marți, 15 martie 2011

Si noi ce mai mancam?

Nu mai stiu prin ce imprejurare am ajuns zilele trecute pe Scribd. Cred ca am cautat sursa unui material primit pe email. Mi-am facut cont prin face book, am incarcat un pps si am inceput sa caut sa vad ce mai e interesant pe acolo. M-am plictisit repede si am renuntat. Iata insa ca prietena mea Suzeta m-a anuntat ca vrea sa citeasca o carte de pe situl respectiv si nu reuseste (banuiesc ca IE nu o lasa). Cum mi se intampla uneori sa ma apuce asa din senin mila am mers la linkul indicat, am descarcat cartea respective si pe urma...of, de-as avea timp sa citesc toate cartile pe care le-am descarcat de acolo! Printre el se numara si cartea acelui guru care ne sperie mereu ca alimentele de la supermarket sun periculoase pt noi, Gr Mencinicopschi, care carte vrea sa raspunda intrebarii pe care si-o pune tot romanul care ii citeste articolele din ziare: Si noi ce mai mancam? Deocamdata mi-au atras atentia doua titluri: Cum trăiau bunicii noştri si Cum arată stilul de viată de astăzi? pe care voi da copy/paste mai jos:


Cum trăiau bunicii noştri

Dacă privim doar cu o jumătate de secol în urmă vom constata deosebiri radicale între stilul de viaţa al bunicilor noştri şi cel al omului modern, totdeauna agitat, în criză de timp, stresat şi tentat să obţină confortul absolut. Bunicii noştri aveau un stil de viaţă mai activ, erau mai rezistenţi şi mai sănătoşi. Acest stil de viaţă se caracterizează, in principal, prin:


• activitate fizică moderat - intensă (mergeau frecvent pe jos);
• gândire pozitivă;
• acordau atenţie orelor de masă (un adevărat ritual) şi luau masa într-un cadru liniştit, concentrându-se asupra acesteia;
• consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare şi mai puţin prelucrate, chimizate;
• îşi preparau de regulă hrana în casă şi doar pentru o zi, maxim două;
• nu foloseau aditivi alimentari, grăsimi artificiale, îndulcitori artificiali şi zahar uri rafinate;
• uleiurile erau nerafinate, presate la rece;
• nu trăiau într-o perpetuă sărbătoare alimentară! Consumau mai puţină carne şi foarte puţine preparate industriale din carne, mezeluri, cârnaţi, pateuri (iar acestea erau preparate în gospodărie sau în condiţii naturale, mult diferite de cele industriale actuale);
• se ridicau de la masă când încă le mai era foame, nu se ghiftuiau;
• miercurea şi vinerea ţineau post (în aceste zile nu consumau alimente de origine animală - carne, lapte, ouă). Dar, atenţie! Posturile de miercuri şi vineri din timpul săptămânii totalizau împreună cu posturile mari peste 200 zile/an!
• nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetărie, patiserie decât la ocazii, sărbători. Obezitatea era aproape necunoscută (de altfel, obezitatea este necunoscută în natură, numai omul modern şi animalele domestice suferă de obezitate!);
• nu existau lanţuri de restaurante tip fast-food;
• nu consumau băuturi răcoritoare, energizante, ci apă de izvor;
• nu consumau cantităti, excesive de băuturi alcoolice industriale (bere, vin, lichioruri ş.a) de calitate îndoielnică;
• alimentele consumate nu aveau densităţi calorice enorme, aşa cum au cele de astăzi;
• porţiile de mâncare nu erau gigantice precum cele actuale.

Cum arată stilul de viată de astăzi?


Păi cam aşa (bineînţeles, total diferit de cel al bunicilor noştri):


• am adoptat un stil de viaţă sedentar, nu mai dorim să facem nici un fel de efort fizic, ca urmare obezitatea la copii şi adulţi a devenit epidemică, îmbolnăvindu-ne de diabet tip 2, boli cardiovasculare etc;
• nu mai acordăm nicio importanţă orelor de masă şi modului în care mâncăm;
• consumăm alimentele haotic (pe stradă, în autobuz, privind la televizor, în faţa calculatorului), sărim de regulă peste micul dejun, mâncăm seara nu numai excesiv, dar şi mâncăruri grele;
• consumăm alimentele pentru că sunt ieftine, gustoase sau sunt trendy-cool, chiar fără să ne fie foame sau sete.
• Nu conştientizăm faptul că alimentele industriale creează dependenţă, determinându-ne să le dorim şi să le consumăm cât mai des, ceea ce are drept efect adoptarea unei diete monotone şi nesănătoase;
• consumăm alimente devitalizate, dezechilibrate nutriţional, industrializate, cu multe calorii, pline de chimicale, în proporţii tot mai mari, rupând balanţa dintre ingerarea şi arderea caloriilor (acestea sunt, în general, alimente pasteurizate şi sterilizate, alimente moarte, profund modificate faţă de starea lor naturală);
• în fiecare moment avem un festin, mereu este sărbătoare alimentară;
• nu ţinem perioade de restricţie alimentară voluntară (post), pentru a oferi posibilitatea organismului de a se detoxifica de anumiţi nutrienţi, E-uri, poluanţi ş.a.;
• consumăm excesiv băuturi alcoolice industriale;
• înlocuim apa cu alte alimente fluide (bere, lapte, băuturi răcoritoare sau energizante, cafea), ignorând faptul că apa nu poate fi înlocuită de nici un alt fluid alimentar, aşa cum laptele matern nu poate fi înlocuit de nimic altceva;
• prăjim în exces, în uleiuri nerezistente la temperatură - astfel, alimentele pe care le prăjim se contaminează cu substanţe neurotoxice şi cancerigene;
• utilizăm cuptorul cu microunde la încălzirea sau prepararea alimentelor -ceea ce scade valoarea nutritivă şi generează modificări periculoase structurii acestora;
• nu asociem corect alimentele, provocând o digestie nesănătoasă, cu procese de putrefacţie cancerigene;
• consumăm prea puţine fructe şi legume proaspete de sezon, prea puţine alimente integrale nerafinate, prea puţine fibre alimentare;
• nu respectăm bioritmurile individuale şi alternanţa perioadelor de activitate cu cele de odihnă.

Niciun comentariu: