vineri, 3 februarie 2012

Phishing

Am citit destul de multe atentionari despre acest mod (phishing) de a fura datele personale pt a le folosi in scopuri malefice, dar in afara de niste mesaje de la banci pe care Antispamul Gmail a stiut unde sa le bage nu mi s-a mai intamplat sa fiu luata de toanta. Asta pana aseara, cand am primit un email care avea ca suject:

Please Update Your McAfee Account Information

Si incepea asa:

ATTENTION
The credit card linked to your account for McAfee-based security products has expired.
Please update your account now to keep your PC protected without interruption.

Ca sa continuie cu:

Thank you for using McAfee-based security products to protect your PC from viruses, spyware, data theft, and other attacks. According to our records, the credit card linked to your McAfee Internet Security Suite subscription expired on 2/2012. To ensure that your pc protection doesn't lapse upon renewal, please take a moment to update your account.

Just log-in to your McAfee account and update your credit card information under the billing section. We will then extend your PC security automatically upon renewal, giving you one less thing to worry about.

If you prefer to update your information by phone, please contact McAfee Customer Support.

Thank you.

Sincerely,

The McAfee Team

Am scos linkurile ca sa nu va vina vreo idee sa faceti click. Mesajul continua cu un text cu litere mici, ca la contracte, unul cat se poate de pervers, va asigur:

McAfee is vigilant about protecting your consumer privacy. As a data security company, we understand better than most the need for you to maintain control over your personal data when using the Internet. To confirm this is a valid communication from McAfee, please check the from email address and website address after clicking above. All emails from McAfee come from subscriptions@mcafee.com and a valid McAfee web address will always begin with http://us.mcafee.com/ or http://home.mcafee.com/. Updating your credit card information will reinstate your auto-renewal status, allowing McAfee to automatically renew your subscription upon expiration.

Sa stiti ca nu am dat click pe adesele de mai sus, si bine am facut.

Din fericire pt mine Mc Afee a venit preinstalat odata cu calculatorul si reinnoirea subscriptiei s-a produs sub forma de cadou, pt ca eu nu am card la banci.  Persoana cea darnica tocmai ma informase ca are ceva probleme cu cardurile, dar dupa ce m-am gandit bine mi-am dat seama ca ce scrie mai sus, anume ca a expirat cardul, e o bazaconie, doar banii fusesera deja livrati cand s-a prelungit subscriptia si eu inca mai am valabilitate. Ca sa fiu sigura ca e totul in regula am mers la Google, am dat search pt Mc Afee si mi-am verificat accountul. Era in regula. 

Ce-a  urmat nu a mai fost in regula, pt ca nu sunt nici pe departe asa desteapta cum cred. V-am mai spus ca sunt propriul meu IT-ist si ca eu fac instalari si, daca e cazul, dezinstalari de programe. In plus sunt si freak control (maniaca) in ce priveste securitatea calculatorului incat nu am avut incredere deplina in Mc Afee si am reusit, numai eu stiu cum (de fapt nu mai stiu, ca am uitat, e ceva cu al doilea administrator) si am mai instalat un firewall si un antispy, ambele gratuite. Numai ca MA, ca un capitalist imputit ce e, nu suporta programele free (deci ii convin de minune PIPA, ACTA, etc care limiteaza drastic accesul la internet) si zice ca sunt niste virusi nenorociti. 

Chiar si cu Mozilla a intrat in conflict, dar de data asta cei suparati sunt cei de la Firefox, care au propriul lor sistem antivirus si au dezvoltat variante care intra in conflict cu MA Adviser si de aceea recomanda stoparea (desable) lui.


Ei, si la accountul meu era un butonel pe care scria Download. Nu mai tineam minte ce s-a intamplat cand mi-a expirat perioada de incercare (trial) de la cumparare, asa ca nu numai ca am apasat pe buton, dar m-am si apucat sa reinstalez MA. S-a downloadat (poa' sa moara de suparare Vlad Petreanu, eu tot o sa folosesc pasareasca anglo-romana, dupa modelul holender si alti termeni tehnici incetateniti in limba romana) el frumos, a sters vechiul MA, mi-a zis ca s-a instalat si ca trebuie sa dau restart si sa ma loghez ca administrator.

Eh, si aici incepe nebunia. Nu stiu ce dracusor m-a indemnat, cand am configurat legatura la internet, sa o fac pe userul meu obisnuit si sa bifez "Me Only". Si de atunci pas sa mai pot configura si pt administrator. Poate ca m-ar fi ajutat RDS-ul dar era tarziu in noapte si nu am vrut sa deranjez restul familiei conversandu-ma cu tehnicienii de acolo. Am dat restart, m-am gandit un pic pe ce user ma loghez, si am ales administrator. Si in loc sa-mi apara desktopul s-a deschis Antispyul care a inceput sa scaneze. 

Si a scanat, si a scanat, aproape doua ore, dar bine a facut, pt ca a gasit niste viermisori pe acolo, pe care cica i-a fixat, adica mai mult ca sigur i-a bagat intr-o camara de-a lui, ca poate imi mai trebuie. Mai descoperise el unii pe userul obisnuit si a trebuit sa dau o scanare online (a durat 5 ore) cu ESET (asa ne-a sfatuit un tehnician de la New York Times, si eu mare incredere in ei) ca sa ii scoata din calculator. Cand a dat Dumnezeu si s-a  terminat scanarea MA a declarat ca nu poate accesa internetul (stiam si eu asta) si cand am schimbat pe userul usual surprise-surprise, nu mai era urma de MA instalat in calculator. 

Daca eram mai slaba de inger urlam sau plangeam, asa doar am oftat, am mers unde il salvasem si am inceput sa il reinstalez. Numai ca imi dadea mereu eroare de server. Am oftat din nou si m-am gandit ca dragutul de Firewall gratuit nu il lasa sa intre. Deci am mers la lista lui de programe (noroc ca stiam deja unde sa o gasesc si cum sa umblu cu ea, MA nu ma lasa sa fac asta nicicum) si l-am gasit pe MA intins pe cel putin 20 de pozitii, toate cu un mare semn de intrebare. Si am inceput sa bifez la fiecare pozitie "Allow" (permite)  incat pana la urma s-a instalat, dar fara firewall si antispam. De antispam ma lipsesc bucuroasa, eu imi descarc mesajele in Thunderbird (gmail are grija sa nu intre si spamurile) si dragutul de MA mi le baga pe toate in spam, incat a trebuit sa-l stopez. Firewallul tot se batea cu celalalt, alti utilizatori se plang ca lasa hackerii sa intre ca in branza, asa ca m-am lipsit si de el. 

N-am putut zice hop, pt ca MA m-a atentionat "Your computer is at risk". Scanarea online era oprita. Am pornit-o, s-a oprit imediat. Si tot asa. Vad ca Doamne Doamne m-a inzestrat totusi cu o mare doza de a indura (v-am zis ca sunt nitel masochista din pdv intelectual) pt ca n-am explodat nici atunci, ci mi-am dat seama ca firewallul e de vina. Deci am tras aer in piept, l-am oprit si gata, MA  a clipit bucuros si fericit Your computer is secure, no action required.

Am uitat sa spun ca intre timp m-am documentat la Help MA ce pot sa fac, ei m-au sfatuit sa descarc si sa instalez MA Virtual Tehnician care scaneaza de zor daca MA functioneaza bine. Am avut ceva emotii ca n-o sa se mai deschida ZA in veci, la primul restart s-a deschis, sa bat in lemn (poate in cazul de fata ar fi mai indicat sa ma bat cu pumnii in cap, ca de lemn s-a dovedit a fi), sa nu mai am probleme. Vad ca ZA nu-mi mai semnaleaza hackeri care vor sa intre, da Doamne sa tina.

7 comentarii:

Clubul Bufniței spunea...

foarte dragute comentariile, chiar delicioase. da ma intreb si io ca omu dupa ce m-am uitat crucis, la ce-o folosit?

Viorica spunea...

Pai, cu ocazia asta am gasit niste chestii care isi varasera nasul in compul meu si, sper eu, le-am neutralizat. Nu e prima data cand povestesc aventurili mele IT si nimeni nu pricepe nimic :))

Clubul Bufniței spunea...

ha! ha! ha! ce sa neutralizezi? ha! ha! ha! au spart omuletii serverele de la NASA si PENTAGON si nu stiu ce se afla in calculatorul tau? de exemplu, sunt site-uri de jocuri si muzica care au restrictionat accesul romanilor la ele si totusi, mintea a nascocit programele prin care arata alaora "isteti" un IP, de exemplu de Honolulu de nu poti fi depistat, si astfel tot se intra pe acele site-uri. deci tu, ca sa fii sigura ca nu-ti mai face curte niciun haker trebuie sa-ti pui calculatorul intr-un dulap, deconectat de la priza si net. e singura solutie. niciun programel prezentat mai sus nu intimideaza pe cel care si-ar dori intra-adevar sa stie "ce gandesti". esti o scumpica.

Viorica spunea...

Intre timp, cum bine spui si tu, hackerii se strofoaca din nou sa afle ce poze noi am mai facut, ce poze am descarcat de pe net, pt ca cam (cacofonoe voita) cam asta gasesc in claculatorul meu. Zau daca ar merita osteneala, daca as fi hacker :))

Clubul Bufniței spunea...

asta cred...si atunci, ma intre eu, de ce atata munca ca sa ascund, ce?

Viorica spunea...

Problema e ca daca intra si nu gasesc nimic de furat incep sa faca pipi sau caca pe covoare si atunci e bine sa le dau ceva mai mult de furca, sa nu le las chiar eu usa deschisa.

Clubul Bufniței spunea...

hi! hi! hi! saracii, da nu ti-i mila ca e zapada si ger? ce-or face astia micii (de hakeri ziceam)daca le iei painea de la gura...sau, ma rog, nu-i lasi sa-si faca mendrele decat cu lesa, parol...