marți, 14 februarie 2012

Minunile otetului

Am citit nenumarate articole cu sfaturi practice despre cat de folositor poate fi otetul la casa omului dar majoritatea covarsitoare erau in engleza si mi-a fost lene sa le traduc. Iata insa ca Suzeta iar mi-a forwardat (cum o vrea Vlad Petreanu sa traduc asta in romana nu ma intereseaza, in engleza suna bine, doar n-o sa zic ca "mi-a inaintat")  un email interesant exact cu acest subiect. Sunt sigura ca textul a fost luat de undeva de pe un site, dar daca nici ea nu l-a gasit, il copiez asa cum este si o sa mai adaug doua paragrafe din propria experienta. Atrag insa atentia ca multe din sfaturile de mai jos nu le-am aplicat personal incat daca de ex va apucati sa spalati masina cu otet si vedeti ca se curata vopseaua sa nu veniti sa ma dati pe mine in judecata pt ca v-am dat un sfat prost.

La ce este bun otetul!

 1. Distruge buruienile din grădină 
Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, oţetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din grădine, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru această sarcină.

 2. Îndepărtează mătreaţa
Aplicat după spălare, în combinaţie de o cană de oţet la două căni de apă caldă, oţetul îndepărtează până la sută la sută (vorba reclamei) mătreaţa. Atenţie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.

 3. Curăţă lentilele ochelarilor
Pentru a îndepărat urmele grase de pe lentilele ochelarilor, puneţi câte o picătură pe fiecare lentilă şi ştergeţi-le cu o cârpă curată. (eu folosesc pt asta fie o solutie special cumparata de la magazin, a fost excelenta pt a curata obiectivul videocamerei, fie alcool, de preferat din cel dublu rafinat)

 4. Îndepărtează petele de deodorant
Una dintre cele mai frecvente probleme în folosirea deodorantelor solide (roll-on) constă în apariţia pe haine, în special cele de culoare închisă, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot îndepărta prin spălarea manuală cu apă, detergent şi oţet.

 5. Îndepărtează negii
Se amestecă oțet din mere cu glicerină pentru a obține o loțiune ce aplicată zilnic pe negi duce la dispariția acestora. (Si mai bine este daca aveti la indemana rostopasca, sucul acela portocaliu care se formeaza cand se rupe o bucata de planta aplicat pe negi ii reduce sigur, daca nu chiar ii indeparteaza, am incercat si a mers, dar trebuie perseverenta)

 6. Hidratează pielea
Oțetul ajută la hidratarea pielii; adăugați 2 linguri de oțet în apa din cadă și veți vedea diferența.

 7. Reduce durerile din gât
Gargara cu oțet reduce semnificativ durerile de gât. Se pun două lingurițe de oțet într-un pahar cu apă și se face gargară 1 minut, apoi se înghite apa. Dacă durerea persistă, se repetă gargara de mai multe ori.

 8. Tratează arsurile solare
Dacă rămâneți fără cremă de protecție solară, puteți folosi otețul ca soluție alternativă pentru tratarea arsurilor pielii. Aplicați oțet pe zonele pielii afectate de arsuri solari și frecați ușor. Roșeața se va diminua, la fel și senzația de mâncărime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente; folosiți oțetul doar în caz de urgență. (Pt arsurile usoare se poate folosi cu succes si iaurtul)

 9. Curăță mașina 
Oțetul nu este atât de gros ca loțiunea de lustruire pentru mașini, dar aciditatea și consistența sa curăță foarte eficient praful și murdăria întărită. Aplicați oțet din abundență pe o lavetă și frecați bine. Mașina va arată mai frumoasă și lucioasă ca niciodată.

 10. Reduce sughițul
Unii oameni scapă de sughiț cu un simplu pahar cu apă în timp ce alții trebuie speriați bine. O altă soluție este oțetul. Înghițiți o lingură de oțet și adio sughiț. 

11. Împrospătează legumele
Dacă aveți legume cu părți mai ofilite și trecute, dar pierdeți foarte mult prin tăiere, pregătiți o soluție din apă și oțet și spălați legumele bine. (Atentie insa, salata verde se ofileste si capata f neplacut tinuta in otet, de aceea se asezoneaza numai cu putin timp inainte de folosire)

 12. Îndepărtează petele de transpirație 
Nu e de glumit cu petele de transpirație. Sunt inestetice și foarte neplăcute, mai ales pe hainele favorite. Cu o soluție ce conține o parte de oțet la 3 părți de apă, petele se curăță foarte bine.

 13. Alungă furnicile 
Furnicilor nu le place oțetul deloc. De aceea, dacă puneți picături de oțet bine plasate pe pragul ușilor sau pe coridoarele de acces în casă, cu siguranță furnicile vă vor ocoli.

 14. Pregătește solul
Există unele plante ce preferă solul acid care le ajută să aibă flori mai frumoase. Turnați câteva picături în ghiveciul respectiv. Atenție: studiați cu atenție ce sol preferă planta înainte de a turna oțetul.

 15. Curăță unghiile
Pentru fumători, oțetul poate fi folosit la îndepărtarea petelor de tutun de pe unghii. Aplicați câteva picături de oțet pe unghii și frecați bine cu o bucată de vată sau tifon. Petele vor deveni din ce în ce mai estompate. (Mult mai eficient si mai sanatos ar fi sa va lasati de fumat)

 16. Curăță proteza
Cu toții ne dorim o dantură frumoasă, curată și fără bacterii nocive, nu-i așa? Acidul din oțet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Țineți proteza în apă cu oțet cât nu o folosiți

 17. Curăță ustensilele
De asemenea, dorim ca ustensilele din bucătărie să fie curate. Curățate cu oțet, vor fi curate și dezinfectate. Turnați câteva picături de oțet pe furculițe, linguri, alte ustensile înainte de a le spăla.

 18. Îndepărtează mirosurile din borcanele folosite
Dacă refolosiți borcanele, fie pentru că sunt încăpătoare, fie pentru că vă place modelul, puteți scăpa de mirosurile date de ce a fost înainte în ele dacă frecați bine borcanul cu oțet. Lasați oțetul să acționeze puțin, apoi spălați cu detergent de vase și clătiți cu apă din abundență. (Eu am constatat ca practic nu atat borcanul miroase, cat capacul, de aceea nu neglijati sa il spalati si pe el cu otet, daca borcanul e din cel cu ghivent)

 19. Curăță mobila
Mobila veche, în special cea de metal, își poate recăpăta frumusețea și luciul de odinioară curațată cu o soluție ce conține oțet și ulei de măsline.

 20. Îndepărtează petele de pe covoare
Oțetul e aspirina celor care nu reușesc să scoată petele din covoare, în special din cele deosebite. Turnați oțet pe pată și frecați cu o cârpă curată până dispar. (Hmm, poate ar trebui sa incerc)

21. Îndepărtează grăsimea 
Când trebuie să spălați o tigaie în care grăsimea s-a învechit și doriți să economisiți din timp, turnați oțet peste grăsime și frecați un pic. Grăsimea se va lua mai ușor de pe tigaie.

 22. Dă luciu pielii 
Dacă doriți să redați strălucirea articolelor din piele, curățați-le cu o soluție din oțet și ulei de in.

 23. Împrospătează aerul
Fie că e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie că e vorba de camerele din casă ce au un miros stătut, puteți folosi oțetul ca “deodorant” de cameră. Dacă adăugați în oțet ierburi aromate, obțineți un aer proaspăt, fără mirosuri neplăcute. Pentru frigider, turnați câteva linguri de oțet în apa cu care spălați frigiderul pentru a înlătura mirosurile.

 24. Ajută la curățarea peștilor de solzi
Dacă doriți ca solzii să se ia mai ușor când curâțați peștele, frecați peștele cu oțet cu câteva minute înaite. Oțetul va acționa ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai ușor.

Nu e de mirare că oțetul este numit soluția minune cu atâtea întrebuințări. Fie că este amestecat cu apă sau este folosit ca atare, oțetul este un produs foarte util în gospodărie

Mai exista si alte idei pt folosit otetul, am invatat de la TV ca in loc sa prajesc carnatii sa ii fierb in apa in care am adaugat otet de 9 grade. Intai ii intep bine cu o furculita. E surprinzator cata grasime iese din carnati, si sunt si f gustosi. Apa cu grasime o las la rece sa se solidifice grasimea, pe care o dau la caini. Apa o torn in toaleta, pt dezodorizare.

A fost o vreme cand dezghetam pestii congelati in zeama ramasa de la muraturi, deci in otet. Cand ii curatam nu numai ca solzii bibanilor se indepartau f repede (dar inatai ii opaream) dar pestele capata un gust mai bun, mai aromat. Acum prefer sa ii fac la gratar si atunci nu ii mai dezghet de tot.

Niciun comentariu: