Am grija primavara, cand e leurda in toi, sa cumpar mai multa, o spal, toc separat marunt capetele frunzelor si bobocii , frunzele le tai mai marisor si le pun in pungi bine etichetate la congelator. Cand le prepar nu le decongelez in prealabil. Si ceapa verde se poate pastra in congelator si se pune congelata la mancare.
Atentie insa! Am spus ca am cumparat de la tiganci leurda. Asta pt ca tarancile din jurul Bucurestiului au descoperit ca lumea cumpara cu placere leurda si atunci au luat bulbi din padure si au cultivat-o in gradinile proprii. Numai ca frunzele de leurda seamana uimitor de bine cu cele de lacramioare (Convalaria majalis), insa cele de lacramioare sunt toxice. Ce le diferentiaza este mirosul pregnant de usturoi al frunzelor de leurda.
Untisorul sau grausorul este si el bun in salate, poate si in ciorbe dar: Atentie! dupa ce infloreste devine toxic!. Florile lui galbene sunt f frumoase dar atunci singurul mod in care poate fi folosit untisorul este ca palnta de ornament.
2 comentarii:
Sti cumva denumirea in engleza?Si la laeurda si la untisor
Multumesc !
Virginia
Daca e sa cred pe Google Translate denumirile ar fi:
wild garlic and pilework.
O cautare pe Google m-a lamurit ca in cazul untisorului este vorba de Ranunculus Ficaria sau figwort. Stiam ca face parte din familia ranunculaceae, de aceea devine toxica atunci cand infloreste. De fapt frunzele sunt usor amarui, mie nu-mi prea place, am facut azi o salata si am decis ca restul sa le folosesc la o ciorba.
Am mai gasit o poza sub care scrie Marsh Marigold.
http://duxburyrambler.blogspot.com/2010/04/tuesday-6-april.html
Ranunculus Ficaria se mai cheama si Lesser Celandine
Other names
Figwort, pilewort, smallwort
http://www.phytochemicals.info/plants/lesser-celandine.php
Am scris mai mult despre untisor pt ca l-am gasit mai greu, leurda e categoric wild garlic.
Trimiteți un comentariu