luni, 12 martie 2012

Okinawa in seriale

Pana acum doua din serialele vizionate de mine au avut prevazuta in desfasurarea lor o excursie in Okinawa. Primul a fost taiwanez, Meteor Garden. Noi, ca telespectatori nu am vazut mare lucru din minunatiile turistice ale insulei, poate si din cauza bugetului scazut avut la dispozitie. Cu totul altfel sta treaba cu "Scent of a Woman", serialul coreean. Pt ca eroul principal lucra la o companie de turism iar eroina se hotarase sa traiasca ultimele luni de viata bucurandu-se de ce ii putea oferi aceasta viata ni s-au prezentat destul de multe peisaje din insula, ideea fiind ca pt a trimite turisti undeva e bine ca cel care planifica turul sa cunoasca f bine despre ce e vorba. 

O sa fac o paranteza ca sa spun ca nu e bine sa se ia niciodata evaluarile doctorilor cu privire la cat mai are de trait cineva suferind de o boala f grava  drept litera de lege. Soacrei mele i s-a prezis de catre doctorita oncologa ca va mai trai doar cateva luni din momentul depistarii tumorii, insa ea a raspuns f bine la tratament si, desi in final a facut metastaza totusi a mai trait cativa ani dupa acea prezicere. Nici sora mea , diagnosticata cu tumora inoperabila cu metastaze la plaman nu era cazul sa stie care e pronosticul in stadiul acela, pt ca tratamentul urmat de operatie, desi f dur, a avut rezultate neasteptat de bune si deja au trecut peste 8 ani jumatate de la operatie si e inca in viata.

Tot ce stiam eu despre Okinawa pana sa vad aceste seriale era ca acolo spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial a avut loc o batalie extrem de sangeroasa in care au pierit nu numai f multi soldati japonezi si ceva mai putin soldati americani, dar si f multi civili, locuitori ai insulei (OK, recunosc ca am folosit Wikipedia pt improspatarea memoriei si mai multa precizie) iar dupa razboi au fost f multe tensiuni datorite ocupatiei americane, ocupatie care s-a sfarsit abia in anul 1972, in urma unui rasunator scandal care a avut ca protagonisti trei soldati americani care au violat o eleva de 12 ani. Ca intre timp insula a devenit o atractie turistica nici nu am avut habar pana nu am vazut Meteor Garden.

In Meteor Garden 2 am auzit-o pe Shancai depanand amintiri din Okinawa, Ryukyu, zice ea si nu m-am lamurit despre ce este vorba pana nu am gasit un alt articol in Wikipedia, mult mai amplu dar cu mentiunea ca neutralitatea acestui articol este disputata. Intrucat nu am avut rabdare sa-l parcurg cu multa atentie cred ca ar fi vorba de o anume ostilitate fata de rolul jucat de americani in istoria postbelica a insulei (de fapt insulelor, e vorba de un arhipelag). Articolul merita citit cu mai multa atenite, din pacate pt necunoscatorii de engleza nu exista varianta lui in romana sau cel putin nu am gasit-o eu (la urma urmei de ce as recurge la o traducere despre a carei acuratete nu am cunostinta cand eu stapanesc deastul de bine engleza-- iar la nevoie am la indemana Oxford English Dictionay- si atunci merg la articolul care a fost de la inceput redactat in engleza)

Am cules de pe internet mai multe poze cu imagini din Okinawa, cele cu eroii din SoaW sunt din Drama Beans 
The Okinawa Peace Memorial Hall located in the park.
A beach on Okinawa Island (沖縄本島 Okinawa-hontō, or 沖縄島 Okinawa
At Nangusuku(Nago Castle) in Nago city
Farmland on Okinawa Island
Terrace Hotel Naha, Okinawa, Japan, Okinawa Island
The Busena Terrace


Iejima Island-Okinawa
Nago Pineapple farm, Nago, Main Island, Okinawa, Japan
Nago overview

Kanucha Bay, hotel, villas, Nago
Looking Towards Nago
Okinawa Marriott Resort,Spa, Nago City, Okinawa




Okinawa Kariyushi Beach Resort Ocean Spa
Yagajishima Nago (Nago este orasul cel mai important de pe insula)
Downtown Nago
 

Dupa data de pe prima fotografie cu Sakura, minunatele flori de ciresi, se pare ca  atunci cand la noi deabia incepea iarna cea mai aspra din ultimii patru zeci de ani in Okinawa turistii erau impresionati de rozul acestor flori. Am citit cateva insemnari de calatorie ale unor turisti taiwanezi de origine engleza, ei au fost impresionati de faptul ca pt cele doua tari asiatice limba engleza constituie lengua franca, limba inteleasa de ambele populatii (care vin in contact cu turistii, cel putin). In ce priveste populatia bastinasa a Okinawei si aici, ca si in Jeju, este vorba de un grup care se deosebeste de ceilalti japonezi chiar si prin limba vorbita fapt care dealungul istoriei a dus la destule tensiuni intre imperialismul acaparator japonez si dorinta de independenta a locuitorilor Okinawei. 

Si acum am sa pun pozele promise cu personajele din Scent of a Woman



4 comentarii:

Clubul Bufniței spunea...

Japonia e o alta lume pe care nu o intelegi decat daca ajungi sa o "vezi" cu pasul. si atunci trebuie sa fii "pregatit" pentru ceea ce vezi altfel esti ca un orb ce nu pricepe ceea ce vede

Viorica spunea...

Asa am inteles si eu de la Misaki

http://japonia-departe-aproape.blogspot.com/

Clubul Bufniței spunea...

eu asta am inteles de la un joponez ... aplicatie fiindu-ne o bucatica din Gradina Botanica Bucuresti ... din pacate acesta a fost dat disparut in urma dezastrelor din Japonia ... cunfimandu-mi faptul ca povestea unui om produce schimbari in sufletul nostru dupa disparitia fizica a acestuia ...

Viorica spunea...

Imi pare rau de el...si de toti cei care au avut aceeasi soarta.