sâmbătă, 19 martie 2016

Amur Adonis

Am un prieten coreean Doctor în Horticultură, Song Jeong Seob pe numele lui. El publică în fiecare zi,  cam în jurul miezului nopții la noi, câte un articol despre câte o plantă, terminând cu un panseu. Anul trecut a fost foarte interesant dar anul acesta, fiind ocupat cu lansarea unei cărți care, dacă am înțeles eu bine, conține articolele de anul trecut, a reluat tema din articolele acelea, shimbând câte ceva din conținutul articolelor.

Mi-am dat seama de asta pentru că am preluat multe din postările sale pe pagina mea de face book. Azi, de exemplu, a postat despre o plantă primăvăratecă, prima care înflorește prin munții lor,Amur Adonis.
Planta este o ranunculacee.

Florile acestea ar putea fi echivalentul ghioceilor noștri, ele apar ”în mustul zăpezii”, cum zicem noi...Sunt un simbol de viață lungă și fericire spune dr Song, de aceea se aduc în dar persoanelor în vârstă.

Mie mi-a atras atenția numele de Adonis. Știam că are ceva legătură cu zeițele Afrodita (Venus) și Artemis (Diana) eroul murind în timpul unei vânători dar nu-mi mai aminteam exact povestea. Am copiat din Wikipedia articolașul în română. Cum se întâmplă de foarte multe ori cel în engleză este mult mai documentat, mai explicit și mai dezvoltat.

De pildă în română nici nu se pomește numele lui Ovidius, care a scris despre el în Metamorfoze. Cartea a fost tradusă în română și ma citit-o cu foarte mare interes. Am so copiez un mic fragment și pentru cunoscătorii de engleză, veți vedea că e foarte interesant.

Articolul din română:

”Adonis este o figură complexă a mitologiei grecești. Adonis s-a născut din dragostea incestuoasă a Mirrhei pentru tatăl ei, Cyniras. Legenda lui Adonis simbolizează cel mai bine trecerea la alt anotimp. S-a născut în împrejurări dramatice, mama sa fugind până în Arabia de blestemul tatălui ei. Acolo, zeii, înduioșați de situația ei, au metamorfozat-o în arbustul numit mirt. Or, la capătul gestației, arborele s-a întredeschis și nimfele pădurii au adoptat copilul și l-au ascuns în peșterile din vecinătate. Acesta și-a petrecut deci toată tinerețea vânând prin păduri și a ajuns astfel la Fenicia unde l-a întâlnit Afrodita, care s-a îndrăgostit imediat de el; spre disprețul celorlalți zei, ea a părăsit Citera ca să-l urmeze în pădurile de pe munții Liban. Apollo i-a văzut și l-a informat pe Ares. Acesta, gelos, a pornit în urmărirea lor. Artemis, veghind asupra îndrăgostiților, a prevenit-o pe Afrodita care, îngrijorată, a vrut să-l împiedice pe Adonis s-o părăsească pentru a se duce la vînătoare. Dar, pe cînd aceasta dormea, Adonis a plecat și l-a întâlnit în drumul său pe Ares, care, metamorfozat în mistreț, l-a rănit la coapsă. Trezindu-se, Afrodita constată dispariția lui Adonis, pornește în căutarea lui și îl găsește orientându-se după urmele de sânge. Nu îl poate readuce la viață, dar transpune, cel puțin, culorile lui Adonis în dediței, flori proaspete de pădure.

Adonis era însă atât de seducător încât, ajungând în Infern, a fost îndrăgit de Persefona. Afrodita i s-a plâns lui Zeus, Adonis ezită în alegerea uneia dintre ele (indecizia Balanței), iar Zeus, foarte plictisit, a pronunțat o sentință de echilibru și conciliere: Adonis urma să petreacă șase luni în Infern și șase luni cu Afrodita pe pămînt, în păduri. Astfel, în Antichitatea greacă toamna se deplângea dispariția lui Adonis și declinul vegetației, apoi se celebra, primăvara, reînvierea lui în momentul trecerii Soarelui în zodia Taurului. Acest cult special reunindu-i pe Afrodita și Adonis s-a celebrat mai întâi la Atena și Amatunta; mai târziu a trecut și în Alexandria.”

Iată și fragmentul din engleză:

”The central myth in its Greek telling: Smyrna, daughter of Theias, king of Syria, conceives a child by him through trickery. Theias finds out and is determined to kill her, when the gods intervene and turn her into a myrrh tree. Nine months later the baby Adonis comes out of the tree. Aphrodite fell in love with the beautiful youth (possibly because she had been wounded by Eros' arrow). Aphrodite sheltered Adonis as a new-born baby and entrusted him to Persephone. Persephone was also taken by Adonis' beauty and refused to give him back to Aphrodite. The dispute between the two goddesses was settled by Zeus (or by Calliope on Zeus' behalf): Adonis was to spend one-third of every year with each goddess and the last third wherever he chose.[8] He chose to spend two-thirds of the year with Aphrodite.

Adonis was killed by a wild boar, said to have been sent variously by Artemis, jealous of Adonis' hunting skills or in retaliation for Aphrodite instigating the death of Hippolytus, a favorite of the huntress goddess; or by Aphrodite's paramour, Ares, who was jealous of Aphrodite's love for Adonis; or by Apollo, to punish Aphrodite for blinding his son, Erymanthus.[9] Adonis died in Aphrodite's arms, who came to him when she heard his groans.”

In Ovidius book the name of the father is Cinyras”

De curând prietenul meu a publicat un link către un articol în coreeană în care un ziarist expune ce a reținut el din interviul luat domnului doctor. Am fost extrem de emoționantă când am văzut că mi s-a menționat numele și faptul că prietenia noastră a trezit în el dorința de a ne vizita țara.

http://m.latimes.kr/news/articleView.html?idxno=23525



Niciun comentariu: