Unul dintre prietenii mei de pe Facebook, David Croitor, nu este doar un pictor deosebit de talentat, el e dăruit și cu un deosebit talent de povestitor. Povestirile lui despre copilărie, adolescență și tinerețe au luminat multe chipuri și în mod sigur au adus cititorilor în amintire multe pățanii mai mult sau mai puțin asemănătoare.
Povestea lui despre mersul la târg și înghețata cumpărată atunci m-a determinat să povestesc și eu o întâmplare care ar fi trebuit să mă marcheze pe viață, dar nu s-a întâmplat așa.
Tatăl meu știa cât de mult îmi plac dulciurile și că mamița nu reușea să mai dea musafirilor dulceață când veneau în vizită pentru că, indiferent unde o ascundea, eu o găseam și mai rămânea doar borcanul gol.
Mai mănânc și acum cu poftă înghețată din când în când, dar fie e dietetică, preparată în casă din fructe, kefir sau smântână și îndulcitor, fie caut în supermarket unele cu cât mai puțini carbohidrați și apoi calculez cu grijă câte unități de insulină sunt necesare ca să mă mențin în limitele trasate de doamna doctor diabetolog Adina Petronela Chiriac (o doctoriță ”pâinea lui Dumnezeu, cum se zice) de la SANAMED, spitalul de zi pentru diabetici.
Pentru că orice diabetic trebuie să știe că așa numitele înghețate ”fără zahăr” au de fapt mai mulți carbohidrați provenind din alte zaharuri în afară de zahărul obișnuit (zaharoza)... nu mai vorbesc de dulciurile fără zahăr care totdeauna îmi ridicau glicemia dincolo de limitele admise.
Pe cei care abia au aflat că au diabet îi sfătuiesc să nu dispere... dacă respectă indicațiile de dietă pot trăi mulți ani chiar fără insulină dar cu un tratament adecvat... Eu am depistat diabetul în anul 2000, la cinci ani după operația de cancer mamar. Insulina am introdus-o abia după ce mi s-a scos tiroida, plină de noduli, împreună cu un adenom de paratiroidă stângă, care îmi dăduse mult de furcă. De atunci iau Euthyrox și analizele pe care le fac periodic pentru controlul endocrin îmi ies bune. Am avut noroc și în acest caz de o doctoriță foarte bună, Krystyna Dyachenko și am fost operată la Institutul C.I. Parhon de un doctor tânăr dar foarte priceput, Sandu Ionuț.
Viața ne poate oferi alte lucruri care ne oferă satisfacții în afara celor produse de plăcerile stomacului și, în cazul meu, mai ales ale limbii.
Dacă ați avut răbdare să citiți până aici vă dăruiesc câteva imagini ale unor tablouri cu flori pictate de dragul meu prieten David Croitor. El este și un peisagist redutabil, care mă emoționează prin căldura cu care își alege culorile și subiectele, dar cum mie îmi plac mult florile acum mă limitez la aceste tablouri. Sper că le veți privi cu aceeași plăcere cu care o fac și eu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu