duminică, 24 iulie 2011

Sushi

Daca sunteti cititori fideli stiti cat de mult imi place sushi. Mai aveam in camara cateva foi Nori, vreo 200g orez special pt sushi, otet de orez, am rugat fiica mai mica sa mai cumpere sos de soia, pt ca mai aveam doar vreo doua lingurite iar ginerele s-a gandit f bine ca poate nici wasabi nu e de ajuns in frigider. 

Am spalat orezul de 3 ori, l-am lasat la scurs intr-o sita, am pus la incalzit apa de cel putin doua ori volumul orezului si am adus-o la fierbere. Am pus orezul si l-am fiert la foc f mic vreo 12 minute, pe urma am acoperit bine oala cu un capac si am infasurat-o in niste prosoape, lasand sa se umfle orezul inca vreo 20 de minute. Cand s-a mai racit putin am pus doua liguri cu varf de indulcitor praf Diamant (nu uitati ca am diabet), sase linguri de otet de orez. Trebuia sa pun si mirin, un vin mai slab de orez, dar nu am avut. Sare nu am pus, sosul de soia mi se pare destul de sarat.

Cand orezul s-a racit bine am luat un covoras de bambus special, am pus o foaie de Nori cu partea lucioasa in sus, mi-am pregatit un castronel cu apa ca sa nu mi se lipesca orezul de degete si am intins un strat de orez lasand un pic de spatiu pe laterale si ceva mai mult sus si jos. Pe mijloc am pus pe unele foi felii de avocado (copt, adica moale, nestiutorii cred ca se consuma crud, imi amintesc ce suparata era o cucoana in Carrefour ca nu am ascultat-o cand mi-a spus sa nu cumpar avocado ca e o porcarie, sunt sigura ca n-a stiut ca trebuie sa fie moale la pipait si daca nu e trebuie sa astepte pana se coace), pe altele somon fumee sau fileuri de hering marinat (polonez, ca noi nu mai avem flota care sa pescuiasca in oceane).

Am rulat foile cat am putut de strans cu ajutorul covorasului de bambus, avand grija sa umezesc marginile, ca sa se lipeaca, am lasat rulourile cateva ore in frigider sa se inmoaie bine foile Nori apoi le-am taiat transversal cam de cel mult 1cm grosime, mi-au spus copiiii ca in Coreea li s-a servit taiat astfel incat sa poata fi consumata fiecare bucata dintr-o data. Am adaugat sos de soia si wasabi mult, de mi-a iesit pe nas. Am folosit furculita, nu betisoare...

Diferenta de culoare dintre poze e data de faptul ca am folosit doua camere foto.

Niciun comentariu: