Am și eu curiozități, nu numai Sorina Matei. E bine să mai punem din când în când mâna pe carte , chiar dacă pe ea scrie Republica Socialistă România.
Din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) ediția 1975.
Editura Academiei Republicii Socialiste România.
PENAL, -Ă, penali, -e. adjectiv. (Despre dispoziții cu caracter de lege) Care are un caracter represiv, care se ocupă de infracțiuni și prevede pedepsele care trebuie aplicate. Drept penal (și substantivat, n) = ramură a științei dreptului care se ocupă de normele juridice cu caracter represiv. Cod penal = ansamblul principalelor norme juridice care definesc infracțiunile și stabilesc sancționarea lor. Proces penal sau acțiune penală = acțiune în justitție pornită împotriva unui infractor cu scopul de a obține pedepsirea lui potrivit legilor în vigoare. Fapt penal - infracțiune. Sancțiune penală = prdeapsă prevăzută de legile penale. Clauză penală = clauză prin care părțile unui contract evaluează anticipat daunele ce se cuvin creditorului în caz de neexecutare, executare cu întârziere sau executare necorespunzătoare a obligațiilor contractuale. -- Din lat. poenalis, fr penal.
Din Dicționarul de Neologisme Ediția a III-a 1986 Editura Academiei Republicii Socialiste România.
PENAL, -Ă Adj. cu caracter represiv; care se referă la infracțiuni sancționate cu pedepse. drept ~ = ramură a științei dreptului care studiază normele juridice cu caracter represiv; cod ~ ansamblul principalelor norme juridice care definesc infracțiunile și stabilesc sancționarea lor // s.n. drept penal (cf. fr penal lat poenalis
Și din dexonline o definiție de argou
PENÁL, -Ă, penali, -e, s. m. și f. (Arg.) Infractor.
La asta s-a referit Sorina Matei...despre Domnul Președinte nu știu, pentru că nu cunosc răspunsul pe care l-a dat în ocaziile precedente la care a făcut referire.
Deci în jurnalistică se folosește argoul la cel mai înalt nivel. Și în politică. Acolo încă mai abitir. De fapt nu se folosește, se practică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu