joi, 26 aprilie 2012

Istoria nu este o stiinta exacta.

Pt cei familiarizati cu facebook nu e nici o noutate ca cei care sunt prieteni au uneori obiceiul sa imparta intre ei lucruri interesante: articole, poze, reproduceri de tablouri, videoclipuri, poezii etc...Zilele trecute am primit un tablou de o delicatete deosebita dar cand am intrebat cine a pictat minunatia nu am primit nici un raspuns. 
Pentru ca mi-a placut mult tabloul am cautat (Tata Google sa traiasca) pe net si am aflat ca este vorba de o pictorita chineza, Wang Meifang. Wikipedia are o scurta prezentare in franceza, destul de schematica: s-a nascut, a studiat, a expus, arta ei este...

Ei, dar mai exista si alte surse de informare si aici cunostintele mele de limbi straine s-au dovedit de mare ajutor, pt ca articolul care mi-a inspirat titlul e scris in spaniola. Articolul se numeste El arte 'reeducado' si este dedicat unui cuplu de pictori chinezi, Zhao Guojing si Wang Meifang.

Daca m-as fi bazat numai pe Wikipedia as fi zis ca cei doi pictori au avut o viata destul de anosta, din nefericire pt ei istoria s-a dovedit interesanta. Zic din nefericire pt ca un proverb chinez spune "Sa te fereasca cerul sa traiesti veremuri interesante". 

Partea interesanta a istoriei despre care este vorba aici a inceput cam odata cu nasterea lor, cand autoritatile comuniste au inceput o lupta apriga impotriva reminiscentelor burgheze. Chiar daca acesta lupta (de care a avut parte din plin si tara noastra) a fost mult ramasa in urma fata de cea care a urmat Marii Revolutii Socialiste din Octombrie, aniversata in Uniunea Sovietica pe 7 Noiembrie din motive de schimbare a calendarului, nu s-a dovedit mai putin acerba. 

Totusi latura cu adevarat feroce s-a manifestat odata cu xiaxiang shangshan, "de la munte pana la campie", cand in timpul anilor 1967, 1968 si 1969 aproape toti studentii si liceeenii chinezi au fost trrimisi la tara, ca sa se "reeduce". E drept ca nu s-a procedat ca pe timpul lui Pol-Pot din Cambodgia, care pur si simplu i-au ucis, asta nu inseamna ca acesta actiune nu a avut si ea nenumarate victime, tineri care literalmente au murit datorita conditiilor in care au trait in timpul "reeducarii". Asta a fost infama "Revolutie Culturala" chineza. 

Articolul zice ca au fost trimisi  cum am zice noi "la Cuca Macaii" in provincii izolate si indepartate ca Yunnan , Quzhou , Hunan , Mongolia Interior si Heilongjiang. Pentru unii perioada de reeducare a durat chiar si 20 de ani, de la mijlocul anilor 50 pana la mijlocul anilor 70.

In ciuda propagandei oficiale, primirea de catre tarani a noilor locuitori ai localitatilor a fost destul de rece, ei fiind vazuti ca niste competitori periculosi in campul muncii, desi nefiind adaptati la munca fizica nu erau prea valorosi ca forta de munca. Soarta celor deplasati in acest mod a fost destul de diferita, unii au pierit, altii s-au adaptat si au ramas acolo, iar altii s-au reintors de unde au plecat. 

Zhao Guojing, nascut en 1950 in Jingxian, provincia Hebei, a fost rrimis intr-o unidate militara de regenerare rurala in provincia Heilongjiang in 1968. Cand i s-a terminat condamnarea, in 1973, a intrat in Academia Nationala de Arte din Tianjin, in Sectiunea de Pictura. Dupa absolvire, in 1976, a fost angajat la Tianjin Fine Arts Publishing House care este una din cele mai mari firme de arta grafica din lume, iar acum face parte din Comitetul Director.


Wang Meifang, s-a nascut in 1949 in Beijing (Pekin) (Wikipedia zice ca s-a nascut in 1950). A absolvit liceul de pe langa  Academia Centrala de Arte in 1969. Si ea a fost trimisa la reeducare, ca si Zhao si a petrecut aproape zece ani de recuperare intr-o unidate militara din zonele rurale, unde s-a ocupat cu cresterea animalelor, dar desenand in timpul liber. In 1979 a fost transferata la Tianjin Industrial Art Design College. Acum cei doi sunt casatoriti si unele din tablouri sunt lucrate impreuna. 

Am gasit niste tablouri f frumoase aici si vreau sa vi le prezint si voua:











4 comentarii:

Anonim spunea...

tablouri frumusele. e greu de estimat, insa, pe sticla pisiului cum sunt cu adevarat - pictura chineza are rafinamente in special in ce priveste detaliile.
cat despre titlul postului, ma cam bate un gand pe tema asta, cu istoria care NU E DELOC o stiinta exacta.

Viorica spunea...

Draga persoana anonima, data viitoare sa te semenzi ca uite, Bloggerul a bagat comentariul in spam, si pana sa ma prind eu cum se procedeaza (e prima data, desi m-a tot anuntat ca a activat functia asta) ma cam apucase durerea de cap....

Clubul Bufniței spunea...

arta chineza are rafinamentul ei...iar culorile ce le privesti te fac sa te intrebi daca nu cumva chinezii au socotit arta ca o stiinta exacta...si ca un PS: eu intotdeauna am postat cu nume si acelasi nume - doar pe Facebook am mai multe "fete" dar le folosesc doar ca ajutor la jocuri nu ca sa induc pe cineva in eroare...

Viorica spunea...

Irina-Lia, sper ca nu te superi ca nu itit public comentariul...Dar uita-te si tu, la primul comentariu nu apare nici o semnatura, nimic, nici un indiciu...o fi Bloggerul de vina, nu o fi preluat is semnatura, grabit fiind sa il trimita in spam...