joi, 8 noiembrie 2012

Close Encounters of the Third Kind= Intalnire de Gradul Trei.

Imi pare rau pentru cititorii mei fideli pentru ca i-am neglijat. Cum v-am mai spus, viata mea s-a dezvoltat pana acum pe faze...de cele mai multe ori, dupa ce am parcurs una dintre aceste faze m-am simtit de parca s-ar fi inchis o usa care m-a separat de toti cei de care eram legata in acea faza. De data asta am trecut, destul de brusc, de la faza Blogger la faza Face Book dar, spre bucuria mea, usa a ramas intredeschisa, doar atentia imi e indreptata mai mult in directia fb decat catre blog. 

Azi am primit de la o foarte buna prietena de pe fb un link catre un videoclip care mi-a adus in memorie o coada lunga, lunga la un film care a fost prezentat atunci numai la Sala Palatului si numai pt o perioada f limitata de timp. Am stat cu bucurie si nerabdare la acea coada pt ca nu de mult citisem cartea lui Allen Hynek THE UFO EXPERIENCE: A scientific enquiry. Cei care stiu engleza o pot gasi pe Scribd. Cartea mi-a aprins imaginatia si dorinta de a vedea si eu intr-o buna zi un UFO. Imaginatia mi-a ramas, dorinta e (inca) neimplinita. 

Filmul insa a fost o usoara dezamagire pentru mine. Poate ma asteptam la ceva mai spectacular, nu stiu exact, destul ca nu a raspuns asteptarilor create de carte. De fapt rareori se intampla ca o ecranizare sa fie la fel de buna ca si cartea care a inspirat-o. Uneori se intampla totusi ca ecranizarea sa fie si mai buna. Eu am intalnit un singur caz in care atat cartea, cat si ecranizarea, mi s-au parut f bune, desi exista destule diferente de abordare intre ele, e vorba de "Cenusa si diamant", "Popiol i Diament" filmul a fost facut de Andrzej Wajda dupa cartea cu acelasi nume de Jerzy Andrzejewsk.

Eu eram tare curioasa cum o carte atat de serioasa, documentara, cu multe date, a acestui fost participant in proiecte de cercetare UFO, Allen Hynek, care a ajuns sa critice proiectul Blue Book poate fi transformata intr-un film artistic si cand am vazut ca doar titlul a fost inspirat de carte sigur ca am fost usor dezamagita. Filmul a fost prezentat pe ecran panoramic, atunci acesta era o mare realizare tehnologica in materie de proiectat filme si in Bucuresti existau doar doua sali cu un asemene ecran, cinema Patria si  Sala Palatului. 

Ulterior am revazut filmul pe TV. Sigur, diferenta de vizionare e enorma. Dar, pt ca amintirea cartii se estompase in mintea mea, am putut atunci sa apreciez mai bine arta acestui regizor atat de deosebit, care e Steven Spielberg. Un alt film facut de el, Odyssey 2001, mi s-a parut mai bun decat cartea pe care a ecranizat-o, carte scrisa de Artur C. Clarke. Poate aceasta impresie a fost datorata faptului ca intai am vezut filmul, apoi am citit cartea.

Cautarea filmului online nu a durat mult, l-am gasit in engleza, incat imi pare rau pt acei cititori fideli ai mei care nu stiu engleza. Daca aveti la dispozitie 2:17:14 minute si nu va deranjeaza trecerea de la un ecran panorramic la unul de calculator, puteti vedea filmul chiar aici, sau puteti merge direct la youtube.
E interesanta abordarea celui care a facut videoclipul despre care v-am vorbit la inceput, pentru ca melodia interpretata de Celine Dion provine dintr-un alt film de exceptie, "Titanic". al lui James Cameron.
Am sa pun si videoclipul cu Celine Dion, pentru cei carora le e lene sa mearga la youtube

Niciun comentariu: