joi, 6 iunie 2024

Time Travel (multicultural)

 Am ajuns să fac un RMN pentru că m-am plâns că uit cam mult și repede. De fapt testul făcut de psihologa de la SANAMED a arătat că pentru vârsta mea destul de avansată memoria funcționează suficient, chiar dacă nu totdeauna eficient. Se știe că cel mai bine funcționează memoria de lungă durată.

Am testat asta chiar acum căutând un film franțuzesc având ca temă călătoria în timp, un film care n-a prea plăcut publicului dar a făcut ceva vâlvă la vremea lui.

Am crezut inițial că e vorba de Claude Lelouch și am luat la puricat, cu ajutorul lui Google, desigur, toată filmografia lui sperând că îmi va suna vreun clopoțel văzând titlul dorit dar numai mi-am pierdut timpul cu el.

Clopoțelul a sunat abia când am văzut lista următoare:

The Best Time Travel Films of the 1960s
La jetée 1962, 28 min. ...
Planet of the Apes 1968, 112 min. ...
The Time Machine 1960, 103 min. ...
Je t'aime, Je t'aime 1968, 91 min. ...
Daleks' Invasion Earth: 2150 A.D. 1966, 81 min. ...
Dr. ...
Beyond the Time Barrier 1960, 75 min. ...
Journey to the Center of Time 1967, 82 min.

E vorba de Je t'aime, Je t'aime 1968 regizat de Alain Resnais în care eroul principal e supus unui experiment care îl face să penduleze (amețitor pentru spectatorii care n-au răbdare să înțeleagă filmul scenă cu scenă) între diverse perioade din trecut și prezent.

https://en.wikipedia.org/wiki/Je_t%27aime,_je_t%27aime

La noi s-a difuzat la scurt timp după ce a apărut pe ecranele din Franța, pentru că atunci era o perioadă despre care am tot pomenit, de dezgheț cultural, perioadă care și-a găsit obștescul sfârșit odată cu călătoria lui Ceaușescu în China lui Mao, aflată în plină ”Revoluție Culturală (o perioadă extrem de neagră în istoria recentă a Chinei) în 1971.

Toată această căutate a avut ca punct de pornire un serial sud-coreean despre care s-a vorbit mult pe net și care are ca temă călătoria în timp,, ”Lovely Runner”. Sunt abia la episodul patru și aștept să îmi placă tot atât de mult cât i-a plăcut dragei mele prietene Lori.







Niciun comentariu: