duminică, 11 aprilie 2010

Tratamente naturiste pentru afecţiunile vezicii biliare

Cand am ramas insarcinata cu primul copil am avut probleme cu functionarea vezicii biliare. Asta a fost concluzia medicului de intreprindere la care m-am dus sa cer ajutor pt ca, desi trecusera primele luni de sarcina cand pare normal ca o gravida sa aiba greturi eu inca nu ma simteam mai bine. Mi-a explicat f frumos ca se pare ca pruncul se misca mai mult in zona ficatului si ca mi-a provocat diskinezie biliara dar ca, odata ce el va vedea lumina zilei lucrurile in ce ma priveste vor reveni la normal.

Persoane cu mai multa experienta au fost sceptice in ce priveste vindecarea spontana si, helas, au avut dreptate. Din cand in cand, mai ales in perioadele de mare stres sau de mare suparare sau cand consumam mai multa cafea decat era necesar (desi niciodata n-am ajuns sa beau cantitati uriase din acest lichid atat de placut la gust), mai nou si cand asociez consumul de oua cu cel de cafea (in weekend) faceam cate o criza diagnosticata de sora medicului de intreprindere, care a venit cu salvarea ca sa ma vada, drept colica biliara.

Toti medicii care m-au consultat in acesta problema dealungul vietii au fost categoric impotriva sa folosesc drept tratament uleiul, pe atunci de floarea soarelui, pt ca cel de masline nu se gasea in comertul socialist de stat si nici in piata zis libera (normal, doar maslinii nu cresc la noi in tara iar importul... ce sa mai vorbim, noi nu eram masini unelte ca sa se importe materie prima sau subansamble pt noi).

Am incercat totusi sa folosesc, cu multa precautie, rostopasca, chelidonium majus, (e toxica, de aceea se ia doar cate o lingura din infuzie, nu stiu cum de se recomanda in amestecuri de ceaiuri, eu am folosit cu succes sucul ei cel portocaliu pt tratarea negilor sau a micilor tumori care mi-au aparut pe mana sau pe picior, indicatoare ca unele din celulele mele au luat-o razna, aceste mici tumori s-au redus semnificativ in timpul chimioterapiei, dar nu s-au vindecat niciodata, ma uit cu groaza la ele cand incep sa intre in alerta) dar cu adevarat efective au fost capsulele de Lizadon si, de cand nu se mai fabrica (mai bine, pt ca ele contin si ciclobarbital, care poate da dependenta) pastilele de No-Spa forte (prima data cand mi le-a recomandat doctorul de familie a fost in timpul unei crize de cistita, el a inteles colecistita, am povestit undeva, nu mai stiu pe unde, cum a fost).

Crizele mele de colica biliara incep cel mai adesea cu dureri de cap si arsuri in dosul sternului, cu dureri in partea dreapta (f eficace e repausul la pat cu o compresa calda sau alcoolizata pe zona respectiva) si, daca lucrurile se complica, cu senzatii de voma si chiar varsaturi si scaune dese (uite ca cititorul meu cu ID Virtual games avea dreptate, chiar are fierea lenesa). Cu tratamentul descris mai sus si un regim de crutare, cu ceaiuri din plante, urzica, coada soricelului sau sunatoare (atentie, cimbrul ridica tensiunea arteriala, eu nu-l folosesc) sau chiar numai ceai de tei trec f repede.

Am mai spus ca in timpul chimioterapiei, mai ales, am folosit ceai de macese culese cu mana proprie de pe coclauri, eviscerate de samburi si perisori (nu ma intrebati cat ma mancau toate alea dupa ce terminam operatia, pt ca blestematii de perisori intrau peste tot) si uscate, deasemena am consumat f multe fructe, mai ales mere si grapefruituri si ca ma suportat relativ usor primele sessiuni de tratament.

Acum am sa spun de ce public articolul de mai jos atat de tarziu dupa aparitia lui (22 noiembrie 2009). Citesc cu mult interes ziarul Lumina, desi nu sunt totdeauna de acord cu ce scrie acolo. De ex formatia mea mai degraba stiintifica decat umanista ma face sa nu apreciez deloc cum incearca un anumit diacon sa ne induca subliminal ideea ID, Inteligent Design, prin care unii propagandisti religiosi din Occident, in special din America, incearca sa combata teoria evolutionista mergand pana la a cere scoaterea evolutionismului din programa scolara si introducerea in loc a creationismului (sa reamintim aici de celebrul "Proces al maimutelor"?, cred ca nu e cazul).

Dar din pacate nu reusesc sa ma tin la zi cu tot ce se publica acolo si astefel am un maldar de ziare necitite din care extrag la intamplare cate un exemplar. Astazi a fost
randul celui din 22 noiembrie in care prolificul profesor universitar specialist in Stiinte Agricole si Medicina Veterinara abordeaza subiectul tratamentului naturist al afectiunilor vezicii biliare.

Tratamente naturiste pentru afecţiunile vezicii biliare
prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ

Vezica biliară este o anexă a ficatului ce îndeplineşte un mare rol fiziologic, asigurând tranziţia sucului biliar (bila, fierea), care este secretat, în flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Aceasta prezintă boli la fel de agravante şi de dureroase ca şi ficatul, cuprinzând o gamă foarte largă de afecţiuni, printre care şi cele pe care le prezentăm astăzi: angiocolita, calculoza biliară şi dischinezia biliară.

Angiocolitele sunt inflamaţii acute ale căilor biliare din interiorul şi din afara ficatului, cauzate de unele toxiinfecţii alimentare cu colibacili, enterococi, stafilococi, salmonele şi germeni anaerobi.

Simptomele angiocolitei constau în: hepatomegalie (ficat mărit, moale şi sensibil la apăsare), greaţă, vărsături, diaree, anorexie, febră cu oscilaţii mari până la 400C, frisoane prelungite şi intense, tahicardie, splenomegalie, stare generală alterată, cu somnolenţă şi posibile hemoragii interne.

Tratamentul fitoterapeutic se face cu infuzii din frunze de frasin, decocturi din rădăcini de cicoare şi scoarţă de cruşin.

În faza acută se recomandă o dietă absolut hidrică cu supe de zarzavat strecurat, compoturi, sucuri de fructe, oranjade şi apă potabilă. Treptat, se continuă cu lapte amestecat cu ceai, piure de legume, fructe coapte şi rase, cartofi fierţi, biscuiţi şi pâine prăjită. Este absolut obligatoriu repausul la pat în timpul crizelor şi aplicarea unei pungi cu gheaţă în zona ficatului şi a vezicii biliare. Pe abdomenul superior se aplică parafină caldă.

Simptomele şi tratamentul calculozei biliare

Calculoza biliară este o afecţiune care constă din depunerea, zilnică, a circa 500 ml fiere, bogată în colesterol, bilirubină (pigmenţi cristalini) şi săruri biliare (carbonaţi şi fosfaţi de calciu) în vezica şi canalele biliare. Boala se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară, însoţită de crampe, vărsături bilioase de culoare verde-închis, transpiraţii reci şi febră. Urina devine închisă la culoare datorită unor pigmenţi şi săruri biliare. În paralel, persistă un prurit generalizat, cu mâncărimi pe tot corpul.

Sunt utilizate speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare şi depunere a calculilor (pietrelor) sau de a contribui la dizolvarea şi eliminarea lor. În faza acută se va începe cu plante antispastice, calmante ale durerilor, iar apoi, imediat după ce durerile au încetat, se recomandă tratamentul cu:

- infuzii calde din coada şoricelului, albăstrele, lavandă, rostopască, sunătoare, porumb (mătase), păpădie, mentă, urzică vie, ventrilică, măceş (fructe), turiţă mare, asmăţui;

- decocturi din rădăcini (de brusture, valeriană, lemn-dulce, frăsinel, pătrunjel), herba (de coada calului), frunze (de anghinare) şi fructe (de păpălău);

- decoct din amestec cu scoarţă de dracilă (50 g), mătase de porumb (50 g), frunze de anghinare (30 g), herba de sunătoare (30 g), trei-fraţi-pătaţi (20 g) şi rostopască (10 g), rădăcini de păpădie (30 g) şi brusture (20 g); din amestec se iau 10 g la 250 ml apă rece care se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale. Când calculii s-au redus în volum la circa 5 mm în diametru, se adaugă la reţetă herba de turiţă mare şi se continuă tratamentul încă 1-2 luni, până la eliminarea totală a pietrelor şi a nisipului;

- macerat, timp de 8 zile, în vin alb cu hrean, pedicuţă, iederă, verbină, seminţe de fenicul şi scoarţă de tei, din care se beau 3-4 păhărele mici pe zi;

- ulei de sunătoare (câte 20 picături de 3 ori pe zi în apă sau ceai);
- pulbere din rădăcini de pătrunjel de câmp (câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi, înainte de mese);

În tratamente externe sunt indicate:

- decoct cu amestec din paie de ovăz, coada calului şi flori de fân, turnate în cada de baie, unde bolnavul stă în apa caldă la 37-380C, timp de 15-20 minute, cu repetare zilnică pe o perioadă de 3 săptămâni;

- băi de mâini şi picioare cu decoct cald din pir, cicoare, mac roşu şi păpădie, ţinute câte 8 minute, dimineaţa şi seara.

Tratament cu ulei de măsline

Bolnavii cu calculi biliari vor ţine un regim strict timp de câţiva ani pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Se vor evita mesele copioase, încărcate cu cărnuri şi grăsimi. Sunt indicate crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei).

Bune rezultate dă cura de 6 săptămâni cu suc combinat din morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale, din care se bea câte un păhărel (100 ml) de 3 ori pe zi, având acţiune directă în dizolvarea pietrelor din vezică. Sunt admise şi alte alimente: lapte acru amestecat cu tărâţe de grâu, lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caş, urdă, telemea desărată, supe de zarzavat cu orez, griş sau tăiţei, borşuri de legume, piure de cartofi, carne rasol de vită şi pui, peşte slab, untdelemn (neprăjit), paste făinoase, pâine albă, uscată sau prăjită.

Se mai recomandă o cură de 7-14 zile cu fructe dulci proaspete (cireşe, vişine, piersice, fragi, mere, pere, prune, pepene verde, zmeură, struguri, lămâi, portocale, ananas), sucuri de fructe, compoturi, jeleuri sau dulceţuri, toate cu rol decisiv în drenarea vezicii.

Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara, la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. După fiecare ingerare de ulei şi lămâie, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă şi va ţine o pernă electrică încălzită pe zona ficatului. La culcare se va dormi pe spate până dimineaţă.

Alimentele interzise care favorizează formarea calculilor sunt: carnea de porc, oaie, raţă, gâscă, vânat şi peşte gras, grăsimi animale, slănină, cârnaţi, afumături, şuncă, tocături, sardele, sosuri cu rântaşi şi prăjeli, ouă tari sau prăjite, unt, smântână, frişcă, maioneză, pâine neagră şi proaspătă, ciuperci, legume bogate în celuloză grosieră (fasole boabe, varză, praz, mazăre), nuci, alune, prăjituri, cafea, ceai rusesc, cacao, ciocolată, condimente iuţi, tutun, băuturi alcoolice şi alimente prea reci (îngheţate, siropuri, bere).

În timpul crizelor se recomandă :

- aşezarea bolnavului la orizontală cu capul ceva mai jos;

- baie generală cu apă caldă sau duş cald, dirijat spre regiunea ficatului;

- comprese calde cu apă simplă sau alcoolizată aplicate local.

Plante recomandate în tratamentul dischineziei biliare

Dischinezia biliară constă din dereglarea funcţională a mecanismului de eliminare a bilei, prin reducerea capacităţii vezicii de a asigura circulaţia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Declanşarea bolii este cauzată de unele tulburări digestive complexe, a unor procese inflamatorii abdominale (apendicită, anexită, sarcină, menopauză) sau a unor stări nevrotice declanşate în urma unor discuţii tensionate, în timpul mesei sau imediat după masă.

Tratamentul fitoterapeutic este foarte diversificat prin numărul mare de plante cu efecte terapeutice şi ameliorative, având acţiuni sedative, antispastice, carminative, coleretice şi stomahice. Se administrează specii separate sau în amestecuri, sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, uleiuri, vinuri medicinale, băi generale şi locale.

Infuzii din:

- flori de arnică, gălbenele, coada şoricelului, lavandă, tei, lemnul Domnului;

- frunze de anghinare, mentă, roiniţă, salvie;

- herba de cimbru, rostopască, sunătoare, ţintaură, turiţă mare, coada racului, unguraş, volbură;

- fructe de coriandru şi măceş;

- rădăcini de păpădie.

Decoct din:

- herba de vinariţă;

- rădăcini de cicoare, iarbă mare, pir, săpunariţă.


Consumaţi produse lactate şi multe legume verzi

Se recomandă o hrană dietetică, repartizată în 4-5 mese mici pe zi, complete cantitativ şi calitativ. Alimentele permise cuprind, mai întâi, produse lactate (iaurt, lapte bătut, lapte smântânit, brânzeturi nefermentate, brânză de vaci, lapte cu cafea de cicoare), legume verzi (fasole verde, cartofi, morcov, dovlecei, spanac, salată verde, vinete, tomate). Se mai poate consuma carne fiartă de pasăre, viţel, peşte slab. Dintre făinoase sunt admise griş, orez, macaroane, fidea, tăiţei, arpacaş, fulgi de ovăz, biscuiţi.

Ca desert se pot consuma prăjituri uscate, tarte cu fructe, plăcinte cu mere sau brânză, fructe crude (mere, pere, prune, struguri, pepeni, zmeură), apoi compoturi, dulceţuri, marmelade, miere de albine, gelatine, oranjade.

Se impune odihnă la pat, timp de o oră după mese, iar în cursul zilei, plimbări în aer liber, gimnastică uşoară şi evitarea sedentarismului.

Un comentariu:

Viorica spunea...

Domnule Alex din Iasi te rog sa-ti faci publicitate gratuita altundeva, nu pe blogul meu. Eu nu admit publicitate!