E frumoasa Dambovita dar puteeee....
Welcome to Dracula Club
Fiind joi si nu marti n-am putut fotografia cozile enorme de oameni care cer ajutorul SfantuluiAnton, patronul comerciantilor, calatorilor si...hotilor, printre alte minuni care ii sunt atribuite.
Nu-i asa ca e frumos felinarul?
Practic stau in Bucuresti din 1957, am trecut de nenumarate ori pe langa aceasta cladire dar habar n-am avut ca aici e o Academie.div>
Somn usor in Parcul Izvor, ziua in amiaza mare
Pentru ca tinerelul (in comparatie cu alte capitale europene) nostru oras "implineste o frumoasa varsta" si pt ca aveam treaba pe langa Sf Vineri (raposata biserica, una din multele daramate de Ceausescu pt ca nu corespundea "viziunii" sale artistice de om fara educatie) si pt ca nu-mi lipsea camera foto din valijoara pe care o numesc eu poseta am facut o scurta plimbare pana la Izvor.
Inainte de a mai povesti cate ceva despre orasul meu natal o sa spun de ce am pus frumoasa varsta intre ghilimele. Pe vremea cand casa noastra era plina si imi petreceam mai mult timp in bucatarie decat acum aveam acolo un aparat de radio antediluvian, un tranzistor adus din Uniunea Sovieteica, marfa solida, de calitate, adaptat de sotul meu pt priza. Aparatul avea un mare dezavantaj: mergea bine doar pe Radio Romania. Ascultam, nu odata enervandu-ma cand erau emisiuni care proslaveau stim-noi-pe-cine (urmez exemplul lui Harry Potter si nu scriu infamele nume) emisiunile de dedicatii muzicale.
Cele mai multe erau destinate unor persoane care invariabil implineau o frumoasa varsta, indiferent daca erau sugari, toddleri, copii, adolescenti, maturi sau la a n-a varsta. Sigur, viata are frumusetile ei la orice varsta, dar limba romana are un vovabular destul de vast din care sa se poata alege dedicatii. In fine, m-am racorit un pic.
De cand am camera foto, dar mai ales de cand am folosit-o intens in timpul calatoriei mele in Irlanda si cele cateva zile in Germania (cei veniti de curand aici si care vor sa vada fotografiile facute atunci pot da click pe eticheta Fotografii pt a gasi linkuri catre numeroasele albume cu poze din acea perioada, si nu numai) am inceput sa privesc cu alti ochi, de turist, orasul acesta care imi e cu adevarat f drag, cu toate neajunsurile lui, orasul prin care curge raul despre care se canta "Dambovita apa dulce/ Cin-te bea nu se mai duce". Fereasca sfantul sa mai bea cineva apa din Dambovita, pt ca pute de-ti muta nasul din loc, lasa ca nici pe vremuri nu te puteai apropia de ea in zona tabacariilor sau a abatorului, imi amintesc ca pe cand mai functiona Abatorul pe langa Lemaitre aka Timpuri Noi venea cateodata asa o putoare de acolo incat desi str Laboratorului, unde se afla atunci laboratorul in care lucram era la oarece departare tot ne venea rau.
Pe langa palatele construite prin secolul 19, care i-au adus Bucurestiului faima de Micul Paris exista nenumarate cladiri si vile vechi, mai mult sau mai putin impunatoare, cu detalii de arhitectura (cateva am incercat sa le arat aici) inca atragatoare, in ciuda faptului ca s-au innegrit din cauza poluarii.
Am primit de curand un pps incantator cu Saint Petersburg. Nu stiu daca e vorba numai de maiestria fotografului sau de alt fel de management al orasului, dar in acel pps nu erau cladiri cenusii. Sau poate au fost alese cele mai frumoase. Avem si noi biserici frumoase, desi stim-noi-cine pornise intr-o vreme un adevarat razboi impotriva lor fie daramandu-le (cea mai dramatica a fost punerea la pamant a bisericii Sf Vineri) fie mutandu-le mai la dos.
Ma bucur ca furia imobiliara ( ce incearca sa transforme orasul intr-un epigon americano-vest european) care a urmat furiei iepocii de aur (cu pretentia de a transforma Bucurestiul dintr-un oras european intr-unul nord coreean) nu a reusit sa distruga de tot bijuteriile capitalei noastre (dupa umila mea parere cea mai frumoasa cladire e Palatul Unesco, botezat de familia noastra "Castelul din Povesti")
Pacat ca un oras asa de mare are prea putine parcuri mari (nu mai comentez cum incearca furia imobiliara sa le distruga) dar e de laudat intrecerea ecologista dintre primari. Daca si drumurile ar fi mai acatarii...dar dupa cum zice si presedintele cel iubit(or) de ministrese de turism, nu trebuie sa ne facem griji, turistii circula numai cu avionul.
Si pt ca am pomenit de primari am urmarit aseara sfatul inteleptilor tineri de la Antena 3: Mihai Gadea, Mihai Morar, Mihai Bendeac si ultimul pe lista, nefiind Mihai, Daniel Buzdugan care pareau a fi de parere ca dragul lor doctor primar si-ar putea atinge, vorba lui Murphy, culmea incompetentei la carma tarii. Ziceau ei ceva despre un proiect, laudat de MB, cu instalarea a 30 de ceasuri aurite care ar fi pus eticheta de "Orasul cu 30 de ceasuri de aur", uitand ca deja avem eticheta de "Orasul cu cel mai lung carnat din lume si cu cel mai mare tort"
2 comentarii:
"Pacat ca un oras asa de mare are prea putine parcuri mari"
Daca le-ar avea, ar fi pline si acelea de gunoaie...
In ultimii ani eforturile de igienizare a orasului sunt vizibile,cel putin in zonele pe care le frecventez eu. Mi s-a intamplat sa astept autobuzul si pe banca langa mine s-a asezat un tanar care a inceput sa scuipe coji de semintepe jos. l-am intrebat "ai observat ce curat e troruarul?" Incepand din acea secunda nu a mai aruncat nici o coaja,le-a strans in pumn si le-a aruncat in cosul de gunoi din apropiere. Deci se poate!
Trimiteți un comentariu