sâmbătă, 20 august 2022

La ordinea zilei

Pentru că recent numele lui Salman Rushdie este frecvent întâlnit pe posturile TV de știri din cauza atentatului suferit mi-am amintit că am citit și eu trei din cărțile sale în cei câțiva ani în care, începând cu februarie 1989, am fost abonată la Biblioteca Engleză din cadrul British Center.

Prima carte pe care am luat-o de pe raft se numea ”Shame” și îmi amintesc cât de ușor a fost să-mi dau seama cine sunt cei care l-au inspirat pe autor și anume Benazir Bhutto și tatăl ei, Zulfikar Ali Bhutto, precum și  Muhammad Zia-ul-haq. 


Cum mi se întâmplă de multe ori am păstrat despre această carte doar o amintire vagă a conținutului dar Google și
Wikipedia m-au ajutat să îmi reîmprospătez memoria. 

Nu mă apuc acum să vă povestesc despre ce e vorba, puteți merge la linkul pe care l-am dat. Voi spune doar că mi-a plăcut acel stil fantastic (magic scrie în articol).

A doua carte a fost mult lăudata ”Midnight Children”. Mărturisesc că am citit-o cu greu, cu tendința de a o lăsa din mână de nenumărate ori. Numai obiceiul bine înrădăcinat în mine de a termina o carte începută (obicei care m-a cam părăsit odată cu înaintarea în vârstă și apariția magiei și ispitelor internetului) m-a făcut să ajung la ultima filă. 



Pentru că m-a chinuit atât nu am păstrat mai nimic în memorie din conținutul său. Tot Google și Wikipedia m-au ajutat să îmi recapăt crâmpeie de amintiri. Bineînțeles că n-o să vă chinui și pe voi cu ele, dacă vreți puteți merge la link.

Ultima carte citită de acest autor mi-a produs o reală încântare, poate pentru că, fiind prin definiție destinată copiilor (dar de fapt mai mult adulților) stilul este mult mai atrăgător, fascinant chiar. Poate copilul din mine încă mai are nevoie de povești bine scrise, dovadă cărțile lui JJR Tolkien (din care mare parte le-am citit tot de la British Council, devorând tot ce am găsit scris de el și de fiul său) și cele ale lui CS Lewis (tot British Council m-a ajutat și de data asta). Este vorba despre ”Haroun and The Sea Of Stories”


Și despre această carte puteți citi câte ceva în Wikipedia.

Închei acest scurt articol în speranța că v-am trezit măcar curiozitatea de a accesa articolele din Wikipedia, dacă nu chiar de a încerca să găsiți și să citiți cărțile despre care v-am vorbit.

Niciun comentariu: