joi, 5 aprilie 2012

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2012-Fete- Programul Scurt

De cand s-a retaras Slutskaia fetele europene nu prea mai reuseau sa vada medaliile de la campionatele mondiale la fata. Si dupa ce am vazut si Grand Prixurile si am ramas cu impresia ca iar i s-au dat Carolinei note umflate cu pompa nu ma mai asteptam anul asta la vreo surpriza care sa imi gadile patriotismul continental. Parca si vedeam un podium japono- nord american.

Prima fata pe care am vazut-o, doar la reluari, a fost chinezoaica Kexin ZHANG. Uitandu-ma acum la note vad ca tehnic e bunicica, dar la componente ar avea cam mult de lucru.

De la Jenna MCCORKELL n-am avut niciodata prea mari pretentii, recunosc ca nici nu-mi inchipuiam ca se va califica, de data asta a mers neasteptat de bine. Nu e deloc gratioasa (in privinta asta se potriveste cu sotul ei, Kevin Van Der Perren) dar tehnic a fost OK, chiar daca la combinatie a avut o usoara ezitare la triplu Lutz si a facut doar un dublu Touloupe. Arbitrele au considerat ca a fost corecta si cam atat (nu i-au dat decat cu mare zgarcenie bonusuri, dimpotriva, au scazut 0,70 la combinatie) din pdv tehnic iar artistic...asa  cum era de asteptat. Oricum clasarea ei pe locul 12 in lume este meritorie.

O surpriza a fost prezenta unei reprezentante a Porto Rico, Victoria MUNIZ insa pt compatriotii ei, daca se vor fi asteptat la calificare nu a fost una placuta, biata fata fiind prima sub linie. Nici nu se putea altfel, pt ca a ratat triplul Lutz, se pare ca a gresit ceva si la combinatie, desi eu nu am observat, arbitrele au avut ceva de scazut (0,09) si la pirueta terminata in Bielmann, desi fata a avut prima pirueta de nivel 4 si a treia de nivel 3, nici la pasi nu a fost prea grozava, asta am observat si eu, am scris ca nu prea e in ritmul muzicii si e cam stangace in miscari. Ea insa parea multumita de ceea ce a facut, Marius Negrea spunea ca se lupta pt calificarea in finala, din pacate a pierdut lupta.

Cu o simpatie lesne de inteles a fost primita Yretha SILETE o patinatoare destul de ianlta 1,65m si atletica. De ce si-a ales ea muzica din "Black Swan" ma depaseste, nu are nimic din gratia unei lebede. O surpriza placuta a fost ca Alina Alexoi nu a mai povestit filmul, s-o fi plictisit si ea de cate ori a auzit melodia respectiva. Desi a facut o combinatie de doua triple Touloupe si piruete frumoase, una din ele Bielmann faptul ca a facut un step out la triplu Ridberger, a avut pasi doar de nivelul 2 si i-a lipsit gratia de lebada a facut arbitrele sa nu fie prea darnice cu notele. 

Daca Sabina Mariuta nu s-a calificat nici de data asta la programul scurt macar am avut o arbitra, Andreea Gmelin. Nici nu stiu daca sa laud sa injur motorul de cautare Google. Am pierdut cam o ora (si m-a apucat  durerea de cap) ca sa aflu numele arbitrilor (judges) de la campionat, pt ca nu-mi mai aminteam cum zicea MN ca o cheama pe arbitra din tara noastra. Abia cand m-am uitat mai atent pe notite am vazut ca am inteles ca o cheama Andreea Cmelin si am dat search pt ea. Dragul de Google m-a corectat, e Gmelin si mi-a furnizat mai multe linkuri, primul de la un seminar al arbitrilor de unde am inteles ca AG este arbitru tehnic, apoi am vazut ca ea a arbitrat si la Patina de Cristal 2010. Daca as fi cautat Florin Gafencu Patinaj as fi gasit-o si mai repede pe Andreea Gmelin pe pagina  Federatiei Romane de Patinaj  (incredibil, avem si asa ceva, in ciuda slabei sustineri financiare din partea Ministerului indrituit). Din Wikipedia am aflat ca nici Zoltan Kelemen nu s-a calificat pt programul scurt.  
Nu stiu de ce de la canadianca Amelie LACOSTE aveam mari asteptari. A inceput f bine, cu un frumos dublu Axel, dar din pacate dupa prima saritura din combinatie, un triplu Ridberger, s-a intors si abia apoi a facut un dublu Ridberger, motiv pt care i s-au scazut 1,90 puncte. Mie mi-a placut mai mult decat JMC, e mult mai gratioasa, si arbitrii au recunoscut asta, dar greseala de la combinatie a costat-o. MN ne-a spus ca e campioana Canadei dupa retragerea...nu si-a amintit numele, degeaba strigam eu Joannie Rochette, telepatia nu a functionat, cea care si-a amintit intr-un tarziu a fost AA. Nah, ca se intampla lapsusuri si la varste mai tinere, deci Alzheimerul e inca departe de mine (asa imi place sa cred, dar daca mai pierd nopti sa scriu despre patinaj nu se stie...)

Mie ucraineanca Natalia POPOVA mi s-a parut ca promite, mi-a placut programul ei, mai ales cand la secventa de pasi parea ca da din aripi, era normal, muzica era numita "Zborul", de Albinoni. MN a apreciat ca pt ea important e sa se califice, in cazul acesta atat ea cat si Victor Petrenko, antrenorul ei, si-au atins scopul. uitandu-ma la note constat ca si juriul tehnic a apreciat ca a avut o evolutie destul de buna, in timp ce juriul de la componente crede ca mai are inca mult de lucru in acesta directie.  Cred ca AA ne-a spus ca in 2011, la Brasov, s-a clasat pe locul 7 la GP de Juniori. Poate e aici cazul sa spun ca pe cea clasata inaintea ei, Polina KOROBEYNIKOVA nu am vazut-o deloc la CM, poate e mai bine, asa am ramas cu amintirea impresiei bune pe care mi-am facut-o la CE.

Mao ASADA, cu Seherazada ei, nu a mai fost la fel de inteleapta ca la GP si a incercat sa faca triplu Axel, dar a cazut, nereusind sa faca rotatia completa si astfel s-a notat ca un dublu Axel, din care s-au mai scazut 1,50, pierzand astfel puncte importante. Ma asteptam sa o vad pe podium si am fost dezamagita vazand ca la combinatie a facut numai un dublu Ridberger dupa triplul Flip. In schimb piruetele si pasii au fost de nivel 4, dar ce folos, punctele multe vin de la sarituri, si ea nici triplul Ridverger nu l-a facut ca lumea, scazandu-i-se si acolo 0,6 puncte. Chiar mi-a parut rau de ea. MN a remarcat ca asiaticii sunt curajosi si incearca elemente grele, ce as adauga eu e ca au invatat din experientele anterioare si si-au imbunatatit f mult partea artistica, imi amintesc ca micuta Midori Ito era o tehniciana desavarsita, triplul Axel al ei a fost perfect, dar in materie de componente...poate Elvis Stojko sa mai fi fost asa de antitalent, dar macar el incerca sa compenseze facand figuri ce aminteau de artele martiale.

In schimb "Piratul din Caraibe", dragalasa Alena LEONOVA, "Jack Sparow cu fusta", cum a caracterizat-o AA, a avut un program de zile mari. A fost dezinvolta (o prinde excelent sa patineze pe muzica mai dinamica) a avut totul executat perfect, atat sariturile (combinatie de doua triple Touloupe, un triplu Flip si obligatoriul dublu Axel) cat si piruetele si pasii, toate de nivel 4. Nu e de mirare ca a fost aplaudata la scena deschisa. AA si-a amintit ca pe aceeasi muzica a evoluat la sol Sanda Izbasa in 2008 la Beijing, cand a cucerit titlul olimpic. MN a remarcat ca AL a avut acelasi program si anul trecut, dar a fost alta coregrafie. AA a observat ca are mai putine kg. Intre timp operatorii ne aratau cum Morozov traise tot programul in dosul mantinelei. Mie AL imi aminteste de Irina Slutskaia prin alura ei. Bineinteles ca atunci cand a vazut notele s-a bucurat f tare. Dar mai urmau inca 10 sportive, deci emotii mai avea. 

Elene GEDEVANISHVILI a fost eleganta si gratioasa cum o stiam, dar dupa o frumoasa combinatie de triplu Lutz triplu Touloupe (unele, printre ele Carolina Kostner, nu reusesc sa fac triplul Lutz nicium, darmite in combinatie) si un triplu Salkow impecabil a facut o greseala cat ea de mare, in loc de dublu Axel a facut doar unul simplu, si nici pe ala ca lumea. A avut doua piruete de nivel 4, dar pasii si a doua pirueta doar de nivel 3. Acum eu nu ma asteptam la o medalie de la ea, dar la un program mai bun da. Dupa ce s-a terminat programul chiar ea si-a dat palme peste fata, stia bine de ce, i-a venit si sa planga pe banca.

Daca PK nu a facut mare lucru rusii mai aveau o oarecare speranta Ksenia MAKAROVA care a si avut sarituri mai bune decat EG, arbitri vad ca au depunctat-o la triplu Ridberger, nu stiu de ce, combinatia de doua triple Touloupe a fost buna, deasemenea dublul Axel, piruetele au fost toate de nivelul 4, numai pasii au fost de nivel 3 dar e posibil ca asta sa fi contat la impresia artistica. A fost un moment de emotie pt noi spre sfarsitul programului cand i s-a dezlegat nodul de siguranta de la siret incat era pericol sa se agate de gheata cealalta si sa se accidenteze, din fericire nu s-a intample nimic.

Mi-a placut mult rochita germanei Sarah HECKEN. Cautand poza cu aceasta rochita am aflat ca la Vancouver povestea vietii ei era una trista, parintii au divortat si ea locuia impreuna cu sora, mama, o matusa si bunica intr-n apartament ca  vai de lume, ca toti banii din premii se duceau pt echipament si ca mama ei traia din ajutorul de somaj. Nu stiu cat s-a schimbat din situatia ei intre timp, important e ca a participat la acest campionat. Numai ca dupa o combinatie reusita de triplu, dublu Touloupe a cazut la triplu Salkow scazandu-i-se din valoarea sariturii, 1,80 dar fiind si penalizata cu un punct, lucru care a contat in economia programului, mai ales ca arbitrii i-au dat bonusuri destul de mici, chiar daca a avut doua piruete de nivel 4 si una de nivel 3 iar pasii de nivel 3. Se pare ca faptul ca a fost accidentata si nu a participat la competitii si-a spus cuvantul. MN stie ca ea se antreneaza la Meinheim unde a lucrat cu Roxana Luca si unde concurenta e f mare, deasemenea ca a invatat dublul Axel inca de la 9 ani.
Nici americanii nu au avut mare speranta la o medalie dupa evolutia dragutei de Ashley WAGNER campioana la "Cele Patru Continente". Ea s-a rasturnat dupa triplu Flip, combinatia a fost doar de triplu Ridberger, dublu Touloupe, (se pare ca trebuia sa inceapa cu combinatia, a improvizat repede o combinatie la a doua saritura, dovada de inteligenta) dar a facut bine dublul Axel, a avut doua piruete nivel 4, una nivel 3 iar secventa de pasi, pe un picior, a fost considerata tot nivel 3. Se putea mai bine. AA ne-a spus ca biletele sunt f scumpe, 70E la programul scurt si 100 E la programul liber.

Coreea s-a prezentat cu doua patinatoare, una nu s-a calificat la programul scurt iar Min-Jeong KWAK nu s-a calificat la programul liber. A facut ea pirueta Bielmann dar sariturile nu au avut rotatia completa, prima pirueta a fost f lenta, de nivel 1, a treia de nivel 3, pasii de nivel 2. Yu  Na kim, pe care imi doream mult sa o vad si -a luat un an liber, am aflat ulterior de la ES ca e tare greu pt antrenori sa lucreze cu asiaticii pt ca mamele lor se amesteca in modul de alcatuire al programului, YNK a trebuit sa se desparta de Brian Orser pt ca mamica ei a devenit brusc experta in patinaj artistic. Daca o fi ca cele de prin seriale, in special mama fetei refuzate de ginerele ales de parintii ambelor familii din A Thousand Day Promise (Promisiunea) de pe Euforia m-am lamurit.

Estoniana Elena GLEBOVA venita din calificari, si-a aratat experienta dupa ce a cazut la triplul Lutz facand o combinatie de doua triplu Touloupe si facand bine dublul Axel, din pacate pt ea doua piruete au fost de nivel 3, la ultima a gresit ceva, una de nivel 4 si pasii pe un picior (lucru f greu, pt ca trebuie sa avanseze numai din felul in care isi misca din corp) de nivel 3. 

La incalzirea pt ultima grupa operatorii francezi au zabovit indelung pe figura Viktoriei Helgesson, in absenta Kieri Korpi blonda suedeza a fost Miss Campionat. Poza e mai veche, am pus-o ca sa vedeti ce au admirat francezii, anul acesta parea mult mai matura, nu a avantajat-o deloc coafura..
Prima din aceasta "cea mai tare" grupa a fost Valentina MARCHEI Daca cu vreo cativa ani in urma au fost ceva controverse intre ea si compatrioata CK in ce priveste participarea la competiti internationale acum e clar ca ea se situeaza in urma acesteia. VM a ezitat la triplu Lutz, lucru sanctionat prompt de arbitre cu o scadere de 2,10 puncte, combinatia a fost doar de triplu Salkow  dublu Toulope, a facut bine dublu Axel si doua piruete nivel 4, una nivel 3 iar pasii nivel 3. Reamintesc ca nu sunt eu asa priceputa la nivele si nici MN nu ne spune mereu ce se intampla pe gheata (pt ca noi nu suntem mamici de YNK sa fim experte in patinaj) noroc cu tabelul desfasurat al notelor date de arbitri.

O catastrofa de program, cu doua cazaturi si un simplu Axel de am crezut ca nici nu se califica la liber a avut Alissa CZISNY Pt ea nu a fost valabila melodia pe care a patinat "La Vie en Rose", desi rochita era adecvata. Au salvat-o pirutele si notele de la componente. Nu e de mirare ca avea ochii in lacrimi. Ce e deosebit la ea e faptul ca, la fel ca si CK, se invarte (cand o face) in sens invers celorlalte patinatoare, spre stanga si nu spre dreapta. 
A doua japoneza Kanako MURAKAMI a debutat la CM. E f tanara, numai 17 ani. Mi-a placut f mult programul ei, chiar mai mult decat cel al Leonovei, dar nu si arbitrilor, la tehnic a avut exact acelasi punctaj ca si AL, dar bonusuri un pic mai mici iar la artistic a primit aproape doau puncte mai putin, si asta a contat. A avut o combinatie de doua triple Touloupe, un triplu Flip, nelipsitul dublu Axel si restul elementelor de nivel 4.

Carolina KOSTNER a intrat f sigura pe ea pe gheata, era clar ca va lua cel mai mare punctaj la componente si asa s-a si intamplat, ghinionul ei ca a facut doar un dublu Ridberger si arbitrele nu au mai avut ce face, a avut ea pasi de nivel 4 dar doua dintre piruete de nivel 3 (nu poate sa faca Bielmann nici in vis) asa ca trebuia neaparat pompat in componente ca sa nu ramaie fata de caruta. Dar lasa ca in curand Ottavio Cincuanta trebuie sa se retraga, pt ca implineste 70 de ani, dar regulamentele nu sunt niciodata batute in cuie, orice se poate schimba (numai varsta nu).

Pe superba interpretare a lui Edwin Marton a inceput Rapsodia Ungara si programul celei de a treia japoneze, Akiko SUZUKI. Din pacate si ea a gresit, a avut doar un dublu Lutz in loc de triplu, a facut tot o combinatie de doua triple Touloupe ca si CK, i-a reusit si dublul Axel, a avut restul elementelor de nivel 4, deci tehnic a stat mult mai bine decat Carolina dar...la artistic a primit un pic mai putin, destul cat sa ajunga pe locul 5, in urma compatrioatei sale. Ce sa-i faci, in juriu se afla un singur arbitru japonez, spunea MN. 

Viktoria HELGESSON care a avut si ea combinatie de doua triple Touloupe, un triplu Ridberger si dublul Axel, pasii si doua piruete de nivel 4, una de nivel 3 a fost tare dezamagita cand a vazut notele si locul, ce nu a stiut ea e ca toate sariturile sale au fost depunctate, au stiut insa arbitrele (una din ele AG a noastra) de ce. Nici la artistic nu a primit note preamari.

Ladies - Short Program
 
Result Details
 
  Pl.  Qual.NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Q Alena LEONOVARUS64.6134.6429.977.297.077.647.577.890.00#20
2Q Kanako MURAKAMIJPN62.6734.6128.067.186.757.077.007.070.00#27
3Q Carolina KOSTNERITA61.0030.2630.747.827.437.577.717.890.00#28
4Q Mao ASADAJPN59.4930.8929.607.617.147.437.327.501.00#19
5Q Akiko SUZUKIJPN59.3830.6728.717.396.827.257.147.290.00#29
6Q Ksenia MAKAROVARUS58.5131.3027.216.796.616.866.757.000.00#22
7Q Elene GEDEVANISHVILIGEO58.4930.8627.636.866.576.966.937.210.00#21
8Q Ashley WAGNERUSA56.4228.8027.626.966.646.966.827.140.00#24
9Q Kexin ZHANGCHN55.0032.7622.245.865.185.615.615.540.00#13
10Q Viktoria HELGESSONSWE54.1928.3525.846.506.116.616.466.610.00#30
11Q Valentina MARCHEIITA52.1427.2824.866.325.756.296.256.460.00#25
12Q Jenna MCCORKELLGBR50.4227.5622.865.895.325.825.685.860.00#14
13Q Amelie LACOSTECAN49.3725.8023.576.145.575.935.826.000.00#17
14Q Elena GLEBOVAEST49.0428.4721.575.645.075.465.435.361.00#8
15Q Yretha SILETEFRA48.4227.6020.825.464.935.215.185.250.00#16
16Q Alissa CZISNYUSA48.3123.2627.056.826.436.646.966.962.00#26
17Q Juulia TURKKILAFIN47.7528.1819.575.114.575.004.894.890.00#2
18Q Sonia LAFUENTEESP47.3626.9820.385.324.795.255.075.040.00#4
19Q Polina KOROBEYNIKOVARUS46.7125.3621.355.545.115.255.435.360.00#3
20Q Natalia POPOVAUKR46.6026.5720.035.184.755.115.005.000.00#18
21Q Sarah HECKENGER46.3924.9922.405.825.295.645.685.571.00#23
22Q Kerstin FRANKAUT45.8026.8618.944.964.434.824.684.790.00#12
23Q Alisa MIKONSAARIFIN44.1624.9019.264.824.545.074.714.930.00#10
24Q Romy BÜHLERSUI44.0223.7820.245.184.645.185.145.180.00#5
25Victoria MUNIZPUR43.2724.5618.714.794.324.754.644.890.00#15
26Isabelle PIEMANBEL38.4521.5917.864.574.254.544.434.541.00#11
27Alina FJODOROVALAT38.0622.1116.954.464.004.324.294.111.00#9
28Min-Jeong KWAKKOR36.9118.2618.654.964.294.684.684.710.00#7
29Clara PETERSIRL34.0317.4316.604.253.754.214.214.320.00#1
30Lejeanne MARAISRSA32.2216.9616.264.183.794.144.114.111.00#6
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation
Qual.Qualified for next segment
N-am verificat daca s-a primit vreo reclamatie care sa duca la retragerea de pe Youtube a videoclipurilor (se mai intampla) de mai jos:

WC2012 - Alena LEONOVA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=1VoCfHK-fw0

WC2012 - Kanako MURAKAMI - SP
http://www.youtube.com/watch?v=35ippPxYIPU

WC2012 - Carolina KOSTNER - SP
http://www.youtube.com/watch?v=xm6HqXI646Q

WC2012 - Mao ASADA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=HCdHsbpJjNk

WC2012 - Akiko SUZUKI - SP
http://www.youtube.com/watch?v=YQWYqn04Q84

WC2012 - Ksenia MAKAROVA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=xw9MuI7vV0k

WC2012 - Elene GEDEVANISHVILI - SP
http://www.youtube.com/watch?v=Cxl4Y_dzOZg

WC2012 - Ashley WAGNER - SP
http://www.youtube.com/watch?v=9teCsjTffGk

WC2012 - Kexin ZHANG - SP
http://www.youtube.com/watch?v=O4BRy95nqlI

WC2012 - Viktoria HELGESSON - SP
http://www.youtube.com/watch?v=39kuQjMbp60

WC2012 - Valentina MARCHEI - SP
http://www.youtube.com/watch?v=iL8_hzspM8Q

WC2012 - Jenna MCCORKELL - SP
http://www.youtube.com/watch?v=EFgXLU5A_Ag

WC2012 - Amelie LACOSTE - SP
http://www.youtube.com/watch?v=QPeXU_0qZIk

WC2012 - Elena GLEBOVA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=ukV96FeLYeA

WC2012 - Yretha SILETE - SP
http://www.youtube.com/watch?v=IxPGDco4xKo

WC2012 - Alissa CZISNY - SP
http://www.youtube.com/watch?v=GuTKSi09Ho0

WC2012 - Juulia TURKKILA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=xYA26q3jjqw

Nice 2012 - LADIES SP -4/31- Sonia LAFUENTE - 29/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=Evm6wHgb4w0

Nice 2012 - LADIES SP -3/31- Polina KOROBEYNIKOVA - 29/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=nrF_OIKPA6g

WC2012 - Natalia POPOVA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=1SaJS43DNTw

WC2012 - Sarah HECKEN - SP
http://www.youtube.com/watch?v=DdUXeBgydFM

WC2012 - Kerstin FRANK - SP
http://www.youtube.com/watch?v=i1Ec7ywKyq0

WC2012 - Alisa MIKONSAARI - SP
http://www.youtube.com/watch?v=8ugngeg5aIk

Nice 2012 - LADIES SP -5/31- Romy BÜHLER - 29/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=jpI0iwg1I8E

WC2012 - Victoria MUNIZ - SP
http://www.youtube.com/watch?v=JCGxiPazmJA

WC2012 - Isabelle PIEMAN - SP
http://www.youtube.com/watch?v=nnSML3-pjLE

WC2012 - Alina FJODOROVA - SP
http://www.youtube.com/watch?v=x6rCDzgWsa4

WC2012 - Min-Jeong KWAK - SP
http://www.youtube.com/watch?v=Gl_ymgmukX0

WC2012 - Clara PETERS - SP
http://www.youtube.com/watch?v=asVvoGZ27ew

Nice 2012 - LADIES SP -6/31- Lejeanne MARAIS - 29/03/2012
http://www.youtube.com/watch?v=uJISTJd1dGw

2 comentarii:

Anonim spunea...

Carolina Kostner este cea mai buna patinatoare la ora actuala, iar punctajele de la componente si le merita. In schimb nu acelasi lucru pot spune despre Leonova, a ajutat-o mult faptul ca este din Rusia, tara cu traditie in patinaj.

Viorica spunea...

Cred ca am sa incep sa nu mai public mesaje anonime, oricat de pertinente ar fi.

De data asta Carolina chiar a meritat sa castige medalia, dar pana acum...Am avut destule ocazii sa imi dau seama ca nu totdeauna a primit notele pe merit. Patinajul inseamna si tehnica, nu doar fataiala pe gheata. Pt artistic si atat exista showuri. In competitie sunt alte cerinte.