marți, 8 martie 2011

Ireland= Aillaendeu


Deja sotul meu ma intreaba daca atunci cand ma uit in oglinda n-am observat ca ochii mei au devenit oblici. Si inca sunt departe de a ma apropia de dimensiunile listei de filme si seriale coreene a lui Dany, cea care imi este un fel de guru in ce priveste cultura coreeana. Ea mi-a recomandat, dupa ce am vazut Secret Garden si i-am scris cat de mult imi place Hyun Bin, sa vad si alte filme in care a jucat el. Inainte de a merge la My name is Kim Sam Soon m-am oprit la un titlu ce m-a incitat, din motive pe care cititorii mei fideli le inteleg f bine, anume la Ireland.

Miniserialul, de numai 16 episoade, nu e usor de inteles si pt cei mai moralisti e f greu de acceptat. De aceea nu ma mir ca multe din comentariile de pe  AznTv au fost cat de poate de negative. Eu am vazut drama (serialul) pe DramaCrazy si am fost destul de iritata (am constatat ca nu am fost singura) pt ca traducatorii si-au luat libertatea ca scene intregi sa le expedieze cu cate o f scurta explicatie cum ar fi meaningless chatter. Asa cum sublinia cineva intr-un comentariu persoana care a scris scenariul precum si regizorul au avut motivele lor sa puna acele replici in film, mai ales intr-unul care s-ar inscrie mai degraba in categoria "filme de arta", atat de neconventional e. Cineva sustinea ca pe MySoju ar f itradus integral, n-as crede, MS ia si el videoclipurile de unde le gaseste, si cam  acelasi videoclip il poti viziona gratis cam pe toate siturile.

Dealtfel ce mi-a placut mie cel mai mult in acest serial este faptul ca nu-ti da nimic mura-n gura, trebuie sa te gandesti tu cu multa atentie cam ce a vrut sa insemne cele ce se petrec pe ecran. Pana si scena care a dat intr-un fel numele serialului si care explica multe din reactiile eroinei principale, Lee Joong Ah, posesoarea unui pasaport irlandez pe nume Gloria...(n-am retinut numele de familie pt ca ulterior se renunta total la el), poate crea confuzii in mintea unui privitor mai superficial, amator de filme de actiune in care nu trebuie sa-ti pui neuronul din posesie la contributie. Scena e redata in doua ipostaze, una din care rezulta ca Gloria si-a ucis familia si alta, cea reala, in care ea nu are a-si reprosa decat faptul ca si-a ascultat fratele ucis in fata ei impreuna cu mama si tatal si a asistat fara sa reactioneze la ceea ce avea sa devina pt ea sursa de cosmaruri si motiv pt internarea intr-un spital psihiatric.

S-ar zice ca a fost impinsa sa mearga in Coreea pt a-si intalni destinul, alcatuit din cei doi barbati din viata ei, corectul si sufletistul Kang Gook, jucat adorabil de un Hyun Bin mult mai tanar decat cel din Secret Garden (Ireland a fost facut in 2004, SG in 2010-11) si Lee Jae Bok, cel care la inceput e un terchea-berchea care e alungat din casa de mama sa pt ca se purta urat cu tatal sau adoptiv dar care dupa ce incepe o relatie mai apropiata cu LJA decide ca e cazul sa progreseze pe plan social. Cand l-am vazut pe artistul care il interpreta pe LJB am avut un soc, in ultima vreme am vazut deja doua seriale in care au jucat actori din Damo, SG in care a jucat chiar cea care a interpretat-o pe eroina principala din Damo, frumoasa Ha Ji Won, apoi Lovers in care a jucat Lee Seo Jin care era comandantul din Damo iar in Ireland a jucat Kim Min Joon, care in Damo era rebelul, dar si fratele tinerei luptatoare, intre cei doi dezvoltandu-se o iubire despre care telespectatorul a avut dificultati in a intelege daca eroii erau constienti ca e vorba de un incest.

Ceea ce a socat pudibonzii si in acest serial este faptul ca cei doi Lee dupa toate probabilitatile erau frate si sora si cu toate acestea erau indragostiti profund unul de altul. Nu ni se spune niciodata explicit daca testul ADN facut de LJA si mama lui LJB a fost sau nu pozitiv, dar judecand dupa faptul ca LJB a primit si el rezultatele testului si a mototolit suparat plicul aruncandu-l la cos, ulterior incercand sa o convinga pe LJB ca e mai bine sa ramana cu sotul ei, KG, si sa-si creaca impreuna copilul pe care il asteptau, ba chiar a plecat din spital inainte de a se vindeca pt ca sa dispara din viata lor, eu  cred ca in ciuda faptului ca ea a negat mereu ca mama lui LJB ar fi si mama ei de fapt erau frate si sora dar ea a incercat sa-si croiasaca o realitate paralela asa cum a facut dupa moartea familiei adoptive, cea irlandeza. 

Multora dintre comentatori le-a placut cea de-a patra piesa a patrulaterului amoros, Han Shin Yeon, poate si pt ca soarta ei si caracterul i-a facut pe barbatii care au avut rabdare sa vada serialul pana la sfarsit sa simta ca ei , ca si KG, ar fi fost gata sa o protejeze si sa o incurajeze pe acesta micuta ambitioasa care dorea din tot sufletul sa scape din lumea filmelor erotice (traducatorul scria semi-porn, sau ERO in coreeana) in care castiga destul ca sa intretina inca doua surori si doi frati (si aici a pacatuit din nou traducatorul pt ca a zis la un moment dat ca sunt copiii ei), parintii precum si pe lepra de LJB. Din pacate ambitia era mai mare decat talentul ei (si cat de talentata eate aceasta Kim Min Jung ca sa reuseasca sa para atat de lipsita de talent in scenele de auditie si sa fie atat de naturala in rest) si va fi nevoita din nou sa faca un compromis si sa se foloseasca de corpul ei (imbunatatit cu ceva silicoane, nemaipomenita scena de la sala de fitness in care doua tipe o barfesc in asa fel incat aude si ea comentand pe seama silicoanelor, pacat ca traducatorii n-au simtit nevoia sa ne spuna ce i-a zis ea unei actrite celebre la o alta sala de fitness, inainte de a deveni ea insasi celebra) pt a poza nud si a casstiga astfel f multi bani.

Interesant a fost si faptul ca s-au folosit elemente de recuzita ca simboluri, si ma refer aici la cele doua fulare tricotate de Jung Ah (la un moment dat asa se recomanda, pt ca acesta era numele dat de mama lui LJB fiicei date spre adoptie, dar in rest insista ca numeel ei e Joong Ah, si nu Jung Ah, ce inseamna o vocala!), primul, cel verde, cu scopul de a lega impreuna spiritele celor din familia ei in timp ce incerca sa se sinucida in raul Han 9coreenii se pare ca inca mai cred f mult in faptul ca spiritele celor morti ii mai insotesc si ii ajuta si dupa trecerea de pragul vietii), dar fara succes, pt ca invatase sa inoate bine pe malul Irlandei, al doilea, rosu cu alb fiind terminat de Lee Jae Bok (m-am distrat copios vazand ditamai actorul ca impleteste de zor la fular) fiind destinat sa-i arate lui Kang Gook tot respectul si admiratia pe care i-o purta LJB, care il luase pe elegantul si cultivatul KG drept model. 

Mi-a parut bine si ca nu s-a apelat la solutii ca-n filme care sa duca la happy end, de fapt LJB si HSY  nu se prea pot lauda ca au reusit sa-si depaseasca prea mult conditia, desi se straduiesc din greu pana la sfarsitul serialului. Ni se spune la un moment dat ca mama lui LJB si-a sedus stapanul, un profesor la care era menajera, determinandu-l s-o ia de nevasta, dar se pare ca nici acesteia nu i-a ajutat prea mult acest pas daca dupa moartea tatalui copiilor a decis sa-si dea fiica spre adoptie pt ca era prea saraca si nu mai putea sa o intretina. 

Poate pe unii i-a socat duritatea cu care a judecat-o LJA pe prezumtiva ei mama explicand astfel refuzul ei de a recunoaste ca sunt de acelasi sange, dar e de remarcat ca pana  in final intre cele doua are loc o reconciliere. De altfel nici mama nu s-a sfiit sa o judece aspru cand si-a dat seama ca ar putea fi sora cu baiatul ei dar ca actioneaza ca o indragostita, nemaipunand la  socoteala ca era si maritata. Tot realist in acest film atat de deosebit de cele de duzina (diferenta dintre Ireland si Lovers e ca de la cer la pamant, mi-a parut bine cand am vazut azi ca cei de la Drama Beans, a caror parere o pretuiesc au apreciat Lovers la fel de negativ ca mine) a fost si scena in care KG o plesneste pe LJA (in Coreea sotia isi pastreaza numele de familie iar un strain nu are voie sa i se adreseze pe numele mic, e lipsa de respect) pt ca are o aventura, desi e evident ca aventura nu s-a consumat fizic.

Tot realist e si faptul ca dupa ce ii spune ca el nu va divorta niciodata de ea, indiferent ce se va intampla, el e cel care ia initiativa divortului cand isi da seama ca s-a atasat de HSY, desi a rezistat eroic cererii acesteia de a se culca cu el. Remarcabila a fost si insistenta cu care LJB i-a cerut lui HSY sa nu-l tenteze pe KG, pt a proteja casnicia lui, pt ca era convins ca astfel LJA va fi mai linistita, asta in ciuda faptului ca stia ca iubirea dintre el si LJA e reciproca. Era intr-un fel vorba de loialitate dar si  de renuntare.

Dintre replicile lui LJA mi-au placut doua, una in care ii spune lui KG ca cineva isi construieste o casa in capul ei si cea in care ii spune ca pt KG iubirea inseamna sa fie fericit alaturi de aleasa lui pana la adanci batraneti iar pt ea iubirea inseamna sa fi alaturi de cel drag si la necaz si sa fi fericit ca esti cu el. Pt ca nici un personaj nu a fost grotesc pt a detensiona atmosfera, ca in alte seriale, au avut loc dialoguri mai nostime, cum era cel in care HSY il intreba pe LJB (am impresia ca KG nu a reusit sa afle pana la sfarsit ca LJB a trait o vreme cu HSY , nici unul nu a avut curaj sa ii marturiseasca acest lucru) daca dragostea e comparata cu o tigare sau cu o bricheta (mai degraba se folosesc aceste notiuni ca eufemisme), spunand la un moment dat ca e ca un chibrit.

Mi-a mai placut si replica lui LJB cand din nou l-a dus pe KG tinandu-i capul in poala " s-a abonat la transportat cu capul in poala mea" sau cam asa ceva. Si pt ca LJA era doctorita unde puteau fi dusi toti cei ce aveau nevoie de asistenta medicala daca nu la spitalul in care lucra ea? Si cand LJB a fost dus de salvare la alt spital l-a transferat ea, contrar vointei lui, la spitalul in care...

A mai fost o scena ciudata, in care pastorul care l-a crescut pe orfanul KG (poate de aceea se insista pe dorinta lui de a avea o familie cu orice pret, chiar daca nu era iubit atat cat merita) ii spune acestuia de ce a fost indepartat din randurile clerului. Nici aici nu ni se da mura-n gura, intelegem si noi, odata cu KG cel oripilat, ca persoana de care se indragostise pastorul nu era mama lui KG, ci tatal lui, nu e de mirare ca KG a vomitat.

Nici in acest serial eroii nu duc paharele de soju (un fel de tuica de tescovina dar facuta din orez) sau sticlele de bere la ureche, cel putin odata se fac crita si unele dintre personaje musai sa fie duse pe sus intr-un pat.  IAr despre cantitatea de glicerina care se foloseste pt a sublinia darele de lacrimi de pe obraz nu pot spune decat ca a fost muuultaaa. De altfel nu exista film sud-coreean in care eroii, indiferent de sex sau varsta sa nu planga, macar odata. Iar in acest serial se si supraliciteaza, HSY obligandu-l pe KG sa stea cu ea cat ma mult pt ca i-a promis ca va sta pana va termina de plans si ea avea de gand sa planga muuult, muuult. Iar modul in care a  adormit, epuizata de atat plans, tinandu-l strnas si copilareste de un deget a fost repetat simbolic in ultimul episod.

Cam toti comentatorii au spus ca sfarsitul e bizar. Pt mine a fost o readucere in memorie a filmelor europene de prin anii 60, chiar 70, filme facute de Antonioni, de pilda, pt ca el imi vine primul in minte, dar si de japonezi, cum ar fi cele ale lui Akira Kurosawa. Imaginile sunt induiosatoare, este extraordinar cat de bine au fost alesi copiii incat sa semene cu actorii care au jucat in tot timpul serialului rolurile principale, in special micuta care o intruchipa pe LJA copil. Mi s-a parut o idee extraordinara, de o frumusete si o delicatete rar intalnita.

Traducatorii merita totusi toata lauda pt un lucru, anume pt ca au tradus in engleza textele cantecelor, pt ca si ele au contribuit mult la intelegerea mesajului. In prezentare se spune ca The show’s message is that there is no such thing as noble innocent love and that love is adversity itself "mesajul ilmului este ca nu exista dragoste nobila si inocenta si ca dragostea e adversitatea insasi", precum si ca The show describes how love survives the tragic bondage of family, destiny and romance. "filmul descrie cum dragostea supravietuieste sclaviei tragice a familiei, destinului si idilei".

Eu as zice ca mesajul e mai complex, chiar si social, ca dragostea poate sa il conduca pe om la incercarea de a-si depasi limitele conditiei sociale (KG zice la un moment dat ca sotia lui ar avea voie sa il insele cu un inginer, un doctor sau un profesor, semn ca era f jugnit de faptul ca ea s-a indragostit de cineva mult sub nivelul lui) dar si la un devotament care transcende conventiile sociale si chiar cele biologice. Iar faptul ca, dupa toate aparentele,  cei doi frati raman impreuna e desigur socant. Despre sound track si dostributie mai pe larg in episodul urmator.

2 comentarii:

retete- ina spunea...

LA MULTI ANI
de 8 martie
succes,sa fii iubita

sara spunea...

La multe clipe fericite,cu multa sanatate si impliniri si o primavara cat mai linistita va doresc.Inca nu am reusit sa ma satur de articolele dumneavoastra!