miercuri, 7 ianuarie 2009

Guvernul Boc nu are doua vorbe la un loc

Stare, stari sf 1.Situatie in care se afla cineva sau ceva; mod,fel chip in care se prezinta cineva sau ceva.
Definitia e luata din DEX ed 1975.

Urgentza sf insusirea, caracterul a ceea ce este urgent; situatie care cere orezolvare urgenta; necesitate de a rezolva imediat o problema.
Sursa id mai sus.

Daca d-l Videanu ar fi fost un cetatean oarecare al tarii l-am felicita pt ca da dovada de o buna cunoastere (nebanuita din alte interventii la TV ale domniei sale) a limbii romane.

Ce nu cunoaste insa d-l Ministru e legea care defineste starea de urgenta, desi a citat-o in comunicatul sau.

O simpla cautare pe Google mi-a oferit urmatorul rezultat:
Potrivit ordonantei de urgenta a Guvernului din ianuarie 1999, modificata prin legea nr. 435/noiembrie 2004, starea de urgenta este instituita de presedintele Romaniei si reprezinta ansamblul de masuri cu caracter politic, economic, social si de origine publica, instituit in intreaga tara sau in anumite zone ori in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii:
a) existenta unor amenintari la adresa sigurantei nationale sau democratiei constitutionale, ceea ce face necesare apararea institutiilor statului de drept si mentinerea sau restabilirea starii de legalitate;
b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea si inlaturarea efectelor acestora
Art. 7 al legii prevede ca:
(1) La instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, unele atributii ale administratiei publice centrale de specialitate si ale administratiei publice locale trec in competenta autoritatilor militare si a altor autoritati publice, prevazute in decretul de instituire a starii de asediu sau de urgenta.
(2) Autoritatile civile ale administratiei publice continua exercitarea atributiilor care nu au fost transferate autoritatilor prevazute la alin. (1) si au obligatia de a acorda sprijin acestora."
Potrivit Constitutiei, art. 93, "Presedintele Romaniei insituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult cinci zile de la luarea acesteia".


Ei acum incep sa inteleg de ce pe ecranele TV cuvantul stare a fost inlocuit cu situatie.

Ca situatia e maro, e clar. Ca urgenta e de natura economica si nu militara sau trimisa de Doamne-Doamne iar e clar. Ce nu e clar e de ce nu au oamenii astia ajunsi sa gestioneze tara doua vorbe la un loc. Si nu ma refer aici doar la balbaiala lui Videanu (noroc ca romanii au nervii tari, si nu au luat in serios starea lui Videanu, ca altfel puteau crede ca au ajuns deja in fundul latrinei, cand de fapt plutesc inca cu ---stiu ca e cacofonie-- gratie pe deasupra) ci si la explicatiile date cu multa importanta de marele nostru premier (ma refer la cel de paie, si nu la cel real, cel care a discutat cu omologul sau rus, pesemne cu grad mai mare in fostul KGB, FSB sau cum s-o fi numit securitatea rusa cand facea el parte din ea) in ce priveste aplicarea Ordonantei de urgenta privind interzicerea cumularii pensiei si salariului de catre bugetari..

Pt ca inca mai am memorie imi amintesc cum explicau guvernele de pe vremea Bunicutei de ce nu sunt ele dispuse sa mareasca salariile grevistilor. Veneau repede la TV cu niste dovezi prefabricate cum ca toti, de la necalificat pana la specialistul de inalta calificare, au niste salarii nesimtit de mari, care nu justifica in nici un fel intreruperea muncii.

Vine acum Nanobocul si-i pune in aceeasi oala pe cei nevoiti sa se pensioneze anticipat pt ca era nevoie sa se restructureze armata, de ex, cu amaratii de muncitori care isi mai carpesc veniturile cumuland pensia cu salariul (da, domnilor guvernanti,exista si din acestia, dar ei nu sunt vedete, si deci nu apar la TV).

Dintre cei cu studii superioare (adica o parte din clasa de mijloc), ca pe astia ii vizeaza in principal "monstruoasa coalitie" au iesit in fata actorii, profesorii, medicii, dar mai exista, oricat ar parea de incredibil, institute de cercetare de stat (nu s-a reusit transformarea tuturor terenurilor pe care se aflau acestea in proiecte ale dezvoltatorilor mobiliari, desi s-a incercat) in care mai lucreaza inca pensionari, pt ca cercetatorii sunt oameni pasionati, care isi iubesc munca si se despart cu greu de ea, iar pensia e un drept care li se cuvine prin constitutie, dar nici pe ei nu i-au gasit reporterii de la Antene.

De ce spuneam ca nici Boc nu are doua vorbe la un loc? Pai sa recapitulam: cand s-a dat ordonanta justificarea era obtinerea de economii pt ca suntem in deep shit de criza. Brusc azi criza financiara s-a colorat din maro in portocaliu si s-a ridicat, cu limbuta ei rosie despicata, la suprafata dreptatea sociala. Si a suierat in cel mai ipocrit si mai comunist mod cu putinta argumentele si generalizarile (se pare ca erau vizati si niste generali incomozi, sau poate doar niste colonei) mincinoase.

Cat despre "infuzia de sange tanar"cred ca cel mai reusit comentariu l-a facut Bolcas: "Asta e vampirism"

Niciun comentariu: