duminică, 13 octombrie 2013

Dragoste eterna...Eternal Love

Am un prieten (coreean, desigur), Alex Nam ,care face o calatorie culturala pe urmele unei printese indiene, Hae Hwang Ok, plecata din Ayodya (un oras aflat azi in statul nord indian Uttar Pradesh, la poalele Himalaiei, si teatrul unor destul de recente rafuieli sangeroase intre musulmanii care construisera o moscheie taman pe locul unde se afla mitologicul loc de nastere al lui Rama si hindusii care vor sa ramana daramata), ca sa se casatoreasca cu cel ce i-a fost vestit in vis ca sortit, Regele de Fier al Regatului Gaya, Kim Soo-Ro aflat in orasul sud coreean care se cheama Gimhae (se citeste Kimhe, adica primele nume ale regelui si reginei).

Calatoria se intituleaza AYODHYA TO GIMHEA "ASIA FOREVER ROMANCE ROAD" si scopul e sa arate ca iubirea dintre printesa indiana si regele coreean e una eterna, lucru dovedit atat de cele doua morminte alaturate din Gimhea, care dainuie de doua mii de ani, cat si de simbolul celor doi pesti care stau fata in fata, intr-o relatie de perfecta egalitate, pesti sapati in piatra templelor sau pictati pe peretii acestora de pe vechiul "Drum al Ceaiului", presupusa traiectorie urmata de printesa.
Daca aceasta iubire la distanta a avut un final fericit si productiv (perechea a avut cel putinn 10 baieti, si sa nu uitam ca regele nu voia sa aiba copii, dupa ce a simtit timp indelungat pe pielea lui invidia si gelozia fratelui vitreg) ma intreb cate din iubirile la distanta de ieri si de azi ar fi putut sau pot avea o soarta fericita.

Ma gandesc la celebra iubire dintre Abelard si iubita lui Heloiza. Daca nu ar fi fost despartiti de cruzimea semenilor, oare iubirea lor ar fi dainuit? Dar iubirea dintre Romeo si Julieta, in care distanta dintre clanuri a provocat tragedia stiuta, nu cumva avea in zilele noastre nesansa de a se sfarsi intr-un divort? Dar iubirea dintre eroii celebrului film Titanic, ce sanse avea daca distanta dintre fundul oceanului si barca de salvare nu ar fi existat? Nu cumva diferenta de clasa ar fi actionat energic pentru despartirea celor doi?

De fapt nu asta era ideea cu care am pornit sa scriu acest articol ci aceea ca iubirea la distanta ar putea sa fie mult mai profunda, mai spirituala si mai durabila decat cea dintre doua persoane aflate in proximitate.

Niciun comentariu: