sâmbătă, 25 decembrie 2010

Idei pt Sara

Sara ma intreaba ce am pregatit bun pt Craciun. O sa-i raspund aici dar o sa povestesc in alt articol (ca sa nu-i stric placerea) de ce am inceput pregatirile de Craciun la ora 21 in ajun. E drept ca aveam cumparaturile facute,  congelatorul m-a servit de minune (aveam depozitat in el sarmale semipreparate din timp, gata de pus la fiert, precum si cotletul pt friptura) iar o parte din salate le-am inceput de joi seara....

Deci iata ce comenteaza Sara:

Ce ati pregatit bun?Scrieti si un articol...poate ma mai inspir pentru Anul Nou.

Si raspunsul meu:
Pai, sarmale, friptura, salata de andive, salata de vinete, ciuperci marinate (din borcan, ca nu am mai gasit proaspete, le-am marinat cu lamaie, alta data pe cele proaspete le-am fiert in zeama de la gogosari timp de un sfert de ora), pate de ficat de casa (cu ceapa prajita in unt, apoi am prajit si ficatul, am asezonat cu piper, cand s-au racit le-am dat prin masina de tocat, optional galbenusuri de oua, apoi frecat totul cu unt si mustar de Dijon) cu oua de prepelita si masline. Pt ca am vrut sa vad cu ce se mananca Mascarpone am luat o cutie. Voiam sa o amestec cu niste branza telemea si ceapa, ar fi fost mare greseala, pt ca gustul e asemanator cu frisca, asa ca am renuntat sa fac salata de fructe si am facut o crema de mascarpone cu pasta de capsuni (din congelator, am tocat capsunile asta primavara cu blenderul, le-am pus in punga la congelator)

Am facut si o salata de icre scoase din pestii prinsi de sotul meu,  precum si o salata de fenicul (am taiat feniculul si l-am stropit cu lamaie). Noua ne place si salata de fructe de mare, dar pe asta o iau gata preparata, de la hipermarket. Ah, si am uitat salata de boeuf fara boeuf. Iti recomand cateva icre de Manciuria sau de somon (tot aia, pretul difera), precum si niste macrou afumat sau peste marinat vrac, nu la cutie, daca ai un magazin unde e preparat bine, adica nu prea acru.



Cozonac nu mai fac demult, dinainte de a afla ca am diabet. Sotul meu nu mai putea sa framante atata amar de aluat cat pregateam eu.

2 comentarii:

sara spunea...

Multumesc de articol.
:-)
Da' vad ca nu ati stat degeaba,ati facut la bunatati....
La noi nu se gasesc andive,insa eu am facut tiramisu cu mascarpone.E foarte simplu de facut.Eu pun 3 albusuri batute spuma,amestecate cu galbenusurile si mascarponele si zahar cat vrei.Apoi dau piscoturile prin cafea amara si tare si pun intr-o tava inalta un strat piscoturi,un strat crema si pudrez cu cacao sau nes maruntit.Iese superb de bun.Noi nu prea bem cafea,asa ca din cand in cand ne permitem sa ne rasfatam cu o prajitura de asta.

Am sa caut totusi andive sa fac si eu o salata.
Noi cumparam des peste,dar il afumam acasa(am o afumatoare....)si scrumbie sarata...e delicioasa.

Viorica spunea...

Interesanta ideea cu tiramisu. Se pare ca merge si cu indulcitor cu conditia sa gasesc piscoturi fara zahar...Diabetul, bata-l vina...

Andivele sunt bune cu maioneza, una mai acra.


Mmmm, peste afumat de casa, imi ploua in gura. Scrumbia o prefer proaspata (cand se poate). Deh, hipertensiune...Cate bube rele....