vineri, 9 martie 2012

Remember me? Update

Unele coincidente sunt absolut bizare. Pt ca azi sunt macinicii si macinici fara nuci nu se poate de cateva zile am atacat punga cu nucile culese asta toamna si am inceput sa le sparg. Am o metoda speciala, intai le desfac in jumatate cu ajutorul unui cutui, apoi scot miezul. Am noroc ca nucile au coaja f subtire si se desfac repede. Ca sa nu ma plictisesc in timpul acestei actiuni operatia respectiva o fac in camera de zi, uitandu-ma la TV (Napoleon, nu alta, si ma plang ca nu am atentie distributiva :)). Azi m-am plictisit ascultand stirile (si nu ma refer la faptele diverse) si am inceput sa zappez canalele, oprindu-ma la Discovery ID. Tema episodului urmarit era disparitii de persoane.

Era analizat cazul unei tinere, mama a patru copii, a carei disparitie a fost sesizata de seful ei de la serviciu, unde nu mai venise de trei zile. Acesta a alertat parintii fetei, care au raportat-o la politie ca persoana disparuta. Ancheta facuta acasa a constatat ca telefonul mobil era in casa, nu disparusera haine, parea ca a plecat fara sa isi ia cele necesare pt o calatorie mai lunga. Dar curand masina ei a fost gasita la 1000km distanta, in parcarea unui magazin aflat doar la 55km de casa parintilor. In masina se afla portofelul in care nu erau bani, doar un credit card, cheile incuiate in masina si, lucru mai important, bonul de la magazin. 

Pe baza datelor din bon s-au examinat casetele video cu persoanele aflate in magazin la data si la ora inscrisa pe bon. Nu era nici o indoiala, cea care facuse cumparaturile era chiar tanara disparuta, Amber. Din nefericire in parcare nu era instalata nici o camera video si nu se stia ce s-a intamplat dupa ce Amber a iesit din magazin. In imprejurimile magazinului era un teren mlastinos. Atat politia cat si tatal tinerei au facut cercetari in acele locuri, fara nici un rezultat. Ciudat mi s-a parut ca in tot decursul povestii sotul tinerei, de care aceasta era despartita si cu care impartea custodia copiilor, nu a aparut nic macar o secunda, totul se povesteste prin prisma celor intreprinse sau simtite de parinti si de agentii de politie. Subliniez ca nu e vorba deo fictiune, ci de un caz real.

La un moment dat cercetarile, care intrasera pe o linie moarta, au fost incetinite, zic ei, posibil chiar sistate pt ca un sir de tornade a lovit zona respectiva si a produs mari pagube, incat prioritara a devenit ajutorarea sinistratilor. Insa dupa aceea toata familia, mama, tata, sora, frate, a fost chemata la politie si anchetat separat fiecare membru, au aflat ulterior ca cineva reclamase ca tatal ar sti unde se ascunde Amber si ar tine asta secret. Familia mai trecuse printr-o intamplare asemanatoare cand fratele lui Amber a disparut in timpul iernii si a fost descoperit dupa doua luni. Se ratacise prin zapada si a murit de hipotermie, e de inteles ca familia era devastata vazand ca istoria se repeta.

Amber avusese ideea, dezavuata de familie, sa-si tatueze un inger pe spate. Familia a facut postere cu ea in care a amintit si de tatuaj, a distribuit aceste postere atat pe facebook cat si in orase de pe teritoriul USA. Sora ei avea o brosa cu un ingeras primita cadou de la Amber si a inceput sa o poarte. Timpul a trecut si parintii, aflati in statul Georgia, au primit vestea ca o tanara cu semnalmentele lui Amber a fost recunoscuta de cineva care ii vazuse poza pe facebook si a mers la ziarul local din Illinois pt a fi publicata poza persoanei in cauza. Familia a recunoscut imediat poza, erau deacum convinsi ca e ea, tanara avea si tatuajul cu ingerul, dar ceva parea ca nu e in regula. Privirea femeii era goala, fara expresie. 

Am uitat sa spun ca femeia lucra cu date importante, secrete (parca ceva cu armata) si la inceput cei care o cautau au luat in considerare tot felul de ipoteze, chiar si pe cea a unei rapiri si pe masura ce trecea timpul isi pierdeau nadejdea de a o gasi in viata, experienta spunad ca f rar persoanele disparute mai sunt in viata la cateva zile dupa ce se sesizeaza disparitia. Cand am fost in Utah doua cazuri de disparitii au tinut afisul, ca sa zic (zic asta pt ca una dintre persoane, o adolescenta de 14 ani, avea afisata poza peste tot in stat) unul s-a incheiat tragic, un baietel de 2 ani a fost luat de tatal sau, divortat, la vanatoare si lasat in cabina camionului dormind, in pijama. 

Cand tatal s-a intors de la vanatoare copilul nu a mai fost de gasit, s-au facut chiar potere de cautare, fara succes, abia cand cineva a visat unde s-ar putea afla micutul a fost gasit sub un tufis, inghetat. Tanarul care l-a gasit a fost acuzat ca l-ar fi rapit si abandonat, s-a dovedit in urma anchetei ca acuzatia era nefondata.

Al doilea caz a facut ulterior obiectul unui film, l-am vazut pe Hallmark actualmente Diva, tanara a fost rapita de un fost mormon care se credea un fel de Iisus revenit pe pamant, e o istorie lunga incheiata fericit, dupa aproape un an cineva a recunoscut-o in Salt Lake City dupa afisele care se aflau peste tot, desi rapitorul o obliga sa poarte un fel de feregea, pana  atunci fusese undeva prin California, a fost mare bucurie in familia fetei, cu presa, balonase la porti, ce mai, un adevarat eveniment petrecut si el cand eram in SLC.

Deci si cazul lui Amber a fost unul fericit. Am povestit despre el pt ca tanara suferea de o amnezie severa, nu-si mai recunostea parintii ori copiii, nu mai stia nimic ce s-a intamplat dupa ce a plecat de acasa ca sa cumpere ceva de la un magazin din apropiere, isi amintea ca nu si-a luat telefonul mobil (de care nu se despartea) dar si-a spus ca nu se mai intoarce dupa el pt ca va reveni repede acasa, pt ca avea de invatat ceva pt niste cursuri. Isi amintea despre familia ei pana la varsta de 12 ani, stia cum aratau parintii ei atunci, dar nu putea sa faca legatura cu cei de acum.

Pt a o ajuta sa isi revina sora i-a dat brosa cu ingerasul, se pare ca a avut oarece efect pt ca Amber a mai recuperat cate ceva din amintirile pierdute. Astfel isi aminteste ca cineva i-a pus la un moment dat mana pe spate, se presupune ca cineva a vrut sa o agreseze si ea s-a speriat si a fugit, nu se stie insa nimic sigur. Ce se stie e ca memoria pe termen f scurt functiona pt ca a putut sa-si poarte singura de grija timp de cateva luni (doar a calatorit atatia km) dar nu era in stare sa isi aminteasca deloc ce a facut din momentul disparitiei pana in cel al regasirii. 

Iata deci ca serialele inspirate de Hana Yori Dango, si in special cel taiwanez, Meteor Garden 2, nu sunt chiar asa de fictionale cum ar parea, lucru cu atat mai interesant cu cat povestea lui Amber e relativ recenta, ea s-a petrecut in 2011 si semana destul de mult cu povestea lui Daoming Si. Ce mi se pare mie bizar e ca din toate programele care s-au difuzat azi am ales sa il urmaresc tocmai pe acesta, intr-un moment in care nimic din ce se intampla pe ecran nu prefigura vreo legatura cu serialele care mi-au acaparat atentia de ceva timp. 

Din Meteor Garden 2 mai am inca destul de vazut, serialul are un ritm antrenant, e facut mai degraba dupa retete occidentale decat asiatice si vreau sa-l termin, desi este o istorie cu sfarsit anuntat (doar nu poate fi altul decat cel din manga, HYD si BBF) insa cam frustranta pt cei care o plac pe Shancai, Cum mie imi plac grozav actorii taiwanezi prin naturaletea cu care joaca precum si simtul umorului afisat voi continua sa urmaresc aventurile lui Daoming Si interpretat de frumosul Jerry Yan.

Niciun comentariu: