vineri, 30 ianuarie 2009

Genoveva de Brabant

Mie mi-a placut Sadoveanu (desi unii aveau despre proza lui aceeasi parere ca despre limba rusa --si limba rusa mi-a placut-- unei fete care arata ca o ciuma i se spunea "esti frumoasa ca limba rusa"). E drept ca am citit din scoarta in scoarta ce a scris pana in 1941, era o editie cartonata cu opere alese, poate continua si cu productii mai noi, nu stiu. Din ce a scris dupa 1941 am reusit sa citesc doar volumul intai din "Fratii Jderi" si posibil "Neamul Soimarestilor". Dupa odiosul "Mitrea Cocor" (care descria f apreciativ colectivizarea, unele din rudele mele s-au ascuns in padure sau in cine stie ce alte cotloane ca sa scape de intrarea in gospodaria agicola colectiva, pana la urma au fost "convinse" cu mijloacele specifice) s-a facut un film, semana f bine cu productiile de duzina sovietice aduse la Caminul Cultural, cred ca l-am uitat imediat ce am iesit din sala, oricum nu m-a impresionat in niciun fel, poate eram prea copil (totusi Aivazovski, filmul cu Maia Plisetskaia, cel cu arta chineza, vazute tot in copilarie la Caminul Cultural, m-au impresionat).

Maria Sa Puiul Padurii e o poveste pt copii, dar are farmec si pt oamenii mari. Se bazeaza pe legenda Genovevei de Brabant, si are conotatii din Alba ca Zapada (contele a ordonat uciderea ei, dar a fost numai abandonata in padure), Othello (intrigile unui curtean l-au facut pe conte sa ia aceasta hotarare) si din Cartile Junglei (Genoveva si pruncul ei au trebuit sa se adapteze la viata in salbaticie)

Mie mi-au placut f mult mottourile capitolelor, le consider adevarate bijuterii literare, le-am copiat atunci si o sa le transcriu aici. Si in timp ce le citesc parca aud vorba domoala a romancierului recitand din Eminescu "Sara pe deal, buciumul suna cu jale"

I. Mergeau incet, ca sa ajunga departe.
Radeau, cantau, beau si mancau
Se duceau
Spre acelasi sfarsit al tuturora.

III. Spune-mi, batranule, cum de-ai ajuns tanar in ani asa de tarzii?
Nu m-am suparat niciodata pe viata.

IV. A batut un vant si a sosit o veste. M-am bucurat.
-Vanturile si vestile sa nu te bucure niciodata.

V. Numai Dumnezeul meu e bun, numai eu cunosc adevarul. Toti cei care cred altfel sa piara. Nu sunt oameni si nu-mi sunt frati;
nu se trag din Adam.

VI. Spune-mi o poveste
ca sa-mi aduc aminte de cand eram copil
si inca nu cunosteam suferinta.

VI. Stiam ca minciuna scoate pui.
Cu toate acestea am adapostit-o la mine
Si mi-a umplut casa, zilele si noptile
de serpi.

IX. Dreptatea e o vorba: interesul
meu e totul.
Mori tu, ca sa traiesc eu.
Cine-mi spune ca ma insel? Ha, ha!
-Biruitorule, de ce razi cu atata tristetza?

X. Raspuns-a Iisus si i-a zis lui Nicodim
Adevarul adevarat iti spun:
De nu se va naste cineva din nou
nu va putea sa vada imparatia
lui Dumnezeu.

XI. A in umbra mortii
si s-a desteptat in lumina minunii.
Suferinta inflorea
Si grauntele bucuriei isi astepta vremea.

XII. Era o floare de intuneric,
Un glas din alte lumi, dinalte vremuri
A vorbit: nimeni nu-l intelege.
A lasat semn: nimeni nu-l vede.

XIII> Cine a spus ca timpul fuge?
Vremea cea mai adanca sta de fata
Cu umbrele mortilor care se intorc
Cand noi trecem.

XIV. A venit un poet intelept.
Mi-a cantat bucuria luminii.
Sufletul meu s-a imbracat in raze,
Comunicand cu acel pe care
in alt chip nu il pot cunoaste.

XV. Prin tine, copile, merg
Spre Dumnezeu
Si spre vesnicie.

XVI. Mama, hai sa vorbim de rau oamenii,
Caci noi suntem altceva.

XVII. Se zice ca si lupii s-ar fi
dusmanind
ca si oamenii.
nu ti se pare ciudat?

XVIII. Fratele meu orb mi-a dovedit,
Cu drept cuvant,
Ca nu exista soarele.
E o inventie a celor care vad.

XIX. Am cazut zdrobit;
Am blastamat viata si lumea,
Am plans si m-am adapat cu fiere
ca sa ma pot bucura pe urma.

XX. Revederi neasteptate, bucurii
aprige!
Cata otrava de melancolie
E in fundul cupei voastre!

Stiu ca Sadoveanu a fost unul dintre oamenii de cultura care au devenit "tovarasi de drum" pt comunisti dupa 23 August. Stiu ca are multe pacate si ca a reusit sa nu se puna cu totul in slujba acestor nemilosi stapani doar reluand si refacand romanele istorice scrise inainte de 1941. Mai stiu si ca multora nu le plac descrierile lui f amanuntite, dar mie mi-au placut. Nu mai vorbesc ca avea si simtul umorului ("Ta-va pustia privighetori" ofta "Mosh Nechifor Cotzcariul" cu ochii la juna apetisanta de langa el, sau ce scandal s-a produs cand unul din eroii din "Un ciudat caz de otravire" a baut laptele muls de tanara mamica pt a-i fi dat pruncului cat se distreaza ea la bal). Iar "Creanga de aur" orice ar zice cei ce-l critica, e o carte de referinta in literatura noastra.

Numai ca trebuie sa amintesc ca nu am reusit sa citesc unul din volumele lui de Opere nicicum. Eram in anul intai de facultate si nu stiu prin ce minune am prins un bilet in tabara la Predeal in vacanta de iarna. Desi mie nu-mi place iarna din cauza ca am avut mereu o proasta circulatie a sangelui in maini si picioare (am descoperit abia dupa 40 de ani ca nu-mi functioneaza bine tiroida) si-mi inghetau, in special picoarele, de plangeam de durere langa soba cand intram in casa (dar si mainile, pt ca mereu pierdeam manusile mamitza a refuzat sa-mi mai cumpere altele intr-o iarna, si pe atunci iernile erau aprige, mi le-a dat mama mare pe ale ei, dar am pierdut una si am dus-o toata iarna cu o singura manusa, eram in clasa noua cred, printr-a zecea am fost diagnosticata cu reumatism poliarticular acut, si acum sufar la orice schimbare de vreme) in acea vacanta am avut o activitate f intensa, dar seara deschideam totusi volumul lui Sadoveanu si, dupa o pagina, cel mult, adormeam bustean. Ciudat e ca efectul soporific a continuat si dupa ce m-am intors in Bucuresti, acel volum o fi mai asteptand si acum prin raftul bibliotecii sa-l termin eu de citit.

joi, 29 ianuarie 2009

Life of Brian

In seara asta am avut chef sa vad un film la TV, si am inceput prin a viziona o parte dintr-un episod (rareori reusesc sa vad un film de la inceput, uneori mi se intampla sa deduc corect ce s-a intamplat pana in momentul in care imi pironesc ochii in ecran, alteori nu, si atunci imi intra in actiune imaginatia, incat filmul vazut de mine capata valente diferite de cele ale originalului) din "Star Gate", vizibil inspirat din evanghelii, dar cu f multa sare in continut. Apoi, cand s-a terminat SG, am butonat pana am ajuns la "TransAmerica". E un film interesant, modern, (si aici au aparut conotatii religioase, tot in registrul apropiat de blasfemie) Felicity Huffmann face un rol extraordinar, subiectul ataca multe clisee (familia e cea mai importanta, dragostea fata de copii e neconditionata, daca mergi la biserica esti o fiinta respectabila, etc) unele intamplari din lungul drum spre Los Angeles aveau ceva din amaraciunea si atmosfera unui alt mare film, brazilianul "Gara Centrala", dar mie imi pare bine ca am ramas in urma, ca sunt asa, mai demodata, si pot sa ma uit la un asemenea fim ca la ceva cu totul in afara mea, o lume despre care mi-ar placea sa cred ca e doar rodul unei imaginatii bolnave. Helas, nu este!


Filmul mi-a amintit de "Todo sobre mi madre" de Almodovar, desi acolo atmosfera era mai tenebroasa, iar "mama" transexuala nu avea nimic din pretentia de respectabilitate a lui Bree din TransAmerica, dimpotriva.


Episodul din "Star Gate" mi-a trezit o veche nostalgie, daca tot e vorba sa se trateze evangheliile ireverentios, macar sa o faca cu o tona de umor, cum au facut-o cei de la Monty Python in "Life of Brian" (scuze daca cineva, avand inca vie in minte intrecerea baietilor la de curand incheiatul CE de PA si-a inchipuit ca scriu o biografie romantata a lui Brian Joubert)


Filmul "Life of Brian" l-am vazut, partial de fiecare data, de doua ori, odata la bulgari si odata la Arte (inca regret ca RDSul nu-l mai are in grila). M-am ofticat nitel cand fix la mijlocul filmului si la miezul noptii s-a taiat firul la Arte (cred ca n-a fost vina lor ci a celor de la cablu) si asfel n-am mai avut ocazia sa reascult cantecul final: "Always look on the bright side of life", minunata lectie de gandire pozitiva.


Mi-a placut atat de mult incat inca imi mai amintesc scene intregi de un haz nebun din film, cum ar fi cea in care Brian scrie o lozinca pe perete "ROMANES EUNT DOMUS" ("Romans go home", echivalentul lozincilor din Vietnam "Yankyes go home") si soldatul roman il cearta ca a gresit si il obliga sa scrie varianta corecta, sau multimea care striga in cor "Trebuie sa fim independenti" "Trebuie sa fim diferiti unii de altii", etc, parodie a predicilor celor ce merg in alte tari sa faca prozelitism iar multimea striga extaziata rugi impreuna cu predicatorul, sau scena in care vine soldatul roman sa anunte ca Brian a fost gratiat si toti condamnatii striga in cor "Eu sunt Brian"etc.


Ei bine, asta seara, vrand sa ascult si eu melodia care o incanta atat de mult pe Claudia incat mi-a pus un link pe un comentariu ("I'mYours", cantata de Jason Mraz, melodia pe care a patinat Brian Joubert la Gala) am copiat gresit linkul si am descoperit, ati ghicit, scene din "Life of Brian"

Multumesc Claudia pt bucuria pe care mi-ai produs-o. Acum daca as gasi undeva tot filmul, ca sa-l vad cap-coada, as fi si mai multumita, dar nu le poti avea pe toate, nu-i asa?

marți, 27 ianuarie 2009

Nu urmati gandirii mele

Intentionez sa postez candva textul integral al poeziei de Eminescu care incepe cu acest vers, deocamdata in cartile de Poezii pe care le am "la vedere" in biblioteca nu l-am gasit si n-am chef sa ma apuc sa rascolesc multele straturi de carti depozitate in diverse locuri prin casa, poate o s-o fac candva.

Gandul asta mi-a venit ascultand la mai multe posturi TV franturi din interviul de la radio (de la Antena 3, gratie lui Valerian Stan am aflat ca moderatoarea se cheama Marilena Dumitrescu) cand mi-am dat seama ca s-a vorbit mai mult si f dramatic despre sanatate decat am relatat eu. S-a vorbit si despre experienta cu discul sarit de la locul lui, care putea provoca paralizie daca se mai intarzia interventia, ca si despre suferinta indurata in timpul celor 8 ore de deliberari ale echipei medicale care nu avea o sala pregatita pt operatie, in contrast vadit cu atitudinea medicilor din Austria. Daca nici la Elias, care a fost spitalul nomenclaturii pana in 89 (se mai rataceau si unii care nu erau chiar nomenclaturisti, cum ar fi subsemnata, dar asta pt ca institutul in care lucra sotul meu a fost rearondat acolo intr-o vreme) nu erau conditii ce sa mai zicem de alte spitale? Si bineinteles ca nu a ratat ocazia de a-l musca de partea de jos a spatelui pe Nicolaescu cu ocazia asta, spunandu-ne cat de amarnic i-a fost inselata increderea si naivitatea.

Deasemenea s-au descris si experientele suppermarketistice ale interlocutorului care a luat acolo pulsul crizei constatand ca era lume multa in supermarket, dar carucioarele nu mai erau pline (cine isi face oare cumparaturile acolo de pleaca toti cu carucioarele pline, ca la Cora Lujerului nici pana sa se proclame oficial criza nu erau decat cateva carucioare supraincarcate, restul nici nu se comparau cu aspectul celor in care depozitau eu in SLC, USA, marfurile aflate pe lista si despre care consideram ca sunt necesare unei familii de 4 persoane; ginerele meu radea uneori zicand ca a mai ramas loc in portbagaj?) dovedind astfel ca a scazut puterea de cumparare a romanilor.

Cat despre inghetarea salariilor s-ar parea ca a fost o strafulgerare de inspiratie divina aparuta pe moment,pt ca toti partenerii sociali pomeniti in acea editie speciala au ramas stupefiati.

A inceput campania prezidentiala la Radio Romania

Astazi Radio Romania Actualitati a transmis o editie speciala cu Presedintele Traian Basescu. Ori n-am fost eu atenta, ori chiar nu s-a pronuntat numele doamnei care a intrerupt, cu mult tact si diplomatie, fluxul monologului prezidential. Oricum, am avut impresia ca citesc printre randurile unei carti care descria participarea unui scriitor la un congres din Tara diminetilor linistite (Coreea de Nord) in care se spunea, intre altele, ca singurul nume care era permis sa fie legat de vreo realizare era al celui mai iubit fiu al poporului, restul (autorul se referea la activitatea culturala) realizarilor fiind rodul unui colectiv de oameni ai muncii.

Acestea fiind zise o sa scriu ce am inteles eu din lungul monologus interuptus.

Intai s-a abordat, cum altfel, necesitatea modificarii Constitutiei. Bineinteles ca nu s-a spus nici un cuvant despre puterile marite ale presedintelu, nici despre retezarea celor ale baronilor locali in numele modernizarii Romaniei. Argumentul a fost descentralizarea, care nu se poate face altfel decat prin concentrarea puterii de la puzderia de baroni in mana catorva duci locali (chestia asta cu "Ducii"imi apartine, exprimarea a fost mult mai lemnoasa)

S-a mai adus argumentul stufosenioei aparatului administrativ insistandu-se indelung pe existenta nejustificata a Directiilor agricole (atentie, d-le Ilie Sarbu, ce mai declarati prin presa despre negocierile PDL-PSD din ultimii doi ani!), s-a insistat asupra modernizarii nereusite a invatamantului (atentie Tanti Abramburica ce le mai promiteti profesorilor)

Si pt ca a moderatoarea a insistat sa stie daca se maresc salariile profesorilor am aflat ca Presedintele isi da binecuvantarea pt Legea de muraturi (vz Conu Leonida) adica inghetarea salariilor,dar numai pe 6 luni,a insistat INSUSI EL, "nu produceti panica".

Dupa inevitabilul atac la adresa fostului guvern cu care s-a inteles f bine pana la aparitia Regelui Petrolului (adica pana cand Nutzica a adus biletelul roz la cunostinta presei si a Presedintelui Norvegiei) am aflat ca in ultimii 4 ani s-au angajat peste 400000 de functionari noi (de fapt vreo 50000 nu s-au angajat, ce sa-i faci, matematica asta e grea cand isi baga coada in politica) si acestia trebuie maturati fara mila din ministere si de pe unde mai sunt, ca n-avem noi nevoie de PNL cand avem o majoritate atat de confortabila peste tot, unde mai pui ca se vor face niste economii maretze, acum cand ordonanta a ratat ocazia de a face economiile extrem de necesare (desi vocea moderatoarei era cam pierita a indraznit sa atraga atentia ca totul s-a facut legal, ca salariile acelea nu si le-au dat oamenii pt ca asa au vrut ei ci pt ca asa era legea, s-a trecut iute peste acest argument).

S-a mai muscat o bucatica din partea dorsala a PNLului decalarand ca ei au ales sa fie in opozitie pt ca au venit cu pretentii exagerate,de parca Ilie Sarbu si Mircea Geoana nici usturoi n-au mancat nici gura nu le pute a coalitie monstruoasa (contra firii, sau naturii, cum preferati) pusa la cale inca de acum 2 ani cu autorul doritului (dar nereusitului, pt ca moderatoarea tot incerca sa-l intrebe diverse lucruri, ce nesimtita!) monolog.

Are si tatucul nostru lipsuri, de ex pt partea cu FMIul il lasa pe Mugur Isarescu sa incaseze eventualele oale sparte, pt ca presedintele nu se pricepe la finante (dar stie ca trecem printr-o criza economica si nu financiara, pt ca bancile din Romania sunt solide, deh, s-au devalizat numai acele banci care aveau aprobare, care au dat bani "de unde trebuie" cum a raspuns candva unei intrebari incomode cel cu care a discutat presedintele pe sub mana spunand ca "nenorocim populatia", anume George Constantin Paunescu, cel care si-a vandut televizorul in 90 ca sa cumpere InterContinentalul)

S-a mai criticat putin sanatatea, dar f in treacat, si tot in treacat s-au laudat transporturile, precizandu-se bineinteles ca nu dumnealui conduce guvernul, are doar relatii de f buna intelegere (pai da, ca acolo e mai nou blonda de la Cotroceni, pardon, turism ca nu are nici o legatura blonda asta cu dreptul, nici macar cel cinematografic) Si pt tot am facut eu o paranteza turistica am sa spun ca ceva mai tarziu la stiri s-a anuntat ca se pronosticheaza o scadere insemnata a turismuluiin anul acesta,vor fi afectate in special statele europene, pesemne respectiva organizatie inca n-a aflat de uriasul potential balnear al capitalei noastre (sa nu fiu rea, cred ca Nutzica se referea la numeroasele Spa, e si in cartierul nostru una, despre care se zice ca ar fi niste bordeluri sub acoperire, de unde si necesitatea rapoartelor serviciilor catre ministreasa, si care intr-adevar ar aduce multi bani la buget daca s-ar dezvolta, ca doar vorbim despre cea mai veche meserie din lume)

Si bomboana de pe coliva a fost raspunsulla intrebarea pusa cu infinite precautii de catre moderatoare "se reface feseneaua?"
"Categoric nu, a fost raspunsul, Iliescu nu mai conduce partidul, Petre Roman e la PNL, nu se pune problema ca cele doua partide sa se comaseze". Si ce nevoie ar fi, intreb eu, daca cele doua conlucreaza atat de bine si asa, ca nu mai stii care e unul si care e altul? Mai ales ca ni s-a demonstrat ca doctrina (care? atunci cand vorbim de traseistul partid prin diverse internationale) nu are nici o importanta in circumstantele actuale.

luni, 26 ianuarie 2009

Campionatele europene de patinaj Artistic Multumiri

Ar fi trebuit sa-mi intitulez paginile despre campionat "Jurnal de campionat", apoi sa caut un editor care sa le publice in forma de carte si la sfarsitul cartii sa pun pagina de multumiri. Dar pt ca sunt ecologista si nu vreau sa sufere padurile patriei din cauza ambitiilor mele literare (oricum cartea ar zace in raft necitita) am sa public aici pagina de multumiri.

Intai vreau sa spun ca mi-e teama sa nu uit pe cineva.
  • Vreau sa multumesc echipei de la sportlocal (uf, am reusit sa scriu numele corect,desi in capul meu a ramas sporttotal, mi se pare ca se potriveste mai bine) http://www.sportlocal.ro/detaliu-stire-international/sa-ncheiat-spectacolul-campionatului-european-de-patinaj-artistic pentru recomandarea facuta cititorilor portalului si aprecierile facute care, de ce sa n-o recunosc, mi-au gadilat placut orgoliul.
  • Le multumesc tuturor celor care au postat comentarii.
  • Iulyei ii multumesc pt ca a postat comentarii f bine documentate, care mi-au aratat cat de superficiale sunt cunostintele mele in domeniu, ca si pt linkurile puse acolo, in special in ultimul post, incat am putut sa-mi implinesc dorinta de a revedea unele momente ce m-au incantat la Gala.
  • Anei ii multumesc pt ca de pe blogul ei am ajuns pe You tube, unde am gasit multe videoclipuri cu momente din Gala si campionat.
  • Fiicei mele mai mici pt ca "mi-am format mana" incercand sa-i redau prin emailuri trairile mele la multele campionate pe care eu am putut sa le vad si ea nu, de cand a plecat departe.
  • Fiicei mele mai mari pt ca e o cititoare atat de fidela a blogului meu.
  • Lui "Tata Gugal Ro si Com" pt ca prin folosirea motorului sau de cautare multi au gasit articolele mele.
  • Celor care au avut rabadarea sa citeasca lungile mele "dari de seama"sau "cronici", cum vreti sa le numiti.
  • Comentatorilor TV, in special preferatilor mei Yvonne Ghita si Florin Gafencu, pt ca s-au documentat si ne-au dezvaluit si noua din secretele acestui sport atat de minunat (cel mai frumos, dupa parerea mea)
  • Posturilor TV si Eurosport pt ca prin transmisiile lor ne-au adus in case bucuria de a vedea asemenea programe incantatoare.
  • Tot lui "Tata Gugal" pt ca-mi gazduieste gratis aceste pagini.
  • Si nu in ultimul rand lui Dumnezeu pt ca mi-a ingaduit sa ma mai bucur un timp de frumusetile lumii acesteia.

duminică, 25 ianuarie 2009

Campionatele europene de patinaj Artistic Gala

Ca orice campionat care se respecta si acesta s-a incheiat cu gala. Ma intreb cum ar arata o gala la un campionat de gimnastica artistica, de exemplu. Si spun asta pt ca azi gala s-a incheiat cu o magnifica demonstratie de patinaj sincron dar si de gimnaste (gimnastica ritmica, aceea care foloseste accesorii cum ar fi panglici si cercuri; si campionatele la aceasta disciplina sunt f interesante si e o incantare sa le privesti, din pacate am avut f rar ocazia sa le urmaresc, tot bulgarii, saracii, erau baza desi, daca nu ma insel, aveam si noi reprezentante valoroase in competitii, nu stiu daca acum mai avem) la care au paricipat 60 de patinatoare si 60 de gimnaste (rochitele rosii fluturau ca niste flacari pe gheata). Interesant a fost modul in care a inceput secventa, cu patinatoare cu torte pe muzica din Cirque du Soleil. Programul a fost f complex, s-au folosit din plin accesorii ca panglici (chiar pe gheata), cercuri, s-au executat tot felul de figuri, mi-ar placea sa-l revad. N-am vazut niciodata atatea patinatoare deodata pe gheata.

Am aflat ca Finlanda are multipli campioni mondiali la patinaj sincron. Sotul meu a comentat (din off, numai eu sunt pasionata de patinaj, dar el e cel care e atent la orele cand se fac transmisiile) "La ce temperatura e acolo nu te gandesti? Daca nu tremuri sincron nu te incalzesti" :)))


Dar sa incep cu inceputul. La fel ca si la gala de la Obersdorf spectacolula fost deschis de generatia de maine: o mica si delicata, f scumpica patinatoare, urmata de un grup numeros de fetite micute imbracate in rosu, care au patinat sincron.


Mai intai insa trebuie sa precizez ca ES a acordat, ca de fiecare data, o importanta mai mica Galei, noroc ca TVR2 a preluat tot spectacolul, comentat tot de Alina Alexoi. Si AA din nou a facut o gafa, dar am sa vorbesc despre ea la timpul potrivit. Totusi ES s-a indurat de noi si a transmis live evolutiile medaliatilor cu aur si demonstratia despre care am vorbit mai sus, dar dupa aceea a transmis si evolutia celor medaliati cu argint, pastrand insa afirmatia ca ar fi live, lucru cel putin bizar, ca doar vazusem live acea parte la TVR2 cu putin timp inainte.


Dupa momentul generatiei mici s-au prezentat toti patinatorii care au luat parte la gala, invers decat in alti ani, cand Gala (desi am scris cu litera mare nu e vorba de numele sotiei lui Salvador Dali :)) se incheia cu toti patinatorii facand o ultima intrare pe gheata si cateva exercitii specifice, ca o aducere aminte, ba chiar unii patinatori de individual faceau pereche cu cate o fata si era ceva inedit (adica nou, nu needitat, cum e sensul corect al cuvantului inedit, dar corectitudinea lingvistica mi-a sucombat in fata uzantei) si f interesant, in plus aceasta trecere in revista finala era menita sa ne pastreze in memorie inca vreo cateva clipe macar, efortul si talentul participantilor, finlandezii se pare ca au ales sa-si puna in valoare valentele mandriei nationale.


Am sa-i insir in ordinea intrarii pe gheata: Oxana Klimova/Sasha Palomaki -Finlanda (locul 22), Alban Preaubert- Franta (5), Anna Capelini/Luca La Notte-Italia (5), Kira Korpi (5), Liubov Iliusecikina/Nodari Maisuradze-Rusia (5), Yannick Ponsero (4), Natalie Pechalat/Fabien Bourzat-Franta (4), Aliona Leonova-Rusia (4), Tatiana Volosojar/Stanislav Morozov-Ucraina (3), Kevin Van Der Perren-Belgia (3), Sinead Kerr/John Kerr-Marea Britanie (3), Ari-Pekka Nurmenkari-Finlanda (14), Susanna Poiko-Finlanda (2), Maria Muhortova/Maxim Trankov-Rusia (2), Samuel Contesti-Italia (2), Federica Faiella/Massimo Scali-Italia (2), Carolina Kostner-Italia (2), Yuko Kawagichi/Alexander Smirnov-Rusia (2), Brian Joubert-Franta (1), Jana Hohlova/Serghei Novitski-Rusia (1), Laura Lepisto-Finlanda (1), Aliona Savcenko/Robin Solkowy-Germania (1).

Dupa ce s-au retras cei mari a fost din nou randul generatiei viitoare, pe gheata evoluand de data aceasta un baietel finlandez care mi-a placut cum a executat pirueta, a facut chiar si o varianta Biellmann, ba chiar a incercat, e drept ca fara succes, sa faca si un Lutz. Alina Alexoi a reamintit ca sub patinoarul de pe care se transmitea gala mai exista unul, la 20m adancime, folosit pt antrenamente. A mai spus, cu parere de rau in glas, ca in Romania sunt numai 4 patinoare acoperite si inca ceva,care m-a facut sa o respect: "Sportul ar trebui sa fie o prioritate pt guvernanti daca vrem sa avem o natiune sanatoasa".


A urmat perechea Klimova/Palomaki, care a interpretat f frumos "Lady in red" a lui Leonard Cohen, fata fiind imbracata in rosu. Dupa umila mea parere, desi s-au clasat abia pe locul 22 au posibilitatea ca in anii viitori sa obtina rezultate mult mai bune tinand cont si de faptul ca sunt f tineri, fata are 16 ani iar baiatul 17. E cazul aici sa spun ca informatiile le detin aproape integral de la comentatorii TV, mai consult cateodata Wikipedia pt ca nu sunt sigura cum se scriu unele nume si mai completez unele date, dar pt ca am multe hobbyuri (chiar ieri, adica azi noapte scriam despre ppsuri, la care mai inca mult de invatat) nu aprofundez f tare documentarea, deci daca apar cumva informatii gresite nu-mi apartin.


Mai vreau sa spun ca la gala, spre deosebire de concurs, sunt admise bucati muzicale cu voce, Nicolae Bellu spunea ca se intentioneaza, dupa Olimpiada de la Vancouver din 2010 sa se tina un congres la care sa se adopte propunerea de a se folosi muzica vocala si in concurs pt a da un plus de atractivitate si valoare artistica probelor. In plus la gala se folosesc si reflectoare, unele f frumos colorate (totusi la Helsinki nu au fost folosite la capacitatea maxima posibilitatile oferite de reflectoare, am vazut alta data adevarate opere de arta alcatuite din lumini, (dar care e posibil sa fi incurcat destul de mult patinatorii care oricum evolueaza mai dificil sub lumina reflectoarelor), aici erau interesante hologramele care imitau flacarile unui foc din camin.


Tot ca observatii generale am sa spun ca de multe ori programele de la gala au mai putine greseli decat in concurs pt ca nu mai exista presiunea punctelor care trebuie acumulate pt plasarea pe un loc cat mai bun, dar unii patinatori sunt prea relaxati si nu mai executa elemente dificile, care fac sarea si piperul competitiei.

Din programul de dans al "italienilor mici" mi-a placut mai ales modul in care au executat pirueta ca si ridicarea in care fata a plutit cu capul in jos, toate programele de dans sunt mereu o placere de urmarit. Mi s-a parut interesanta alegerea culorii rochitei lui Kira Korpi , aceeasi cu cea a lui Yuko Kawaguchi, culoarea fluoresceinei. Kira a facut 2 sarituri bune dar relaxarea de la gala s-a facut simtita atunci cand a suferit o usoara dezechilibrare la o spirala. Am aflat si ce s-a intamplat ieri inainte de a ma uita la TV, anume ca s-a lovit destul de rau de mantinela dar a gasit taria sa continuie si, mai mult decat atat, sa avanseze doua locuri in ierarhie.


Perechea rusa Iliusecikina/Maisuradze a prezentat, asa cum obisnuiesc toate perechile de figuristi la gale, figuri acrobatice dintre care m-a impresionat un fel de pod (fara sa puna mainile pe gheata) care a aratat cat de mare mobilitate are fata. Rochita ei semana cumva cu uniforma scolaritelor sovietice (nu stiu daca in Rusia se mai poarta uniforme si daca da, cum arata) care era alcatuita dintr-o rochita neagra si un sortulet alb cu volanase, aspectuoase dar probabil un cosmar pt mamele sovietice.


A urmat un program pe care mi-as dori f mult sa-l revad, o incantare deosebita, sper sa il puna cineva pe You tube si altcineva sa-mi dea si mie linkul, pt ca Yannick Ponsero, care l-a executat,a dovedit ca e un adevarat showman. De alfel scoala franceza e vestita pt originalitatea programelor, inca imi mai amintesc programul Vanessei Gusmeroli in care impersona un fluture, nu mai vorbesc de carismaticul Philippe Candeloro, Napoleon fiind numai unul din personajele interpretate de el. Si pt ca tot vorbesc de showmen, din cei pe care ii vedeam la bulgari o sa-l amintesc pe Vladimir Kotin care nu a reusit niciodata sa devina campion dar a carui aparitie pe arena galelor era o garantie pt un spectacol de mare interes si chiar umor uneori. Am fost impresionata si de prima aparitie a lui Pliushcenko, acesta, in rolul unui flacaias rus de la tara cu sapca si rubashca specifica mi-a amintit de VK.


Dar sa ma intorc la Yannick Ponsero, el a avut de departe cel mai atragator si mai interesant program de azi, aparand la inceput cocotat pe mantinela, imbracat in costum de ski si cu skiuri in picioare, evoluand pe muzica din filmul "Bronzatii" (asa a spus AA). Dupa vreo cateva ture pe gheata cu skiurile in picioare (nu inteleg ce fel de legaturi avea si cum a reusit sa-si mentina echilibrul suit pe skiuri cu patinele in picioare), a "scapat" destul de repede de skiurile din picioare, si-a scos costumul de ski (chiar si pantalonii), ramanand imbracat cam caraghios, figurile pe care le-a facut insa au fost destul de grele, chiar acrobatice. La sfarsit si-a pus ochelarii de soare (doar era muzica din"Bronzatii", nu-i asa?). Reflectoarele au respectat tema, unul din ele proiectand un soare galben cu multe raze pe luciul ghetii.


Fabien Bourzat si-a aratat in toata splendoarea muschii bine lucrati de pe torsul gol si tatuajul de pe piept, Natalie Pechalat era "imbracata" intr-un costum f economic, alcatuit din fasii albe, pt ca intruchipa o mumie. Muzica a fost adecvata, programul normal ca a fost f interesant, doar vorbim de francezi. Si NP a avut o schimbare de costum, printr-o miscare f rapida mumia si-a pierdut feshele de pe corp lasand vederii un costum de baie intreg, auriu cu triunghiuri multicolore.


Am reusit s-o vad sipe Aliona Leonova dar ma asteptam la mai mult de la ea, desi AA a laudat-o ca a avut un program perfect in concurs (e posibil, doar a urcat atatea locuri) si ca e mare saritoare, ei bine tocmai la sarituri a cam ezitat.


Ucrainienii Volosojar/Morozov au aratat ca intre ei exista aceeasi armonie (chemistry,cum zic americanii) pe care am remarcat-o inca de la prima lor aparitie impreuna, cand desi aveau numai cateva luni de antrenament au evoluat f bine. Ca toti figuristii la gala si ei au avut elemente spectaculoase, acrobatice, interzise in concurs din cauza riscului mare de accidentare.


Kevin Van der Perren m-a incantat cu seriozitatea lui si respectul aratat spectatorilor executand inca de la inceputul programului faimoasa lui combinatie 3x3, unica in lume. A avut acelasi costum negru cu schelet alb aplicat ca si in concurs (n-am aflat cat a costat, acum ca e om asezat, la casa lui, poate cheltuieste mai putin pe costume :)) iar programul f dinamic, a fost f aclamat de public. Cred ca publicului i-ar fi placut un bis, la fel ca si la YP, dar la gala bisuri au voie numai campionii. Cica la conferinta de presa de dupa competitie a declarat "Am plans de bucurie".


Desi mai vazusem dansul britanicilor in care acestia au aparut imbracati in fuste scotiene (dar din clanuri diferite--pt ca ecosezul avea culori diferite-- iar baiatul, spre deosebire de Mel Gibson in Braveheart n-a respectat traditia si a purtat ceva sub fusta) l-am urmarit cu aceeasi incantare ca la inceput, mai ales ca Sinead l-a ridicat ea pe fratiorul mai mic. Mai tarziu Faiella a dovedit ca e o patinatoare f puternica (in privinta asta mi-a amintit de Marina Anisina) ridicandu-l pe Scali de doua ori si nemaiscapandu-l pe jos . Si pt ca tot vorbesc de italieni am sa spun ca si ei au facut spectacol cu ritmul de hip-hop, el fiind imbracat intr-o jacheta alba pe care scria Italia dar si-a schimbat costumul renuntand la jacheta in partea II-a, pe muzica din "Loose control" ("cine-si pierde controlul ?" s-a intrebat retoric AA) si scotand din buzunarul de la spate o sapca de baseball pe care si-au trecut-o de la unul la altul fara a stirbi din ritmul si din frumusetea spectacolului.


O evolutie mai modesta a avut finlandezul Nurmekari, deci clasarea lui pe 14 nu afost intamplatoare. Susanna Poiko a avut un program curat,cu sarituri reusite.Pe Muhortova/Trankov i-am vazut de doua ori, pe TVR2 si ES. Mi s-a parut ciudata combinatia de culori roz cu grena de pe costume, dar programul lor m-a bucurat si intristat in acelasi timp pt ca mi-a prilejuit reascultarea vocii aceluia care a fost un fenomen la vremea lui, Vladimir Vysotski, pe care nu-l mai auzisem de mult. Interpretarea lor a fost plina de sensibilitate, de inalt nivel tehnic si artistic.


Aici intervine gafa Alinei Alexoi, despre care vorbeam mai devreme "Dupa retragerea perechii Oxana Domnina/Maxim Shabalin...." E adevarat ca OD/MS alcatuiesc o pereche, dar de dansatori si nu de figuristi, iar retragerea lor nu avea cum sa contribuie la urcarea pe podium a perechii MM/MT. Cred ca AA a facut o confuzie cu dansatorii Jana Hohlova/Serghei Novitski, care intr-adevar au avut de castigat de pe urma retragerii perechii OD/MS.


Samulel Contesti a ales sa evolueze pe melodia "I won't dance" dar el a dansat cu multa aplicatie. Am aflat de la AA (pt ca am ascultat si comentariile Yvonnei Ghita si Florin Gafencu mai tarziu) ca SC s-a suparat cand a fost scos din echipa Frantei inainte de Olimpiada de la Torino si a ales sa concureze pt Italia, fiind nevoit "sa stea pe tusa" 2 ani, pt ca asa cere regulamentul (asta cu regulamentul am aflat-o de la YG si FG) . Alina Alexoi a comentat despre doi sportivi (unul fiind Contesti) ca "se afla la a doua tinerete". E adevarat ca regulamentul ingaduie patinatorilor sa evolueze la seniori de la 15 ani (cazul Irinei Slutskaia si a lui Evgheni Pliushcenko) si ca Maria Butyrscaia a fost poreclita "batrana doamna" atunci cand a devenit campioana europeana la 27 de ani , fiind cea mai varstnica patinatoare care a castigat aurul european si prima campioana mondiala din Rusia, de asemenea ca, daca nu ma insel, dupa 32 de ani patinatorii nu mai participa la concursuri de amatori, totusi "a doua tinerete la 25 de ani" mi se pare o apreciere cam exagerata. SC a castigat argintul fara sa execute cvadruplu. "Nu vreau sa ma razbun pe nimeni" ar fi declarat el.


Comentariile lui Gafencu au sunat cam asa: "Este un sportiv f valoros si un entertainer, un showman, stie sa comunice cu publicul, stie sa ridice tribunele in picioare cum s-a intamplat acum la gala. YG a spus ca e carismatic. Mie mi-e drag Kevin, carismatic mi s-a parut YP.


Despre Faiella/Scali am vorbit mai sus. Asa cum dupa YP din Franta au urmat NP/FB tot din Franta, dupa FF/MS a urmat, tot din Italia, Carolina Kostner, care a fost eleganta ca de obicei, avand un program f bun, de inalta clasa, pe o muzica f bine interpretata, ce mai, si-a aratat adevarata valoare (asta nu inseamna ca nu ma bucur pt succesul Laurei Lepisto la ea acasa, indiferent ce parere are Nicolae Bellu). Muzica mi-a placut mult, a fost melodia "A te" interpretata de Givanotti.


Yuka Kawasaki, stralucitoare in rochia ei de culoarea fluoresceinei in apa, a avut, impreuna cu Alexander Smirnov, un program de inalt nivel tehnic, desi el si-a pierdut concentrarea la un moment dat si a cazut, noroc ca nu erau in concurs (cum s-a intamplat cu Robin Solkowy incat AS/RS au ocupat doar locul doi la PS). M-a impresionat mult ridicarea in coshuletz, asemanatoare cu cea a JH/SN de la dans, dar ceva mai dificila parca, de asemenea am remarcat la reluare o f dificila schimbare de priza la una din ridicarile specifice figuristilor, cand Alexandr a schimbat priza de pe talie pe patina fetei. Muzica, un blues interpretat la chitara de nord-irlandezul Gary Moore, a fost interpretata f bine.


Si au inceput sa iasa pe gheata campionii. Primul a fost Brian Joubert. Imbracat intr-o jacheta multicolora, a cucerit publicul de la primii pasi. Poate ca din cauza durerilor de spate pe care le acuza de la o vreme n-a avut sarituri prea impresionante dar celebrii lui pasi, mai ales cei executati la bis (cand si-a schimbat costumul renuntand la jacheta si purtand un tricou alb cu inscriptie) pe melodia "Furtuna de nisip", au fost aplaudati furtunos. La un moment dat, inaintea bisului, a ridicat de jos o inima rosie de plus pe care era colata o alta inima ce insemna "I love You" (AA a spus ca a primit-o, la reluare am vazut clar ca era langa mantinela, deci nu fusese aruncata atunci, facea parte din recuzita) si a dansat un timp cu ea, la final imbratisand-o ca sa arate publicului cat il iubeste. Despre BJ AA a spus ca a castigat 11 medalii, FG ca a participat la 8 campionate europene si la toate a fost pe podium. Este f talentat dar la unul din campionate ES i-a facut un adevarat cult al personalitatii, in toate pauzele se prezentau filmulete cu el si mama lui, ajunsesem sa ma satur de BJ ca de mere acre. Si nici nu mai stiu daca a castigat aurul atunci. Mi s-aparut cam arogant si de aceea atunci cand Tomas Verner a devenit campion m-am bucurat ca am scapat de invadatorul Brian. Anul acesta ES a fost decent in aceasta privinta.

Pt ca a iesit abia pe locul 6 TV nu a fost invitat la gala.


Jana Hohlova/Serghei Novitski au folosit muzica lui Modest Musorgski "O noapte pe Muntele Plesuv" pe care au interpretat-o magistral. Mi-au placut f mult costumele lor, f elaborate si interesante. Au interpretat programul liber de anul trecut, de aceea unele figuri mi s-au parut noi.Am asteptat cu nerabdare ridicarea pe o mana, in coshuletz, si asteptarea mi-a fost implinita. La bis au dansat pe "Capriciul" lui Paganini. FG : "cel mai frumos dans din competitie". Ambele programe au fost f aplaudate de public.


Laura Lepisto a folosit cu mare arta o panglica rosie ce face parte din accesoriile de la gimnastica ritmica. A fost o prezenta f placuta, zambitoare si f sigura pe ea. E prima patinatoare finlandeza care a devenit campioana in cei 79 de ani de cand exista competitia de patinaj femei (cf FG) Este la al doilea an de seniorat si a luat medalie de fiecare data. Ea a putut participa la campionat, cf FG, deoarece Susanna Poiko a obtinut rezultate bune la europene. Ar fi declarat: "Am avut ca obiectiv o medalie, dar nu m-am gandit niciodata ca ar putea fi aur " (anul trecut a castigat bronzul)


Last but not least au fost cei care au castigat pt a treia oara consecutiv titlul european, Aliona Savcenko/Robin Szolkowy. Ei au ales o muzica lenta, lirica, atat la program, cat si la bis, prezentandu-se la nivelul inalt cu care ne-au obisnuit. Cred ca au ales acest gen de muzica pt ca astfel au putut sta mai mult pe gheata, fara sa oboseasca prea tare.


Despre finalul spectacolului am vorbit la inceput. Acum astept sa vina martie, sa revad japonele si pe preferata mea, Yu-Na Kim, pe Tanith Belbin/ Benjamin Agosto, pe simpaticul Jeffrey Buttle sau poate pe delicatul Johnny Weir, perechile chineze, etc.

Daca asa a spus Roberta Anastase...

La sarbatoarea Marii (pardon, micii) Uniri festivismul a fost in floare. Nu e cazul sa fiu carcotasa, s-au implinit totusi 150 de ani de cand o mana de intelectuali cu mare dragoste de neam au gasit calea de a fenta Inalta Poarta (sa nu uitam ca independenta ne-am castigat-o abia in urma razboiului ruso-turc incheiat in 1877) si Puterile Garante si a intemeia ceea ce avea sa devina Romania odata cu inscaunarea unui rege neamt, dar devotat poporului pe care urma sa-l pastoreasca.

M-a distrat teribil cand viitorul nostru tatuc (daca se adopta modificarea Constitutiei propusa de el si pt el) a cuvantat astfel "Asa cum a spus Roberta Anastase, modificarea Constitutiei...", bla, bla, bla.

Aveam sa aflu nitel mai tarziu,de la sociologul Pieleanu, invitat la Antena 3, ca Roberta nu spusese nimic de Constitutie (n-am urmarit toate cuvantarile, aveam alta treaba mai importanta de facut, sunt satula de panglici scoase pe gura la evenimente, nici la implinirea a 100 de ani ai Universitatii n-am avut curiozitatea sa asist la festivitatzuri, sa nu mi se spuna ca acum e altceva,ca nu cred) si am fost curioasa sa aud din nou cuvantarea de tatuc, ei bine nici radioul, nici televiziunea la care cotizam cu totii, ba cred ca nici alte televiziuni, nu stiu, n-au mai reprodus pasajul acela atat de reverentios la Missa noastra.

As fi curioasa cui i-a placut imbranceala de la Iasi botezata "baie de multime". S-or fi imbrancit oamenii sa puna mana ca pe sfintele moaste, pesemne ca vindeca si de gripa, si de guturai, eu am observat multele caciuli brumarii de miel astrahan pe care le poarta coloneii, parca ieseau cumva in evidenta, sotul meu a observat multele sepci de pensionari mai saracutzi.

Parca totusi era o diferenta fata de entuziasmul strivitor manifestat in Bucuresti la venirea RegeluiMihai sa petreaca primul Paste in tara (cand i s-a permis asta) si baia de multime de la Iasi, macar ca numar de persoane prezente.

Campionatele europene de patinaj Artistic V

S-a mai terminat un campionat. Urmeaza gala si gata, pana in martie voi avea alte preocupari. Am fost ata de dezamagita de fete incat nici nu-mi mai venea sa pun mana pe tastatura, m-am deconectat facand un pps cu imagini nostime din trafic si nu numai, abia acum m-am mobilizat sa scriu.



Am fost cam necajita cand am vazut ca de la programul liber al fetelor Eurosport transmite numai ultima grupa, as fi vrut sa le vad si pe Alena Leonova, (pe care n-am vazut-o nici la programul scurt, pt ca s-a clasat pe 11, reusind probabil sa faca un program f bun daca s-a clasat in final pe locul4) si pe Annette Dirt, (clasata in final pe locul 7 dar pe 5 la programul liber pt ca si ea venea de f jos, de pe 12 la programul scurt), nici programul Kirei Korpi nu l-am vazut in intregime, am inteles ca a avut o scurta intrerupere din cauza cazaturii, dar si-a revenit si a executat restul programului destul de bine, urcand doua locuri, de pe 7 pe 5. La TVR2 n-am prins transmisia de la inceput (m-am uitat la filmul de pe Antena 1, poate sa para ciudat dar imi plac filmele cu povesti) dar tot am aflat ceva interesant de la Alina Alexoi si anume ca primul cvadruplu intr-o competitie, despre care am vorbit cand am povestit ce s-a intamplat la programul liber al baietilor, a fost executat intr-adevar de canadianul Kurt Browning in 1988, la Budapesta.



Mi-am dat seama vazand cum a decurs programul liber al fetelor ca m-am necajit degeaba, cei de la ES au fost mai intelepti decat ma asteptam. Nivelul fetelor noastre (europene) e f slab comparativ cu al asiaticelor (Nicolae Bellu a vorbit mereu despre sportivele din Japonia, care pot executa chiar un triplu Axel, in timp ce campioana noastra nu stie sa faca nici macar triplu Lutz, Flipul nici nu l-a incercat, NB vorbea si despre sportivele americane si canadiene dar a uitat-o pe preferata mea, delicata dar f tehnica sud coreeana Yu Na Kim), dar ani de zile fetele europene n-au prea stralucit la campionatele mondiale pt ca nici la cele europene nu au fost prea grozave. Mult laudata Carolina Kostner n-a depasit momentul Torino la programul scurt, dupa parerea mea risca sa ramana chiar fara medalie pt ca nici la liber nu a stralucit, a castigat acest program (dar nu si medalia de aur) mai mult pt ca arbitrii au apreciat din nou mai mult faima si tara din care venea, cel putin asa mi s-a parut mie.



Irina Movchar, din Ucraina, care se clasase la PS pe locul 8 a fost atat de lipsita de forma incat cuvantul care ar caracteriza cel mai bine evolutia ei e cel folosit de nepoata noastra Aliona din Chisinau, anume "kashmar", ajungand in final pe locul 19. Nici cea care a urmat dupa ea, Neila Simaova din Cehia nu a facut fata presiunii concursului, cazand de pe locul 10 la pS pe 14.



Ceva maibine s-a prezentat simpatica Tugba Karademir, turcoaica stabilita in Canada, dar reprezentand Turcia (n-or fi si patinatoare romance talentate prin Canada?) care a reusit sa ramana in primele 10, dar pierzand un loc, de pe 9 ajungand pe 10.



Ivana Reitmayerova, din Slovacia, insa, nu a reusit sa se mentina in primele 10, ea cazand de pe 6 pe 11. Totusi mie mi-a placut cum s-a prezentat (si Yvonnei i-a placut), este f diafana si eleganta, costumul roz bombon cu doi trandafiri, unul in par, altul la talie fiind f potrivit cu alura ei de fetita. Ne-a lamurit insa Nicolae Bellu de ce programul ei, bine executat, nu avea cum sa fie bine apreciat de arbitri, o sa incerc sa-l citez: "A executat un program de juniori la seniori. A facut cele mai usoare sarituri. F buna balerina, e o artista, aluneca usor pe gheata" Notele au reflectat adevarata ei valoare.



Si de la Jenna Mc Corkell ma asteptam mai mult. A inceput f bine , dar nu a reusit sa mentina ritmul. Mi-a demonstrat odata in plus (si nu numai ea in dupa amiaza asta) ca o pregatire prea lunga duce de cele mai multe ori la ratare. Yvonne, f entuziasta, o vedea pe podium, eu mi-am dat seama insa ca nu are nici o sansa, imi notasem cate sarituri a facut si nu avea cum sa ia un punctaj bun, nu avea pe ce. Si NB o vedea pe podium pt ca JMC, spre deosebire de finlandeze, stie sa faca Lutz (e vorba desigur de triplu, cel mai bine cotat, cele simple sau duble aduc f putine puncte), NB a spus cam asa "A facut Lutz si Flip de f buna calitate, un triplu Lutz (cel de la inceput, care ma facuse si pe mine sa cred ca are sanse la podium) de kinograma, nici baietii nu-l f ac atat de bine, piruete de nivel 4, patinaj elegant si usor, coregrafie f buna". Dar pronosticul lor avea sa fie infirmat de arbitri care au apreciat, pe buna dreptate ca, desi era pe locul 4 dupa PS, evolutia ei avea sa fie in final de locul 9. Am avut senzatia ascultandu-i pe Yvonne si pe NB ca ne-am uitat la patinatoare diferite.



A urmat Carolina Kostner. Mie mi s-a parut ca nu a facut un program de campioana, desi arbitrii l-au notat cel mai bine. In prima parte a avut o ratare, a ezitat, piruetele au fost f bune, deasemenea pasii, o cumpana eleganta, spirale bune dar sariturile au cam lasat de dorit, ea poate sa faca programe mult mai bune, NB a comentat ca a pierdut aurul pt ca n-a facut Lutzul la PS si n-a mai putut recupera punctele pierdute astfel. Chiar si el a apreciat ca Lutzul si Flipul "au fost agatate", ca a facut combinatii de sarituri mai usoare, ca "tehnica ei a fost putin peste mediocru".



A urmat Laura Lepisto care a ratat si ea o saritura, dar a avut un program destul de bine executat, cu piruete f reusite, un program f frumos. Am aflat ca a patinat si la noi in tara acum doi ani la Miercurea Ciuc (unde mi se pare normal sa se organizeze competitii, doar e f aproape de polul frigului :)) dar ca si la Galati s-a organizat (cred ca anul acesta) "Patina de Cristal", tot o competitie internationala. Nu sunt f la curent cu activitatea pe gheatza din tara noastra, n-am patinat niciodata, cand ma dadeam si eu ca toti copiii pe gheatza imi faceam vant pornind cu piciorul stang, am si cazut f rau pe ciment in curtea liceului de mi-a curs o gramada de sange din nas, am aflat de curand ca am o usoara deviatie de sept, probabil de acolo mi se trage. Dar nu e nevoie sa fiu eu mare sportiva (am de gand sa povestesc cum mi-am ratat cariera sportiva) ca sa pot aprecia eleganta si frumusetea, ca si maiestria tehnica a celor care sunt dotati cu talent.



Dar sa ma intorc la LL. NB a bombanit ca nu stie sa faca Lutz, ca nu se compara cu japonezele, etc, am mai spus asta. Am fost teribil de bucuroasa atunci cand am vazut ca a avut per total un punctaj mai bun decat CK care probabil isi bagase in cap ca e prea buna fata de finlandeze (si asa e, dar azi n-a dovedit-o) si nu s-a straduit sa faca un program perfect. Laura a fost tare dulcica la PS cand si-a dat cu palma pe frunte autopedepsindu-se pt greseala, n-a fost f multumita nici acum de ea (nu a facut un program perfect) dar i-a venit inima la loc atunci cand a vazut notele. Mi-a placut atitudinea antrenoarei ei atunci cand Laura a plecat sa-si execute programul "Le aratam noi!". Si le-au aratat :)))



Suzana Poiko a facut ce a stiut ea mai bine, dar nu a fost de ajuns ca s-o intreaca pe Carolina Kostner si a trebuit sa se multumeasca cu locul 3.



Katarina Gerboldt a evoluat ultima si, desi a cedat locul 5 de la programul scurt Kirei Korpi, ea trecand pe 6, a dovedit ca are nervi destul de tari (unele patinatoare se demoralizeaza si nu le merge nimic daca sunt ultimele in concurs) dar e inca neexperimentata si "Carmen " a ei n-a avut nimic din stralucirea omonimei ei. Totusi stapaneste f bine pirueta Biellmann, pe care a executat-o de mai multe ori in mai multe variante, fiind o incantare s-o privesc. Mai are de lucru la sarituri, mi-a placut si trandafirul rosu pe care l-a purtat in par. Trebuie sa reamintesc din nou ca e de admirat ca patineaza la un asemenea nivel avand astma si evoluind cu aparatul care o ajuta sa respire lipit de frunte si nas.



Desi nu am vazut-o, imi pare bine pt Iulia Sebestien ca a facut un program liber bun (de obicei ea face mai bine PS si greseste mai mult la PL, se pare ca de data aceasta a fost invers) si a revenit de pe 14 acolo unde ii e locul, in primele 10, si anume pe locul 8.



Cele doua brunetele finlandeze mi se pare ca seamana putin, parca ar fi surori. Cred ca a fost mare bucurie in toata Finlanda azi, mai ales catoate cele trei reprezentante au intrat in primele 5 patinatoare ale continentului.


1 Laura LEPISTÖ FIN
2 Carolina KOSTNER ITA
3 Susanna PÖYKIÖ FIN
4 Alena LEONOVA RUS
5 Kiira KORPI FIN
6 Katarina GERBOLDT RUS
7 Annette DYTRT GER
8 Julia SEBESTYEN HUN
9 Jenna MCCORKELL GBR
10 Tugba KARADEMIR TUR
11 Ivana REITMAYEROVA SVK
12 Elena GLEBOVA EST
13 Candice DIDIER FRA
14 Nella SIMAOVA CZE
15 Francesca RIO ITA
16 Stefania BERTON ITA
17 Viktoria HELGESSON SWE
18 Teodora POSTIC SLO
19 Irina MOVCHAN UKR
20 Kerstin FRANK AUT
21 Karly ROBERTSON GBR
22 Manouk GIJSMAN NED
23 Sonia LAFUENTE ESP
24 Isabelle PIEMAN BEL

vineri, 23 ianuarie 2009

Campionatele europene de patinaj Artistic IV

Astazi am sa povestesc despre programul scurt la fete si programul liber la dansuri. Din programul scurt, transmis in direct de TVR2 si ceva mai tarziu de Eurosport am vazut numai 12 concurente.


Mai intai am sa spun ca in programul scurt fetele trebuie sa execute 8 elemente obligatorii: o combinatie de sarituri, doua sarituri diferite (a doua e de obicei un dublu Axel), o secventa de spirale cu 3 pozitii diferite ale piciorului aflat in aer, doua piruete si doua secvente de pasi, una in linie dreapta si una in cerc. Cea mai grea pirueta e cea numita dupa patinoarea elvetiana care a inventat-o, Biellmann, am vazut mai multe concurente executand-o. Baietii de obicei nu reusesc s-o faca, pt ca e nevoie de f multa flexibilitate, Pliushcenko reusea dar am vazut si un alt patinator, al carui nume nu mi-l amintesc, executand-o.



Slutzkaia era singura patinatoare din lume care putea sa faca aceasta pirueta si cu stangul si cu dreptul. Prima data imi amintesc ca am vazut pirueta Biellmann la Suria Bonali atunci cand, pustoaica fiind, era un scheletel negru. Intre timp a mai pus carne pe ea dar a ramas la fel de flexibila. Pe Suria am vazut-o si in State la TV, la un concurs de profesionism, concursurile acelea nu sunt la fel de dificile ca cele de amatori, numarul de sarituri e mai mic, Suria nu s-a putut abtine si a facut o saritura in plus si a fost depunctata.


Ca sa raman la piruete, in afara de Bilmann stiam doar de pirueta cerului, azi am mai aflat doua denumiri de la Alina Alexoi, anume pirueta in arabesc si "impushca ratza" (executatata in pozitie joasa, cu spatele rotunjit si capul in jos dar cu un picior extins in afara), nume care m-a distrat grozav.



O mare dezamagire mi-a produs-o Elena Gedenashvili, din Georgia (Gruzia) care nu a reusit nici macar sa se califice. Nu mai seamana deloc cu pustoaica de 16 ani de acum 3 ani cand m-a incantat cu talentul ei, o vedeam o noua Slutzkaia (pe Irina am remarcat-o de la prima aparitie, avea 15 ani si n-a ocupat un loc prea bun pt ca s-a apreciat ca nu are calitati artistice, in anii urmatori credeam ca nu va fi niciodata in stare sa cada, pacat ca la Olimpiada de la Salt Lake City in 2002 nu a rezistat psihic si, in duelul dintre ea si Michelle Kwan a castigat o a treia, venita de pe locul 4, Sarah Hughes, eram asa de necajita ca a pierdut Irina aurul incat nu m-am putut bucura suficient de programul perfect al Sarei), ma asteptam atunci sa se claseze mai sus de locul 5 si mi-am zis, nu-i nimic, mai creste. Din pacate progresul asteptat inca nu s-a produs, poate si din cauza ca s-a ingrasat.



Evolutia estonienei Elena Glebova, al carei frate a concurat la perechi, mi-a intarit convingerea ca o lunga pregatire mai degraba anunta o ratare, in plus se mai scad puncte si la impresia artistica pt ca se pierde timpulsi nu se executa elemente de legatura, care ar creste punctajul. Trebuie sa spun ca la programul liber se poate repeta si deci recupera o saritura ratata, nu si la programul scurt.



Ivana Reitmayerova, din Slovacia, a avut un program curat, dar cu sarituri mai usoare decat alte concurente si de aceea s-a clasat deocamdata pe locul 6. Ea promite insa ca in viitor ar putea progresa. Evolutia ei mi-a amintit de un incident (sa-i zicem asa) cand mama unei colege de-a fiicei mele a tinut sa vada caietul ei de matematica, unde avea nota 10, pt ca nu intelegea de ce fiica ei, care a facut perfect exercitiile date in clasa, a luat numai 8. S-a linistit cand i-am explicat ca invatatoarea a spus la sedinta cu parintii (la care mama respectiva lipsise) ca a dat note functie de dificultatea exercitiilor, de aceea fiica mea a luat nota maxima, pt ca a facut exercitii mai grele. Alta data am reprosat eu invatatoarei ca nu le-a lasat timp destul la un extemporal si fiica mea nu areusit sa termine de scris tot si a luat doar 9, raspunsul a fost "colega ei a reusit si a luat 10".



Patinatoarele finlandeze au dovedit ca, pe langa frumusete, au si talent, doua dintre ele, Laura Lepisto si Suzana Poiko, clasandu-se pe primele doua locuri dupa programul scurt. Cea mai frumoasa dintre ele (si de pe continent) Kira Korpi, ocupa deocamdata locul 7.

Campioana en titre, Carolina Kostner, ocupa locul 3, cu sansa de a recupera si a lua aurul (desi s-ar putea sa se intample ca la Torino, la Olimpiada, unde nu a avut o evolutie prea buna) desi nu a reusit sa faca Lutzul, cazand, dar a contat ca o saritura de nivel zero si probabil nu i s-au scazut puncte pt ca a fost clar ca a avut intentia sa faca saritura, asa ne-a explicat Nicolae Bellu.



O surpriza placuta au produs sotia lui Kevin Van der Perren, britanica Jenna Mc Corkell, clasata pe locul 4, ca si cea care ii urmeaza in clasamentul provizoriu, rusoaica Katarina Gerbold, care e un exemplu ca un handicap atat de grav precum boala de astm, nu poate sta in calea talentului si a muncii (desi aparatul purtat pe frunte si nas, ca si tubusoarele care o ajutau sa respire nu lasau sa se vada cat e de frumusica).


Deasemenea m-a dezamagit unguroaica Iulia Sebestien, care din 2004, cand a devenit campioana, a reusit sa se mentina in primele locuri de langa podium, desi la programul liber nu avea o evolutie la fel de buna ca la cel scurt, de data asta a gresit mult si nu e nici macar in primele 10.



Roxana Luca, spre marea noastra parere de rau, a ratat calificarea, plasandu-se pe locul 27 din 41. Asta e, e nevoie sa se ocupe si locurile astea, desi as fi preferat s-o vad ceva mai sus, dar sa nu ne imbatam cu apa rece, fata nu are har.

Cu adevarat pacat e ca frumoasa vicecampioana de anul trecut Sarah Meier, ai carei ochi pareau doi luceferi ultima data cand am vazut-o, nu a putut participa la acest campionat. Deasemenea e pacat ca Oxana Domnina/ Maxim Shabalin si mai nou Nora Hoffmann/ Maxim Zavozin s-au retras din competitie.

Inainte de a vorbi despre proba de dans liber vreau sa amintesc ca in anii 60, cand s-a produs dezghetul cultural stiut, au rulat pe ecranele cinematografelor noastre doua filme cu reviste pe gheata din Austria. Imi e si acum vie in minte incantarea cu care am privit cele doua pelicule, costumele, muzica, interpretarea erau fabuloase. As revedea oricand cu placere acele filme. De asemenea in timpul studentiei au venit la noi, pe patinoarul Floreasca, doua reviste pe gheata, una maghiara si alta sovietica. Nu i-am vazut pe unguri, colegele mi-au spus ca au fost neplacut impresionate de numarul mare de cazaturi, in schimb revista sovietica, pe care am vazut-o, a fost interpretata ireprosabil. Mai tarziu, dupa 75, cand ne-am putut lua si noi televizor (rate, copii mici, salarii si mai mici, nu ne puteam permite) mi-amintesc ca, desi era alb-negru, am vazut un spectacol f reusit sustinut de patinatori din Cehia. Nu mai vorbesc de mai noile " Star on Ice" (mai ales trebuie apreciat Scott Hamilton, care a revenit la patinaj in spectacole organizate chiar de el dupa ce s-a tratat de cancer) sau gala de la Obersdorf, desi marea mea dragoste raman campionatele, pt adrenalina pe care mi-o stimuleaza.

Ca sa nu uit: Intre 23-29 martie (ca de obicei o sa serbez multele aniversari din familie, inclusiv a mea, cu ochii in TV urmarind campionatul) va avea loc in Los Angeles Campionatul Mondial de Patinaj Artistic.

Ca o observatie generala am sa spun ca am fost uimita, la toate cele 3 grupe de perechi de dansatori pe care le-am urmarit de inaltul nivel atat artistic cat si tehnic.Cred ca departajarea s-a facut mai ales depunctand eventualele desincronizari, usoarele dezechilibrari sau depasirea timpului permis in cazul ridicarilor. mi-amintesc ca Maxim Staviski a fost astfel penalizat scazandu-se puncte la unul din concursuri.

Apropo de Staviski, a fost implicat intr-un accident soldat cu doi morti cand a condus beat si a fost condamnat la doi ani si jumatate, intial cu suspendare dar de curand a fost condamnat sa intre la inchisoare. E pacat dar legea e lege si viata oricarui om trebuie respectata, nu poti sa-ti bati joc de ea urcandu-te beat la volan.

Pt ca vorbeam de depunctari n-o sa pot intelege niciodata de ce fratii Zaretski, dupa un program pe muzica din Jesus Christ Superstar (am spus deja ca un alt evreu, Ilya Averbuch, a ales aceasta muzica pt un program care mi-a placut f mult) interpretat cu f multa simtire, pur si simplu traiau muzica, pe mine m-au trecut fiori urmarindu-i, nu mai vorbesc de dificultatea ridicarilor, spectaculozitatea piruetelor, diversitatea si complexitatea pasilor si chiar costumele, camasa lui parea ca ilustreaza celebrul roman "Camasa lui Cristos", rochita ei era ca o flacara de sange, n-o sa pot intelege, ziceam, de ce au primit un punctaj atat de mic incat atunci cand au evoluat i-a trimis pe locul 6, clasandu-se in final pe locul 11, iesind din primii 10 dar (sic!) calificandu-se totusi pt un premiu in bani. Sa zicem ca eu nu sunt specialista, dar Gafencu a avut aceeasi reactie, si el e arbitru international de patinaj. Poate a contat faptul ca sunt in proces cu patinoarul din New Jersey care a refuzat sa le permita sa se antreneze acolo pt ca sunt evrei, poate amintirea mortilor din Gaza a influientat judecata arbitrilor.

De asemenea n-am sa inteleg de ce italienii Faielli/Scali au primit note atat de "umflate cu pompa", cum comenta Iulya ieri, dupa un program care mie mi s-a parut fara nerv, ca si cum le lipsea ceva, ce mai ,nu mi-a placut deloc. Din nou spun ca nu sunt specialista dar si Gafencu si Yvonne au avut senzatia ca Pechalat/Bourzat au fost mai buni, in plus Yvonnei i s-a parut ca au costume de circ, pe muzica din "Sonata Lunii", eu am fost mai ingaduitoare si am apreciat ca ar incerca sa redea moda costumelor de patinaj de la inceputul secolului 20, daca nu si mai dinainte. Totusi Yvonne, convinsa fiind ca juriul nu poate gresi a avut mai tarziu cuvinte de lauda la adresa italienilor. Nu spun ca ar fi fost un program prost, ci ca ma asteptam la mai mult pt o medalie de argint. mai ales ca preferatii mei, fratii Kerr, au avut un program care mi s-a parut mult mai bine interpretat. Un argument in plus ca ceva nu einregula e diferenta mica de punctaj dintre cele doua perechi (italienii 186,17, britanicii 185,20) Poate juriul a fost influientat de faptul ca Otavio Cincuanta, presedintele ISU, e italian, fapt care ar explica si notele mari primite de Carolina, care a mai si cazut, fara sa reusesca sa pornesca macar Lutzul, care a fost totdeauna un coshmar pt ea, cum zice Gafencu. Daca e asa e trist.

Despre fratii Kerr am sa incerc sa reproduc comentariul lui Gafencu:" Un program plin de sensibilitate si intensitate. F expresivi, interpretare f buna. Elemente executate cu f multa acuratete". Totusi, in ciuda faptului ca sunt antrenati de un dublu campion olimpic si cvadruplu campion mondial nu cred ca ei se ridica la inaltimea compatriotilor lor Jayne Torvill/Cristopher Dean, al caror program pe boleroul lui Ravel era perfectiunea intruchipata, dar care au parut prafuiti si n-au avut nici o sansa cand s-au reintors la amatori in 1998, la Olimpiada de la Nagano, in fata cuplului Oxana Grishciuc/Evgheni Platov.

Un f frumos program, pe muzica din Evita (inainte de Madonna am auzit melodia "Don't cry for me Argentina" intr-o alta interpretare, dar nu mai stiu a cui, si-mi placea mai mult acea interpretare, poate sunt subiectiva pt ca mie personal Madonna mi-a placut mai putin si in interpretarea altor melodii) au avut lituanienii Katherine Copely/ Devidas Stagniunas, clasati pe locul 10, de fapt si mult indragitii Drobiazko/ Vanagas au pornit de pe locul 15 la primul concurs in 1992 (mi-au placut inca de atunci) si s-au apropiat de podium pana au obtinut medalii de bronz abia in 2000, e drept ca una la mondiale.

Tot din cauza lui Platov Anjelica Krylova, una din antrenoarele cuplului Faielli/Scali nu reusea sa cucereasca deloc aurul (si se oftica ingrozitor), abia cand Grishciuc/ Platov s-au retras au reusit si Krylova/Ovseanikov sa devina campioni. Probabil acum se simte razbunata pt ca elevii ei ii depasesc pe britanici, dar eu in loculei n-as fi asa de mandra daca as fi cinstita.

Mi-au placut f mult francezii, mai ales Pechalat/Bourzat in partea doua a programului, cand Fabien a avut o f inspirata modificare de costum, care sa ne introduca si pe noi, spectatorii in atmosfera circului, prin modificarea manecilor costumului si a pantalonilor, precum si aparitia unui fel de guleras, eu ma asteptam sa faca o figura, ceva, si cu batista din buzunarul de la spate. Bineinteles ca interpretarea a fost la inaltime, pacat ca nu sunt mai multe locuri pe podium, ei au fost pe 4.

Inainte de a comenta programulcare a cucerit aurul vreau sa mai spun ca am fost f placut impresionata de perechile care au concurat in grupa 3-a valorica,au avut programe f bune, cu multe ridicarioriginale,piruete spectaculoase,as aminti aicipe fratii Hermanndin Germania (in anii trecuti imi placeau f mult fratii Beier--desi s-auclasat pe locul 15--, originari din Thailanda, dar reprezentand Germania, insa pt ca Wiliam si-a rupt piciorul Christina si-a gasit alt partener, Wiliam cautandu-si si el alta partenera)

Am spus ca la programulscurt m-a impresionat tenacitatea cu care concureaza reprezentantii Azerdbaigeanului,Kristine Fraser/Ygor Lukanin, si ei au avut un program interesant pe muzica din "Spartacus", clasandu-se pe locul 9. Costume superbe au avut Anna Zadorozhniuk/Serghei Verbillo, care au dansat pe muzica din "Carmen" (Yvonne si-a amintit de programul Katarinei Witt pe aceeasi muzica, eu mi-am amintit de Krylova , despre care am vorbit mai sus, era absolut superba in acest rol), ei s-au clasat pe locul 7, dupa Pernelle Caron/Mathieu Jost (comentariul lui Gafencu: "prize clasice., program curat, ridicari spectaculoase. interpretare buna"), care la randul lor au fost surclasati de "italienii mici" Anna Capelini/Luca La Notte care au interpretat cu mult dramatism muzica din "LoveStory", Yvonne a admirat si simplitatea costumelor, mie mi s-au parut prea "de strada".

As vrea sa mai spun despre a treia pereche rusa Ekaterina Rubleva/Ivan Shefer (am admirat rochia Ekaterinei, f potrivita si pt dansul pe parchet), ramasa a doua dupa retragerea perechii Domnina/Shabalin , clasata pe locul 8, ca sunt convinsa ca e posibil cu timpul sa ajunga chiar campioni, ma bazez pe faptul ca mie mi-a placut Tatiana Navka/Roman Kostomarov inca de la prima lor aparitie, in 2000, cand s-au clasat pe locul 9, devenind apoi tripli campioni europeni incepand cu 2003, fiind chiar dubli campioni mondiali si campioni olimpici. E adevarat ca ER/IS vor avea de luptat cu Domnina/Shabalin (pacat ca s-au retras) si cu actualii campioni europeni Jana Hochlova/Serghei Novitski, ca si cu Delobel/Shonfelder si, cine stie, chiar cu notele umflate ale italienilor.

Despre campioni voi spune ca au avut un program perfect, ca mi-a placut f mult ridicarea "in coshuletz", ca au interpretat f bine muzica desi a fost alcatuita din doua parti, (de Rahmaninov si de Paganini). Vreau sa mai spun ca in ultima grupa s-au ales programe mai lente,care au pus f mare accent pe interpretare si nu pe viteza de executie, dar ca au fost ridicari si piruete spectaculoase.

Ce mai, a fost o mare incantare, ca de obicei la programul liber dedans (dar parca anul acesta au fost programe unul si unul, care mai de care mai complex si mai dramatic, nu numai in cele mai bune 2 grupe valorice, dar si in cea de-a treia, ceea ce inseamna ca globalizarea are si partile ei bune, ridicand mult calitatea programelor, dar din pacate nu pot spune asta si despre perechile de figuristi) nu degeaba e cel mai gustat de public.

CLASAMENTUL Programul liber de dans

1 Jana KHOKHLOVA / Sergei NOVITSKI RUS
2 Federica FAIELLA / Massimo SCALI ITA
3 Sinead KERR / John KERR GBR
4 Nathalie PECHALAT / Fabian BOURZAT FRA
5 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE ITA
6 Pernelle CARRON / Matthieu JOST FRA
7 Anna ZADOROZHNIUK / Sergei VERBILLO UKR
8 Ekaterina RUBLEVA / Ivan SHEFER RUS
9 Kristin FRASER / Igor LUKANIN AZE
10 Katherine COPELY / Deividas STAGNIUNAS LTU
11 Alexandra ZARETSKI / Roman ZARETSKI ISR
12 Carolina HERMANN / Daniel HERMANN GER
13 Alla BEKNAZAROVA / Vladimir ZUEV UKR
14 Caitlin MALLORY / Kristian RAND EST
15 Barbora SILNA / Dmitri MATSJUK AUT
16 Isabella PAJARDI / Stefano CARUSO ITA
17 Kamila HAJKOVA / David VINCOUR CZE
18 Christina CHITWOOD / Mark HANRETTY GBR
19 Terra FINDLAY / Benoit RICHAUD FRA
20 Joanna BUDNER / Jan MOSCICKI POL
21 Leonie KRAIL / Oscar PETER SUI
22 Oksana KLIMOVA / Sasha PALOMÄKI FIN
23 Ksenia SHMIRINA / Yahor MAISTROVBLR

joi, 22 ianuarie 2009

Campionatele europene de patinaj Artistic III

Intai vreau sa o felicit pe Alina Alexoi pt ca, asa cum am aflat de la sportlocal, ieri a implinit, cum se zice la Radio Actualitati, "o frumoasa varsta".

Mi-e dor de vremurile cand ES oferea patinaj de dimineata pana seara. E adevarat ca atunci compania de cablu ne dadea varianta engleza. Azi am avut bucuria de a-l vedea, alaturi de Gwendal Peizerat si un comentator german, pe unul din comentatorii englezi, si anume pe Nick. Mi-amintesc cat de surprins a fost cand patinatoarea maghiara Diana Poth, terminandu-si programul si aflandu-se pe canapeaua suspinelor (si a bucuriilor) i-a salutat pe Nick si Chriss, comentatorii englezi.

Am reusit sa vad un pic din dansul original ( de aceea vorbeam de nostalgii mai sus, pt ca aceasta proba, desi mai scurta, numai 2:30 minute, e la fel de interesanta ca si dansul liber). Anul acesta tema a fost dansuri din anii 30-40 si costumele au fost si ele in concordanta cu epoca ilustrata prin dans. Cel mai interesant costum mi s-a parut cel al Kristinei Fraser care la inceputul programului era portocaliu, apoi a devenit albastru. De remarcat tenacitatea cu care se prezinta la campionate reprezentand Azerdbaidgeanul aceasta pereche Fraser/ Igor Lukanin, desi raman mereu cam in aceeasi zona a clasamentului. Azi am remarcat la ei o ridicare dificila, cu o singura mana.

In proba originala de dans e obligatoriu sa se execute doua ridicari, doua secvente de pasi, o pirueta. Ce a caracterizat anul acesta evolutiile concurentilor a fost dinamismul cu care au evoluat, fiind, ca de fiecare data, o incantare, departajarea facandu-se prin acuratetea pasilor, dificultatea elementelor si mai ales originalitatea lor, ce mai, chestii de finete.

Am vazut trei perechi de frati: Hermann din Germania, Zaretzki din israel si preferatii mei, Kerr din Marea Britanie. Evolutia fratilor Kerr mi-a amintit de cele ale lui Evgheni Platov/Ocksana Grishciuc, prin viteza si dificultatea elementelor, si e si normal, doar sunt antrenati de Platov. Mi-a placut ca Sinead nu a fost intimidata de faptul ca e cea mai varstnica concurenta, si mai ales sunt incantata ca au toate sansele de a castiga o medalie.

Pt ca vorbeam de elemente care-mi amintesc de concurenti acum trecuti la profesionalism am remacat la rusii Ekaterina Rubliova/Ivan Shefer o inclinatie care poarta marca Shae-Lin Bourne/ Victor Kraatz. La originalitate am sa notez pirueta spectaculosa, cu intrare din cumpana, executata de fratii Hermann, ca si faptul ca multe perechi au ales sa execute pirueta la inceputul programului si nu la sfarsitul lui, cumse obisnuieste.

Din pacate perechea bulgara nu a intrat in finala iar partenerul Norei Hoffmann, Maxim (alt Maxim!) Zavozin care reprezinta Ungaria, a cazut, incat aceasta pereche nu mai intra in primele 10 (e important pt ca cei care intra in primele 10 locuri permit tarii lor sa trimita doi concurenti in sezonul urmator, in felul acesta am avut noi doi baieti in competitie, Cornel Gheorghe si Marius Negrea). E pacat pt ca Nora e o patinatoare f valoroasa (las la o parte intrebarea de ce la ei se poate si la noi nu, de ce Ungaria a avut ocampioana europeana, Iulia Sebestien, iar Bulgaria campioni mondiali la dans, Albena Denkova/ Maxim Staviski iar concurentii nostri adesea au rezultate modeste), e posibil sa-i fi incurcat pana la urma palaria pe care o tot pasau de la unul la altul.

Pt ca spuneam ca au fost costume interesante am sa amintesc pe ucrainienii Anna Zadorojniuk/Serghei Verbillo, care au dansat pe muzica din "Chicago" si au avut costume adecvate f reusite. Dragutza a fost si Natalie Pechalat, care parea o scolarita zburdalnica si obraznica. O culoare interesanta, de fluoresceina au avut rochia Janei Hochlova si camasa lui Serghei Novitski.

Nu mi-au placut deloc costumele celei de-a doua perechi franceze, Pernelle Carron/Matthieu Jost. In plus au executat o ridicare f asemanatoare cu cea a fratilor Kerr, dar fara sa aiba eleganta acestora, mi s-au parut chiar dizarmoniosi.

Asa cum am mai spus dansurile au avut dinamism, fetele au aratat mare mobilitate, ucraineanca a executat chiar si f dificila dar spectaculoasa pirueta Bilmann. Dupa aceasta proba rusii Hohlova/Novitski s-au clasat pe locul 1, italienii Faiela/Scali s-au clasat pe locul 2 (si perechea "mica" italiana, Anna Capelini/Luca La Notte promit ca pe viitor sa avanseze in clasament, deocamdata sunt pe locul 6), pe locul 3 au ramas fratii Kerr (practic primele 3 locuri au ramas neschimbate dupa prima proba) pe 4 sunt Natalie Pechalat/Fabien Bourzat iar pe 5 compatriotii lor Carron/Jost.

Pe vremea cand se acordau note pana la 6 si se aprecia cam ce loc ar trebui sa ocupe in clasament perechea respectiva clasamentul ramanea batut in cuie de la inceputul campionatului pana la sfarsit. Acum, cu inca noul sistem de notare se poate face mult mai usor o departajare si pot aparea surprize si rasturnari de situatii. Sper ca preferatii mei sa ramana si maine pe primele locuri, ca sa urce pe podium.

Tot astazi a avut loc si mult asteptata si disputata finala la baieti care, pe langa surpriza produsa de Samuel Conti care a luat medalia de argint cu un frumos program inspirat de westernuri, si alta surpriza f placuta, acea a francezului Yannick Ponsero care, plasandu-se la programul scurt pe locul 9 a castigat practic programul liber, clasandu-se in final pe locul 4. Sariturile acestuia, incepute cu un f reusit cvadruplu Touloupe si continuate cu altele la fel de reusite erau la nivelul celor executate de "masina de sarit" Van Der Perren iar intrega lui evolutie mi-a amintit de cea a fostului campion mondial, americanul Todd Elridge (care nu a fost niciodata preferatul meu pt ca ii lipsea eleganta rivalilor lui din Rusia).

De altfel nu a fost singurul care a executat un cvadruplu, au mai incercat, unii cu succes,altii cu aterizare defectuoasa: Andrei Lutai, Alban Preobert, Tomas Verner, Brian Joubert, Serghei Voronov (dar acesta a cazut).

Hotarat lucru, azi nu a fost deloc o zi buna pt suedezi, nici chiar pt Kristofer Berntsson, care s-a clasat pe locul 8. Ba chiar as putea spune ca a fost zi nefasta pt blonzii naturali, cel mai afectat a fost Tomas Verner care, dupa ce a ratat aterizarea corecta la cvadruplu pur si simplu a cedat nervos si nu a mai reusit sa faca acel program curat care il putea aduce pe podium (nici vorba de pastrarea titlului, desi poate n-ar fi fost imposibil, tinand cont de faptul ca nici Brian nu a fost in cea mai buna zi a lui, cazand la un moment dat si avand si niste ezitari, dar norocul lui Brian a fost ca a intrat pe gheatza dupa Tomas). Mi-a placut atitudinea antrenorului care, departe de a-l certa pt esec, l-a consolat si l-a incurajat la sfarsit. Verner s-a clasat in final pe locul 6.

Pt ca vorbeam de blonzi o dezamagire pt conationalii care l-au incurajat a constituit-o si Ari-Pekka Nurmenkari care s-a clasat pe locul 14, in urma lui Jamal Othman, aflat pe 12, pe care din pacate nu l-am putut vedea, transmisia incepand dupa evolutia lui (si cand ma gandesc ca intr-un an au dat si calificarile, asa am putut vedea unii baieti care nu erau f buni tehnic, dar erau excelenti showmen, acum, daca nu ma insel, nu se mai tin calificarile, se iau in consideratie evolutiile din competitiile anterioare campionatului si punctele obtinute, de aceea nu l-am vazut pe Contesi la programul scurt, el evoluand intr-o grupa valorica mai slaba, la inceputul concursului, pt ca nu a avut puncte, neavand voie sa participe la competitii, din cauza relei vointe manifestate de francezi, argintul obtinut cred ca e o dulce razbunare pt el).

O impresie buna mi-a facut cehul Michal Brezina, clasat pe locul 10,care e un bun saritor. Trebuie apreciat ca rusul Andrei Lutai, care era considerat intr-o vreme urmasul lui Pliushcenko, dar nu aconfirmat deloc aceasta parere, a obtinut un rezultat destul de bun, locul 7, tinand cont de faptul ca a acuzat dureri f mari de picior.

Alban Preaubert a avut un program frumos, cu multe sarituri reusite,intre altele un frumos cvadruplu Touloupe, un triplu Axel si combinatii de sarituri in partea doua a programului, cand se obtine un bonus de 10% pt sarituri. S-a vazut clasa lui Annick Dumont (Gailhaguet.), din pacate a avut si unele mici ezitari, astfel incat si-a mentinut locul 5 de la programul scurt. Oricum, baiatul promite pt viitor.

Tanarul reprezentant al Spaniei, Javier Fernandez, de 17 ani, nu a reusit sa se califice in primii 10, el venind abia pe locul 11 , urcand totusi un loc dupa programul scurt, dovedind, prin evolutia lui, un lucru pe care l-am observat de mult, si anume ca rareori o pregatire f lunga a unei sarituri duce la o executie reusita, in plus se pierde din fluenta programului si se pierd puncte la aprecierea artistica.

De aceea e interesant ca Brian Joubert nu se pregateste f mult pt cvadruplu, e drept ca azi nu a executatperfect aceasta saritura. Mie nu mi s-a parut programul lui, pt care s-a pregatit doar 3 saptamani, schimbandu-l pe cel cu care a evoluat la cupe pt ca a considerat ca nu i se potriveste, e chiar atat de extraordinar pe cat se extazia Nicolae Bellu (am zis ca imi place mai mult Gafencu) A avut noroc ca Verner nu afost la inaltimea asteptata, ca si de programul scurt perfect, pt ca evolutia lui l-a facut sa ocupe doar locul 2 la programul lung, dar a castigat medalia de aur. Mi-a placut ca la festivitatea de premiere (ES rar da aceste festivitati, cand la TVR2 comenta Cristian Topescu se dadeau si festivitatile de premiere, acum s-a renuntat) Brian canta si el imnul national si mi se parea f potrivit, pt ca intr-adevar pt el "le jour de gloire est arivee". A reusit sa devina triplu campion european, ca si rusul Alexei Yagudin, ucraineanul Victor Petrenko, francezulAlain Calmat, sovieticul Alexander Fadeev fiind cvadruplu campion european.

Am lasat la urma pe preferatul meu, Kevin Van Der Perren, pe care l-am urmarit cu sufletul la gura. Aavut un program minunat, fara greseala, care i s-a potrivit ca o manusa, agentul 007. Nu numai sariturile au fost perfecte, ci si secventele de pasi, ca si interpretarea artistica. Am avut un pic de emotii la inceput, cand ajunsese aproape de jumatatea programului si nu facuse decat 3 sarituri, mi-era teama ca nu mai are timp, apoi a venit minunea, pt care e unic in lume, combinatia de trei sarituri triple, urmate de alte sarituri si combinatii. Emotia si bucuria lui de la final erau cat se poate de indreptatite, din pacate nu la fel au considerat si arbitrii, care nu au apreciat partea artistica a evolutiei lui (au ramas "incremeniti in proiect", s-a format convingerea ca lasa de dorit din pdv artistic si n-au avut ochi sa vada progresul pe care l-a facut) astfel ca punctajul a fost mai mic decat ma asteptam (si se astepta si el, ba chiar a fost o faza de atac de cord cand pe ecran a aparut 1 la "place" si bietul Kevin a facut ochii mari de tot si a scos un mic strigat de bucurie, dar s-a schimbat repede cifra in 3 si s-a dezumflat, sarmanul) .Cred ca a avut categoric un program mai bun decat Yannick Ponsero, dar arbitrii au decis ca merita locul 4 pt programul lung, a primit totusi medalia de bronz. Cred ca nu am dat eu dovada de prea mult entuziasm, lucru de care l-am acuzat (in sinea mea) pe NB cand a comentat evolutia lui Joubert.

Clasamentul cf ISU este:
Place Name Nation Points SP FS
1 Brian JOUBERT FRA 232.01 1 2

2 Samuel CONTESTI ITA 220.92 3 3
3 Kevin VAN DER PERREN BEL 219.36 4 4
4 Yannick PONSERO FRA 219.30 9 1
5 Alban PREAUBERTFRA212.22 5 5
6 Tomas VERNERCZE 207.98 2 7
7 Andrei LUTAIRUS200.57 8 6
8 Kristoffer BERNTSSON SWE186.15 7 10
9 Sergei VORONOVRUS184.96 6 13
10 Michal BREZINA CZE183.19 17 8
11 Javier FERNANDEZESP182.91 12 11
12 Jamal OTHMAN SUI178.79 20 9
13 Artem BORODULINRUS175.99 15 12
14 Ari-Pekka NURMENKARIFIN170.88 10 19
15 Peter LIEBERSGER170.85 14 16
16 Igor MACYPURASVK169.76 19 14
17 Przemyslaw DOMANSKIPOL165.24 16 18
18 Adrian SCHULTHEISSSWE164.27 11 21
19 Anton KOVALEVSKIUKR164.03 13 20
20 Clemens BRUMMERGER159.58 22 17
21 Gregor URBAS SLO157.98 24 15
22 Alexander MAJOROVSWE152.03 18 23
23Boris MARTINECCRO150.80 21 22
24Elliot HILTONGBR139.69 23 24


As mai adauga doar ca dealungul anilor am fost impresionata de capacitatea Yvonnei Ghitza de a face traduceri simultane in engleza, franceza si germana, lucru de care mi-am amintit cand a tradus interviul in engleza luat lui Joubert de reporterul ES la incheierea competitiei.

Welcome President Obama

http://www.jollygoodjokes.com/jgj_joke.asp?rated=1&at_num=8098
Se pare ca alti cititori de pe Jolly Good Jokes nu au apreciat gluma, mie mi-a placut. Traducerea e dupa textul in engleza.

Immediately after his inauguration, Obama will balance the budget, revive the economy, solve the real estate problem, solve the auto industry problem, solve our gas/alternative energy problem, stop the fires and mud slides in California, ban hurricanes and tornadoes, stop identity theft, reverse global warming, find Osama, solve the Israeli-Palestinian conflict, get rid of corruption in government and achieve world peace. Then on the 7th day, He will rest.

Si acum traducerea, pt cei ce nu stiu engleza (Mihaela, e special pt tine)

Imediat dupa inaugurare Obama va pune in ordine bugetul, va revigora economia, va rezolva problema imobiliara, va rezolva problema industriei auto, varezolva problema benzinei/energiilor alternative, va opri incendiile si alunecarile de teren din California, va interzice uraganele si tornadele, va opri furtulde identitate, va stopa incalzirea globala si o va reduce, il va gasi pe Osama, va rezolva conflictul Israelo/Palestinian, va scapa de coruptia din guvern si va instaura pacea mondiala. Apoi, in a 7-a zi, EL se va odihni.

Pentru ca tot s-a uitat toata planeta la inaugurarea celui de al 44-lea presedinte sa ne amintim cum va ramane, intre altele, fostul presedinte in istorie.
Poza (pt o imagine marita faceti click pe poza, valabil numai pt cititorii on line, nu si pt cei ce primesc emailuri prin Blogger) am preluat-o de pe http://www.jollygoodjokes.com/jgj_joke.asp?rated=1&at_num=7907

Campionatele europene de patinaj Artistic Comentatori

Azi am revazut, in reluare, ultima grupa, cea mai valoroasa, la perechi. Transmisia a fost facuta de TVR2 si postul trebuie felicitat pt ca permite romanilor care nu au acces la Eurosport sa se bucure de vizionarea unui sport atat de indragit, desi nu se poate compara la popularitate cu fotbalul, (mult mai accesibil tinerilor care doresc sa practice sport, mai ales ca e un sport de echipa).

Spuneam ca prefer comentariul de la ES si-mi mentin preferinta, desi comentatoarea de pe TVR2, al carei nume nu-l cunosc, e f documentata si buna cunoscatoare a tehnicii de patinaj. Las la o parte faptul ca are un timbru neplacut al vocii (cel putin pt urechea mea) pt ca nu stiu daca poate face ceva sa-l corecteze, dar a avut un comentariu si mai neplacut.

Aseara perechea Mukhortova/Trankov s-a clasat abia pe locul trei pt ca Maria a avut, pe langa o atingere a ghetii cu mana si o alta greseala la saritura side by side (comentatoarea amintita spune"parte-n parte", mie mi se pare o traducere nefericita,mai potrivit ar fi, cred eu, "in paralel" sau chiar "unul langa altul") si o cazatura destul de rea. Yvonne si Gafencu au comentat cu compasiune cam asa: "o, pacat, ce rau a cazut, cred ca o doare" comentatoarea cea nesuferita, pornind de la muzica din "Doamna si vagabondul a comentat: "acum au devenit Vagaboanda si domnul, daca-mi este permis". Ei bine, oi fi eu mai pretentioasa, dar am sa spun: pacat de pregatirea ei profesionala, de evidenta munca de documentare, daca face asemenea comentarii nepermise.

Cu ocazia acestei reluari am putut sa-mi dau seama ce program bun au facut ucrainienii Volosojar/Morozov (apropo, tanti comentatorea, cum ar putea fi Nekulai Morozov, nascut in 1975, tatal lui Stanislav, nascut in 1979? Nu era mai simplu s-o intrebi pe Yvonne, ti-ar fi spus ea ca sunt frati, e adevarat ca Neculai l-a antrenat pe Stanislav, totusi...), a fost iarasi unul din acele momente in care mi-as fi dorit sa fie mai multe locuri pe podium, astfel incat ucrainienii sa nu mai fie vesnic abonati la locul de langa podium. E adevarat ca eu tineam, spre deosebire de Yvonne Ghitza, cu rusii iar ucrainienii au gresit mai mult la programul scurt, dar tot imi pare rau de TV/SM.
O initiativa meritorie a ISU e de a da premii in bani pana la locul 12, dar acestea sunt sensibil mai mici decat cele de la fotbal sau tenis, mai ales tinand cont de cat de costisitor e acest sport nu numai cu echipamentul cat mai ales cu costumele. Aici economia de piata isi arata fata ei hada, sper ca sportivii recupereaza atunci cand trec la profesionisti si incep sa participe la spectacole, desi mie imi lipsesc la spectacole elementele dificile din pdv tehnic, care insa ar obosi prea tare patinatorii in timpul producerii pe "scena ". Dar la spectacole participa numai cei ce au calitati exceptionale, mai ales artistice, ceilalti se pare ca au grija sa se pregateascasi pt alte meserii,cum e cazul lui Lambiel.
Pt ca Iulya spunea in comentariul la partea I ca-i place mult Lindemann am sa spun ca pe mine el m-a dezamagit constant in ultimele aparitii, deasemenea tineam mai mult cu Andrei Vlascenko (care si el a dezamagit pe cei care asteptau mai mult de la el). pentru ea am pus fotografia micutului si simpaticului patinator mai jos.