joi, 2 octombrie 2014

L'escalier de fer

Prietenul meu David a folosit un citat într-unul din comentariile sale:

”남자들이 외도를 하는 것은 그들의 유전자에 새겨진 특성이다.”

”Bărbații au gravată în genele lor caracteristica de a-și înșela nevasta (iubita)”

Or fi având-o bărbații coreeni (deși e posibil ca citatul să fie din prea popularul Coelho) dar eu, pe principiul ce stie satul nu știe bărbatul (în cazul meu femeia) cred că soțul meu nu m-a înșelat niciodată. Oi fi poate extrem de naivă...

Citatul continuă:


”여자의 경우는 자존감이 부족해서일 것이다.”

”Femeia ar da dovadă (dacă înșeală) de lipsă de respect de sine”

Numai că celelalte comentarii ale lui David prezintă romanul lui Paolo Coelho ”Adulterul” în care femeia e cea care înșeală, dar am înțeles că în final se căiește de ceea ce a făcut. Romanul nu a plăcut celor care i-au făcut recenzia.

În schimb serialul sud coreean
Secret Love Affair” ”Povestea (Adulterul) Secretă de Amor” a avut parte de recenzii pozitive, cel puțin cele pe care le-am citit eu, deși tot femeia e adulteră și aici, ba încă se îndrăgostește de un tânăr cu 20 de ani mai mic decât ea.

Și ca o fatalitate (care mie mi se întâmplă destul de des) pe TV5 a fost difuzat aseară un film care se petrece in anii 60  ”L'escalier de fer” producție 2013 în care tot femeia e cea înșeală.


A fost cam dificil să găsesc titlul filmului pe care nu l-am văzut de la început, pentru că fusese programat la altă oră. 

Fimul prezintă o poveste de dragoste mnai complicată, relatată din punctul de vedere al lui Etienne Lomel, îndrăgostit până peste urechi de frumoasa sa soție Louise. Eroul are probleme de sănătate, dureri violente de stomac, vomismente, scădere în greutate. 

După ce își dă seama că soția lui are cam dese randevuuri cu croitoreasa și o prinde cu minciuna aflăm cu ocazia unei vizite la doctor că banuiește că este otrăvit cu arsenic, lucru care i s-ar fi putut întâmpla și fostului ei soț, Guillame, pe care il înșela cu Etienne. 

Doctorul îl sfătuiește cum să procedeze ca să descopere dacă el chiar e otrăvit și cand analizele sunt pozitive vrea să o reclame la poliție, dar Etienne refuză...Asta mi s-a părut cam ciudat pentru ca în Therese Raquin de Francois Mauriac soțul otrăvit (cu săruri toxice de cupru, dar fără să fie înșelat, doar așa, din plictiseală) are altă atitudine.

Soția cea perversă își otrăvește soțul oferindu-i mâncărurile preferate pregătite cu mânuța ei, deși familia avea o menajeră foarte sexy. Etienne are o tentativă de a o înșela pe Louise cu focoasa Rose dar iubirea pentru soție e mult mai puternică si tentativa eșueaza.

O urmărește pe soție și află că iubitul ei era mult mai tânăr decât ea, lucru pus pe seama fricii ei de nu îmbâtrâni. Mă așteptam la o crimă pasională dar se pare că Georges Simenon, autorul romanului care a stat la baza filmului (roman care mi-a scăpat lecturii) a avut altă părere...

Pentru că nu cred că o sa vă repeziți să cîutați filmul pe net o să vă spun și deznodământul...Etienne dorește să îl ucidă pe amant, care era fiul unui funcționar de-al firmei lor, dar se răzgândește și aflăm din reclamația la poliție a Louisei că nu a venit acasă. 

Anterior Etienne își ceruse iertare că o iubește așa cum o iubește. Poate de aceea vedem că ea a ezitat să continuie cu otrăvirea și chiar a pus sticluța cu arsenic la loc în buzunarul de la șorț, fără să o mai utilizeze. 

Ultima scenă ni-l arată pe Etienne pe o bancă, cu o gaură de pistol (pe care îl cumpărase ca să-l ucidă pe tinerelul amant al soției) în inimă.

Datele despre film le-am copiat de pe IMDb

Director: Denis Malleval
Writer: Jacques Santamaria

Cast

Laurent Gerra     Etienne Lomel
Annelise Hesme     Louise Lomel
Nicolas Marié     Docteur Doër
Audrey Beaulieu     Mariette Leduc

Rest of cast listed alphabetically:

Anaïs Beluze     Rose
Jérémy Charbonnel     Olivier
Yvette Férréol     Madame Marie Thouret
Luc Gentil     Théo
Cédric Meusburger     Guillaume Gatin
Alexandra Morales     Pharmacienne
Stéphane Mélis     Charles
Michel Pilorgé     Monsieur Birard
Renaud Rutten     Arthur Leduc




Niciun comentariu: