vineri, 17 decembrie 2010

Trandafirul Desertului

Planuiesc sa scriu acest articol inca din ziua in care Alex Mazilu a publicat o poza splendida a unei flori ce poate fi numita , conform Wikipedia, "Trandafirul Desertului"

Pana atunci eram convinsa ca Desert Rose al lui Sting vorbeste, intre altele, despre cristalul de gips numit astfel datorita formei deosebite pe care o ia. Asta si pt ca atunci cand eram mica am fost atat de fascinata de o carte pe care o imprumutase Tata Mare de la biblioteca din sat (desi terminase doar 3 clase bunicul meu era tare dornic de invatatura si atunci cand boala si vremurile l-au impiedecat sa mai mearga la muncile campului citea f mult) inainte de a se prapadi mult prea devreme (avea doar 59 de ani), carte despre minerale si roci. Ulterior am fost dusa de Tatitzu la Muzeul Antipa si cand s-a intors, dupa vreo doua ore, de pe unde avea treaba (el venise in delegatie) m-a gasit tot in sala in care ma lasase, aceea cu pietre.

Am vrut sa dau examen la Geologie dar nu la Universitate, ci la Institutul de Petrol si Gaze, care pe atunci isi avea sediul in Bucuresti, chiar am urmat in vara dinaintea admiterii (care se dadea in septembrie) un timp cursuri de pregatire gratuite, am explicat in "romanul" autobiografic "Ce verde era valea mea" pe care il gasiti tot pe acest blog de ce am renuntat la acest vis. Intr-o zi, vazandu-ma cu cat jind ma uitam prin usa intredeschisa la pietrele din laborator persoana dinauntru m-a invitat sa-l vizitez, ii raman recunoscatoare pana in ziua de azi.

Urmand cursurile Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti am facut si un curs de Mineralogie si Cristalografie, cu Radulescu (Emil Constantinescu a devenit mai tarziu profesor la aceasta catedra). In timpul mineriadei din iunie 90 m-am cutremurat afland de barbaria acelor trogloditi care au distrus colectia de minerale a Facultatii de Geografie si Geologie.

Avand asemenea pasiune nu e de mirare ca intr-o vara, facand plaja la Doi Papuci in Constanta am gasit, rascolind prin nisipul depozitat cam la jumatatea cararii ce cobora spre plaja, niste pietre ciudate pe care le-am curatat si am tramas uimita de frumusetea lor. Privind pozele din Wikipedia vad ca seamana bine cu cele publicate drept trandafiri de desert. Am capatat si o piatra micuta de la mama ei, din Africa, o sa pun pozele mai jos. Si pt ca acest mineral atat de comun in sectiile de ortopedie sub forma unui praf alb folosit pt a fixa oasele celor ce au avut nefericirea sa si le franga cristalizeaza si in alte forme, tot frumoase, am sa mai pun o poza de asemenea cristale.

Gips din Africa


Gips de la "Doi Papuci"


Tot postul lui Alex Mazilu m-a incitat sa caut versurile cantecului atat de tulburator, am ales din multitudinea de video clipuri de pe YouTube unul cu imagini live dintr-un concert, unde puteti vedea si "trandafirul desertului" la care s-a gandit Sting cand a compus cantecul.

Sting Desert Rose Lyrics

I dream of rain
I dream of gardens in the desert sand
I wake in pain
I dream of love as time runs through my hand

I dream of fire
Those dreams are tied to a horse that will never tire
And in the flames
Her shadows play in the shape of a man's desire

This desert rose
Each of her veils, a secret promise
This desert flower
No sweet perfume ever tortured me more than this

And as she turns
This way she moves in the logic of all my dreams
This fire burns
I realize that nothing's as it seems

I dream of rain
I dream of gardens in the desert sand
I wake in pain
I dream of love as time runs through my hand

I dream of rain
I lift my gaze to empty skies above
I close my eyes
This rare perfume is the sweet intoxication of her love

I dream of rain
I dream of gardens in the desert sand
I wake in pain
I dream of love as time runs through my hand

Sweet desert rose
Each of her veils, a secret promise
This desert flower
No sweet perfume ever tortured me more than this

Sweet desert rose
This memory of Eden haunts us all
This desert flower
This rare perfume, is the sweet intoxication of the fall

2 comentarii:

alex mazilu spunea...

Iti multumesc V. ;)
Sa avem sarbatori de iarna pline de frumusete si liniste!

Viorica spunea...

Eu iti multumesc...pt idee si pt urari.
Sa dea Dumnezeu!