sâmbătă, 10 decembrie 2011

Devil Beside You--Serial Taiwanez

Am ajuns la acest serial absolut intamplator. Era undeva poza artistului principal, Mike He Jun Xiang, si am fost curioasa ce e de capul acestui serial despre care se spune ca e un megahit taiwanez. Am trecut destul de usor bariera de limba (in "Cele trei regate" modul in care se vorbea, dar si faptul ca erau mult prea multe scene de lupte, m-au determinat sa renunt sa mai urmaresc serialul) pe care o mai depasisem odata urmarind "Confucius", un film de la care aveam mult mai multe asteptari. Acum sa nu credeti ca stiu vreo boaba de dialect mandarin sau cantonez sau ce altul se vorbeste in acele productii, insa nu pot urmari un film, indiferent in ce limba e vorbit, indiferent cat de imposibila mi se pare limba respectiva, pe muteste. 

Sa stiti ca nu am regretat deloc alegerea. A fost ca o gura de aer proaspat inhalat dupa evadarea dintr-o camera suprapopulata. Incepusem sa ma cam plictisesc de nenumaratele seriale istorice coreene (desi urmaresc cu un viu interes aventurile printului Yeogu) ca si de povestile cu fata saraca dar uratica (sau chiar frumusica, asa cum e cea din "New Tales of Ginsaeng" sau Ha Ji Won din "Secret garden") care traieste o tumultuoasa poveste de iubire cu un fiu de chabeol, adica tycoon, adica un fel de rege al asfaltului sau baron local de pe la noi.

De data asta protagonistii provin din familii cam de aceeasi stare sociala (desi apare la un moment dat cliseul casatoriei aranjate de catre bunica in folosul afacerii familiei) cu aceeasi pregatire intelectuala (urmeaza cursurile aceluiasi colegiu) dar asta nu inseamna ca problemele lor sunt mai putin dramatice decat ale tinerilor coreeni. Mi-a placut insa ca se apeleaza mult la umor, atat de situatii cat si verbal, iar nodul in care e conceput din pdv regizoral merita aplauze. Pt ca am vorbit de clisee am intalnit si cliseul bine cunoscut si exploatat al fiului care tanjeste dupa dragostea materna, precum si al baiatului de care se indragostesc concomitent mai multe fete, ajungand la un moment dat la trei, dar si cel al fetei care de asemenea are mai multi baieti care suspina dupa ea. 

Modul de abordare e insa diferit de cel al serialelor coreene, tinerii acestia taiwanezi sunt mai emancipati (desi nu chiar asa de emancipati cum pretind, incat apar niste scene de tot hazul cand trebuie sa si demonstreze ca traiesc intr-o "open society") si, mai ales, nu simt neaparat nevoia sa bea pana cad sub masa daca au de rezolvat o problema. Iar fetele sunt purtate, cand e cazul, pe brate, princess style, si nu in carca. In plus tinerii acestia, la 19 respectiv 20 de ani, au mai multi hormoni in dotare decat cei coreeni la 24 respectiv 29 de ani. Sigur, si pt fata taiwaneza primul sarut are importanta capitala dar, cel putin in acest serial, realizatorii nu au fost zgarciti cu scenele de sarut, desi unele dintre ele nu ajung sa se consume din cauza unor situatii de tot hazul.

Nu va spun care sunt problemele tinerilor (destul de grave si de importante) pt ca sper ca macar cativa dintre cunoscatorii de limba engleza care vor citi aceste randuri vor merge pe net sa vada serialul. Am sa spun insa ca imi place nespus fetita (ma rog, tanara) care este protagonista, Rainie Yang Cheng Lin. Imi place asa de mult ca as lua-o acasa!. Unii o critica pt ca face prea multe mutrisoare, ori mie tocmai mutritele ei imi plac. Si imi place si cel care joaca rolul capitanului echipei de basketball, Kingone Wang. De altfel cei trei s-au reunit ulterior pt un alt serial, "Why, why, love", care insa nu a mai avut succesul contat, poate tocmai pt ca a apelat la cliseul cu fata saraca si baiatul f bogat.

Ce mi-a placut insa cel mai mult in acest serial este nu numai faptul ca se pune mare accent pe valorile familiei ci si pe solidaritatea si empatia dintre prieteni. Aici "prietenul la nevoie se cunoaste" nu este o zicala fara acoperire, si nici "sangele apa nu se face". Sunt doua episoade care mi-au amintit ca atmosfera de unul din romanele romanesti dragi inimii mele Ciresarii al lui Constantin Chirita. Tinerii lui CC sunt ceva mai mici, dar modul cum abordeaza relatiile intre ei si cum se ajuta ca sa-si rezolve problemele mi se pare f apropiat de cel al tinerilor de la antipozi. 

Si pt ca ma vorbit mai devreme despre limba o sa spun ca la un moment dat a avut loc o discutie pe care traducatorul englez (traducerea este excelenta, cu explicatii atunci cand e cazul) nu a prea avut cum sa o redea, anume se discuta despre numele eroinei principale, Qi Yue. Daca nu m-as fi imprietenit in Salt Lake City cu o tanara taiwaneza extraordinar de politicoasa si sufletista, care si-a educat exemplar cele doua fetite in scurtul timp petrecut impreuna, nu as fi inteles nimic. Prietena mea mi-a explicat la un moment dat ca acelasi cuvant poate avea mai multe intelesuri in functie de intonatie. Iar in scena respectiva tocmai despre asta era vorba, ca un anume fel de a pronunta Yue inseamna Luna, lucru important pt desfasurarea actiunii. 

Si pt ca tot am facut paralela intre serialele coreene si acesta o sa spun ca am observat ca si taiwanezii au ales ca loc de petrecere o sala de karaoke, insa nu s-au imbatat ca...in fine, precum coreenii, iar in singura scena in care apare si alcoolul atat de prezent la sud-coreeni nu se insista pe rolul lui in socializare, fetele beau numai bere, nu si rachiu de orez, indiferent cum s-o chema. Poate diferenta consta si in faptul ca cel putin una din familii era crestina. Nu stiu cat de reprezentativ e serialul pt cultura taiwaneza, insa se pare ca nici supusenia fata de adulti nu e atat de pregnanta, politetea insa le cere si lor sa se incline in fata celor superiori. Deasemenea am observat ca nu se pune atata accent pe mancare, este prezenta pe masa dar ingurgitarea ei nu face parte din actiunea serialului.

Iata datele din Drama Wiki


  • Title: 惡魔在身邊 / E Mo Zai Shen Bian
  • Also known as: Devil Beside You, Devils Do Exist
  • Genre: Romance, comedy
  • Episodes: 14 (TV Broadcast), 20 (DVD)
  • Broadcast network: CTV
  • Broadcast period: 2005-Jun-25 to 2005-Sep-18
  • Air time: Sunday 22:00-23:30
  • Opening theme song: Chou Nan Ren (臭男人) Jerk by Huang Yida (黃義達)
  • Ending theme song: Ai Mei Ambiguous Love by Rainie Yang
  • Other songs:
Li Xiang Qing Ren Ideal Lover by Rainie Yang
Set Me Free by Huang Yida (黃義達)
Yi Miao De An Wei (一秒的安慰) A Moment's Consolation by Huang Yida (黃義達)

Synopsis

Qi Yue finally gained the courage to give Yuan Yi her love letter. Yuan Yi didn't see her handing him the note and walked passed her. Jiang Meng, the troublemaker, the devil, was the one who accepted her note. Qi Yue, begging that the note wasn't meant for him, he didn't listen. He wanted what he wants and his desire was Qi Yue. Even though having a cruel appearance , Ah Meng's heart is kind and caring, which touched Qi Yue. The big problem remained – Ah Meng is the son of the man Qi Yue's mother is going to marry. Even though they were not related by blood, what will happen when they become step brother-sister, how will it affect their relationship, what happens when other lovers come into the picture? Find out on Devil Beside You, it will make you laugh, cry, and make your heart feel fuzzy.

Cast

Correlation Chart

Production Credits

Trivia

  • The series was based on the Japanese shoujo manga "Akuma de Souro" (Devil Does Exist) by Takanashi Mitsuba licensed by CMX. Other Takanashi works include the popular shoujo manga Crimson Hero, featured in Viz's monthly magazine Shojobeat.
Din pacate DW nu da si ratingurile.



2 comentarii:

Anonim spunea...

mi-a placut la nebunie serialul asta! din cauza lui am inceput sa vad si celelalte productii in care au mai jucat actorii din rolurile principale. Ai foarte mare dreptate ca sunt mai open-minded decat sud-coreeni, chiar si scenele mai pasionale apar putin mai detaliat in filmele taiwaneze.

Viorica spunea...

Am inceput sa vad Why,why love dar l-am pus on-hold pt ca am regasit cliseele coreene. Acum vad Boys Over Flowers in trei variante: Meteor Garden (taiwanez) Hana Yori Dango (japonez) si Boys Before Flowers (coreean). Desi in linii mari subiectul e acelasi mi se pare interesant modul cum este tratat, taiwanezii facand si in acest caz nota separata. Si desi Rainie are un rol cu totul secundar mi-a facut mare placere sa o revad.