Prima poezie coreeană pe care am citit-o, cu ajutorul mașinilor de tradus, bineînțeles, a fost a călugăriței catolice Lee Hae In. Am fost încântată de simplitatea și căldura sufletească din versurile ei. Am să caut mai târziu acea poezie.
Desigur că am căutat mai multe despre autoare pe Google și acolo am aflat că are un prieten călugăr budist dar nu am reținut numele. Acel călugăr (법정) s-a îmbolnăvit la un moment dat de cancer dar a reușit să supraviețuiască până în 2010.
În fotografie (din 1986) sunt cei doi prieteni care multă vreme au comunicat numai prin scrisori. Călugărul e una din personalitățile importante ale budismului coreean, a scris multe cărți și a luptat pentru democrație.
Am găsit într-un blog coreean o poezie de Lee Hae In și am copiat-o în comentariul la fotografia prietenului meu, 김창섭, care e tot călugăr budist.
어떤 결심
- 이해인
마음이 많이 아플 때
꼭 하루씩만 살기로 했다
몸이 많이 아플 때
꼭 한순간씩만 살기로 했다
고마운 것만 기억하고
사랑한 일만 떠올리며
어떤 경우에도
남의 탓을 안 하기로 했다
고요히 나 자신만
들여다보기로 했다
내게 주어진 하루만이
전 생애라고 생각하니
저만치서 행복이
웃으며 걸어왔다
Some determination
- Lee Hae In
When my heart hurts a lot
I decided to live only one day.
When I was sick
I decided to live only for a moment.
I only remember thankfulness
Just remember what you love
In any case
I decided not to blame others.
I am quiet myself
I decided to look into it.
Only one day given to me
I think it's a lifetime.
Happiness is enough
I walked with a smile.
O anume decizie
Lee Hae In
Când inima m-a durut foarte tare
Am decis să mai trăiesc o zi.
Când am fost bolnavă
Am decis Să mai trăiesc un moment.
Îmi amintesc doar mulțumirile
Îmi amintesc doar ce am iubit
În orice caz
Am decis să nu blamez pe alții.
Eu sunt liniștită
Și am decis să fiu tot așa.
Când mi se dă numai o zi
Mi se pare că e o întreagă viață
Fericirea e suficientă
Pășesc zâmbind.
Traducerea nu e literară, am urmat mai mult ideile expuse de autoare decât textul englez, fiind știut că mașinile de tradus se exprimă mai greu când e vorba de poezie.
Între timp am găsit și prima poezie de Lee Hae In pe care am citit-o, a fost postată de un fost foarte bun prieten la meu, dr Seong Wook Hong care acum a rămas doar o vagă amintire.
이해인 - 가을노래
가을엔 물이 되고 싶어요
소리를 내면 비어 오는
사랑한다는 말을
흐르며 속삭이는 물이 되고 싶어요
가을엔 바람이고 싶어요
서걱이는 풀잎의 이마를 쓰다듬다
깔깔대는 꽃 웃음에 취해도 보는
연한 바람으로 살고 싶어요
가을엔 풀벌레이고 싶어요
별빛을 등에 업고
푸른 목청 뽑아 노래하는
숨은 풀벌레로 살고 싶어요
가을엔 감이 되고 싶어요
가지 끝에 매달린 그리움 익혀
당신의 것으로 바쳐 드리는
불을 먹은 감이 되고 싶어요
Traducerea Google arată acum astfel (s-a modificat față de cea din 2012)
Lee Hae In - Autumn Song
I want to be water in autumn
When you make a sound,
I love you.
I want to be the whispering water
I want to be the autumn wind
I stroked the brow of the grassy leaves
I do not think I'm drunk on laughing laughing flowers
I want to live with a soft wind.
I want to be a grasshopper in the fall.
Starlight on the back
Blue-throated singing
I want to live as a hungry grasshopper.
I want to feel a sense of autumn
I'm hanging on to the end of the branch
I'm devoted to you.
I want to have a feeling of eating a fire.
Lee Hae In
Cântec de toamnă
Aș vrea să fiu o apă în toamnă
Când scoți un sunet
Să te iubesc.
Vreau să fiu o apă care murmură.
Aș vrea să fiu un vânt de toamnă
Să mângâi sprâncenele frunzelor ierboase
Nu cred că m-am îmbătat de râsul florilor
Vreau să trăiesc ca un vânticel.
Aș vrea să fiu un greiere toamna
Cu lumină de stele pe spate
Cântând din gâtul meu albastru.
Aș vrea să fiu un greiere flămând.
Aș vrea să simt toamna
Atârnând de o ramură
Oferindu-ți-o ca dedicație.
Aș vrea să simt că mănânc foc.
Am să adaug și alte poze cu Lee Hae In
marți, 23 ianuarie 2018
O prietenie adevărată, Lee Hae In (이해인) și Beob Jeong (법정)
Labels:
Poesis
Dupa tone de carti citite, mii de filme vazute, cateva limbi straine invatate mai mult sau mai putin bine cred ca a sosit timpul sa incerc sa arat ce a mai ramas din toate astea
joi, 18 ianuarie 2018
발저림 Feet numbness
Am un prieten coreean care a fost profesor de engleză în Ryad și care are ca hobby traducerea de poezii coreene în engleză, o treabă tare anevoioasă nu numai pentru că limba coreeană are sumedenie de omonime dar și pentru că topica e foarte diferită.
Eu am preluat postarea sa pe contul meu de facebook cu următoarea prezentare:
Eu am preluat postarea sa pe contul meu de facebook cu următoarea prezentare:
Vă mai amintiți de Winter Sonata, cum a așteptat fata pe iubitul ei în zadar când a venit prima zăpadă, fără să știe că el a avut un accident?
Eroul poeziei traduse de prietenul meu Sanjoo Michael Lee povestește o întâmplare asemănătoare, când a stat într-un loc până i-au amorțit picioarele.
Poetul nu spune nimic despre vreo iubită dar un alt prieten coreean, 이형재, a pictat un tablou căruia i-a atașat o poveste in tinerețea lui când a așteptat o fată ore întregi.
Poetul încheie spunând că a auzit că trebuie să te întorci în locul unde ți-au amorțit picioarele.
In ”Hana Yori Dango”, ”Boys Over Flowers” and ”Meteor Garden”, toate după manga japoneză ”Hana Yori Dango”, eroul a așteptat ore întregi în ploaie.
詩: 발저림 Feet numbness
Written by Yongtaek Kim and Translated by Sangjoo Michael Lee
발 저림
Written by Yongtaek Kim and Translated by Sangjoo Michael Lee
발 저림
하얀 눈을 이고
서 있는
겨울나무처럼
그리움을 머리에 이고
거기 그 자리에
서 있습니다.
서 있는
겨울나무처럼
그리움을 머리에 이고
거기 그 자리에
서 있습니다.
발 저립니다.
발 저리면,
저린 그 자리는
또 와야 한다지요.
저린 그 자리는
또 와야 한다지요.
Like a winter tree
standing
with white snow on,
I am standing
at the very place
with yearning on my head.
standing
with white snow on,
I am standing
at the very place
with yearning on my head.
My feet are numb.
Feeling numb in my feet,
I was told that
the place of being numb
is where I need to come again...
I was told that
the place of being numb
is where I need to come again...
Pentru că poemul începe cu o comparație a poetului cu un copac acoperit de zăpadă am căutat poze făcute cu ani în urmă, în Ianuarie 2011 când am venit de la Spitalul Municipal, unde era internată Mamița și sufletul mi s-a umplut de admirație când am văzut ce frumos s-a așternul zăpada proaspătă, de un alb pur, ca niște aripi de îngeri, pe copacii pe care îi știam triști și desfrunziți, creând un peisaj feeric.
Labels:
Fotografii,
Poesis
Dupa tone de carti citite, mii de filme vazute, cateva limbi straine invatate mai mult sau mai putin bine cred ca a sosit timpul sa incerc sa arat ce a mai ramas din toate astea
sâmbătă, 13 ianuarie 2018
Efecte secundare și contraindicații ale unor plante medicinale
Prietena mea Suzana Tanase are grijă ca atunci când găsește un articol interesant să îmi dea și mie linkul. Mi-a trimis de pildă link la un articol de care aveam mare nevoie deoarece atunci când am folosit timp îndelungat ceaiuri medicinale la un moment dat am simțit că am ajuns la saturație și nu știam de ce. Acest articol mi-a dat unele răspunsuri...starea mea de sănătate s-a modificat în timpul tratamentului, în unele privințe în foarte bine dar în altele mai puțin bine și atunci organismul mi-a spus Ajunge!.
V-am spus, într-o postare anterioară (pe facebook, am să copiez conținutul acestei postări mai jos) , că de regulă articolele care recomandă remedii naturiste nu menționează și efectele secundare sau adverse. Suzana a găsit mai multe articole care menționează aceste efecte, separat de cele benefice. Ideal ar fi ca atât efectele benefice cât și cele secundare sau adverse să fie menționate în același articol, dar asta nu se întâmplă din motive comerciale.
Postarea de pe facebook este despre fructele goji, adesea prezentate ca panaceu universal:
”Lucruri mai puțin știute despre fructele goji, intens mediatizate drept superalimente care sunt extraordinar de benefice. Ele sunt într-adevăr excelente dar cu anumite precauții.
Ca orice medicament, și plantele medicinale au contraindicații si efecte secundare atunci cand nu se respectă doza (se supradozează).
http://www.wikifood.ro/nutritie/principii-nutritive/contraindicatii-si-efecte-secundare-ale-unor-plante-medicinale-asupra-organismului.html
Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele actionează mai fin, provoacă mai puține reacții adverse si complicații. Din această cauză unii oameni consideră că folosirea plantelor este complet inofensivă, indiferent de modul lor de administrare. Nu așa stau lucrurile in realitate. Ca și in cazul tratamentelor cu pastile, și administrarea plantelor necesită respectarea strictă a dozelor și termenilor.
Depăsirea lor provoacă deseori diferite dereglări in funcționarea echilibrată a organismului, și anume:
- Aloe (Aloe Vera) provoacă in unele cazuri inflamația intestinului gros, afluxul de sânge la organele bazinului mic, inhibă peristaltismul intestinal. Cei cu afecțiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudență această plantă.
- Armurariul (Silybum marianum) nu se folosește in cazurile de: tromboflebită, hipertensiune și coagulabilitatea sângelui crescută.
- Barba - ursului (mulți o cunosc drept coada calului) (Equisetum arvense L) în caz de supradozare apar dureri de rinichi, în zona de jos a spatelui. Trebuie folosită cu moderație de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inimă și de rinichi.
- Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia) îmbunătățesc metabolismul organismului în general, stimulând funcționarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) în cazuri de: afecțiuni oncologice, mioame, tuberculoză activă, tiroidoză, imediat după un infarct miocardic, în timpul sarcinii, în procesele inflamatorii acute.
- Castanul (Aesculus hippocastanum), supradozat folosit sub forma de flori în ceai, in doze mari provoacă crampe ale degetelor de la mâini.
- Cimbrișorul (Thymus serpyllum) în cantități foarte mari duce la hiperfuncția glandei tiroide. Este contraindicat femeilor însăarcinate și în cazuri de ulcer stomacal și duodenal, pielonefrită, hepatită, aterioscleroză coronariană și cerebrală, fibrilație auriculară (atrială).
- Cătina albă (Hyppophae rhamnoides) este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbați, cătina albă poate provoca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie datorită conținutului de fitohormoni. În caz de astm bronșic și in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se află în cantități mari în cătina albă, poate provoca alergie.
- Coada șoricelului (Achillea millefolium) poate provoca, în caz de supradozare, amețeală, diaree, erupții, tromboflebită.
- Echinacea (Echinacea purpurea) nu se recomandă în cazuri de îmbolnăviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multiplă, colagenoza și în caz de sensibilitate ridicată față de plante compozite.
- Florile de tei (Tilia platyphyllos) supradozate, folosite în ceai dau complicații la inimă dacă se bea mai mult de o lună, de două ori pe an. Pauza între doua cure trebuie să fie nu mai mică de 6 luni.
- Hameiul (Humulus lupulus), folosit in cantități mari, duce la dureri de cap, dureri de burtă, greață, vomă, dezvoltarea tumorilor, scăderea potenței, iritarea mucoasei tractului digestiv.
- Iarba mare (Inula helenium) ridică tensiunea.
- Imortela (siminoc) (Helichrysum arenarium),, folosită în doze mari, ridică tensiunea arterială, provoacă fenomene de încetinire a funcțiilor ficatului.
- Inul (Linum usitatissimum), sub forma de semințe, provoacă diaree. Folosirea îndelungată (mai mult de trei săptămâni) acționează negativ în cazuri de colecistită si hepatită.
- Ginsengul (Panax ginseng) nu se recomandă bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infecții, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inimă, dezvoltare sexuală prematură (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potenței.
- Lăptișorul de matcă nu se folosește în caz de boala Addison (boală a glandei suprarenale).
- Laminaria (alge marine) (Varec)- supradozată, folosită timp indelungat, duce la osteoporoză. (am mai găsit alte contraindicații într-un articol tradus cu o mașină automată, posibil Google, unde se spune ”Laminaria nu este recomandată pentru nefrită, diateza hemoragică, sarcină, escoriații, unele tulburări endocrine și de hipersensibilitate la preparatele de iod.”)
- Măceșul (Rosa Canina), atat de cunoscut, provoacă distrugerea smalțului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, dacă e folosit excesiv.
- Mătasea de porumb (Zea Mays) în cantități mari inhibă centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar în doze mici îl stimulează. Supradozată provoacă de asemenea și tromboflebită.
- Melisa (Melissa officinalis) nu se folosește în caz de hipotensiune.
- Menta (Mentha piperita) nu se recomandă pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate scăzută a sucului gastric, hernie. Folosirea îndelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, și ca rezultat la incontinență urinară. Uneori duce și la scăderea potenței. Menta proaspată are toxicitate redusă și este indicat a fi folosită în ceaiuri.
- Muștarul (Brassicaceae alba/nigra/ juncea) este contraindicat în tratarea bolilor de rinichi și a tuberculozei.
- Păducelul (Crataegus monogyna), în doze mari provoaca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale și vomă dacă este băut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu păducel se interzice a se bea apă rece deoarece apar colici intestinale.
- Pătlagina și semințele ei (Plantago lanceolata/major/media), în caz de supradozare, când sunt folosite drept ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer și gastrită hiperacidă. Dacă aciditatea este scazută, pătlagina se folosește cu succes în tratarea acestor boli.
- Pătrunjelul (Petroselinum crispum) agravează durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. Consumarea lui duce la eliminări în exces de potasiu, care trebuie recuperat consumând alimente bogate în acest element.
- Pelinul (Artemisia absinthium), în cantitati foarte mari provoacă spasme, halucinații, tulburări psihice.
- Sunătoarea (Hypericum perforatum) ridică tensiunea arterială, provoacă stenozarea (îngustarea) vaselor sanguine, fotodermită, scăderea potenței dacă o folosiți un timp îndelungat. Folosind pojarnița nu aveți voie să folosiți inhalatori pentru astm bronșic, medicamente pentru răceală și febră de fân. Nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castraveții în oțet, iaurtul.
- Podbalul ( Tussilago farfara) este interzis categoric celor cu afecțuni ale ficatului și alcoolicilor. Provoacă dureri abdominale, greață, stări febrile, icter.
- Pungulița de câmp (Thlaspi arvense) este contraindicată femeilor însărcinate.
- Rostopasca (Chelidonium majus) este o plantă minune care a salvat mulți oameni bolnavi. Dar folosirea îndelungata a plantei provoacă greață, vomă, inhibarea centrului respirator, paralizie spinală, crampe musculare.
- Salvia (Salvia officinalis) nu se administrează mai mult de 2 luni la rând deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor însărcinate și bolnavilor de nefrită le este contraindicată folosirea internă.
- Socul, boabele de soc, (Sambucus nigra) folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociată cu stări de vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăți în respirație, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronică și acută, producând iritații ale colonului.
- Stejarul (Quercus robur) - coaja lui se folosește în medicina populară pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosită timp îndelungat pentru gargară duce la scăderea simțului olfactiv. Folosit pentru uzul intern în doze mari provoacă scăderea apetitului, vomă, colică renală.
- Ștevia (Rumex patientia) este contraindicată bolnavilor de tuberculoză. Uneori provoacă uremie.
- Troscotul (Polygonum aviculare), în doze mari, întărește tonusul uterului, coagulabilitatea sângelui. Nu se recomandă pentru femeile însărcinate, pentru bolnavii cu inflamații acute ale rinichilor sau vezicii urinare.
- Urzica (Urtica dioica), în cantități mari, duce la mărirea coagulabilității sângelui. Nu se recomandă pentru bolnavii cu hipertensiune arterială, aterioscleroză, polipi, adenom testicular. Se interzice în caz de hemoragie uterină provocată de fibroame și mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.
- Valeriana (odoleanul) (Valeriana officinalis), folosită timp îndelungat, duce la inhibarea funcțiilor organelor interne, provoacă dureri de cap, greață, schimbări în funcționarea inimii, scăderea capacității de muncă.
- În caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
- Vetricea (Tanacetum vulgare) este contraindicată femeilor însărcinate și copiilor mici deoarece ridică tensiunea dacă e folosită în cantități mari.
- Preparatele diuretice supradozate, consumate un timp îndelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea și cele pentru inimă cu suc de grepfruit. Aceasta duce la intoxicarea organismului și la alte urmări grave.
Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenție deosebită și cunostințe aprofundate de fitoterapie. Trebuie consultat și medicul pediatru.
De pildă, adulții usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa gâștei si valeriana (odolean).
Pentru copiii cu aceeași problemă în nici un caz nu se folosesc plantele menționate mai sus. Folosirea sistematică a plantei talpa gâștei la copii poate duce la oprirea creșterii și la căderea părului. Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu suferă cu inima și nu au afectțuni renale sau distonie vegetativă vascularâ. La unii copii ceaiul provoacă ridicarea bruscă a tensiunii.
Am incercat să arăt că tratamentul cu plante medicinale nu este atât de inofensiv cum ar părea la prima vedere. Asta nu înseamna că trebuie să disperați și să renunțati la fitoterapie.
Natura este farmacia Domnului și nu putem să nu apelăm la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante să vă aducă numai sănătate și bucurie trebuie sa îndepliniți cu strictețe indicațiile medicului fitoterapeut, să nu depășiți dozele și termenele propuseîn rețete și să faceti pauzele necesare între seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este târziu". Natura însă niciodată nu spune "este târziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne întinde o mană de ajutor, propunându-ne diferite soluții.
Aici se sfârșește articolul pe care l-am editat folosind diacriticele unde a fost cazul și adăugând numele științifice ale plantelor.
Articolul este foarte folositor dar asta nu înseamnă că trebuie să vă limitați la el. Există și alte surse atât în cărți de medicină naturistă și fitoterapie cât și pe net, trebuie însă discernământ pentru a vedea care informații sunt exacte, mai ales pe net, unde circulă tot felul de păreri care nu au nici o bază reală.
V-am spus, într-o postare anterioară (pe facebook, am să copiez conținutul acestei postări mai jos) , că de regulă articolele care recomandă remedii naturiste nu menționează și efectele secundare sau adverse. Suzana a găsit mai multe articole care menționează aceste efecte, separat de cele benefice. Ideal ar fi ca atât efectele benefice cât și cele secundare sau adverse să fie menționate în același articol, dar asta nu se întâmplă din motive comerciale.
Postarea de pe facebook este despre fructele goji, adesea prezentate ca panaceu universal:
”Lucruri mai puțin știute despre fructele goji, intens mediatizate drept superalimente care sunt extraordinar de benefice. Ele sunt într-adevăr excelente dar cu anumite precauții.
O doză ar trebui să fie cam 10-20 de boabe pe zi. Datorită alcaloizilor (atropină și betaină) ar putea provoca dureri abdominale și diaree la persoanele care au probleme cu aparatul digestiv dacă se ia o doză prea mare. Pot avea efect hipotensiv la persoanele care urmează tratament antihipertensiv, deasemenea pot provoca sângerări la persoanele care iau medicamente anticoagulante deoarece interferează cu warfarina.
Deci, ca în orice tratament naturist cu plante care au în compoziția lor substanțe toxice totul ține de dozaj...plantele pot avea efecte benefice, toxice și chiar letale.
Multe articole sunt de fapt reclame care rareori atrag atenția că în anumite cazuri plantele recomandate, fie ele și superalimente precum fructele goji, pot face mai mult rău decît bine.”
Articolul de mai jos nu este exhaustiv, eu cred că multe afirmații sunt traduse din literatura publicată pe net în limba engelză pe diferite situri, cum ar fi WebMD care furnizează informații bine documentate și credibile: Îmi amintesc de exemplu că într-o cărticică de popularizare a plantelor medicinale erau expuse și eventualele efecte adverse (cărticica mi-a fost subtilizată din birou pe vremea când eram activă, nu pensionară ca acum) cum ar fi faptul că ceaiul de chimen nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer. În schimb cuminul (tradus greșit de unii drept chimion adică chimen) adăugat în mâncare drept condiment ar putea fi folositor celor cu probleme digestive.
Articolul de mai jos nu este exhaustiv, eu cred că multe afirmații sunt traduse din literatura publicată pe net în limba engelză pe diferite situri, cum ar fi WebMD care furnizează informații bine documentate și credibile: Îmi amintesc de exemplu că într-o cărticică de popularizare a plantelor medicinale erau expuse și eventualele efecte adverse (cărticica mi-a fost subtilizată din birou pe vremea când eram activă, nu pensionară ca acum) cum ar fi faptul că ceaiul de chimen nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer. În schimb cuminul (tradus greșit de unii drept chimion adică chimen) adăugat în mâncare drept condiment ar putea fi folositor celor cu probleme digestive.
Ca orice medicament, și plantele medicinale au contraindicații si efecte secundare atunci cand nu se respectă doza (se supradozează).
http://www.wikifood.ro/nutritie/principii-nutritive/contraindicatii-si-efecte-secundare-ale-unor-plante-medicinale-asupra-organismului.html
Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele actionează mai fin, provoacă mai puține reacții adverse si complicații. Din această cauză unii oameni consideră că folosirea plantelor este complet inofensivă, indiferent de modul lor de administrare. Nu așa stau lucrurile in realitate. Ca și in cazul tratamentelor cu pastile, și administrarea plantelor necesită respectarea strictă a dozelor și termenilor.
Depăsirea lor provoacă deseori diferite dereglări in funcționarea echilibrată a organismului, și anume:
- Aloe (Aloe Vera) provoacă in unele cazuri inflamația intestinului gros, afluxul de sânge la organele bazinului mic, inhibă peristaltismul intestinal. Cei cu afecțiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudență această plantă.
- Armurariul (Silybum marianum) nu se folosește in cazurile de: tromboflebită, hipertensiune și coagulabilitatea sângelui crescută.
- Barba - ursului (mulți o cunosc drept coada calului) (Equisetum arvense L) în caz de supradozare apar dureri de rinichi, în zona de jos a spatelui. Trebuie folosită cu moderație de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inimă și de rinichi.
- Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia) îmbunătățesc metabolismul organismului în general, stimulând funcționarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) în cazuri de: afecțiuni oncologice, mioame, tuberculoză activă, tiroidoză, imediat după un infarct miocardic, în timpul sarcinii, în procesele inflamatorii acute.
- Castanul (Aesculus hippocastanum), supradozat folosit sub forma de flori în ceai, in doze mari provoacă crampe ale degetelor de la mâini.
- Cimbrișorul (Thymus serpyllum) în cantități foarte mari duce la hiperfuncția glandei tiroide. Este contraindicat femeilor însăarcinate și în cazuri de ulcer stomacal și duodenal, pielonefrită, hepatită, aterioscleroză coronariană și cerebrală, fibrilație auriculară (atrială).
- Cătina albă (Hyppophae rhamnoides) este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbați, cătina albă poate provoca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie datorită conținutului de fitohormoni. În caz de astm bronșic și in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se află în cantități mari în cătina albă, poate provoca alergie.
- Coada șoricelului (Achillea millefolium) poate provoca, în caz de supradozare, amețeală, diaree, erupții, tromboflebită.
- Echinacea (Echinacea purpurea) nu se recomandă în cazuri de îmbolnăviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multiplă, colagenoza și în caz de sensibilitate ridicată față de plante compozite.
- Florile de tei (Tilia platyphyllos) supradozate, folosite în ceai dau complicații la inimă dacă se bea mai mult de o lună, de două ori pe an. Pauza între doua cure trebuie să fie nu mai mică de 6 luni.
- Hameiul (Humulus lupulus), folosit in cantități mari, duce la dureri de cap, dureri de burtă, greață, vomă, dezvoltarea tumorilor, scăderea potenței, iritarea mucoasei tractului digestiv.
- Iarba mare (Inula helenium) ridică tensiunea.
- Imortela (siminoc) (Helichrysum arenarium),, folosită în doze mari, ridică tensiunea arterială, provoacă fenomene de încetinire a funcțiilor ficatului.
- Inul (Linum usitatissimum), sub forma de semințe, provoacă diaree. Folosirea îndelungată (mai mult de trei săptămâni) acționează negativ în cazuri de colecistită si hepatită.
- Ginsengul (Panax ginseng) nu se recomandă bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infecții, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inimă, dezvoltare sexuală prematură (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potenței.
- Lăptișorul de matcă nu se folosește în caz de boala Addison (boală a glandei suprarenale).
- Laminaria (alge marine) (Varec)- supradozată, folosită timp indelungat, duce la osteoporoză. (am mai găsit alte contraindicații într-un articol tradus cu o mașină automată, posibil Google, unde se spune ”Laminaria nu este recomandată pentru nefrită, diateza hemoragică, sarcină, escoriații, unele tulburări endocrine și de hipersensibilitate la preparatele de iod.”)
- Măceșul (Rosa Canina), atat de cunoscut, provoacă distrugerea smalțului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, dacă e folosit excesiv.
- Mătasea de porumb (Zea Mays) în cantități mari inhibă centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar în doze mici îl stimulează. Supradozată provoacă de asemenea și tromboflebită.
- Melisa (Melissa officinalis) nu se folosește în caz de hipotensiune.
- Menta (Mentha piperita) nu se recomandă pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate scăzută a sucului gastric, hernie. Folosirea îndelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, și ca rezultat la incontinență urinară. Uneori duce și la scăderea potenței. Menta proaspată are toxicitate redusă și este indicat a fi folosită în ceaiuri.
- Muștarul (Brassicaceae alba/nigra/
- Păducelul (Crataegus monogyna), în doze mari provoaca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale și vomă dacă este băut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu păducel se interzice a se bea apă rece deoarece apar colici intestinale.
- Pătlagina și semințele ei (Plantago lanceolata/major/media), în caz de supradozare, când sunt folosite drept ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer și gastrită hiperacidă. Dacă aciditatea este scazută, pătlagina se folosește cu succes în tratarea acestor boli.
- Pătrunjelul (Petroselinum crispum) agravează durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. Consumarea lui duce la eliminări în exces de potasiu, care trebuie recuperat consumând alimente bogate în acest element.
- Pelinul (Artemisia absinthium), în cantitati foarte mari provoacă spasme, halucinații, tulburări psihice.
- Sunătoarea (Hypericum perforatum) ridică tensiunea arterială, provoacă stenozarea (îngustarea) vaselor sanguine, fotodermită, scăderea potenței dacă o folosiți un timp îndelungat. Folosind pojarnița nu aveți voie să folosiți inhalatori pentru astm bronșic, medicamente pentru răceală și febră de fân. Nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castraveții în oțet, iaurtul.
- Podbalul (
- Pungulița de câmp (Thlaspi arvense) este contraindicată femeilor însărcinate.
- Rostopasca (Chelidonium majus) este o plantă minune care a salvat mulți oameni bolnavi. Dar folosirea îndelungata a plantei provoacă greață, vomă, inhibarea centrului respirator, paralizie spinală, crampe musculare.
- Salvia (Salvia officinalis) nu se administrează mai mult de 2 luni la rând deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor însărcinate și bolnavilor de nefrită le este contraindicată folosirea internă.
- Socul, boabele de soc, (Sambucus nigra) folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociată cu stări de vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăți în respirație, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronică și acută, producând iritații ale colonului.
- Stejarul (Quercus robur) - coaja lui se folosește în medicina populară pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosită timp îndelungat pentru gargară duce la scăderea simțului olfactiv. Folosit pentru uzul intern în doze mari provoacă scăderea apetitului, vomă, colică renală.
- Ștevia (Rumex patientia) este contraindicată bolnavilor de tuberculoză. Uneori provoacă uremie.
- Troscotul (Polygonum aviculare), în doze mari, întărește tonusul uterului, coagulabilitatea sângelui. Nu se recomandă pentru femeile însărcinate, pentru bolnavii cu inflamații acute ale rinichilor sau vezicii urinare.
- Urzica (Urtica dioica), în cantități mari, duce la mărirea coagulabilității sângelui. Nu se recomandă pentru bolnavii cu hipertensiune arterială, aterioscleroză, polipi, adenom testicular. Se interzice în caz de hemoragie uterină provocată de fibroame și mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.
- Valeriana (odoleanul) (Valeriana officinalis), folosită timp îndelungat, duce la inhibarea funcțiilor organelor interne, provoacă dureri de cap, greață, schimbări în funcționarea inimii, scăderea capacității de muncă.
- În caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
- Vetricea (Tanacetum vulgare) este contraindicată femeilor însărcinate și copiilor mici deoarece ridică tensiunea dacă e folosită în cantități mari.
- Preparatele diuretice supradozate, consumate un timp îndelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea și cele pentru inimă cu suc de grepfruit. Aceasta duce la intoxicarea organismului și la alte urmări grave.
Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenție deosebită și cunostințe aprofundate de fitoterapie. Trebuie consultat și medicul pediatru.
De pildă, adulții usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa gâștei si valeriana (odolean).
Pentru copiii cu aceeași problemă în nici un caz nu se folosesc plantele menționate mai sus. Folosirea sistematică a plantei talpa gâștei la copii poate duce la oprirea creșterii și la căderea părului. Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu suferă cu inima și nu au afectțuni renale sau distonie vegetativă vascularâ. La unii copii ceaiul provoacă ridicarea bruscă a tensiunii.
Am incercat să arăt că tratamentul cu plante medicinale nu este atât de inofensiv cum ar părea la prima vedere. Asta nu înseamna că trebuie să disperați și să renunțati la fitoterapie.
Natura este farmacia Domnului și nu putem să nu apelăm la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante să vă aducă numai sănătate și bucurie trebuie sa îndepliniți cu strictețe indicațiile medicului fitoterapeut, să nu depășiți dozele și termenele propuseîn rețete și să faceti pauzele necesare între seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este târziu". Natura însă niciodată nu spune "este târziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne întinde o mană de ajutor, propunându-ne diferite soluții.
Aici se sfârșește articolul pe care l-am editat folosind diacriticele unde a fost cazul și adăugând numele științifice ale plantelor.
Articolul este foarte folositor dar asta nu înseamnă că trebuie să vă limitați la el. Există și alte surse atât în cărți de medicină naturistă și fitoterapie cât și pe net, trebuie însă discernământ pentru a vedea care informații sunt exacte, mai ales pe net, unde circulă tot felul de păreri care nu au nici o bază reală.
Labels:
Botanică,
Medicina Naturista
Dupa tone de carti citite, mii de filme vazute, cateva limbi straine invatate mai mult sau mai putin bine cred ca a sosit timpul sa incerc sa arat ce a mai ramas din toate astea
joi, 11 ianuarie 2018
Generation to Generation de Antoine de Saint-Exupéry
Acum câțiva ani am găsit acest poem atât de profund al lui Antoine de Saint-Exupéry și de câteva zile tot caut originalul în limba franceză dar Google nu m-a ajutat deloc până am găsit într-o biografie că ar fi scris o carte intitulată ”The Wisdom of Sands”. Am citit toate cărțile publicate de acest autor drag inimii mele dar nu aceasta.
Am continuat cercetarea și ...tadam! e vorba de ”Citadelle”. Poate i s-o fi schimbat numele ca să nu fie confundată cu romanul omonim al lui Cronin...Oricum, nu e de mirare că nu am recunoscut poemul, nu am reușit să mă concentrez îndeajuns ca să pot să o termin de citit. E plină de considerente filozofice, siciologice, etc, care necesită un răgaz pe care nu l-am avut niciodată îndeajuns.
Cartea trebuie să fie în una dintre biblioteci, dacă nu cumva am dat-o cuiva.
Se găsește online ca pdf pe Scribd
https://www.scribd.com/doc/177722381/Antoine-de-Saint-Exupery-Citadela-pdf
Căutând ”The Wisdom of the Sands” de Exupery” am găsit întâi ”The Wisdom of Sands” partea I și II de Osho, apoi ”Wind, Sand and Stars” aka ”Terre des hommes” de Exupery și abia într-un final ”Citadela”.
http://www.oshorajneesh.com/download/osho-books/Sufi/The_Wisdom_of_the_Sands_Volume_1.pdf
http://www.oshorajneesh.com/download/osho-books/Sufi/The_Wisdom_of_the_Sands_Volume_2.pdf
http://fer3.com/arc/imgx/wind-sand-and-stars.pdf
Am mai găsit online https://argotheme.com/st_exupery_terre_des_hommes.pdf
Generation To Generation
In a house which becomes a home,
one hands down and another takes up
the heritage of mind and heart,
laughter and tears, musings and deeds.
Love, like a carefully loaded ship,
crosses the gulf between the generations.
Therefore, we do not neglect the ceremonies
of our passage: when we wed, when we die,
and when we are blessed with a child;
When we depart and when we return;
When we plant and when we harvest.
Let us bring up our children. It is not
the place of some official to hand to them
their heritage.
If others impart to our children our knowledge
and ideals, they will lose all of us that is
wordless and full of wonder.
Let us build memories in our children,
lest they drag out joyless lives,
lest they allow treasures to be lost because
they have not been given the keys.
We live, not by things, but by the meanings
of things. It is needful to transmit the passwords
from generation to generation.
Antoine de Saint-Exupéry
Children paintings by my friend Οδυσσέας Οικονόμου
Am continuat cercetarea și ...tadam! e vorba de ”Citadelle”. Poate i s-o fi schimbat numele ca să nu fie confundată cu romanul omonim al lui Cronin...Oricum, nu e de mirare că nu am recunoscut poemul, nu am reușit să mă concentrez îndeajuns ca să pot să o termin de citit. E plină de considerente filozofice, siciologice, etc, care necesită un răgaz pe care nu l-am avut niciodată îndeajuns.
Cartea trebuie să fie în una dintre biblioteci, dacă nu cumva am dat-o cuiva.
Se găsește online ca pdf pe Scribd
https://www.scribd.com/doc/177722381/Antoine-de-Saint-Exupery-Citadela-pdf
Căutând ”The Wisdom of the Sands” de Exupery” am găsit întâi ”The Wisdom of Sands” partea I și II de Osho, apoi ”Wind, Sand and Stars” aka ”Terre des hommes” de Exupery și abia într-un final ”Citadela”.
http://www.oshorajneesh.com/download/osho-books/Sufi/The_Wisdom_of_the_Sands_Volume_1.pdf
http://www.oshorajneesh.com/download/osho-books/Sufi/The_Wisdom_of_the_Sands_Volume_2.pdf
http://fer3.com/arc/imgx/wind-sand-and-stars.pdf
Am mai găsit online https://argotheme.com/st_exupery_terre_des_hommes.pdf
Generation To Generation
In a house which becomes a home,
one hands down and another takes up
the heritage of mind and heart,
laughter and tears, musings and deeds.
Love, like a carefully loaded ship,
crosses the gulf between the generations.
Therefore, we do not neglect the ceremonies
of our passage: when we wed, when we die,
and when we are blessed with a child;
When we depart and when we return;
When we plant and when we harvest.
Let us bring up our children. It is not
the place of some official to hand to them
their heritage.
If others impart to our children our knowledge
and ideals, they will lose all of us that is
wordless and full of wonder.
Let us build memories in our children,
lest they drag out joyless lives,
lest they allow treasures to be lost because
they have not been given the keys.
We live, not by things, but by the meanings
of things. It is needful to transmit the passwords
from generation to generation.
Antoine de Saint-Exupéry
Children paintings by my friend Οδυσσέας Οικονόμου
Labels:
Literatura,
Poesis,
Tablouri
Dupa tone de carti citite, mii de filme vazute, cateva limbi straine invatate mai mult sau mai putin bine cred ca a sosit timpul sa incerc sa arat ce a mai ramas din toate astea
miercuri, 10 ianuarie 2018
Angoase
Adolescenții au tot felul de angoase, cele mai multe legate de schimbările hormonale. Angoasa mea era că am să mor și nu o să apuc să citesc toate cărțile de pe lume. Și că pentru asta trebuie să învăț cât mai multe limbi străine. Cred că eram cam ciudățică. :D
Aveam o febră a cititului, ceva de speriat. Citeam peste tot, în tramvai, acasă (mătușa mă controla dacă învăț, înveleam cărțile beletristice în hărtia albastră a manualelor), la lumina lanternei, la lumina stâlpului din fața ferestrei de la bloc, chiar și pe stradă, mergând pe trotuar (m-am izbit odată rău de un geam deschis) și bineînțeles în clasă, în timpul orelor. Mi s-au confiscat câteva cărți pe care profesorii le-au înapoiat după ce le-au citit și ei...
Aveam o febră a cititului, ceva de speriat. Citeam peste tot, în tramvai, acasă (mătușa mă controla dacă învăț, înveleam cărțile beletristice în hărtia albastră a manualelor), la lumina lanternei, la lumina stâlpului din fața ferestrei de la bloc, chiar și pe stradă, mergând pe trotuar (m-am izbit odată rău de un geam deschis) și bineînțeles în clasă, în timpul orelor. Mi s-au confiscat câteva cărți pe care profesorii le-au înapoiat după ce le-au citit și ei...
Labels:
Personale
Dupa tone de carti citite, mii de filme vazute, cateva limbi straine invatate mai mult sau mai putin bine cred ca a sosit timpul sa incerc sa arat ce a mai ramas din toate astea
Abonați-vă la:
Postări (Atom)