luni, 27 februarie 2012

Boys Over (Before) Flowers--Dinner Menu

Poate pt ca am terminat deja Hana Yori Dango si comparatia cu BOF nu mai e asa de imperioasa, parca- parca a inceput sa-mi placa un pic si varianta coreeana. Am ajuns deja la episodul 21 si pana la final nu mai e mult. Faptul ca stiu deja despre ce e vorba nu-mi diminuiaza interesul. Pesemne ca intre timp echipa s-a mai rodat, sau poate regizorul s-a indurat de telespectatori si a mai dat ceva indicatii interpretei lui Jan Di, cert e ca nu se mai stramba asa de disgratios ca in primele episoade. 

Ba chiar in scena in care menajera sefa (careia i se spune Mama-Mare, daca e sa credem traducerea engleza) ii cere sa invete meniul pt cina e chiar simpatica. Ei, si  meniul ce i se ofera Tanarului Stapan numai la marile restaurante de lux il poti intalni. Am notat de curiozitate acest menu (il gasiti in episodul 20) si il voi transcrie mai jos, intai in engleza, asa cum e prezentat si in serial, apoi voi incerca sa il traduc:

-Shrimp Carpaccio with Whyte Truffle Oil.
-Asparagus Garnished Skirt Steak.
-Bell Pepper Chutney Lined Arugula Topped with Smoked Duck
-Basil Oiled Lentil Beans.

-Carpaccio de Creveti cu Ulei de Trufe Albe
-Friptura de Vita Garnisita cu Sparanghel
-Salata de Arugula cu Chutney de Ardei si Rata Afumata
-Salata de Linte si Fasole cu Ulei de Busuioc.

Inainte de a va spune cum am folosit eu intens Google ca sa incerc sa va arat despre ce minunatii de feluri de mancare e vorba hai sa facem o mica recapitulare si sa ne reamintim trista experienta a lui Jun Pyo cand a incercat sa se coboare la nivelul de trai al iubitei lui inchiriind un apartament in imprejurimile locuintei acesteia. el fiind total nepriceput la manuirea unor lucruri atat de triviale ca aragaz, oale, instant noodles. Insa rupt de foame bogatul fiu de mare magnat international incepe sa infulece oarecum cu pofta niste taitei (noodles) cruzi. Poza am luat-o din Drama Beans, unde am gasit si o scurta impresie lasata de scena despre care v-am vorbit nu de mult:

I’ve been softening on Kim Hyun-joong because he seems like a nice guy and the more I read about him in the press, the more I like him as a person. I’ve let his vague, dull acting slide in recent episodes because at least his character didn’t have much emoting to do. But when a spot of real emotion is required, it just can’t be ignored: He is not a good actor. 

Traducerea va avertizez ca e f libera:

Am inceput sa am o impresie mai buna fata de Kim Hyun -joong pt ca pare a fi intradevar un tip cumsecade si cu cat citesc mai mult despre el in presa, cu atat imi place mai mult de el ca persoana. Am trecut cu vederea modul lui vag si cam neinteresant de a juca in episoadele recente pt ca cel putin atunci personajul sau nu avea prea mult de facut din pdv emotional. Dar cand a fost necesar sa arate o emotie reala, nu se mai poate ignora: El nu este un actor bun.
Bun, si acum dupa ce l-ati prins pe Lee Min Ho cu instant noodles crude in gura hai sa luam meniul de la palat la puricat. Deci primul fel e Shrimp Carpaccio with Whyte Truffle Oil. Trebuie sa va spun ca nu am gasit exact poza care sa ilustreze minunea pusa pe masa lui Jun Pyo, in schimb daca cineva ajunge in Spania poate comanda acest fel la restaurantul L'Altzar unde il gaseste pe menu fie in engleza, fie in catalana.

Dar hai intai sa vedem ce e acela un carpaccio.

Carpaccio is an Italian dish, mainly an appetizer, made of very thin slices of raw beef. It is usually flavoured with olive oil, parmesan cheese and capers or pine seeds. Nowadays also other types of meat and fish (particularly salmon) are being used.

The name carpaccio is, according to legend, derived from the Italian Renaissance painter, Vittore Carpaccio (c.1455/65-1525/26). In 1950 chef Giuseppe Cipriani from Venice served thinly sliced beef to a customer who could not eat cooked beef. He named the dish in honour of the painter, whose works were exhibited in Venice in that year. Although a lot of Carpaccio's paintings survive, none has a food-related theme…


Carpaccio este un fel italian, mai degraba un aperitiv, facut din felii f subtiri de carne cruda de vita. De obicei se asezoneaza cu ulei de masline, parmezan si capere sau seminte (nuci) de pin. Totusi se poate folosi orice alt fel de carne sau peste (in special somon)

Numele carpaccio provine, potrivit legendei de la pictorul renascentist Vittore Carpaccio (c.1455/65 -1525/26). In 1950 Seful bucatar Giuseppe Cipriani din Venetia a servit unui client care nu putea sa manance carne gatita de vita niste felii f subtiri de carne de vita cruda. El a numit acest fel in cinstea pictorului ale carui opere erau expuse in Venetia in acel an. Desi o multime de opere ale lui Carpaccio au supravietuit pana in zilele noate, nici una din ele nu are o tema dedicata mancarurilor...

Cand RDS-ul ne dadea pe analog si RAI UNO am vazut nu o data cum se gateste acest carpaccio, precum si de unde ii vine numele. Sincer eu nu as agrea un asemenea fel de mancare. In ce priveste carpaccio de creveti, am gasit undeva o reteta cu creveti cruzi dar mi s-a facut greata numai citind. In cele mai multe retete vazute crevetii se fierb cam 8 minute, ceea ce e de inteles, pt ca numele acestui fel este dat de coloritul care abunda in panzele lui Carpaccio, si nu de faptul ca se consuma  carne cruda, iar rozul crevetilor gatiti se apropie destul de bine de coloritul panzelor pictorului.

Am gasit pe diverse situri tot felul de imagini de carpaccio, cu tot felul de ingrediente, am sa pun aici carpaccio de creveti (incep cu ei pt ca au constituit sursa de inspiratie), de vita, de somon, de ton, de peste spada, de scoici, de langustine  si chiar de trufe negre (de fapt de vita asezonata cu ulei de trufe negre).
Picturile lui Carpaccio le puteti vedea aici, eu am gasit pe net pt ilustrare cateva detalii semnificative pt tema aleasa. 
Pentru restul meiului nu m-am mai strofocat asa de tare, am sa pun poze care au doar cateva din ingredientele amintite in meniu, pt ca bineinteles ca nu am gasit exact retetele si pozele acelor feluri. Daca vreti sa le vedeti, mergeti la episodul respectiv, sunt chiar la inceput.

Asparagus Garnished Skirt Steak: am gasit ceva care seamana destul de bine cu modul de prezentare din serial, mai exista in plus in poza de mai jos niste ananas si un bol de orez, daca va inspira ce vedeti sa incercati (si daca aveti si ingredientele necesare) reteta, una hawaiiana, o gasiti aici
Bell Pepper Chutney Lined Arugula Topped with Smoked Duck. Pentru acest fel am sa pun doua poze disparate, una cu salata de arugula cu rata afumata (Arugula Salad--smoked duck, dried figs and cranberries, walnuts), si alta de chutney (nu exista echivalent in romana, este specific bucatariei indiene, de unde rezulta ca bucatarul sau bucatareasa sefa din palatul lui Jun Pyo era adept/a bucatariei numite fusion) de ardei cu rosii, reteta de chutney o gasiti aici
Basil Oiled Lentil Beans. Pt asta am gasit o fotografie care prezinta o reteta in care mai exista si rosii coapte in cuptor si cepe caramelizate. Bineinteles ca nu arata atat de rafinata si eleganta ca in serial.

14 comentarii:

Anonim spunea...

wooooaaaa.. dna Viorica, v-ati ratat cariera sa stiti!Trebuia sa va faceti ziarista sau ceva si mai si. imi plac la nebunie articolele dvs, iar acesta in special :) Julia

Clubul Bufniței spunea...

ha! nha! astfel de taitei uscati sunt si la noi pe piata si voiam sa-i folosesc la ciorbita dar, nu au mai ajuns in oala fiindca pustiul meu i-a rontait, exact ca si Min Hoo. deci, sunt comestibili si asa, negatiti.

Viorica spunea...

Julia draga, am stiut ca mi-am ratat cariera inca din momentul in care ma vazut rezultatele la examenul de admitere la facultate. E drept ca eu voiam sa devin inginer geolog, si nu chimist, iar asta nu are nici o legatura cu articolul de mai sus...:))
A avut insa si meseria practicata rolul ei in formarea mea, pt ca m-a invatat inca din facultate sa caut date in legatura cu subiectele care ma interesau, pe vremea aceea le cautam in bibilioteci.
Deci eu cred ca sarmul articolelor mele ar consta in o buna documentare. Cand ma bazez numai pe memorie nu e biiiineeeee.

Viorica spunea...

Irina-Lia, pustiul tau a folosit si praful de condimente pt taitei, ca Lee Min Ho?

Eu ii folosesc destul de des pt ca ii plac mamitei, dar gatiti, nu cruzi :))

Clubul Bufniței spunea...

draga mea, taiteiii au fost mancati de pusti dar, cu rusinica-n glas recunosc, condimentul l-am lins eu direct din pliculet, dandu-mi seama ca am niste "placeri" culinare destul de ciudate, ciorbita iesind pana la urma dar condimentata normal cu sare si piper si cu taitei facuti de mine-n casa, dintr-un ou.

Clubul Bufniței spunea...

vai, si nu as fi crezut ca tot cine se aseamana se aduna daca nu as fi citit despre meseria ta - eu m-am bagat pe blogul tau ca musca-n lapte fara sa ma prezint sau sa cer macar invoire sa imi pot exprima parerile. deci, ce ziceam de asemanari? a, hi!!! si eu mi-s inginer chimist dar cred ca aici se termina asemanarile fiindca, spre deosebire de tine mie-mi place doar sa citesc fara sa pun oscioarele la treaba si sa gandesc anumite subiecte ca mai apoi sa le comentez intr-un stil propriu (fiindca de fapt imi si lipseste, din lene)

Viorica spunea...

Am o prietena care nu comenteaza niciodata online, pt ca primeste articolele mele direct de la Blogger, prin email, si-mi raspunde tot prin email. Ea spune asa: daca ai o pofta mai ciudata sa nu te miri, organismul tau stie mai bine de ce ai tu nevoie. Numai ca vezi tu, organismul meu mi-a cerut ani de zile dulciuri (sau poate o fi fost doar creierul, care asa isi producea endorfine) pana am ajuns de dimensiunile unei balene cu...diabet.

Viorica spunea...

Comentariile le citesc pe email in ordinea sosirii, si le raspund la fel.

Multa vreme am suferit interior pt ca in timp ce pe alte bloguri se intrecea lumea sa comenteze la mine era tacere totala, ma gandeam ca ce scriu nu e interesant. Incat orice comentariu imi face placere.

Eu am facut Universitatea, sectia fizica-chimie, trebuia sa fiu profesoara dar la repartitie am aflat ca postul este ocupat de altcineva si asa am ajuns sa lucrez in laborator. Cred ca formatia asta mai stiintifica e benefica pt cine vrea sa scrie, dar asta e doar o parere personala, infirmata de nenumarate alte persoane, de formatie umanista.

Convingerea mea intima e ca n-am de fapt talent la scris, sunt mai vorbareata de la o vreme si scriu ca si cum as sta de vorba cu cineva, asta e tot secretul. Sunt o gramada de romance cu adevarat talentate si in proza, nu doar in poezie, o fi ceva adevarat cu chestia aia "romanul e nascut poet"

Clubul Bufniței spunea...

ti-e si cu scrisul asta. mie profu de romana din liceu imi zicea ca am talent la scris (inafara de multa lene) dar sunt ca un pictor de picturi naive. am vazut el ca m-a suparat expresia si a continuat: pai, un pictor "normal" e cel ce picteaza tridimensional in timp ce la unul naiv picturile sunt in plan bidimensional si sunt destul de rari. si crezi c-am inteles ce-a vrut sa zica? neh!!!! m-am lasat de scris si astfel, in loc sa fac filologie m-am facut inginer chimis (macar chimia organica mi-a placut si asta m-a salvat de la fiasco). pentru mine net-ul a fost o revelatie si am si inteles mecanismele (macar pe alea simple) astfel ca m-am putut lafai in voie pe site-uri, dand uneori de lucruri chiar interesante. nu prea am eu timp cat as vrea dar macar imbin utilul cu placutul asa cum si in viata vad mai mult partea plina a paharului decat cea goala. si eu am un blogulet despre ce am cules eu de la lume si tot asa credeam ca nu ma "vede" niminea pana am facut o greseluta a unui titlu de film si am primit "reclamatie". deci, eram "vazuta" si "ascultata" chiar daca eu sunt doar o albinuta ce aduna munca altora, foarte rar traducand in limba mea engleza mai mult de balta. hi!!!

Viorica spunea...

Am ajuns si eu la cel de al patrulea blogulet al tau despre care vorbesti mai sus (nu stiu de ce nu l-am vazut in alte dati cand ma mers la profil) si vad ca esti o albinuta f harnica. Atentie insa sa nu incepi sa ai necazuri din motive de copyright (am si eu problema asta), chiar daca nu ai anunturi si dai sursa. E f interesant bloguletul, sunt curioasa, chiar ai vazut toate serialele si filmele despre care ai adunat date?

Clubul Bufniței spunea...

pai, n-am de ce sa am "probleme" fiindca nu public de la cei care expliciteaza clar intentia lor de a nu fi "copiati" si sunt destui astfel ca pe acestia ii cam evit. daca am vizionat ce am postat? cam da si mai urmaresc si "picanteriile" din timpul filmarilor sau informatii interesante despre actori - am mai facut triaje la postari fiindca am de gand sa las doar filmele si informatiile cu traducere in limba romana dar asta cere timp si rabdare ceea ce eu nu prea am. blogurile le-am facut fiindca adunasem atata informatie in calculator ca trebuia sa o "depozitez" undeva. din 5 Gb cat are computadorul meu mai aveam doar 1% spatiu asa ca am facut curatenie. acum urmaresc "Fermantation Family" fiindca doamna cu "song-il-gook-fan" a anuntat ca deja s-au tradus primele 4 episoade (primele 2 episoade deja le-am urmarit cu pustiul meu si ne-au placut tare mult - s-a lipit si el la vizionat, desi la 13 ani te intereseaza doar muzica si jocurile cu masini in completare la adoratia pentru fete (hi!!!), cand m-a vazut pe mine cu nasul in calculator placut impresionata de tot ce urmaream, iar acum ne-am hotarat sa vedem cat mai repede si urmatoarele 2 episoade). hi!! mai este si al 5-lea blogulet dar acesta e cu +18 asa ca, nu-l fac public (desi sunt doar filmulete coreene romantice dintre care Portretul unei frumuseti si Floare de gheata) dar e mai bine sa-l las invizibil). Blogul: "Sacru sau profan" e facut in colaborare cu o pictorita dar acolo postez mai rar iar "Mesajul semenlor" va fi doar cu lectii de limba coreeana sau mai stiu eu ce alta limba asiatica. tiii!!! ce-a trecut vremea asa ca, iti urez o zi frumoasa si multumesc pentru rabdare.

Viorica spunea...

Te rog sa completezi formularul de contact din josul paginii, as prefera sa discutam si pe email, daca vrei si tu.

Clubul Bufniței spunea...

iti urez o zi de 1 Martie cat mai aproape de cei dragi...La multi ani!!!! si o Primavara calda si luminoasa...

Viorica spunea...

Multumesc. Pentru tot.