marți, 30 ianuarie 2024

Pana cotta dietetică cu zmeură și agrișe roșii

 


Rețetă
1 kg smântână pentru frișcă,
3 pliculețe de gelatină a 10g fiecare
cca 200g zmeură
cca 250 agrișe roșii congelate
Stevia praf după gust.
Se înmoaie 20g gelatină în 200ml apă rece. Se încălzește smântâna amestecata cu Stevia (eu am pus trei linguri cu vârf) la 60°C (cât suferă degetul) și se toarnă gelatina și se mai amestecă puțin ca să se dizolve gelatina.
Când s-a închegat smântâna cu gelatină se amestecă 100ml apă rece cu 10g gelatină. Se amestecă fructele cu Stevia după gust, se pun pe foc până un deget înmuiat în compoziție simte că e fierbinte, se toarnă gelatina înmuiată și se amestecă puțin. Se toarnă peste smântâna închegată și se așteaptă până se încheagă și gelatina de fructe.

vineri, 19 ianuarie 2024

Lost You Forever Poincian (Delonix Regia = Phoenix Tree)

 În ”Lost you Forever” de Tong Hua unele scene se petrec într-o grădină de Phoenix Trees, adică Poinciana, adică Delonix Regia. Se spune că ea, împreună cu vărul său obișnuia să mănânce florile acestui copac, care erau foarte dulci. Pentru că poinciana este tot o leguminoasă ca și salcâmul mi-am amintit cu câtă plăcere mâncam noi când eram copii florile de salcâm.

Cum nu știam nimic despre acest copac am făcut o cercetare pe net și aici vă spun ce am găsit. Am căutat întâi în engleză și am găsit un articol din Wikipedia scris în engleză care a fost tradus parțial și în română. Traducerea o voi copia după cea în engleză.
Am găsit și un song cântat, între alții de ”unforgetable” Nat King Cole. Am copiat fragmente din articolul din Wikipedia unde a fost publicat numai în engleză, precum și versurile cântecului, dar dintr-o altă sursă. Am pus și link pentru cântec. Ca ilustrate am folosit atât imagini din serialul chinezesc, ecranizare a romanului amintit mai sus, ”Love You Forever” cât și imagini cu Pointiana culese de pe net.
”Delonix regia is a species of flowering plant in the bean family Fabaceae, subfamily Caesalpinioideae native to Madagascar. It is noted for its fern-like leaves and flamboyant display of orange-red flowers over summer. In many tropical parts of the world it is grown as an ornamental tree and in English it is given the name royal poinciana, flamboyant, phoenix flower,[citation needed] flame of the forest, or flame tree (one of several species given this name).”
”In the Indian state of Kerala, royal poinciana is called kaalvarippoo (കാൽവരിപ്പൂവ്, kālvarippūv) which means "the flower of Calvary". There is a popular belief among Saint Thomas Christians of Kerala that when Jesus was crucified, there was a small royal poinciana tree nearby his Cross. It is believed that the blood of Jesus Christ was shed over the flowers of the tree and this is how the flowers of royal poinciana got a sharp red color.[7] It is also known as Vaaga in many areas of Kerala.”
Delonix regia este o specie de plante din familia fabaceelor, originară din Madagascar. Se remarcă prin frunzele sale asemănătoare celor de ferigă și culoarea vie, roșu-oranj, a florilor. În multe ținuturi tropicale este crescută ca plantă ornamentală.
”"Poinciana" is a song by Nat Simon with English lyrics by Buddy Bernier and Spanish lyrics written in 1936 by Manuel Lliso.
”The song has been identified as a development of a Cuban folk song entitled "La Canción del Árbol", traditional with new lyrics added by Manuel Lliso in 1936, whose title translates as "the song of the tree", the royal poinciana being a favorite Caribbean flowering plant.”
Blow...tropic wind...
Sing a song...through the trees.
Trees...sigh to me...
Soon my love...I will see.
Poinciana,
Your branches speak to me of love.
Pale moon is casting shadows from above.
Poinciana,
Somehow I feel the jungle beat
Within me, there grows a rhythmic, savage
beat.
Love is everywhere, its magic perfume fills the air.
To and fro, you sway, my heart`s in time,
I`ve learned to care.
Poinciana,
Though skies may turn from blue to gray,
My love will live for ever and a day.
Blow....tropic wind,
Sing a song through the trees.
Trees...sigh to me
Soon my love... I will see.
Poinciana...












duminică, 7 ianuarie 2024

Lost You Forever - Istorie și Fantezie

 Deși controversată din pdv al adevărului istoric prezent în cărțile sale, Tong Hua s-a inspirat din istoria și mitologia chineză de la cele mai vechi izvoare până azi. Lost you Forever nu face excepție și o rapidă cercetare a câtorva articole din Wikipedia mi-a permis să identific unele personaje din roman. 

Primul despre care vreau să vorbesc este bunicul matern al Prințesei Xiao Yao, Yellow Emperor. Articolul dedicat lui este foarte lung și stufos. În roman apare ca un suveran care a creat un imperiu atât prin diplomație și căsătorie cât și prin forța armată, distrugând un imperiu înfloritor, Shenrong. Conform cercetărilor misionarilor iezuiți ar fi domnit între 2697–2597 or 2698–2598 BC.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Emperor




Tatăl prințesei, Shao Hao, nu a fost nici el vreo ființă romantică în roman, dar se pare că a regretat faptul că nu a fost mai atașat sufletește de mama prințesei, lucru care a dus la divorțul lor. Totuși a fost un tată bun și devotat dovedind că tată îți este cel care te crește, nu cel biologic. Articolul din Wikipedia care îi este dedicat este mai concis decât cel dedicat lui Galben Împărat dar ce am înțeles eu este că istoria Chinei a fost și este supusă permanent unui proces de rectificare, funcție de interesele de moment ale celor care o scriu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shaohao



Prima parte a serialului se încheie cu abdicarea lui Yellow Emperor în favoarea nepotului său Zhuan Xu, văr bun cu prințesa în jurul căreia se învârte toată acțiunea. Un om extrem de ambițios, a renunțat la romantismul vieții pentru a-și vedea atinse scopurile politice. Și lui i s-a dedicat un articol în Wikipedia. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Zhuanxu#




În fine, ultimul despre care vreau să amintesc este tatăl biologic al prințesei (dar ea nu știa asta, pentru că atât mama ei cât și Shao Gao, The Great Emperor au făcut tot posibilul să ascundă chipul ei adevărat datorită nenumăraților dușmani pe care acest general reformist și i-a creat) Chi Chen în serial, Chi You în roman și Wikipedia. El a fost ucis chiar de către mama prințesei într-o bătălie în care regatul Shen Rong, al cărui general era, a fost desființat. Imaginea doua este din Wikipedia iar el apare într-o foarte scurtă secvență în serial.




Presupun că seria doua va fi mai puțin romantică decât primele 20+ episoade din prima serie. Poate voi reuși să termin de citit romanul până se lansează S2 din serial. Deja au început să apară spoilere, lucru care mi-a amărât și vizionarea primei părți, noroc că romanul este extraordinar de bine scris și tradus. 

Blogul unde citesc romanul:

https://koalasplayground.com/recapped-dramas/

vineri, 5 ianuarie 2024

Pregătiri de Revelion

 De pe Facebook 31 Decembrie 2023

de trei zile zac in boală

Și nu-mi zice nimeni "scoală"
De la Crăciun mi se trage. Am stat la răscruce de drumuri între virușii românești și cei irlandezi. Precum se știe metișii sunt mult mai viguroși decât originalele.
Mi-am amintit cu cât curaj i-am spus doctoriței de familie că nu vreau să mă vaccinez antigripal pentru că nu vreau să trăiesc mai mult de 80 de ani.
Dar când m-am trezit față în față cu cruda realitate și mi-am dat seama că nu am terminat de citit cartea lui Tong Hua ”Lost You Forever” și nici măcar S1 din serialul cu același nume și mai am câteva numere de Rebus Maxim neatinse parcă mi-a părut rău să mă duc pe lumea cealaltă așa, neterminată.
Și i-am lăsat pe ai mei să mă îngrijească și să mă doftoricească până și-au luat zborul spre Suedia și am rămas numai noi doi...
Celelalte invitații au fost contramandate deci aș fi putut să zac în continuare fără nici o remușcare. Dar eu nu, m-a mâncat undeva să aranjez câte ceva pe farfurii și farfurioare, să scot o plăcintă din congelator și să o bag la cuptor să nu ne găsească anul nou cu masa goală. Sarmale au mai rămas de la Crăciun, ca și feliuța de tort.
Acum rămâne de văzut dacă o să fim în stare să și mâncăm, pentru că eu, cel puțin, nu prea am poftă. Lasă că nu-mi strică un pic de post.
Vouă, dragilor, vă urez să vă ocolească bolile și necazurile. Nu doresc nici măcar să meargă la alții, că e prea multă lume amărâtă.
LA MULȚI ANI!










Amintiri din ”Iepoca de aur” -Tortul de mere.

 Postarea a fost publicată pe 19 Decembrie 2023 pe contul meu de Facebook și apoi shăruită în două grupuri.

Pentru că Anca vine azi din Irlanda mi-am amintit cum a venit ea într-o zi acasă de la școală entuziasmată că tovarășa de geografie le-a învățat o rețetă de tort de mere foarte bun,

Aveam tot ce-mi trebuia pentru compoziție: Mamița creștea păsări, deci aveam ouă, mere se mai găseau prin piață, aveam chiar și făină și zahăr. O singură problemă aveam: gazele aveau doar atâta presiune cât să nu își dea obștescul sfârșit, care era așteptat din moment în moment.
Noaptea, când industria multilateral dezvoltată din mândra noastră capitală mai reducea avântul care urma să ne poarte spre viitorul cel luminos, presiunea mai creștea un pic, încât se aprindea și flacăra de la cuptor, dar nu suficient cât să se ajungă la temperatura necesară coacerii.
Am cedat totuși rugăminților Ancuței și am pregătit totul conform rețetei. Am băgat compoziția în cuptor și după câteva ore am obținut ceva turtit și cleios, dar măcar nu mai era crud de tot. Arăta a orice numai a tort nu, dar l-au mâncat așa cum era, ba chiar am gustat și eu o bucățică.
Puține persoane m-au supărat mai rău în viață ca acea tovarășă de geografie care n-a avut altă treabă decât să învețe copiii o rețetă care necesita presiune normală la gaze pentru a reuși.
Am scris eu tovarășa dar deja la gimnaziu aveam doamne profesoare, nu tovarășe.
Rețeta era simplă și am făcut-o de multe ori după 90. Se luau câteva mere și se scobea partea cu semințe (aveam o ustensilă specială pentru asta) se punea unt în loc (am sărit atunci partea asta, era imposibil să găsesc undeva unt, am încercat să fac din smântână cum știam de acasă.,când eram copil și aveam vacă de lapte, dar smântâna de cumpărat era orice, numai smântână nu, și n-a ieșit nimic) se separa albușul de gălbenușuri la vreo patru ouă, se frecau gălbenușurile cu tot atâtea linguri de zahăr câte ouă aveam, se băteau albușurile spumă, se amesteca crema de gălbenușuri cu tot atâtea linguri de făină cât cele de zahăr, se adăugau amestecând ușor albușurile spumă și totul se turna peste merele aflate deja în cratiță.. Se cocea la 180 de grade Celsius (foc potrivit) cam 40 de minute, asta atunci când presiunea la gaze era normală.

Am căpătat alte rețete de tort de mere, ușor diferite (în sensul bun) de a mea din comentariile postate pe grupurile unde am shăruit.

Am copiat unele din ele:


Cristina Claudia Odangiu
Tovarașa de geografie nu a dat rețeta completa, dar e de înțeles. In cratița unde se coace tortul, se arde zahăr și se tapetează toată suprafața. Apoi se așează merele, iar in gaura nu se pune unt, se pun nuci, fructe confiate sau din dulceața, scortisoara și lista e deschisă. Se pun la cuptor sa se înmoaie puțin merele (15-20 min), apoi se toarnă compoziția de pandișpan și se coace pentru 35-40 min. Când se răcește, se răstoarnă pe platou, iar caramelul pătrunde in pandișpan și îl insiropeaza. Se poate decora cu frișcă, avem de unde! Eu îl mai fac și acum.
2
  • Like
  • Reply
  • Edited
Viorica Munteanu
Cristina Claudia Odangiu Așa l-am făcut și eu după 90, când aveam de toate, până și gaze la aragaz. Atunci nu erau gaze suficiente pentru caramelizarea zahărului. Frișca era un vis imposibil de împlinit.


Rodica Margareta
Era o rețetă "clasică". După cât mi-aduc aminte în interiorul merelor se punea și dulceața și miez de nucă taiat la cuțit. Se făcea în formă rotundă, înaltă și se scotea prin răsturnare arătând frumos. Dar trebuia cuptor bun. Și da, gaze suficiente.

Lavi Awra
In 1988 am mancat tortul asta, la Feldru( BN).
Intai se carameliza zahar in forma, apoi se turna unt.
Se puneau merele, cu buculițele in sus, pe fundul cratitei, cu o cireasa din dulceata in ele. Se turna pandișpan, se cocea.
Peste ea, dupa ce se rasturna, turnam sirop cu rom si puneam frișcă de casa.
Ii ziceam “ Tort doamna Ioana” că asa o chema pe doamna care mi-a dat reteta, era mama celei mai bune prietene.........................

Tatiana Ciobanu
Eu am o alta reteta, puneam atatea linguri de zahar cate mere imi incapeau in tigaie, il topiam si puneam merele scobite, dupa 20 minute de coacere zbateam 8 oua, 8linguri de zahar si un kil de lapte, turnam peste mere si cociam 40 minute, dupa un padispan din doua oua doua linguri de zahar si doua de faina ptr 10 minute, la urma il rasturnam si.l ornam cu ce puteam!

Zait Adriana
Dacă la blat, în loc de două linguri de făină se înlocuiesc cu două linguri de nuci măcinate,iar în mere se bagă un cubuleț de unt,o cireașă din dulceață și o bucățică de nucă,iar cratița de tort era unsă cu unt și tapetată cu zahăr, ăsta este tortul copilăriei mele ❤️
De copt se cocea bine, aveam aragaz cu butelie.

Cristina Draganescu
Asta e reteta mea, plus ceva cuburi de coji de portocala. 🤣 iese de vis