joi, 17 martie 2011

COLESTEROLUL, prieten sau duşman ? Part II

Continui publicarea materialului primit pe email in forma de pps avand ca tema colesterolul si ca autor pe dr Marginean Calin.

Cât trebuie să fie în mod NORMAL nivelul colesterolului din sânge (colesterolemia) ?

NU există valori limită inferioară ale colesterolemiei !!! IDEAL ar fi să avem valorile colestrolului cât mai mici ! Cât de mici ? Oricât de mici !!!NORMAL ar fi ca nivelul colesterolului din sânge, să fie de 100 + vârsta în ani (exprimat în mg/100 ml de sânge), sau măcar < 150-160 mg%. Valoarea normală a colesterolemiei este cuprinsă între 155-175 mg% (norma europeană actuală - 2008)Sub 150-160 mg% colesterolul nu aderă la vase, ci din contră, se “spală” de pe vase, în prezența unui status antiinflamator
Peste 190-200 mg% colesterolul tinde să se depună pe vase înfundându-le, depunere care va fi cu atât mai accentuată, cu cât colesterolemia este mai înaltă

Este oare suficient să determinăm doar nivelul colesterolemiei la un examen... “de sânge” ?
Când se determină valorile colesterolemiei (denumit şi „colesterol total”), este util a se determina şi alte fracţiuni lipidice :
1) LDL-Colesterolul, care este transportatorul de colesterol de la ficat la vase şi ţesuturi („colesterolul rău”). Valorile acestuia nu trebuie să depăşească (50) 70-100 mg% (cu cât este mai scăzut cu atât mai bine !)
2) HDL-Colesterolul, sau transportatorul de colesterol din vase şi de la ţesuturi spre ficat („colesterolul bun”). Nivelul sangvin al acestui transportator este bine să depăşească 40-60 mg% (cu cât e mai mare cu atât mai bine !)
3) Trigliceridele sangvine, ale căror valori nu trebuie să depăşească 150 mg% (133 ?)
4) Lipidele totale, care deşi se determină uzual, permit doar o orientare paraclinică grosieră. Valorile normale pentru acest parametru se încadrează între 700-900 mg%
ATENŢIE !!!
1) scaderea cu 1% a LDL-Colesterolului, scade cu 1% riscul cardio-vascular
2) cresterea cu 1% a HDL-Colesterolului, creste cu 3% riscul cardiovascular
3) cresterea cu 1 kg în greutate creste cu 3,1% riscul cardio-vascular
4) Între cresterea TG și scaderea HDL-C există o legătură bine stabilită fiind un factor predictor al evenimentelor cardio-vasculare
5) Cresterile TG post-prandiale sunt foarte periculoase. TG ar trebui determinate atât post-prandial, cât și bazal
6) Toate evenimentele cardio-vasculare cresc ca frecvență când scade HDL-C
7) La valori normale ale LDL-C dacă avem TG > 200 mg% riscul relativ creste la > 56% și HDL < 40 mg% e foarte rău

Niciun comentariu: