vineri, 13 aprilie 2012

Dragavei, Shtevia (Rumex Cristatus)

In 30 martie 2012 Elena (Terra Mater) ma intreba cum arata dragaveiul sau shtevia. Spunea ca ea traieste in Italia si a primit doua legaturele de dragavei, una de cel bun si alta de cel "nebun" S-a dus pe camp dar nu a putut identifica dragaveiul cel bun, de aceea ma ruga sa public o poza. Cand am fost in piata am uitat sa fac poza la shtevia  pe caream cumparat-o de la o agricultoare din Tantava, pe care o cunosc de mai multi ani (practic ii cunosc de acum cam toata familia) pt ca la ea gasesc rosii "adevarate" cu gust, nu de cele "de plastic" din seminte olandeze. Dar plimband-o pe mamita prin jurul blocului am vazut o shtevie care abia astepta sa fie pozata pt Elena. Am ignorat muncitorii care au facut mishto de mine ca pozez buruiana si mi-am vazut de treaba. 

Mai dificil a fost sa-i gasesc numele stiintific, initial am gasit Rumex Acetosa, numai ca numele sau englez este sorrel si eu stiu ca sorrel inseamna macris, care este ruda cu shtevia, dar difera prin continutul mai ridicat de oxalati. Cautand Rumex in Wikipedia am gasit, printre multele specii ale acestui gen, una intitulata Rumex Crispus, care creste si el in gradina mamitei alaturi de shtevie. Am intalnit planta respectiva si pe campuri, asta pare a fi shtevia "nebuna" sau salbatica. Rumex Crispus se numeste in engleza Curled Dock, Curly Dock, Yellow Dock, Sour Dock, Narrow Dock, Garden Patience Narrow-leaved Dock. In Oxford English Dictionary Dock este definit ca o buruiana cu frunze late. Si daca tot am deschis dictionarul am vrut sa vad cum se defineste Sorrel, este o planta comestibila cu frunze in forma de sageata si gust amarui, categoric e vorba de macris, dar nu de macrisul iepurelui, care seamana mai degraba cu trifoiul dar frunzele sunt mai inchise la culoare si au un gust acrisor, gust dat de cantiatea mare de oxalati, de aceea e si mai toxic. 
Macris (RumexAcetosa) Sorrel.

Macrisul iepurelui este recomandat in mai multe surse ca un antioxidant, antianemic, anticancerigen, antialergic dar e contraindicat in litiaza renale si reumatism.

Macrisul Iepurelui. La Mamita in gradina creste o specie cu flori galbene, frunzele le mancam primavara in salatele de buruieni, dar cu precautie, numai cateva, pt ca am reumatism. Au un gust f placut, acrisor.
Cineva a publicat o poza cu frunze de macris (stanga) si  stevie porceasca (Rumex obtusifolius – Broad-leaved Dock, Bitter Dock, Bluntleaf Dock, Butter Dock) (salbatica, cea care se gaseste la piata are frunzele mai inguste)

Rumex obtusifolius – Broad-leaved Dock, Bitter Dock, Bluntleaf Dock, Butter Dock

Tot in articolul din Wikipedia despre Rumex exista o alta specie, numita in engleza Greek Doc. Ei, mi-am zis eu, daca e vorba de o buruiana greceasca sigur o stim si noi, doar am imprumutat atatea chestii culinare de la ei. Si surprise, surprise, buruiana respectiva este categoric dragaveiul nostru, sau ce stiu eu ca e dragavei, pt ca in articolul din Gradina mea sta  scris ca dragaveiul ar fi Rumex Crispus. Daca shtevie si dragavei sunt doua lucruri inrudite dar diferite (ei, aveti deja parul cret si sunteti complet confuzi? asa va trebuie daca cititi ce scriu eu :) atunci Rumex Cristatus este shtevia pe care o vand tarancile noatre in piata, la taraba.
Yellow Dock sau Curly Dock (Rumex crispus)

Iar Rumex Crispus este folosita, conform unei surse, si ca laxativ, deci daca asta e dragaveiul, atentie ce faceti dupa ce il consumati, aveti grija sa va pozitionati cat mai aproape de toaleta, baie, sau cum mai numiti camera aceea unde si regele se duce pe jos.


Rumex Cristatus - Greek Doc

Ei, daca in poza de mai sus avem buruiana greceasca, iata si poza buruienii romanesti, despre care v-am vorbit mai sus:

Ca incheiere o sa insist ca atunci cand consumati shtevie, dragavei, macris sau spanac neaparat sa opariti frunzele si sa aruncati apa, in felul acesta reduceti cantitatea de oxalati (toxici) ingerati. Si oricat de multe persoane v-ar recomanda salate din frunzele crude ale acestor plante eu cred ca e mai sanatos sa consumati frunzele fierte.

Un comentariu:

Unknown spunea...

multumim de articol... poate mentionati ceva de oxalate]i sa stie mai ales cei cu rinichii in pioneze sa se fereasca.. in rest.. ca oltean .. si crescut de fata de preot dragaveiul a fost una din mancarurile preferate in tinerete... am mancat in post primavera si a fost bine! :) am gasit blogul Dvs... cautand denumirea in latina ca sa incerc sa gasesc in America daca au de vanzare. numai bine
si .... bun blog! mai revin:)