joi, 9 iulie 2009

Aspiratii

Victor Vasnetzov-- Cavalerul la rascruce
Ivan Kramskoi-- Hristos in desert

Fiecare om, chiar si cel mai umil, are aspiratii. Cei mai multi aspira la glorie, avere, putere.
Gloria, cum bine au spus latinii, e trecatoare. Tabloul lui Vasnetzov s-ar mai putea intitula "Sic transit gloria mundi".
Despre avere a vorbit Eccleziastul:
Cap 1.2
Desertaciunea desertaciunilor, zice Eccleziastul, desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciuni!
Cap 1.3
Ce folos are omul din toata truda lui cu care se trudeste sub soare?
Cap 2.22
Oare ce-i ramane omului din toata munca lui si din grija inimii lui cu care s-a trudit sub soare?
Cap 5.9
Cine iubeste banii nu se va satura de bani, iar cel ce iubeste bogatia nu va avea parte de rodul ei. Si aceasta este desertaciune!
5.10
Cand se inmultesc averile, sporesc si cei ce le mananca si ce folos are stapanul lui ca numai le vede?
Cap 5.17
Cu adevarat iata ce amvazut ca este bine si frumos: sa manance si sa bea si sa traiasca omul bine din tot lucrul cu care se trudeste sub soare in vremea vietii daruite lui de Dumnezeu, caci aceasta este partea lui.
5.18
Si ori de cate ori Dumnezeu da omului bogatii si bunuri si ii ingaduie sa manance si sa-si ia partea lui si sa se bucure de munca lui, acesta este un dar de la Dumnezeu. (normal, doar Eccleziastul e scris de regele Solomon, care nu s-a putut plange de vreo lipsa!)
Bun,ideea este ca nu trebuie sa strangi in prostie, privandu-te de tot si de toate (Hagi Tudose al lui Delavrancea e un exemplu negativ cat se poate de potrivit temei, dar mai exista si alte exemple literare: Mosh Costache al lui Calinescu--Felix si Otilia--sau Harpagon al lui Moliere, poate si Mosh Goriot al luiBalzac), chiar daca o faci pt a lasa copiilor. dar...
Cap 2.26
Omului care este bun inaintea lui Dumnezeu, Dumnezeu ii da intelepciune, stiinta si bucurie (adica lui Solomon) iar pacatosului ii da sarcina sa adune si sa stranga pt a da celui ce este bun in fata lui Dumnezeu (multi pacatosi mai avea Israelul in vremurile acelea!). Si aceasta este desertaciune si vanare de vant!
Cap 2.18
Si am urat toata munca pe care am muncit-o sub soare, fiindca voi lasa-o omului care va veni dupa mine.
2.19
Si cine stie daca el va fi intelept sau nebun! Si el va face tot ce va gasi cu cale (poate alaturarea cu-ca nu este f fericita, textul l-am copiat din Biblia editata in 1975 sub indrumarea Patriarhului Justinian) din tot lucrul cu care m-am trudit si m-am chibzuit sub soare! Si aceasta este desertaciune!
Dar mult mai intelept a vorbit Iisus despre averi:
Matei cap 6.19
Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura.
6,20
Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura.
6.21
Caci unde este comoara ta, acolo va fi inima ta.

Cat despre putere, fiecare o exercita cum poate. Unii au putere doar asupra unui fir de iarba, pe care fie il ingrijesc, fie il smulg sau il calca in picioare. Dar istoria ne invata fara gres ca puterea absoluta corupe absolut. Si asta pt ca cei care o detin isi inchipuie ca sunt liberi sa faca tot ce vor si poftesc.
Dar eu cred ca nu exista putere fara limitari, dupa cum nu exista nici libertate absoluta. Iar cei care si-au exercitat puterea asupra semenilor vreme indelungata au facut-o cu chibzuinta si, dupa parerea mea, fara sa fie prea fericiti, pt ca uneori de dragul puterii au renuntat la multe bucurii simple.
Poate de aceea Buddha Sakyamuni (Siddharta Gautama) a fost fericit doar cand a renuntat la avere si putere.

Niciun comentariu: