duminică, 12 februarie 2012

Suprapopularea

Cand am inceput blogul ma gandeam sa fie un aide-memoire combinat cu un spatiu in care autoarea sa isi dezvolte ideile si teoriile despre orice ii vine prin cap, cel mai adesea la ore tarzii in noapte, cand nu are somn. Am comis cateva texte pe care le-am denumit eseuri dar ulterior am schimbat directia si a rezultat ce se vede, un fel de talmes-balmes.

Dar  cum iar nu am somn si stand cu capul pe perna am incercat sa descalcesc itele situatiei asteia nefericite pe plan global, numita criza, (ca deh, problemele personale sunt mai putin interesante pt mine) m-am decis sa deschid calculatorul si sa incep sa bat tastele in loc sa-mi zbat gandurile prin cap. Dar sa trec la cestiune.

Dupa umila mea parere criza prin care trecem acum nu are radacini economice sau financiare, ci demografice. Iar explozia demografica, inceputa cam odata cu industrializarea are de fapt doua cauze care vi s-ar putea parea surprinzatoare: religia si progresul medicinei. 

Care e rolul religiei cred ca este f clar, si in engleza are nu nume interesant: pro-life, in romana s-ar traduce pt viata dar parca nu mai suna asa de stiintific. Religia rareori accepta planificarea familiala, ideea este ca fiecare femeie trebuie sa faca atatia copii cati ii da Dumnezeu. Si daca dupa perioade de calamitati, razboaie sau epidemii, cand populatia globala scade dramatic, aceasta idee este nu numai explicabila, ci si absolut necesara, in perioada moderna a dus la explozia demografica. 

Iar medicina a contribuit si ea (o sa-mi continui ideea oricat de cinic suna) prin eforturile de a salva vieti chair cand nu mai e nici o speranta precum si prin cresterea sperantei de viata. Avand deja o varsta pe care antecesorii mei rar sperau sa o atinga si ajungand la acesta varsta tocmai prin progresul medicinei, parca n-as avea interesul sa blamez pt criza tocmai imbatranirea populatiei, intre altele, din pacate eu cred ca acesta e tristul adevar.

In societatile mai primitive, dar sedentare, cu populatie mai redusa atat bunurile de folosinta mai indelungata, unelte, case, etc, cat si cele de consum, ma refer in special la imbracaminte si incaltaminte, se faceau cat mai trainice, pt ca mesterii priceputi erau putini si oamenii nu isi permiteau sa le inlocuiasca prea repede si cu mare usurinta.

Explozia demografica a dus insa la necesitatea de a da de lucru la cat mai multe maini, aflate la un moment dat chiar in exces, progresul tehnic a intervenit si el prin crearea cu mai mare usurinta de bunuri si atunci s-a trecut pe palnul secund, daca nu cumva si pe unul mai indepartat, necesitatea trainiciei bunurilor create si asa a luat nastere societatea de consum. Iar abundenta produselor in anumite parti ale globului au facut sa apara mirajul prosperitatii pt tot mai multe popoare, care au inceput sa creada sincer ca asta le va aduce fericirea.

Daca totusi religia, in special cea crestina, insista mai mult pe a "a fi" decat pe "a avea" societatea secularizata deja crede ca fericirea cea mai profunda este cea asigurata de avere. Si de dragul acestei "fericiri" unii sunt in stare de orice, oricat de blamabil ar fi: inselatorie, coruptie, minciuna, furt. La asta se adauga, subliniez din nou ca numai pt unii, din pacate destul de multi, invidia fata de bunastarea altuia.

Suprapopularea a dus nu numai la spolierea resurselor prin crearea de munti de deseuri, uneori complet inutilizabile si prin risipa, a dus si la migratii fara precedent a ppopulatiei care au crescut nevoia de comunicare. Sigur ca asta nu e rau in sine, dovada ca eu folosesc acum acesta minune care se numeste internetul ca sa-mi fac cunoscute ideile, dar nu intotdeauna comunicarea este sincera si deschisa, fiind nevoie de o doza f mare de discernamant pt a putea sa judecam cu propriul cap ce este corect si ce nu din cele ce ni se prezinta.

Ma gandesc ca poate Ioan din Patmos, in marea lui intelepciune, a prevazut directia pe care o va lua umanitatea si, probabil si prin revelatie divina, s-a straduit sa dea un avertisment prin Apocalipsa. Acum eu nu cred ca trebuie sa luam ad literam ce se scrie in acea carte, totusi nu prea vad cum se va rezolva criza de suprapopulare a globului prin simpla crestere a tuturor constiintelor individuale si prin luarea de masuri ca macar pe viitor sa nu se mai aduca pe lume atata puhoi de copii. Si cred ca nici masurile coercitive aplicate in China (desi ele par a fi dat roade si actuala stare economica a tarii ar fi o dovada) nu sunt viabile, fie si numai pt faptul ca intra in contradictie cu imperativele religioase "cresteti si va inmultit si stapaniti pamantul".

8 comentarii:

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Teoria SUPRAPOPULARII,apatine curentului ,,CULTURA MORTII''si este imbratisat si justificat in fel si chip de adeptii acestei culturi.Biblia nu suporta aceasta cultura si pedepseste aspru pe cei care o imbratiseaza.Mie mi-ar fi frica sa postez un astfel de comentariu ,ba mai mult sa incerc sajustific SUPRAPOPULAREA cu Biblia ,si exemple din istoria tarilor paganecare au practicat si ina practica metode DRACESTI DE DEPOPULARE.
Aici duce lipsa de temere de Dumnezeu ,si ma doare pentru toti dar mai mult pentru tine Viorica!
Eu as sterge acest articol care face rusine celorlate postari ale tale care sant oarecum decente, dar nu umbla la PLANURILE LUI DUMNEZEU.
Mie mi-ar fi frica sa scriu despre acest subiect UCIGAS.
Noi sanem de ieri si nu stim NIMIC -asa scrie in Biblie
Ce ai zice ca DEPOPULAREA sa inceapa cu tine si cu iubitii tai? Nu e asa ca e TRAGIC ?
Postez mai jos numai ceva din Cartea Proverbe
a inteleptului Solomon ,caci Bibila e plina de CUVINTELE VIETII:
1:7. Frica Domnului este inceputul stiintei; dar nebunii nesocotesc intelepciunea si invatatura.
atunci vei intelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu. (Prov.2:5)
Frica de Domnul este urarea raului; trufia si mandria, purtarea rea si gura mincinoasa, iata ce urasc eu. (Prov.8:13)
Inceputul intelepciunii este frica de Domnul; si stiinta sfintilor este priceperea. (Prov.9:10)
Frica de Domnul lungeste zilele, dar anii celui rau sunt scurtati. - (Prov.10:27)
Frica de Domnul este un izvor de viata, ea ne fereste de cursele mortii. - (Prov.14:27)
Mai bine putin, cu frica de Domnul, decat o mare bogatie, cu tulburare! - (Prov.15:16)
Frica de Domnul este scoala intelepciunii, si smerenia merge inaintea slavei. - (Prov.15:33)
Prin dragoste si credinciosie omul ispaseste nelegiuirea, si prin frica de Domnul se abate de la rau. - (Prov.16:6)
Frica de Domnul duce la viata, si cel ce o are petrece noaptea satul, fara sa fie cercetat de nenorocire. - (Prov.19:23)
Sa nu-ti pizmuiasca inima pe cei pacatosi, ci sa aiba totdeauna frica de Domnul; (Prov.23:17)
Frica de oameni este o cursa, dar cel ce se increde in Domnul n-are de ce sa se teama. - (Prov.29:25)
http://www.ebible.ro/
Inmarmurita de lipsa ta de temere de Dumnezeu dedusa din articolul postat,dar in acelas timp in rugaciune pentru tine,te imbratisez cu dragoste!
Virginia Brasov

Viorica spunea...

Ma asteptam la un astfel de comentariu din partea ta, draga Virginia.

"Ce ai zice ca DEPOPULAREA sa inceapa cu tine si cu iubitii
tai?"

Daca asta ar fi voia Domnului e OK.

Eu nu vorbesc de depopulare ci de oprirea exploziei demografice, ceea ce este cu totul altceva, vorbesc de responsabilitatea fata de generatiile viitoare, ceea ce iarasi e altceva.
Daca alegerea ta a fost sa ai o familie f numeroasa e f bine, sunt sigura ca sunt toti oameni de isprava care nu contribuie la criza mondiala. Da-mi insa voie sa nu cred ca Domnul tine neaparat ca popoarele sa se inmulteasca in nestire si "sa dea prilejul celui rau sa dea de lucru mainilor lenese" (lenese nu din voia lor, ci din cauza situatiei in care se afla societatea) cum zice proverbul.
Si stii si tu cum da de lucru: razboaie, asasinate, crima organizata, etc.

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Draga Viorica
Nu te supara pe mine caci aceasta nu are nimic de a face cu copii cu care m-a binecuvantat Dumnezeu ci are de a face cu UN DUMNEZEU CARE IUBESTE VIATA SI NU DORESTE MOARTEA PACATOSULUI pe care ma rog sa IL cunosti si tu asa cum il cunosc eu: CA DOMN SI MANTUITOR PERSONAL,DATATOR DE VIATA VESNICA SI VIATA DIN BELSUG in pribegia noastra pe acest pamant!Tu esti destinata pentru CER nu pentru pieire si am incredere ca va venii repede vremea sa schimbi directia si sa cazi la piciorele crucii marturisind pacatele numai Domnului Isus si sa primesti VIATA!
I-ti scriu mai jos numai cateva versete din evanghelia dupa Ioan
• In El era VIATA, si VIATAera lumina oamenilor. (Ioan.1:4)
• pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba VIATA vesnica. (Ioan.3:15)
• Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba VIATA vesnica. (Ioan.3:16)
• Cine crede in Fiul are VIATA vesnica; dar cine nu crede in Fiul nu va vedea VIATA, ci mania lui Dumnezeu ramane peste el." (Ioan.3:36)
• Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca, apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa care va tasni in VIATA vesnica." (Ioan.4:14)
• Cine secera primeste o plata si strange rod pentru VIATA vesnica; pentru ca si cel ce seamana si cel ce secera sa se bucure in acelasi timp. (Ioan.4:36)
• In adevar, dupa cum Tatal invie mortii si le da VIATA, tot asa si Fiul da VIATA cui vrea. (Ioan.5:21)
• Adevarat, adevarat va spun ca cine asculta cuvintele Mele si crede in Cel ce M-a trimis are VIATA vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la VIATA. (Ioan.5:24)
• Caci, dupa cum Tatal are VIATA in Sine, tot asa a dat si Fiului sa aiba VIATA in Sine. (Ioan.5:26)
• si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor invia pentru VIATA; iar cei ce au facut raul vor invia pentru judecata. (Ioan.5:29)
• Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti VIATA vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine. (Ioan.5:39)
• Si nu vreti sa veniti la Mine ca sa aveti VIATA! (Ioan.5:40)
• Lucrati nu pentru mancarea pieritoare, ci pentru mancarea care ramane pentru VIATA vesnica si pe care v-o va da Fiul omului; caci Tatal, adica insusi Dumnezeu, pe El L-a insemnat cu pecetea Lui." (Ioan.6:27)
• caci Painea lui Dumnezeu este aceea care Se coboara din cer si da lumii VIATA." (Ioan.6:33)
• Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul si crede in El sa aiba VIATA vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi." (Ioan.6:40)
• Adevarat, adevarat va spun ca cine crede in Mine are VIATA vesnica. (Ioan.6:47)
)

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

CONTINUARE• Eu sunt Painea vie care s-a coborat din cer. Daca mananca cineva din painea aceasta, va trai in veac; si painea pe care o voi da Eu este trupul Meu pe care Il voi da pentru VIATA lumii." (Ioan.6:51)
• Isus le-a zis: "Adevarat, adevarat va spun ca, daca nu mancati trupul Fiului omului si daca nu beti sangele Lui, n-aveti VIATA in voi insiva. (Ioan.6:53)
• Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu are VIATA vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi. (Ioan.6:54)
• Duhul este acela care daVIATA, carnea nu foloseste la nimic; cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh si VIATA. (Ioan.6:63)
• Hotul nu vine decat sa fure, sa injunghie si sa prapadeasca. Eu am venit ca oile sa aiba VIATA, si s-o aiba din belsug. (Ioan.10:10)
• Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun Isi daVIATA pentru oi. (Ioan.10:11)
• asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal si cum cunosc Eu pe Tatal; si Eu Imi dau VIATA pentru oile Mele. (Ioan.10:15)
• Tatal Ma iubeste, pentru ca Imi dauVIATA, ca iarasi s-o iau. (Ioan.10:17)
• Eu le dau VIATA vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea. (Ioan.10:28)
• Isus i-a zis: "Eu sunt Invierea si VIATA. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai. (Ioan.11:25)
• Cine isi iubeste VIATA o va pierde; si cine isi uraste VIATA in lumea aceasta o va pastra pentru VIATA vesnica. (Ioan.12:25)
• Si stiu ca porunca Lui este VIATA vesnica. De aceea lucrurile pe care le spun, le spun asa cum Mi le-a spus Tatal." (Ioan.12:50)
• "Doamne", I-a zis Petru, "de ce nu pot veni dupa Tine acum? Eu imi voi daVIATA pentru Tine." (Ioan.13:37)
• Isus i-a raspuns: "Iti vei da VIATA pentru Mine? Adevarat, adevarat iti spun ca nu va canta cocosul, pana te vei lepada de Mine de trei ori. (Ioan.13:38)
• Isus i-a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si VIATA. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. (Ioan.14:6)
• Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva VIATA pentru prietenii sai. (Ioan.15:13)
• dupa cum I-ai dat putere peste orice faptura, ca sa dea VIATA vesnica tuturor acelora pe care I i-ai dat Tu. (Ioan.17:2)
• Si VIATA vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu. (Ioan.17:3)
• Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, sa aveti VIATA in Numele Lui. (Ioan.20:31

Viorica spunea...

Pai nici eu nu doresc moartea nimanui, am incercat doar sa prezint situatia asa cum e, adica vai de capul nostru, precum si cum s-a ajuns aici, dupa cum m-a dus capul...vezi bine ca nu ofer solutii, pt ca nu le vad...cred ca ar fi de dorit sa se mai opreasca cumva cresterea populatiei prin India, ca deja s-a depasit miliardul, sau prin Africa, unde faptul ca exista prea multi tineri pt cate locuri de munca sunt duce la tot felul de razboaie sau chiar la genocid.

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Eu raman la opinia ca DUMNEZEU E IN CONTROL si stie situatia si din India,China,Africa si chiar tara noastra.Si mai stiu sigur ca El are resurse pentru toate fiintele care au suflet si traesc pe pamant Omul distruge tot si Natura si COROANA CREATIEI LUI OMUL!Sinucidere masiva !
E trist ca oameni creeati de Dumnezeu si-au luat responsabilitati diabolice =Depopularea!
De frica cui ?
Ce ne invata Domnul nostru in Rugaciunea Tatal Nostru :
"Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau;

10. vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant.

11. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi;

12. si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri;

13. si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau. Caci a Ta este Imparatia si puterea si slava in veci. Amin!"

CACI A TA ESTE IMPARATIA SI PUTEREA SI SLAVA IN VECI AMIN!

Cat despre noi am mai scris :Caci noi suntem de ieri si nu stim nimic, zilele noastre pe pamant nu sunt decat o umbra. - (Iov.8:9)
Daca n-ai nimic de zis, asculta-ma! Taci, si te voi invata intelepciunea." (Iov.33:33)
Iata ce mare e Dumnezeu! Dar noi nu-L putem pricepe, numarul anilor Lui nimeni nu l-a patruns. (Iov.36:26)
Love you!Viorica!
Virginia Brasov

Viorica spunea...

Mai fac o incercare: daca ar sta in puterea oamenilor. ar trebui sa se opreasca din inmultit, macar pt un timp, pt ca deja suntem prea multi pt pamantul asta. Numai ca asta e o utopie, pt ca nu sta in puterea lor.

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Stau si ma intreb:De ce esti tu asa de apriga impotriva VIETII?
Ce ai cu porunca care a dat-o insusi Dumezeu :Cresteti si inmuliti-va?
Ce ai pe sufletul tau?
Cate avorturi ai facut?Daca ai facut vreunul.
Ce altceva ti s-a intamplat in viata?De esti asa de apriga impotriva VIETII?
Viorica te rog eu incepe si citeste zilnic CUVANTUL VIETII -SCRIPTURA si ai sa cunosti pe DATATORUL VIETII prin revelatie Divina si ai sa vezi aceasta gandire caun pacat mare de care trebuie sa te pocaesti repede.Nu esti saraca,nu suferi de foame ,nu esti bolnava !Ce binecuvantari mai vrei de la Dumnezeu care spune asa de frumos : NU VEZI CA BUNATATEA MEA TE INDEAMNA LA POCAINTA.
ROMANI 2:4. Sau dispretuiesti tu bogatiile bunatatii, ingaduintei si indelungii Lui rabdari? Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta?

5. Dar, cu impietrirea inimii tale, care nu vrea sa se pocaiasca, iti aduni o comoara de manie pentru ziua maniei si a aratarii dreptei judecati a lui Dumnezeu,

6. care va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.

7. Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea;

8. si va da manie si urgie celor ce, din duh de galceava, se impotrivesc adevarului si asculta de nelegiuire.

9. Necaz si stramtorare va veni peste orice suflet omenesc care face raul: intai peste iudeu, apoi peste grec.

10. Slava, cinste si pace va veni insa peste oricine face binele: intai peste iudeu, apoi peste grec.

11. Caci inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului.

12. Toti cei ce au pacatuit fara Lege vor pieri fara Lege; si toti cei ce au pacatuit avand Lege vor fi judecati dupa Lege.
ROMANI 1:
18. Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor.

19. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.

20. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati;

21. fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.

22. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit;

23. si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.
MA DOARE PENTRU TINE!
Virginia