sâmbătă, 26 martie 2011

Leapsha cu poza 48

 Zilele trecute am fost in Piata Drumul Taberei (Moghioros) si am fost placut surprinsa sa vad cat de multe tiganci venisera sa vanda leurda. Pacat ca nu toata lumea stie cat de benefica e aceasta plalnta pt sanatate si cat de indicat este consumul ei dupa ce iesim astenizati din iarna. Eu o consum sub forma de salata (pe care o sa o adaug la untisorul din poza de mai jos), in ciorbe si chiar de Pasti, cu miel, in loc de usturoi la un fel care seamana cu stufatul, numai ca eu nu leg ceapa sau leurda ci le tai in bucati mai mari, cam de 2-3 cm lungime. 

Am grija primavara, cand e leurda in toi, sa cumpar mai multa, o spal, toc separat marunt capetele frunzelor si bobocii , frunzele le tai mai marisor si le pun in pungi bine etichetate la congelator. Cand le prepar nu le decongelez in prealabil. Si ceapa verde se poate pastra in congelator si se pune congelata la mancare. 

Atentie insa! Am spus ca am cumparat de la tiganci leurda. Asta pt ca tarancile din jurul Bucurestiului au descoperit ca lumea cumpara cu placere leurda si atunci au luat bulbi din padure si au cultivat-o in gradinile proprii. Numai ca frunzele de leurda seamana uimitor de bine cu cele de lacramioare (Convalaria majalis), insa cele de lacramioare sunt toxice. Ce le diferentiaza este mirosul pregnant de usturoi al frunzelor de leurda.

Untisorul sau grausorul este si el bun in salate, poate si in ciorbe dar: Atentie! dupa ce infloreste devine toxic!. Florile lui galbene sunt f frumoase dar atunci singurul mod in care poate fi folosit untisorul este ca palnta de ornament.

2 comentarii:

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Sti cumva denumirea in engleza?Si la laeurda si la untisor
Multumesc !
Virginia

Viorica spunea...

Daca e sa cred pe Google Translate denumirile ar fi:

wild garlic and pilework.

O cautare pe Google m-a lamurit ca in cazul untisorului este vorba de Ranunculus Ficaria sau figwort. Stiam ca face parte din familia ranunculaceae, de aceea devine toxica atunci cand infloreste. De fapt frunzele sunt usor amarui, mie nu-mi prea place, am facut azi o salata si am decis ca restul sa le folosesc la o ciorba.

Am mai gasit o poza sub care scrie Marsh Marigold.
http://duxburyrambler.blogspot.com/2010/04/tuesday-6-april.html

Ranunculus Ficaria se mai cheama si Lesser Celandine
Other names
Figwort, pilewort, smallwort
http://www.phytochemicals.info/plants/lesser-celandine.php

Am scris mai mult despre untisor pt ca l-am gasit mai greu, leurda e categoric wild garlic.