vineri, 5 ianuarie 2024

Amintiri din ”Iepoca de aur” -Tortul de mere.

 Postarea a fost publicată pe 19 Decembrie 2023 pe contul meu de Facebook și apoi shăruită în două grupuri.

Pentru că Anca vine azi din Irlanda mi-am amintit cum a venit ea într-o zi acasă de la școală entuziasmată că tovarășa de geografie le-a învățat o rețetă de tort de mere foarte bun,

Aveam tot ce-mi trebuia pentru compoziție: Mamița creștea păsări, deci aveam ouă, mere se mai găseau prin piață, aveam chiar și făină și zahăr. O singură problemă aveam: gazele aveau doar atâta presiune cât să nu își dea obștescul sfârșit, care era așteptat din moment în moment.
Noaptea, când industria multilateral dezvoltată din mândra noastră capitală mai reducea avântul care urma să ne poarte spre viitorul cel luminos, presiunea mai creștea un pic, încât se aprindea și flacăra de la cuptor, dar nu suficient cât să se ajungă la temperatura necesară coacerii.
Am cedat totuși rugăminților Ancuței și am pregătit totul conform rețetei. Am băgat compoziția în cuptor și după câteva ore am obținut ceva turtit și cleios, dar măcar nu mai era crud de tot. Arăta a orice numai a tort nu, dar l-au mâncat așa cum era, ba chiar am gustat și eu o bucățică.
Puține persoane m-au supărat mai rău în viață ca acea tovarășă de geografie care n-a avut altă treabă decât să învețe copiii o rețetă care necesita presiune normală la gaze pentru a reuși.
Am scris eu tovarășa dar deja la gimnaziu aveam doamne profesoare, nu tovarășe.
Rețeta era simplă și am făcut-o de multe ori după 90. Se luau câteva mere și se scobea partea cu semințe (aveam o ustensilă specială pentru asta) se punea unt în loc (am sărit atunci partea asta, era imposibil să găsesc undeva unt, am încercat să fac din smântână cum știam de acasă.,când eram copil și aveam vacă de lapte, dar smântâna de cumpărat era orice, numai smântână nu, și n-a ieșit nimic) se separa albușul de gălbenușuri la vreo patru ouă, se frecau gălbenușurile cu tot atâtea linguri de zahăr câte ouă aveam, se băteau albușurile spumă, se amesteca crema de gălbenușuri cu tot atâtea linguri de făină cât cele de zahăr, se adăugau amestecând ușor albușurile spumă și totul se turna peste merele aflate deja în cratiță.. Se cocea la 180 de grade Celsius (foc potrivit) cam 40 de minute, asta atunci când presiunea la gaze era normală.

Am căpătat alte rețete de tort de mere, ușor diferite (în sensul bun) de a mea din comentariile postate pe grupurile unde am shăruit.

Am copiat unele din ele:


Cristina Claudia Odangiu
Tovarașa de geografie nu a dat rețeta completa, dar e de înțeles. In cratița unde se coace tortul, se arde zahăr și se tapetează toată suprafața. Apoi se așează merele, iar in gaura nu se pune unt, se pun nuci, fructe confiate sau din dulceața, scortisoara și lista e deschisă. Se pun la cuptor sa se înmoaie puțin merele (15-20 min), apoi se toarnă compoziția de pandișpan și se coace pentru 35-40 min. Când se răcește, se răstoarnă pe platou, iar caramelul pătrunde in pandișpan și îl insiropeaza. Se poate decora cu frișcă, avem de unde! Eu îl mai fac și acum.
2
  • Like
  • Reply
  • Edited
Viorica Munteanu
Cristina Claudia Odangiu Așa l-am făcut și eu după 90, când aveam de toate, până și gaze la aragaz. Atunci nu erau gaze suficiente pentru caramelizarea zahărului. Frișca era un vis imposibil de împlinit.


Rodica Margareta
Era o rețetă "clasică". După cât mi-aduc aminte în interiorul merelor se punea și dulceața și miez de nucă taiat la cuțit. Se făcea în formă rotundă, înaltă și se scotea prin răsturnare arătând frumos. Dar trebuia cuptor bun. Și da, gaze suficiente.

Lavi Awra
In 1988 am mancat tortul asta, la Feldru( BN).
Intai se carameliza zahar in forma, apoi se turna unt.
Se puneau merele, cu buculițele in sus, pe fundul cratitei, cu o cireasa din dulceata in ele. Se turna pandișpan, se cocea.
Peste ea, dupa ce se rasturna, turnam sirop cu rom si puneam frișcă de casa.
Ii ziceam “ Tort doamna Ioana” că asa o chema pe doamna care mi-a dat reteta, era mama celei mai bune prietene.........................

Tatiana Ciobanu
Eu am o alta reteta, puneam atatea linguri de zahar cate mere imi incapeau in tigaie, il topiam si puneam merele scobite, dupa 20 minute de coacere zbateam 8 oua, 8linguri de zahar si un kil de lapte, turnam peste mere si cociam 40 minute, dupa un padispan din doua oua doua linguri de zahar si doua de faina ptr 10 minute, la urma il rasturnam si.l ornam cu ce puteam!

Zait Adriana
Dacă la blat, în loc de două linguri de făină se înlocuiesc cu două linguri de nuci măcinate,iar în mere se bagă un cubuleț de unt,o cireașă din dulceață și o bucățică de nucă,iar cratița de tort era unsă cu unt și tapetată cu zahăr, ăsta este tortul copilăriei mele ❤️
De copt se cocea bine, aveam aragaz cu butelie.

Cristina Draganescu
Asta e reteta mea, plus ceva cuburi de coji de portocala. 🤣 iese de vis

Niciun comentariu: