sâmbătă, 11 decembrie 2010

David Croitor

Nu mai stiu exact ce cautam pe forumul de la www. Premonitii.ro, cred ca am ajuns acolo ca urmare a unui mesaj  cu icoane din ata de Vladimir Denshikova, primit pe email. Intentionam sa public si eu ceva despre acest gen neobisnuit de arta dar am renuntat vazand ca au facut-o multi altii inaintea mea, preluand practic acelasi text si aceleasi imagini de pe o sursa care mi-a ramas necunoscuta. Am observat ca multi procedeaza asa si chiar si eu preiau uneori biografia cuiva fara sa o prelucrez in vreun fel, dar am grija sa spun de unde am luat-o. 

Pe pagina cu VD mi-au atras atentia fotografiile unor tablouri pline de culoare ale unui pictor roman necunoscut mie, David Croitor. Asta m-a incitat sa caut mai multe date despre el pe net si am reusit sa vad o multime de tablouri din care am sa public si eu cateva, precizand unde puteti vedea si altele. Intai am mers la linkul de pe forum, Daca m-as fi limitat la el as fi ramas cu impresia gresita ca tot ce stie omul sa picteze sunt peisaje cu case, din fericire am ajuns si la Fine Art America dar mai ales la situl Vreau sa pictez unde pictorul are cateva pagini ale lui cu multime de tablouri si doua videoclipuri. Pt ca am observat ca in videoclipuri figurau tablouri care nu se gaseau pe Vreau sa pictez am continuat cercetarea si asa am descoperit ca pe Art break exista si acele tablouri pe care nu le vazusem pana atunci, dar si altele. Sigur mai exista si alte locuri pe net unde puteti admira opera lui, eu m-am oprit aici.

Am remarcat o oarecare influienta a alui Cezanne, in special in tablourile unde sunt pictate case sau in unele naturi moarte, totusi se vede ca el picteaza cu mult sentiment si aerul de nostalgie pe care il degaja casele vechi sau scenele de toamna nu poate trece neobservat. Si cele cateva portrete sau cele doua autoportrete impresioneaza, mai sles cele ale copiilor, care sunt pline de naivitate si gingasie. E clar ca omul si-a gasit vocatia. Am aflat ca e de meserie geolog dar ca...mai bine sa dau cuvantul persoanei care a publicat pe Premonitii.ro:

Nascut in Suceava,s-a stabilit in Tara Dornelor,a lasat meseria,a vandut casa,a facut totul pentru a ramane impreuna cu culorile sale.
Culorile l-au rasplatit din plin.
Caldura si nostalgie,amintiri din vremuri de copilarie,parfumul "acelor" orase, ne fac bine ochiului si ne face bine sufletului.
Culoare si vigoare,real fara a fi ca o fotografie,abur si aroma de amintire,iata ce aduce in fata ochilor David Croitor.


Am pastrat intocmai textul, desi am fost tentata sa-l editez. Art Line.ro face si el o prezentare a pictorului:


-nascut la 27 martie 1958
-debut expozitional in 1986 la Universitatea din Bucuresti
-alte expozitii personale si de grup la Bucuresti1987,1988; Horezu-Valcea 1992, 1993 ; Suceava 1999,2009 ;Vatra Dornei 2004,2005 ,2007 ,2008 ;Iasi 2006,2009
-tabere de creatie Vatra Dornei 2007 ,2008 ,2009 ; Balcic 2009
-membru al Asociatiei Scriitorilor si Artistilor din Tara Dornelor
-membru al Asociatiei de arta ''Nicolae Tonitza-TAG'' Suceava
-premiul pentru arta plastica al ASA din Tara Dornelor-2008
-premiul pentru pictura al Fundatiei Culturale a Bucovinei -2008
-expozitie personala de pictura la ART GALERIA -Bistrita -2009 


Sunt sigura ca DC a avut activitate si in 2010, Art Line se ocupa cu vanzarea de tablouri si cele expuse de DC erau toate vandute. Tot pe AL mi-a mai atras atentia si Anca Bulgaru, dar despre ea poate o sa vorbesc alta data.
....a venit criza !
Balcic 2

Bucurestiul vechi , cartierul Uranus[demolat]
Bucurestiul vechi , strada Parfumului
case evreesti in Dorna
case vechi in Dorna 2
case vechi in Dorna
crizanteme
Decembrie in Bucurestiul vechi...
floarea soarelui
frunze moarte...

gypsy houses
gypsy village..
iarna in oras
iarna la Dorna -Catedrala
iarna la tara
iarna la Vatra Dornei
masa saracului
mesteceni
Paradisul regasit .
Primavara la Tolva
strada in Bucurestiul vechi
toamna la Balcic
toamna poetului

umbra
urban landscape
vara
Vatra Dornei veche
Cazinoul din Dorna in ruina
Am regasit cu nostalgie Strada Parfumului, care e f aproape de liceul in care am invatat 4 ani, actualul Colegiu National Matei Basarab. Mai sus puteti vedea doar o mica parte din creatiile acestui pictor.
 Va recomand sa le vedeti si pe celelalte la linkurile recomandate. Dati click pe poza ca sa o vedeti marita. 

Si mai am o invitatie, sa-mi spuneti daca imaginea de mai jos e o fotografie sau un tablou. Eu n-am reusit sa-mi dau seama. Era printre tablouri si se cheama "locul meu"

4 comentarii:

impricinatul spunea...

mai, habar n-aveam de domnul asta!
SUPERB!
imi place teribil seria asta de posturi... :)

Viorica spunea...

@ Impricinatul
Nici eu, pana de curand. Mai am ceva in stoc...
@ Alice
Deocamdata nu.

david croitor spunea...

Multumesc doamna Voirica pentru postare si pentru aprecieri ..!. Mi-ati facut o surpriza foarte placuta , o iau ca pe un cadou de sarbatori .. Va doresc numai bine ! Cu stima , David Croitor !

PS ''locul meu'' este o fotografie si reprezinta un colt din atelierul neu...

Viorica spunea...

Placerea a fost de partea mea, admirandu-va tablourile. Abia astept sa va vad noile creatii.
Dupa un brainstorming cu o prietena care comenteaza numai pe email am ajuns amandoua la concluzia ca "locul meu" e o fotografie. Multumesc pt lamurire.