duminică, 13 martie 2011

Leapsha cu poza 39

Mamei mele ii plac f mult perele. Dar nu stiu cum s-a intamplat ca i-am cumparat numai pere tari, pe care trebuia sa le rad ca sa le poata manca (asa cum se stie caracteristica romanilor e o dantura neingrijita, mamita nu face exceptie, eu da). Insa atunci cand am cumparat doua pere ca cele din poza de mai sus am constatat ca sunt numai bune pt ea. Asa ca m-am dus din nou la pravalia Ninei si am cumparat toate perele rosii pe care le avea in galantar, la 7,50lei/Kg (nu erau multe, Nina spunea ca nu a a mai gasit la depozit). La cativa metri e un supermarket Mega Image. Acolo exact acelasi sortiment de pere costa 8,99lei/kg. Pe eticheta era scris: "pere rosii de Argentina". 

Bineinteles ca acasa am fost curioasa cum se cheama soiul acesta atat de colorat (si parfumat si dulce, desi mamita spune ca nu atat de intens ca alte pere). L-am gasit repede, este vorba de Red d"Anjou, care a aparut ca un bud-sport, adica o mutatie naturala, (de regula asemenea mutatii nu dau produse bune, de data asta rezultatul e edibil) pe un pom care producea pere verzi d'Anjou (care la randul lor au o istorie de numai 100 de ani), in 1950, in Oregon. Se pot folosi drept garnitura la sendvishuri, ca adaos in salate verzi, cu ciocolata sau branzeturi robuste (nu ma intrebati ce e aia branza robusta, , ca nu stiu). 

Eu, dupa ce am mancat cateva red d'Anjou simple, am adaugat doua din cele ramase la o salata de fructe din grapefruit, clementina, kiwi, portocala, afine, vin rosu de la mosie (un pic dulceag si aromat) si o cutie de branza Fagaras marca Monor, preferata mea. Toata familia a mancat cu pofta cate o portie.

Pt alte retete puteti merge la Epicurous sau la CookEatShare.

Hmmm, daca ma uit mai bine si Red Bartlett   sau "Max Red",  se pot importa din Argentina, si parca seamana mai bine cu perele din farfuria mea.

Red Bartlett


Red d'Anjou.
Interesant e ca ambele soiuri de pere sunt "sport", adica provin dintr-un  mugure care a suferit o mutatie pe pomul care producea pere verzi in cazul D'Anjou sau galbene in cazul Bartlett. Red Bartlett a fost descoperit in 1938 in Zillah, statul Washington, si de atunci a ajuns sa se produca pe o scara destul de larga. Deci categoric perele din farfuria mea sunt Red Bartlett. Tot Cook Eat Share ne ofera si retete cu Red Bartlett.

2 comentarii:

b.d. spunea...

In ultima luna si eu cumpar tot asemenea soi de pere, Red d'Anjou.Importate din USA :)
Pretul este aprox. 3$...
Ce nu-mi place insa la aceste pere este coaja, cam groasa...

Viorica spunea...

Deci mai mult ca sigur ca eu am cumparat pere Bartlett, pt ca au coaja subtire.