si in Japonia ar fi mare pacat pt ca pt japonezi va fi fost cam aceeasi senzatie pe care am avut-o noi cand TVR a programat un serial de desene animate de prezentare a Bibliei vorbit intr-o romana cu un accent atat de ciudat incat parea o limba straina)


Iata ce scrie, intre altele, DramaWiki despre serial (ca de obicei intai am sa public textul in engleza apoi, acolo unde e cazul, am sa traduc)
About 500 years ago during the time of Chosun Dynasty, Korea boasted a rigidly hierarchical and male dominated social structure. Set in this period, "Jewel in the Palace" is based on a true story about a legendary girl (Jang-Geum) who became the first woman to be the supreme royal physician of her times. Despite her poor condition as a low class girl in the male dominated society, Jang-Geum overcame a series of social discrimination and landed herself as a royal cook, later becoming the royal physician, then ultimately the physician in charge of the king. She was even given by the king the title "The Great Jang-Geum". The story of her checkered life on her success and breakdown as well as her love story beautifully unfold. "Jewel in the Palace" is sure to touch your heart.

Acum aproape 500 de ani, in timpul dinastiei Chosun, Coreea se lauda cu o ierarhie rigida si o structura sociala dominata de barbati. Actiunea Giuvaerului Palatului e plasata in aceasta epoca si se bazeaza pe o istorie adevarata despre o fata legendara (Jang Geum) care a devenit prima femeie din timpul ei care a ajuns medicul personal al regelui. In ciuda conditiei ei modeste de fata din clasa de jos intr-o societate dominata de barbati Jang Geum a depasit o serie de discriminari si a ajuns bucatareasa regala, apoi medic la Palat si in final medicul personal al regelui. Regele chiar i-a dat numele de "Marea Jang Geum". Povestea vietii ei atat de incercate cu succese si esecuri ca si povestea de dragoste se desfasoara tare frumos. E sigur ca "Giuvaerul Palatului" o sa va mearga la inima.


Distributia:
Lee Young Ae as Suh Jang Geum
Jo Jung Eun as young Suh Jang Geum
Ji Jin Hee as Min Jung Ho
Hong Ri Na as Choi Keum Young
Im Ho as King Joong Jong
Yang Mi Kyung as Han Baek Young (Jang Geum's cooking teacher)
Yeo Woon Kye as Jeong Mal Geum
Han Ji Min as Shin Bi
Lee Se Eun as Yeol Yi
Im Hyun Sik as Kang Deok Gu
Park Jung Soo as Park Yong Shin
Jo Kyung Hwan as Oh Gyeom Ho
Park Eun Hye as Lee Yeon Saeng
Choi Ja Hye as Chang Yi
Kang Jung Hwa
Geum Bo Ra as Na Joo Daek (35)
Lee Ip Sae
Lee Seung Ah as a Doctor trainee
Jun In Taek as Jung Yoon Soo
Eom Yoo Shin
Won Duk Hyun
Kim Hye Sun as Ms. Park (Jang Geum's mom/Royal lady attendant, 18-28)
Kyun Mi Ri as Ms. Choi (Keum Young's paternal aunt, 38)
Lee Hee Do as Choi Pan Sool (45)
Ji Sang Ryul as Park Il Do (25-50)
Park Chan Hwan as Suh Cheon Su
Maeng Sang Hoon as Jung Woon Baek (45)
Kim Do Yun as Shi Yeon
Lee Se Eun
Kim Yeo Jin
Jun Soo Yeon
Kim So Yi
Joo Da Young
Kim So Young as young Jo bang

Chief Producer: Jo Joong Hyun
Director: Lee Byung Hoon
Writer: Kim Young Hyun

10 comentarii:

Belle de Jour spunea...

:)
Multumesc pentru mentionarea in post.
Ma repet:Imi pare foarte bine ca iti place serialul. Este chiar foarte frumos.
Chiar daca e o telenovela coreeana eset facut altfel, parca ...cu mai mult "cap".
:)
Un serial care se transmite acum in Coreea, tot istoric este acesta:
http://www.youtube.com/watch?v=XV0sXdPHaus
poate il vor difuza si la noio...am invata si noi putina istorie, am intelege mai bine alte civilizatii etc
O zi de duminica buna.
Belle de Jour

Viorica spunea...

Multumesc si pt acest link. Se pare ca acest nou serial, Queen Seon Duk e total diferit ca abordare si tratare fata de Dae Jung Geum, mai apropiat poate de Crunching Tiger, Hidden Dragon. Cred ca mi-ar placea sa-l vad la noi, dar mi-e teama ca fiind asa de nou mai avem de asteptat.

Belle de Jour spunea...

:)
Cred ca asa este-e in linia filmului respectiv dar...este istoric.
Oricum, imi cer scuze post festum pentru greselile de scris din comentariul anterior-mi-era somn :) dar nu m-am abtinut sa nu comentez la tine cand am vazut subiectul
:)
O zi buna in continuare.

Viorica spunea...

Oh, internetul asta o sa ne faca pe toti mai ingaduitori cu greselile neintentionate de scriere. Fiica mea mai mare a fost penalizata la admiterea in liceu pt o presupusa greseala de scriere despre care corectorul a crezut ca e un dezacord (dar nu era) se pare ca au fost alte interese la mijloc. Ei,totule bine cand setermina cu bine, acum e de cativa ani in campul muncii, dupa ce si-a luat si masteratul cu brio, si cred ca e apreciata in sfarsit dupa merit.

Viorica spunea...

Un alt film istoric, Empress Chun Chu sau Cheon Chu Taehu / Empress Cheon Chu / Iron Empress,
produs de coreeni poate fi vazut, cu subtitrari in engleza, for free, http://www.mysoju.com/empress-chun-chu/

Viorica spunea...

32 episoade din Queen Seon Duk pot fi vazute free, online, cu subtitrare in engleza http://www.mysoju.com/queen-seon-duk/

Unknown spunea...

Tot serialul cu subtitrare in engleza la:
Chapters 1-25 http://www.tudou.com/playlist/id/308871/

Chapters 26-50 http://www.tudou.com/playlist/id/314045/

Chapters 51-70-episode 70d is the End http://www.tudou.com/playlist/id/313909/

Unknown spunea...

Toate episodele pot fi vazute cu subtitrare in limba engleza la adresa:
Chapters 1-25 http://www.tudou.com/playlist/id/308871/

Chapters 26-50 http://www.tudou.com/playlist/id/314045/

Chapters 51-70-episode 70d is the End http://www.tudou.com/playlist/id/313909/

toate episoadele pot fi downloadate cu aceeasi subtitrare la adresa:http://thepiratebay.org/torrent/3623763/Dae_Jang_Geum

Viorica spunea...

@Marian
Multumesc pt vizita si linkuri. Te invit sa mai zabovesti pe blogul meu si sa mai citesti si altceva. Ai putea sa observi ca am dedicat trei articole acestui serial si in ultimul am dat link la un site care ofera subtitrari in engleza pt varianta cu 50 de episoade, precum si la unul cu subtitrari in romana. Dar poate te-ar interesa si altceva din acest bazar care a devenit blogul meu.

Anonim spunea...

eu din pacate nu am vazut ep 29 vrea cineva sa mi-l povesteasca?contctatzi-ma la id andreea.ema95 multumesc anticipat