duminică, 12 octombrie 2014

”Rue des Boutiques Obscures” = ”Strada Buticurilor Întunecate”

Patrick Modiano este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatura 2014 (Mersi David Woogon Jung pentru că, prin postarea ta, mi-ai trezit curiozitatea de a a-i citi cartea pentru care a luat Premiul Goncout in 1978, ”Rue des Boutiques Obscures” = ”Strada Buticurilor Întunecate” ) 

Cartea nu e foarte voluminoasă, mi-a luat câteva ore să o citesc. Mi-a plăcut, în ciuda faptului că am citit întâi rezumate și recenzii și deci stiam ”actiunea” aproape în totalitate. Dar una e să citești ce scriu alții pe scurt despre o carte și alta să plonjezi în atmosfera creată de autor, mai ales când, cu excepția câtorva pagini, e scrisă la persoana întâi, ca un fel de carte de memorii. Talentul acestui scriitor este de a creiona, cu câteva trăsături, imaginea eroilor și a împrejurărilor în care aceștia se întâlnesc. Am folosit termeni din pictură pentru că asta a fost impresia, că văd niște tablouri pe care cineva mi le explică. Fără să uite să redea și emoțiile sau stările de spirit aferente. 

În concluzie e o carte captivantă și nu pot să mulțumesc destul Celui ce mi-a dăruit talentul și tenacitatea de a învăța limbi străine încât să pot citi fără dicționar, de data asta în limba franceză...

Niciun comentariu: