miercuri, 30 octombrie 2013

Caras de Delta Dunarii Partea I

Sotul meu a fost plecat o saptamana in Delta. A mai fost in destule expeditii de pescuit, dar de cele mai multe ori trebuia sa contribuie cu peste la masa comuna (ca si ceilalti, dealtfel) si se intorcea cu o prada cam modesta. Am povestit pe fb ce s-a intamplat cand s-a intors, asa ca acum fac numai oficiul de copy-paste:

Sotul meu s-a intors de la pescuit...De data asta a adus si peste...mult...
Nu a mai fost obligat sa il manance pe loc

Dar avem noi o conventie: iti place sa il prinzi, sa iti placa si sa il cureti...

Dar mi-a fost mila de el...Dupa ce l-a desolzit l-am ajutat si eu la dezmatat, pana cand el mi-a demonstrat ca treaba merge mai repede daca foloseste o foarfeca ramasa de la una din trusele de prim ajutor de pe masina (se schimba trusele astea cam ca chilotii, cat de des se poate) si nu cutitul, si l-am lasat sa demonstreze pana cand s-au terminat toti pestii...






Am invatat de la TV ca e mai bine sa fie crestat marunt ca sa nu ne inecam cu oasele...E o idee excelenta in situatiile in care avem pesti ososi; cei cartilaginosi, cum e somnul, nu au nevoie de asemenea tratament....

L-am gatit la gratar, "en papillotte" adica l-am uns cu f putin ulei, am presarat un amestec de condimente cumparate vrac de la Cora (habar n-am ce contine, dupa aspect ceva boia, boabe de mustar si multa sare, si inca ceva aromat, n-am putut identifica ce) si l-am infasurat cum se vede in hartie de copt. Am un gratar de fonta tip tigaie patrata...

Omul care are grija de casa mamitei ne-a daruit niste malai adevarat, "din care se face mamaliga vartoasa, de sa sara pe masa".

Atat doar ca eu nu stiu sa fac mamaliga vartoasa, numai de cea pripita, dar a fost buna si asa.


Mai jos puteti vedea Placinta de mere dietetica, in aluat foietaj Bella (vecinii nostri bulgari sa traiasca) indulcita cu indulcitor praf Diamant (sorbitol si zaharina, nu se poate consuma prea mult ca ne apuca burta, dar ies niste dulciuri exceoente) aromata cu Five Spices (Anason stelat, Scortisoara, Fenicul, piper, Cuisoare) si imbogatita cu multe nuci date prin masina speciala (stiti ca a fost recolta bogata).. Foaia de deasupra am uns-o cu ulei de masline Pomace...Daca va fi o data viitoare voi folosi foi tip Fillo (adica din cele subtiri), si imi voi prepara singura Five Spices (am toate ingredientele necesare) pentru ca cele aduse de fiica mea din Irlanda s-au terminat.

Am fost criticata aspru de una dintre prietenele mele de pe fb...ca pe ea a invatat-o Petrisor ca placinta de mere e doar cu mere si scortisoara, ca se face cu zahar (sau fara) ca cea facuta de mine sigur nu e buna...Ce mai, daca mancarea nu e traditionala si daca se amesteca bucatariile intre ele mancarea e cah...De influiente frantuzesti, turcesti, grecesti, si de care or mai fi in bucataria noastra traditionala se pare ca n-a auzit in viata ei.

Niciun comentariu: