marți, 12 mai 2020

Rosmery Mamani Ventura, artistă boliviană

V-am spus deja că îmi petrec mare parte din timpul dedicat internetului căutând opere de artă, în special tablouri. Astfel am ajuns să îndrăgesc mulți pictori contemporani, majoritatea europeni, nord americani,și asiatici. Din păcate pictura sud-americană nu îmi este prea cunoscută și în noaptea asta am găsit o tânără pictoriță care m-a impresionat nu numai prin operele sale, dar mai ales prin biografie.

Am ajuns la ea pornind de la o postare a prietenei mele de pe Facebook Monica Mușuroi care ilustrat o poezie a mult regretatei poete iulia Hașdeu cu un tablou despre care am aflat, dând o căutare pe Google, că îi aparține pictorului olandez Willem Haenraets. Pentru că îi cunoșteam destule opere am vrut totuși să mai văd câteva și astfel am ajuns la un site https://wooarts.com/fine-art/painting/ care conține o bogată colecție de albume dintre care mi-a atras atenția cel al pictoriței boliviene Rosmery Mamani Ventura, însoțită de o scurtă biografie, cu o trimitere la un interviu al acesteia.


Biografia este interesantă, artista petrecându-și primii 14 ani din viață într-un sătuc de pe malul lacului Titicaca, de unde a plecat în La Paz pentru a se angaja ca servitoare. Fata a dovedit însă la școală că are un real la desen și pictură și astfel a devenit, dintr-o locuitoare a unui sat în care comerțul încă se făcea în formă de troc o pictoriță de succes care a reușit să câștige destui bani ca să colinde prin Europa.

Vă voi prezenta aici doar câteva portrete de copii afro-americani în stilul hiper-realistic, atât de apreciat de o parte a lumii artistice contemporane.














Urmează o serie de câțiva copii care cred că sunt indieni sud-americani





Un tablou foarte interesant, care dă mult de gândit, este tabloul intitulat ”La Paz” numele capitalei Boliviei


În fine, last but not least este un tablou care a fost premiat la primul Concurs Național de Pictură “Osvaldo Sánchez Terrazas” tablou numit “Un rincón de Don Osvaldo”




Niciun comentariu: