vineri, 20 iunie 2014

Lumea Islamica intre Religie si Democratie

Am urmarit pe TVR2 un documentar francez mai vechi, despre Islam si democratie...A fost foarte interesant, desi parca nu a avut rigoarea celor engleze pe care le vedeam pe vremuri la Arte (RDS a scos Arte din grila analoga, si sotul meu nu vrea sa ne abonam la cea digitala, asa ca vedem vechituri)

S-a facut o trecere in revista a mai multor tari musulmane, cum era de asteptat insistandu-se pe cele din Nordul Africii, dar nu au fost trecute cu vederea nici Turcia, Iranul, Irakul si Afganistanul.

Concluzia ar fi ca Islamul este inghetat in precepte vechi de 1000 sau chiar 1400 de ani, ca nu ar avea dorinta de a se adapta vremurilor in care traim. Mi s-a parut interesanta paralela dintre educatia stricta religioasa, care e departe de a pregati copiii pentru societatea in care urmeaza sa traiasca si educatia ateista din URSS..

Intr-adevar si eu facusem un soi de paralela inainte de a se ajunge la acea parte...stiu cat de departe de realitatea inconjuratoare erau lectiile de socialism stiintific din liceu si apoi din facultate.


Documentarul a fost facut in memoria unui ministru tunisian, Mohamed Chariff, daca am retinut bine numele. 


Un lucru pozitiv este ca au fost inregistrate pareri din diferite parti ale societatii, atat religioase cat si stiintifice. Din pacate multe dintre cele prezentate in documentar sunt foarte mult depasite. De exemplu se spune ca in Afganistan talibanii au fost indepartati, ori este evident ca intreventia vestica acolo nu a dus la rezultatul dorit, talibanii consolidandu-si puterea odata cu trecerea timpului. 

Despre Al Qaida se spune ca si-a pierdut puterea, din pacate evolutia evenimentelor recente demonstreaza ca, desi divizata, e in stare de victorii militare care, in mod oarecum paradoxal, impinge vechi dusmani declarati precum USA si Iranul sa caute punti de legatura. 

Totusi, ceea ce propavaduiesc mulahii se pare ca este in continuare in contradictie cu timpurile noastre si, mai ales, cu ce inseamna democratia. 

Unul din clerici a spus un fapt interesant anume ca societatea vestica actuala se intemeiaza de fapt pe invataturile si stiinta islamice de acum 1400 de ani. Ar fi trebuit sa spuna ca in timpul Evului Mediu din  pacate Europa nu era chiar un exemplu de civilizatie si progres, in timp ce mai tanara religie musulmana se afla inca in faza de efervescenta. Astfel a fost posibila renasterea, care insa a apelat la valorile umaniste ale Greciei Antice in materie de cultura. E adevarat ca studiile din lumea islamica au condus atunci la progrese stiintifice, insa a nu vedea cat de ramase in urma sunt acum din pdv tehnologic unele din tarile lor e cel putin ciudat.

Dar chiar daca exista un evident progres material, cum se intampla in Arabia Saudita, atitudinea fata de femei in special arata cat de depasita este in multe privinte aceasta religie.

Daca ma gandesc bine toate religiile sunt paternaliste si astfel femeile sunt considerate fiinte de mana doua, fara prea multe calitati demne de a fi luate in seama.

E adevarat ca societatile laice fac destul de mult rabat de la valorile morale si exista destule excese in aceasta privinta dar de aici pana la a infasura femeia intr-un fel de cusca din care sa se vada in exterior doar ochii e o cale lunga. 

Insa nu doar religia musulmana a observat aceste abateri ci si cea crestine si sunt destule voci care incearca sa indrepte lucrurile pe o cale mai putin periculoasa pentru dezvoltarea morala si spirituala. 

Ca intotdeauna, cred ca middle way, calea de mijloc atat de apreciata in spiritualitatea indiana este cea mai demna de urmat. Moderatia si toleranta duc mai degraba la armonie decat fanatismul si indoctrinarea, mai ales daca acea indoctrinare propovaduieste Jihadul, adica razboiul si nu pacea. 

Niciun comentariu: