sâmbătă, 19 martie 2011

Ce m-a invatat pe mine Sudoku

Nu sunt cine stie ce experta in rezolvarea de Sudoku, ba chiar in ultima vreme mi se intampla din ce in ce mai des sa abandonez cate unul care se incapataneaza sa nu se dezlege prea repede. Pe de alta parte nu-mi plac (inca) jocurile mai facile. Dar in timp ce ma gandeam care ar fi solutia la cate un joc mai incapatanat am tras niste invataminte mai generale:

1. Cand ai de rezolvat o problema examineaz-o cu maxima atentie si fi atenta la toate variantele. Foloseste-ti capacitatea de a analiza dar si memoria.

2. Nu e bine sa crezi ca decizia pe care ai luat-o e cea mai buna si ca e definitiva. De aceea eu nu folosesc pixul cand dezleg Sudoku sau cuvinte incrucisate ci creionul si, la nevoie, guma.

3. Daca ai gresit ceva nu abandona imediat. Ia-o de la inceput si daca esti destul de atent si de perseverent vei avea satisfactia ca ai dat de capatul unui joc care a reusit sa te conduca poate nu numai odata, ci chiar de doua ori pe drumuri laturalnice.

4. Chiar daca ti se pare la un moment dat ca nu gasesti capatului firului rational care te va duce la rezolvare si ca ai ajuns intr-o fundatura nu te da batut, dar fa o pauza. Acolo unde credeai ca nu poti sa vezi solutia, data viitoare lucrurile iti vor parea nespus de clare incat te vei intreba cum de n-ai vazut asta de la inceput. Explicatia ar fi ca atunci cand esti prea obosit nu mai ai randamentul maxim.

5. Dar daca te uiti ca mata in calendar la cate un careu si nu vezi nicaieri dezlegarea aminteste-ti ca e vorba numai de un joc si nu mai persevera atunci cand te ameninta o cumplita durere de cap din cauza nervilor. Perseverare diabolicum.

4 comentarii:

friv spunea...

sudoku te face sa pierzi vremea. matematica te invata lucruri :D

Viorica spunea...

Sudoku e f necesar cand ai o anumita varsta si doctorul ala neamt al carui nume incepe cu A iti da tarcoale. Atunci ai nevoie de orice exercitiu care te ajuta sa-ti dezvolti atentia si sa-ti pastrezi memoria.
"Nu judeca varsta pe care nu ai trait-o" ma invata cand eram tanara o f intelepta colega de serviciu.

Belle de Jour spunea...

Sudoku este foarte bun
:)
multumesc pentru primire:0

Viorica spunea...

A fost primirea pe care o meritai dar te rog eu frumos, nu mai lipsi asa de mult, ca nu stau bine cu inima :))