joi, 25 februarie 2010

Queen Seokdoek=Secretele palatului Supranatural

Hm, interesanta abordare a miracolelor! Deci nu degeaba preotii tineau secrete descoperirile lor stiintifice inca din cele mai vechi timpuri, inca de pe vremea Egiptului antic, cu milenii inainte de epoca in care se petrece serialul. Pt ca or fi fost regii, imparatii, faraonii, tiranii conducatori de republici sau ce titluri vor mai fi avut dealungul vremii cei ce au tinut in pumnul lor soarta popoarelor lor puteri adesea discretionare de viata si de moarte asupra supusilor, dar preotii religiei oficiale sau cei care aveau legaturi cu supranaturalul, indiferent prin ce mijloace, erau cei ce detineau puterea reala, prin influienta pe care la nevoie o exercitau atunci cand se decideau sa se amestece in politica.

Iar in cazul de fata Mi-Shil e cea care, folosindu-se de calendare secrete, reuseste sa ii faca pe preotii cu influienta sa o ajute sa domneasca efectiv prin mimarea unor revelatii si profetii care de fapt nu au nimic supranatural in ele. Pesemne ca si in antichitate se mentinea credinta in puterea zeilor prin tot felul de smecherii ca cele folosite de Mi-Shil si acolitii ei.

Si totusi...Se pare ca nu toate profetiile erau rodul unor manipulari si inselatorii. Chiar acea profetie cu Ursa mare si cu stelele ei care se divid atat de prost tradusa in primele episoade incat nu se intelegea nimic se pare ca avea totusi originea in altceva decat puterea umana. Sau poate Mi-Shil se temea de profetia asta pt ca banuia ca Mun-no are cunostinte stiintifice mai vaste decat lordul Sadaham sau preotul care o slujeste pe ea?

Scena aceea cu statuia lui Budha care apare din pamant (dupa ce ni s-a exlicat de catre Mi-seng prin ce smecherie) mi-a amintit de o scena din Planeta maimutelor, filmul original, cel cu Charlton Heston, si nu remake-ul, in care se apeleza la o holograma care ar fi chipurile supranaturala pt a speria, insa fara succes, atacatorii.

Mi s-au parut interesante conceptiile despre guvernare expuse de Mi-Shil atat fata de Cheong Myeung cat si fata de Deok-Man anume ca un rege nu trebuie sa fie bun la suflet si sa asculte cererile poporului pt ca aceste cereri nu se vor sfarsi niciodata, ca e mai util pt conducator sa bage groaza in supusi pt ca astfel ii poate controla mai bine. Helas, asemenea lectii au fost aplicate, cu succesul stiut, de conducatorii comunisti si slugile lor. Mi se parea ca il aud pe Stalin vorbind, cine stie, poate scenariul s-a inspirat din acest model. Mai ales daca tinem seama de faptul ca Djugashvili (Stalin) a urmat seminarul teologic.

Revenind la serial in primul moment in care am vazut caseta trimisa de Chil-suk luiMi-Shil am crezut ca el stie ca Deok-Man a scapat cu viata, observand ca este insotit de mama ei adoptiva (nu-i pot retine numele) . Mi-au venit imediat in minte atat povestea Albei ca Zapada si a vanatorului care a adus mamei vitrege a printesei dovada ca ar fi ucis-o, cat si legenda Genovevei de Brabant.

Si pt ca era vorba de o profetie mi-am amintit ca mitologia greaca e plina de povesti cu copii care au fost indepartati din tinuturile lor natale pt ca existau profetii despre necazurile pe care le vor patimi familiile lor din cauza acestor copii. As cita numai cazul lui Zeus, cel alaptat de capra Amaltheea pt ca i s-a prezis ca-l va detrona pe Chronos, tatal sau, sau cazul lui Oedip caruia i s-a prezis ca-si va ucide tatal, profetie care s-a implinit cu varf si indesat.. Cat despre copii salvati miraculos am sa-l amintesc numai pe micutul Moise, trimis pe rau intr-un cosulet si luat la curtea faraonului si crescut acolo de printesa care l-a salvat.

Pt ca am gasit intr-un blog un text destul de ireverentios referitor la Divinitatea pe care o adoram noi, popoarele cartii, text care pare ca e tradus din engleza, facand parte din folclorul de bancuri internautic, am sa-mi exprim o mirare.

Intai am sa spun ca am cont pe cateva situri de socializare (da, si pe facebook!) dar in afara de inscriere, cateva date sumare afisate la profil si din cand in cand accesarea sitului respectiv pt a accepta "prieteniile"alta activitate nu am. N-am sa pot pricepe in ruptul capului ce anume determina pe acesti "prieteni" ai mei (doar un nr extrem de restrans dintre ei imi sunt cu adevarat prieteni, cunoscandu-i si personal) sa-mi ceara mie prietenia. Recent am primit de pe "Toate blogurile" vreo 3 cereri de acceptare a prieteniei intr-un timp extrem de scurt (le accept din amabilitate, ma gandesc ca or avea ei un motiv sa trimita cererea si ar fi pacat sa le trantesc in nas o usa virtuala).

Aici am eu o banuiala, administratorul, cred, a pus o intrebare pe post it (poate ma lamureste cineva ce inseamna) despre situatii in care am avut nevoie de ajutor si l-am primit exact cand era mai multa nevoie si m-a mancat undeva sa raspund. Abia dupa aceea am citit si alte raspunsuri si am constatat ca cele mai multe erau teribil de amare sau sarcastice, in totala contradictie, cel putin asa am avut eu impresia, cu raspunsul meu.

Ei bine, blogul despre care am vorbit mai sus apartine unuia din noii mei "prieteni". Cred ca pe net nu e intru totul valabil proverbul "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti" Sau e?

miercuri, 24 februarie 2010

Doctorul OU

Textul care urmeaza l-am primit prin email. Asa cum fac de obicei am verificat care e sursa si am gasit-o. In josul articolului era semnul de copyright si precizarea:

Reproducerea, difuzarea sau folosirea partiala sau in intregime a materialelor prezentate este interzisa fara acordul nostru scris.

Hait, mi-am zis, acum trebuie sa ma apuc sa corespondez cu respectiva revista, mai bine ma las pagubasa. Dar "al doilea gand" cum zic englezii (second thought) sau pe romaneste gandindu-ma mai bine am observat ceva:

Copyright © 1998-2009 Formula AS. Toate drepturile rezervate.

OK, suntem in 2010, asa ca pot trece la operatia mea preferata, copy-paste. Dar mai intai am sa spun ca nu sunt sigura ca fierea mea ar fi bucuroasa daca as aplica sfaturile de mai jos:

Doctorul OU

Elena Josan

Un ou este o capodopera neintrecuta a naturii. El contine aproape toate vitaminele si microelementele necesare pentru intarirea sanatatii. Motiv temeinic ca sa-l folosim si ca medicament

Au trecut timpurile cand domina o teorie gresita, precum ca ouale contin colesterol daunator. Ultimele cercetari medicale arata ca in componenta lor se gasesc lecitina, holina si colesterol "bun". Ficatul nostru foloseste colesterolul din ou pentru producerea de secretii biliare si formarea de celule noi; lecitina hraneste creierul si dizolva depunerile aterosclerotice din vasele sanguine, iar holina este foarte importanta pentru imbunatatirea memoriei si eliminarea toxinelor din ficat.
Ouale sunt un depozit adevarat de vitamine A, K, E, grupa B, niacina, biotina si acid folic. Dupa cantitatea de vitamina D, de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de peste. In ou se afla combinatia optima de microelemente: fosfor, fier, cupru, mangan si cobalt, iar in coaja - Ca si Mg. Ouale contin si niste fermenti cu efect antimicrobian, antiedemic si antiinflamator.
Dar asta nu inseamna ca de acum inainte trebuie sa incepem ziua cu omleta, ou fiert sau ochiuri, ca sa nu epuizam pancreasul si tractul digestiv, care inca nu "s-au trezit".

Nutritionistii recomanda:

* Sa mancam ouale dupa ora 14, cand organismul asimileaza mai bine nutrientii din ou, mai ales in perioada septembrie-iunie, cand organismul are nevoie crescuta de vitamine.
* Pentru intarirea imunitatii si imbogatirea organismului cu vitamine si microelemente se prepara bucate in care ouale se combina cu zarzavat, legume si frunze verzi de papadie, trifoi, podbal, tei, artar dulce si urzica.
* Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta a III-a, sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana.
* Ca sa pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale de gaina se tin pe foc un timp scurt, pana se intaresc putin (omleta sau oua fierte).
* Ouale crude nu sunt sterile. Coaja lor are multi pori prin care respira viitorul pui, dar si prin care microbii patrund inauntru. De aceea, se recomanda sa spalati bine ouale, chiar si inainte de fierbere, ca sa preveniti salmoneloza.

Vindecatorii recomanda:

Din mosi-stramosi ouale au fost folosite de romani atat pentru vindecare, cat si pentru indeletniciri magice.
1. Pentru tratarea arsurilor, vracii de la tara amestecau doua albusuri cu o lingura de ulei si o lingura de frisca. Cu acest amestec se ungea locul afectat de cateva ori pe zi.
2. Pentru tusea provocata de o raceala puternica se amesteca bine doua oua crude, doua capatani de usturoi pisate si 100 g de osanza topita. Se frectioneaza cu alifia obtinuta talpile, apoi gleznele si in continuare pana la genunchi, timp de 3 zile.
3. Furunculoza si abcesul se trateaza cu efect bun folosind un "aluat" obtinut din doua galbenusuri crude, o lingura miere de albine, 1/2 lingurita de sare si putina faina. Se obtine un amestec asemanator cu argila umeda. Se modeleaza o turtita care se aplica pe furuncul si se tine pana la spargerea lui, datorata antibioticului natural din ou.
4. Pentru vindecarea ranilor si arsurilor se foloseste si o alifie preparata din oua fierte tari. Se scot galbenusurile din 5 oua si se prajesc in 100 g de unt topit sau untura, pana se obtine o masa omogena, de culoare maro, cu care se ung de doua ori pe zi locurile bolnave, ranile, ulceratiile, arsurile etc. Alifia se pastreaza la frigider, in sticluta de culoare inchisa.
5. In tratarea psoriazisului se foloseste alifie care contine albus de ou. Intr-un vas de sticla se amesteca 5 linguri de vaselina curata, 1 lingura crema de corp pentru copii, 1 lingura miere de albine si un albus de ou. Toate componentele se bat 20 minute cu furculita sau se amesteca cu mixerul, pana se obtine un unguent solid, care se va pastra in borcane inchise etans, in frigider. Locurile afectate se freaca cu alifia obtinuta, de 2 ori pe zi, un timp indelungat. In primele doua luni, efectul nu se observa, iar apoi pielea se curata repede. Pe locul afectat ramane o pata pigmentata diferit de culoarea naturala, dar cu timpul pata dispare.
6. Pentru diminuarea durerii in articulatiile inflamate se prepara un amestec din doua linguri de sare si un ou. Ingredientele se bat bine, se intind pe o bucata de tifon impaturit sau pe un prosopel de bumbac si se infasoara articulatiile bolnave. Pe masura ce pansamentul se usuca, se mai aplica din amestec, de 3-4 ori.
7. Persoanele cu ulcer stomacal sau duodenal pot sa-si rezolve problema cu un amestec din doua albusuri de ou crude, 1,5 linguri miere de albine si 15 g de unt. Amestecul incalzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire, dupa care se mai sta in pat 2 ore, intai pe partea dreapta, apoi pe spate si pe partea stanga. Regimul dureaza 6 luni.
8. Pentru vindecarea ranilor, taieturilor, mai ales pe degete, batranii folosesc si acum o metoda straveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coaja pielita alba si se infasoara taietura cu ea (pe partea umeda). Se panseaza cu o fasa de tifon. Pielita se lipeste strans de deget dupa ce se usuca, protejeaza rana de infectie si favorizeaza procesul de granulare. In functie de gravitatea problemei, se lasa pe deget 7-10 zile.

Leacuri cu coaja de ou

Au trecut timpurile cand se considera ca lipsa de calciu provoaca numai rahitism la copii si osteoporoza la batrani. Cercetarile medicale au dovedit ca insuficienta de calciu afecteaza sistemul cardio-vascular, provoaca aparitia celulelor canceroase, nervozitate, scadere de memorie, insomnie, iar la femeile aflate la menopauza apar crampe la muschii pulpei. Dar calciul din ou regleaza si procesul de crestere a celulelor, tesuturilor, participa in procesul de metabolism, este indispensabil in activitatea corecta a sistemului nervos si in contractia musculara. Calciul asigura coagularea sangelui si o imunitate buna. El este elementul principal care asigura PH-ul corect in organism. Toate calitatile enumerate ne ajuta sa mentinem o stare de sanatate buna.
Concomitent cu descoperirile medicale, farmaciile s-au umplut cu tot felul de preparate de calciu, mai ieftine si mai scumpe, dar numarul de bolnavi tot nu scade, deoarece noi nu avem nevoie de orice fel de calciu, avem nevoie doar de calciu organic, usor asimilabil. In natura exista doua feluri de asemenea calciu - in corali si in coaja de ou. Atata timp cat in Romania nu exista corali, ramane sa ne indreptam atentia asupra cojilor de ou, care contin aproape 90% din elementul-minune calciu.

Preparate din coaja de ou

* Cea mai simpla metoda de imbogatire a organismului cu microelementul calciu este prepararea citratului de calciu, obtinut din 2 g de coaja pisata, amestecata cu o lingura de suc de lamaie proaspat stors. In varianta asta, calciul se asimileaza aproape in totalitate si nu provoaca aparitia de pietre la rinichi si in vezica biliara sau depuneri in articulatii si in vasele sangvine.
Cea mai potrivita perioada pentru luarea citratului este intre orele 19-20, deoarece calciul se asimileaza mai bine pe timpul noptii. Este bine ca toti oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile in perioada de premenopauza, sa consume regulat, in mod deosebit iarna, citratul de calciu, nu neaparat pentru profilaxia osteoporozei, dar mai ales pentru intarirea tuturor sistemelor organismului.
* Pulberea de ou (obtinuta prin pisarea si cernerea cojilor bine spalate) se da copiilor incepand de la varsta de 6 luni, adolescentilor si neaparat femeilor insarcinate. O cura dureaza o luna, cu pauza de o luna. Curele se repeta.
* Balsam din ou. Li se recomanda persoanelor cu boli ale aparatului locomotor, cardio-vascular, astm bronsic, parodontoza, exfolierea unghiilor, alopecie (caderea parului), crampe musculare nocturne si insomnie. Un borcan de 3 litri se umple cu oua de casa, dar mai bine cu oua de prepelita bine spalate si uscate. Peste oua se toarna suc de lamaie, ca sa fie cu 2 degete deasupra lor. Borcanul se inchide cu capac de plastic si se lasa 2 saptamani la racoare. Dupa dizolvarea cojilor, amestecul se agita energic cu o lingura de lemn, in asa fel ca peliculele sa se rupa. Amestecul se strecoara prin sita, peliculele si bucatelele de coaja ramasa nedizolvata se arunca, iar in lichid se adauga 250 ml de coniac de calitate (in loc de conservant) si, dupa dorinta, 200 g miere de albine. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa sau la 40-60 minute dupa masa. Balsamul se foloseste cu succes si in caz de fractura, deoarece ajuta la formarea rapida a calusului osos.
Culoarea cojii nu are importanta, conditia principala este ca ouale sa fie proaspete, de la gaini sau prepelite sanatoase, cel mai bine sa fie din gospodaria proprie. Efectul maxim se obtine daca se folosesc oua de prepelita, care au o componenta mai bogata de microelemente.
ATENTIE: ouale de rata, gasca sau de la pasarile salbatice nu se folosesc pentru tratamente.

Vancouver 2010 Olimpiada Fete Programul scurt

Rezistenta mea la pierdut nopti este limitata. Incat azi noapte am simtit nevoia sa ma pun la punct cu somnul si m-am limitat sa vad numai ce s-a transmis pe TVR1, probabil pierzand si de acolo cel putin o evolutie.

Prima pe care am vazut-o a fost Mao Asada, care a reusit ceea ce nici macar unii baieti nu pot sa faca un triplu Axel in combinatie cu un dublu Touloupe. Tot restul programului a fost de inalta clasa, cu inca o tripla, un dublu Axel, doua secvente de pasi dintre care una de spirale (cand se patineaza pe un singur picior, celalalt fiind obligatoriu ridicat deasupra soldului, majoritatea fetelor au ales sa faca o spirala in pozitie Bielmann, o cumpana si un spagat vertical) precum si trei piruete, acestea fiind cele 8 elemente obligatorii, intre care patinatorii mai buni introduc elemente de legatura, care conteaza pt impresia artistica, pt care deasemenea se dau puncte.

Fanii patinajului artistic stiu deja ca fiecare tip de saritura are un punctaj de baza la care se mai adauga sau se scade, dupa caz, pana la trei puncte in functie de felul in care apreciaza juriul tehnic ca se executa saritura, mai corect sau mai ezitant. Tocmai aceste bonusuri au facut diferenta in cazul baietilor. Piruetele au si ele diferite nivele de dificultate, la fel si pasii, punctajul se da in functie de dificultate. De aceea se poate intampla ca unsportiv sa cada dar daca are restul elementelor dificile executate bine sa ia un punctaj mai mare decat unul care nu face nici o greseala, dar executa elemente mai usoare. Se poate intampla si ca cineva sa aiba un programtehnic fara cusur dar sa-i lipseasca pasii de legatura sau alte lucruri care se apreciaza din pdcv artistic (acesta a fost de multe ori cazul patinatorilor asiatici sau al lui Kevin van der Perren) si atunci un patinator mai putin pregatit tehnic dar care da atentie elementelor artistice va lua mai multe puncte.

Mao Asada a avut, cum am spus, un program excelent, Tatiana Tarasova, antrenoarea ei, era fericita si aplauda in timpul programului (am vazut asta cand s-a dat reluarea) si punctajul obtinut, care i-a provocat MA uimirea, a situat-o pe locul 1 intermediar. Ea e prima patinatoare care a reusit un cvadruplu, la un CM de juniori, iar la incalzire la acest program a executat cu multa usurinta o combinatie de triplu Lutz, triplu Ridberger.

Dar a urmat preferata mea, Yu-Na Kim, care deja se simtea in Canada ca acasa, pt ca se antreneaza la Toronto cu un antrenor canadian, Brian Orser, castigator al medaliei de argint la Calgary (imi e inca viu in minte duelul acestuia cu tizul sau american, Brian Boltano, care avea un costum tip militar). Ea a facut o combinatie triplu Lutz-triplu Touloupe,mai bine punctata decat combinatia lui MA, a mai avut si celelate doua sarituri reusite, cu multa usurinta si siguranta, parca nu depunea nici un fel de efort, a facut si o pirueta Bielmann, si-a fluturat gratios bratele (care mi se par un pic mai lungi si mai unduioase decat ale altor patinatoare, lucru ce ii da un plus de eleganta) incat desi eram singura in fata micului ecran am exclamat cu entuziasm :"Ce program!". Cand a iesit de pe gheata s-a aplecat sa ia o jucarie de jos si, desi BO o astepta cu nerabadare s-o imbratiseze de bucurie, ea s-a oprit, copil fiind, sa vada ce fel de jucarie tine in mana. Nu e de mirare dupa asemenea evolutie ca punctajul ei l-a depasit pe cel al lui Mao Asada.

Pt ca e mai plinuta, Akiko Suzuki pare mult mai micuta decat YNK. Ea a dat dovada ca in timpul programului e in stare sa gandeasca, ca nu patineaza ca un robotel. Pt ca a gresit la prima tripla, unde avea programata o combinatie a facut combinatia ceva mai tarziu. Cele mai lute patinatoare ar fi renuntat pur si simplu la combinatie, si baietii fac uneori aceeasi greseala. Ca multe patinatoare a facut doar o semi Bielmannla pirueta,desi a demontrat ca are mobilitate adoptand o pozitie Bielmann pt una dintre spirale. A fost tare bucuroasa cand a terminat programul, probabil pt ca nu a gresit. Marius Negrea, care a comentat impreuna cu Alina Alexoi, a apreciat ca e expresiva si artista.

Aliona Leonova, care mi-a amintit si acum de Irina Slutskaia prin alura ei, a fost indelung sfatuita de antrenoare si a intrat increzatoare pe gheata. A avut un program vesel executat cu multa voiosie. A facut si ea o combinatie de triplu Flip cu dublu Touloupe, i-au reusit toate sariturile si toate elementele, dar nu a fost la inaltimea celor care au intrat pe gheata inaintea ei. A facut indelungi reverente la public (am observat asta si la Pliushcenko). AA a reamintit ca Rusia nu a luat niciodata aurul la fete la Olimpiada, Irina Slutskaia a urcat de doua ori pe podium.

Pe Joannie Rochette am urmarit-o cu lacrimi in ochi, stiind ca participarea ei a fost la un moment dat sub semnul intrebarii din cauza tragediei ce i-a lovit familia prin decesul mamei sale la spital si stiind ca ea s-a hotarat sa dedice participarea ei la concurs memoriei mamei sale. Cred ca buna doamna, acolo unde e, a fost multumita de taria de caracter de care a dat dovada fiica sa, executand un program f frumos, practic dansand "la Comparsita' , facand si o combinatie triplu Lutz cu dublu Touloupe si reusindu-i si celelate sarituri. La sfarsitul programului a dat frau liber emotiilor si durerii si a plans pana si pe banca de asteptare a notelor. Publicul a ales sa o aclame si sa o aplaude. M-am bucurat ca s-a clasat in final pe locul 3.

Despre Julia Sebestien MN ne-a spus ca a participat la Sibiu la o gala demonstrativa si ca a facut cat a putut. Desi a avut o combinatie triplu Lutz cu dublu Touloupe a aterizat triplul Flip pe doua picioare si a fost considerat numai dublu (downgraded) pt ca nu a avut rotatie suficienta (a avut inaltime prea mica la desprindere) pierzand astfel puncte multe si clasandu-ae abia pe locul 10 intermediar. Pe banca langa ea a fost prezent deasemenea si Georgy Shalla, spre bucuria lui MN care spunea ca practic a copilarit cu el pe gheata cand GS se afla in Cluj.

Rachael Flatt, campioana USA, a avut o combinatie de triplu Flip cu triplu Touloupe, urmata de un triplu Lutz, cand a terminat sariturile MN a exclamat "Jos cu palaria!". Totusi lui i s-a parut ca nu a terminat rotatia la Lutz, explicandu-ne ca toate americanele au probleme la terminarea rotatiei la Flip sau Lutz, dar arbitrii nu au fost de aceeasi parere cu el in ce o priveste pe RF. Fata a fost f fericita la terminarea programului.

Carolina Kostner avea in program o combinatie de triple, a facut doar tripla cu dubla. A patinat in stilul ei elegant, facand sariturile cu multa usurinta. Totusi campioana Europei nu are nici o sansa sa apere demnitatea continentului la fete, ea fiind departe de podium, dar a patinat mai bine decat acum patru ani, la ea acasa, la Torino.

Marius Negrea a remarcat ca nivelul general al acestei competii la fete a fost mai ridicat decat la Torino, ultima clasata de la Vancouver a luat cu 9 puncte mai mult decat ultima clasata de la Torino.

Miki Ando a interpretat cu mult dramatism Requiem de Mozart, a reusit o combinatie valoroasa de triplu Lutz cu triplu Ridberger, dar MN a remarcat ca a aterizat Ridbergerul cu fata, ceea ce ar putea sa faca sa fie considerat doar dublu, uitandu-ma la notatii am vazut ca a avut dreptate. Nu acelasi lucru s-a intamplat la triplu Flip, pe care MN l-a vazut tot subrotat, arbitrii au apreciat ca e totusi triplu, dar ceva mai putin reusit, pt ca au scazut 0,6 puncte din punctajul de baza. MN aexplicat ca nu a reusit sa termine rotatiile pt ca nu a avut suficienta inaltime. In schimb YNK a sarit atat de sus si cu atata usurinta de parca se juca.

Clasamentul dupa programul scurt:

1. Korea KIM Yu-Na 78.50
2. Japan ASADA Mao 73.78
3. Canada ROCHETTE Joannie 71.36
4. Japan ANDO Miki 64.76
5. United States FLATT Rachael 64.64
6. United States NAGASU Mirai 63.76
7. Italy KOSTNER Carolina 63.02
8. Russian Federation LEONOVA Alena 62.14 9008 16
9. Georgia GEDEVANISHVILI Elene 61.92
10. Finland LEPISTO Laura 61.36
11. Japan SUZUKI Akiko 61.02
12. Russian Federation MAKAROVA Ksenia 59.22
13. Hungary SEBESTYEN Julia 57.46
14. Canada PHANEUF Cynthia 57.16
15. Switzerland MEIER Sarah 56.70
16. Korea KWAK Min-Jung 53.16
17. Finland KORPI Kiira 52.96
18. Australia LEE Cheltzie 52.16
19. China LIU Yan 51.74
20. Estonia GLEBOVA Elena 50.80
21. Turkey KARADEMIR Tugba 50.74
22. Spain LAFUENTE Sonia 49.74
23. Germany HECKEN Sarah 49.04
24. Uzbekistan GIMAZETDINOVA Anastasia 49.02
25. Belgium PIEMAN Isabelle 46.10
26. Austria ZIEGLER Miriam 43.84
27. Slovenia POSTIC Teodora 43.80
28. Slovakia REITMAYEROVA Ivana 41.94
29. Great Britain McCORKELL Jenna 40.64
30. Poland JURKIEWICZ Anna 36.10

marți, 23 februarie 2010

Vancouver 2010 Olimpiada Dans Programul Liber

Jana Hohlova/ Serghei Novitski "Pasarea de foc"
Nu degeaba dansul este cea mai indragita proba a patinajului artistic. Toate evolutiilepe care le-am urmarit in cadrul programului liber, chiar cele ale perechilor mai putin experimentate sau mai putin tehnice mi-au placut. Aproape toate perechile au avut cel putin o ridicare sau o combinatie de ridicari originala, cele mai tehnice au avut chiar si 3 asemenea ridicari, twizzle-urile au fost o incantare de privit, costumele au fost care mai de care mai interesante, pasii au fost si ei bine interpretati, nu mai vorbesc de muzica de f buna calitate. Mi s-a parut ca de data asta programele au avut un nivel inalt de executie, dar au si fost bine alcatuite. Florin Gafencu vorbea la un moment dat, la perechile de valoare medie, ca exista o egalizare a valorilor.

Arbitrii au avut mult de lucru in aprecierea lor pt a putea permite computerului sa faca intr-un fel o departajare. Si pt ca vorbeam despre arbitrii de la tehnic si de la artistic o sa spun ca prin noul sistem de dotare exista o echipa de arbitri care apreciaza numai partea tehnica a programului (daca imi amintesc bine e compusa din doi membri) si una care analizeaza componentele, adica partea artistica a programului. In cazul baietilor componentele primilor doi clasati au avut in final o valoare identica,diferenta a facut-o aprecierea acuratetei elemenetelor tehnica de catre echipa tehnica.

Prima pereche pe care am vazut-o a fost cea japonezilor REED Cathy / REED Chris. Au interpretat cu mult dramatism "Inger si demon",mi-amdat seama, fara sa fi stiut de la inceput pe cev muzica danseaza, din felul interpretarii si costumele romantice, cu valuri care fluturau, in special cel negru al lui Cris, ca el ar putea fi un demon. Rochita ei nu era alba imaculata, ceva din cultura japoneza care atribuie albului notiunea de durere, de doliu, diametral opusa conceptiei occidentale, crestine, unde albul aminteste de puritatea Fecioarei Maria prin ramura de crin alb pe care otine Arhanghelul Gavriil in reprezentarile iconografice ale Bunei Vestiri (Blagoveshtenie, cum mai e numita, reminiscenta a timpului cand se folosea slavona, ruda buna cu bulgara de azi, in biserica romanesca) trebuie sa fi jucat un rol in alegerea acestei rochite pt inger. Au fost o surpriza placuta pt mine prin felul elegant in care au dansat , dar si prin consistenta programului, cuma remarcat YG subliniind faptul ca sunt debutanti in concursuri internationale.

Am sa spun din nou ca mie imi plac fratii BEIER Christina / BEIER William, desi atat juriul cat si FG au apreciat mai putin valoarea programului lor, FG insistand asupra faptului ca au patinat rece, fara sentiment, fara implicare. Sa fiu eu mai ingaduitoare oare? Costumele bleumarin cu albastru s-au potrivit cu sobrietatea muzicii lui Beethoven. Nu stiu ce astepta FG dar mie mi s-a parut ca si interpretarea pt Oda Bucuriei de la final a fost reusita, poate el arfi vrut sa fie mai expansivi. Ei au avut, dupa aprecierea mea, 3 din cele 4 ridicari originale, au alunecat usor pe gheata. YG, vrand sa faca parada de cunostintele ei a dat cu batul in balta, facand o gafa de zile mari. Spunand ca aceasta pereche e antrenata de Rene Lohse, Martin Skotnicky nu s-a oprot aici ci a continuat spunand ca RL a fost partenera lui Ingo Steuer. Las la o parte faptul ca pe partenera lui IS o chema Mandi Woetzel, dar cum nu am cunostinta ca IS sa fie gay RL nu avea cum sa-i fie partenera, fiind barbat. FG i-a comparat cu japonezii (desi mai tarziu a spus ca e greu safaci comparatii intre programele de la dans) si a apreciat ca au dansat fara stralucire, fara emotia aratata de japonezi. imi amintesc cat de bucuroasa a fost partenera lui RL la CE ce au precedat Olimpiada cand s-au clasatpe locul 9, asigurandu-si astfel participarea la JO. Erau considerati atunci perechea cea mai frumoasa din cadrul CE.

Chiar si dupa ce perechea canadiana CRONE Vanessa / POIRIER Paul a terminat programul FG a insistat pe raceala aratata de fratii Beier, poate ca a avut asteptari mari de la ei si a fost impresionat neplacut de ce au aratat pe gheata. Canadienii au dansat pe Nocturna si Bohemian Rapsody, despre care YG ne-a spus ca e un fragment muzical creat si interpretat special pt ei de violonista Luci Macarelli. Tot ea ne-a spus ca personajele interpretate ar fi Orfeu si Euridice, eu nu am gasit nimic in dansul lor despre aceasta poveste tragica a doi indragostiti carora li se ingaduie s iasa din infernul unde ajunsese Euridice fiind muscata de un sarpe dar cu conditia ca Orfeu sa mearga inaite si sa nu priveasca in urma niciodata insa lipsa de incredere a lui Orfeu in cuvantul zeului si privirea aruncata spre Euridice chiar la iesirea din Hades l-a facut sa o piarda pt todeauna (eu imi pot ingadui sa astern aici toata aceasta poveste pt ca nu o fac in timpul executarii programului, cum ar fi facut poate Alina Alexoi, neurmarind la TVR dansul nu stiu cum a comentat ea) Au avut un program bun, desi eu am detectat cateva mici stangacii. Au primit cadou la iesirea depe gheata unmmare steag al Canadei cu f multe semnaturi pe el (s-o fi scandalizat cineva ca s-a desacralizat steagul?)

Chinezii HUANG Xintong / ZHENG Xun au aratat si ei ca se poate ca un cuplu asiatic sa prezinte un program frumos din pdv artistic, desi la tehnic nu au aratat originalitate, ei au imbinat frumos Adagio al lui Albinoni interpretat de Il Divo (f apreciata aceasta bucata muzicala de catre patinatori, am vazut mai multi patinatori evoluind pe aceasta muzica, chinezii au dat dovada de curaj alegand-o) cu interpretarea artistica. S-a vazut pregatirea de catre Natalia Liniciuc in alcatuirea programului si cursivitatea sa. Cica intrebati de ce nu au ales un dans popular chinez pt programul original au spus ca nu cred ca arbitrii ar fi stiut sa aprecieze asemenea dans, FG a spus amuzat ca nici arbitrii greci nu fac parte din juriu.

In pauze s-a transmis partida de hochei feminin dintre Canada si Finlanda, castigata de Canada care va intalni in finala echipa USA. Nici nu stiam ca exista o asemenea disciplina sportiva, cica e relativ de curand, de la Nagano, introdusa intre disciplinele olimpice. N-am urmarit cu atentie partida, am preferat sa-mi odihnesc ochii.

Ana Cappellini/ Luca LaNotte au dansat pe Recviem pt un vis, imbracati in costume alb-negru. Au avut o viteza buna pe gheata, Ana a lucrat mult cu bratele, au fost bine sincronizati, asa cum am spus de multe ori e f greu sa spui ca nu-ti place un dans liber, mai ales la o competitie de un nivel atat de ridicat cum a fost asta. YG a remarcat, fiind aprobata de FG ca au aratat elemente de finete in fosirea elementelor de legatura facand ca programul sa se prezinte ca un intreg, fara rupturi. YG a spus ca antrenori ar fi Muriel Boucher-Zazoui si Romain Haguenauer , ISU spune altceva, anume ca antrenorii se numesc Roberto Pelizzola, Barbara Riboldi.

Pozitia de inceput a ucrainienilor ZADOROZHNIUK Anna / VERBILLO Sergei a fost intampinata de public cu aclamari. De altfel am sa spun din nou ca publicul a fost f cald, incurajand pe toti concurentii. Se vedea ca AZ/SV traiesc muzica, Vivre pour le meilleur de Johny Holliday, au demonstrat o buna chimie intre cei doi. Antrenorii lor Nikolai Morozov, Alexei Gorshkov au facut o treaba buna si cu acesti patinatori, totusi sunt inca departe ca valoare de predecesorii lor, care imi placeau f mult, Elena Grushina/ Ruslan Goncearov, pe care ii doream mereu pe podium (au ajuns la un moment dat sa castige bronzul la olimpiada in 2006 si argintul la europene in acelasi an, precum si bronz in 2004 si tot argint in 2005 tot la europene). Lui FG i s-a parut ca nu s-au ridicat la nivelul cerut de muzica, tot el a subliniat din nou avantajul actualului sistem de notare care nu mai permite arbitrilor sa faca ei comparatii intre perechi si sa-si stabileasca un clasament subiectiv, arbitrii doar noteaza cum au apreciat fiecare element iar calculatorul face restul si stabileste ierarhiile.

Despre HOFFMANN Nora / ZAVOZIN Maxim n-as putea sa spun ca formeaza o pereche f sudata, desi au evoluat bine. Mie Maxim mi s-a parut mai putin sigur pe gheata, desi ca s-o poarte pe Nora, care e destul de inalta si voinica, la o ridicare numai pe o mana a trebuit sa dea dovada de un f bun simt al echilibrului . Nora parca patineaza mai bine decat el. Ei au patinat pe muzica moderna: So Excited, Hush Hush, Rock this Party in mod evident cu multa placere. Obiectivul lor era sa se situeze in top ten, n-a fost sa fie. YG a spus ca a existat o pereche maghiara (Krisztina Regõczy – András Sallai), care a urcat pe podium la Olimpiada din 1980, dar pe locul doi, pierzand aurul in favoarea perechii...Natalia Liniciuk/ Ghenadi Karponosov, ei insa sunt elevi la trustul, ca sa zic asa lui Alexey Gorshkov, Nikolaj Morozov. Am aflat insa ca a mai existat o pereche maghiara care a castigat argint la o Olimpiada, Andrea Kékessy – Ede Király, la St Moritz, dar de figuristi. Pe banca langa NH/MZ s-a aflat Secretarul General (si nu vicepresedintele, cum a zis FG dar deh,el nu avea la indemana Google) al Federatiei ungare de patinaj artistic, si coordoonator cu dezvoltarea in Co Al ISU, (mai are si alte functii, neimportante in cazul de fata) György SALLAK, originar din Romania, fost antrenor al lui Marius Negrea, cum l-am auzit spunand cu mandrie (pe MN) intr-una din zilele acestei Olimpiade.

Tot Adagio de Albinoni, cantat tot de tenorii din Il Divo a fost ales si de tanara perechea rusa BOBROVA Ekaterina / SOLOVIEV Dmitri, vicecampionii Rusiei. Au avut costume romantice, au patinat cu multa simtire, el traia cu mare intensitate muzica, au fost bine apreciati de public care a protestat cand a vazut notele, alaturandu-se nemultumirii celor doi. Coregrafia a fost asa cum ma asteptam de la niste reprezentanti ai scolii ruse, dar siviteza si nivelultehnic au fost la inaltime. Si lui FG i-a placut programul, a exclamat la sfarsit ca au avut implicare 100% si o sensibilitate deosebita.

Pentru perechea americana SAMUELSON Emily / BATES Evan am sa incerc sa reproduc comentariul lui FG; "cuplu f bine sudat f echilibrat la ridicari dar si la interpretare. Sunt puternici nu numai din pdv fizic ci si psihic. Ei au interpretat "Canto de la Terra".

Fratii ZARETSKY Alexandra / ZARETSKY Roman au interpretat parca si mai dramatic ca la CE muzica din filmul Lista lui Schindler, din pacate,asa cum spune si Fg se pare ca arbitrii apreciaza mai putin stilul lor de dans. YG a comentat ca sunt doi actori pe gheata, ca au avut elemente teatrale. Eu am observat ca el s-a dezechilibrat un pic la un moment dat (pacat!), ea mi s-a parut f mobila pt aspectul cam indesat si grasut pe care il are in comparatie cu alte patinatoare. Au avut un program fluent ,se pare ca sunt f iubiti de public, nu intotdeauna de arbitri, ca sa-l citez din nou pe FG. Am remarcat si la Galit Chait/ Serghei Sahnovski faptul ca uneori arbitri i-au nedreptatit, totusi la CM din 2002, cand toata lumea se astepta ca Margarita Drobiazko/ Povilas Vanagas sa urce pe podium dar GC/ SS au primit bronzul a existat o larga miscare de protest a celorlalti patinatori, printre ei si Marius Negrea, cerand sa li se retraga medalia.

Fratii din Marea Britanie KERR Sinead / KERR John interpretand muzica Krwlng de Linkin Park au fost o incantare de privit, ca de obicei, mai ales cand ea si-a ridicat fratele intr-o pozitie destul de dificila, pe care nu o mai vazusem, eu ma asteptam la alta ridicare. De altfel si ridicarile lor aufost f dificile, demonstrand un inalt simt al echilibrului, dar au fost sincronizati si la twizzle-uri. Au fost aclamati indelung de public iar Evgheni Plativ a fost f multumit de ei , totusi la finalul concursului am constatat ca nu s-a modificat nicicum clasamentul de dupa programul original pt cei din top ten. La reluare s-a observat ca John s-a impiedecat putin la twizzle, tot el a fost f nemultumit de punctajul obtinut, dar Sinead a incercat sa-l calmeze.

La auzul melodiei pe care au evoluat PECHALAT Nathalie / BOURZAT Fabian, anume Recviem for a dream, YG a exclamat agasata "nu mai exista alta bucata muzicala pe pamant". Intradevar si italienii AC/ LLN au ales aceeasi muzica, NP/ FB au avut insa alta interpretare, mai buna. La utima ridicare am avut emotii cand a coborat NP, ma temeam sa nu o scape. Se pare ca la CE sunt abonati la locul 4, aici nu a fost cazul. Am remarcat machiajul interesant atat la JK cat si la FB, cu pete inchise la culoare pe fata, la JK in forma de lacrimi, la FB niste linii verticale in susul si josul ochiului drept. Se pare ca lui FG i-a placut mai putin acest program, a spus ca au avut miscari colturoase dar a recunoscut ca nu le-a lipsit originalitatea. El ne-a explicat ca la acea coborare la care mi-a stat inima in loc au ales o miscare deosebita, prin laterala, care te facea sa crezi ca o sa cada, dar de fapt au aratat o f mare siguranta.

Au urmat imediat compatriotii lor, DELOBEL Isabelle / SCHOENFELDER Olivier, veniti cu hotararea de a castiga o medalie, din pacate pt ei ramane un vis de neatins, perechile urcate pe podium avand programe de mare exceptie. Ei au hotarat, se pare, sa se retraga dupa JO. Si ei sunt f iubiti de public, care a apreciat mult felul in care au interpretat La Quete de Jacques Brel. Au folosit la final ridicarea care le este specifica, cu amandoi in pozitie f inclinata, corpul paralelcu ghiata, nici nu stiu cum de au avut forta sa se ridice din acea pozitie. FG a apreciat ca programul a fost f aproape de un show, ca de gala demonstrativa , i-a placut ca au avut o revenire f buna. Ei au fost antrenati de Muriel Boucher-Zazoui si Romain Haguenauer si nu AC/ LLN, cum a gresit YG.

Daca eu cred ca cineva a fost nedreptatit la aceasta competitie aceasta a fost perechea rusa KHOKHLOVA Jana / NOVITSKI Sergei. Au aparut cu aceleasi costime care imi plac f mult, extrem de adecvate muzicii alese, Pasarea de foc de Igor Stravinski, mai ales costumul ei flutura chiar ca o flacara in timpul dansului, in contrast cu negrul costumului lui SN, mi-a placut f mult si interpretarea, juriul insa i-a vazut tot pe locul 9, ca la programul original. Ei au fost aclamati la prima ridicare. FG a marturisit ca pt el ar fi f dificil sa aprecieze evolutia lor, ca e un program greu de analizat, se mira cum de tin minte miile de pasi pe care le fac in asa fel incat nici nu stii unde se termnina un element si incepe altul, asa de multe elemente de legatura au avut. Se pare ca si pt arbitri a fost la fel de dificil sa aprecieze si atunci au ales calea cea mai simpla, depunctarea. Publicul a fost vizibil nemultumit de punctajul acordat.

Americanii DAVIS Meryl / WHITE Charlie au avut un program de un nivel atat de ridicat incat ma intrebam cum ar putea sa fie depasiti de alta pereche. Au dansat pe muzica lui Sir Andrew Lloyd Webber din muzicalul Fantoma de la Opera. Au avut doua piruete combinate (cele mai multe perechi au facut numai una) FG a analizat astfel programul: au avut o prima parte in care si-au etalat calitatile tehnice, o a doua parte, mai lenta (cam toate programele au fost executate in viteza incat "mai lenta" inseamna ca nu ti se taia rasuflarea privindu-i) dedicata partii artistice, culminand cu partea treia (care a avut de toate). Tot el a apreciat inteligenta cu care a fost alcatuit programul, la asta contribuind si antrenorii Igor Shpilband, Marina Zueva, aceeasi cu ai perechii canadiene TV/ SM.

Italienii FAIELLA Federica / SCALI Massimo au dansat tot ca al CE pe muzica din TheEmigrants de Rota, au fost parca mai putin emotionati, dar programul a fost la fel de frumos si bine interpretat. Sunt doi sportivi pe care iti face placere sa-i revezi. Au interpretat atat de frumos (la final si ea si-a ridicat partenerul, nu l-a mai scapat nici de data asta) incat nici nu stiu cand s-a terminat programul. Urmand dupa americani mi s-a parut ca au mai putina stralucire, desi au patinat asa cum ii stiam, adica f bine. FG a apreciat ca au patinat de dragul de a patina, nu de dragul unei medalii. Mi-a parut bine ca FF nu a mai plans de emotie cand s-au dat notele, ca la CE , semn ca si-a controlat mai bine nervii. A fost chiar bucuroasa pe banca.

Un program intradevar de mare exceptie au prezentat canadienii VIRTUE Tessa / MOIR Scott. Ei au patinat pe muzica clasica, o simfonie de Gustav Mahler, asternand pe gheata o poveste minunata de dragoste, romantica si cuceritoare. Au fost aclamati la scena deschisa (si nu numai pt ca erau la ei acasa, adesea, cum s-a vazut la Torino, asta poate fi un handicap, ci si pt ca meritau) nu numai pt calitatile artistice aratate, dar si pt nivelul tehnic f ridicat, incat devenise evident ca va fi dificil, daca nu chiar imposibil, sa fie intrecuti de perechile care urmau. Au fost atat de eleganti (culoarea alba stralucitoare a rochitei si a camasii lui le-a stat f bine) , programul a fost atat de fluid incat nu stiu cand s-a terminat, as fi vrut sa mai continuie inca pe atat. Au executat cu atat usurinta elemente f dificile incat pareau ca doar aluneca pe gheata. Ma intrebam ce mai pot face OD/ MS ca sa-i intreaca. Raspunsul a venit destul de repede: nimic. TV/SM au fost extrem de fericiti cand au terminat programul. Interesant e ca au avut aceeasi antrenori ca si MD/CW, acesti antrenori au stiut sa indrume fiecare pereche sa dea tot ce poate ea mai bine.

Americanii BELBIN Tanith / AGOSTO Benjamin cred ca au fost dezavantajati de faptul ca au urmat dupa un program de un asemnea nivel. Parea ca pana atunci a fost aprins un reflector care s-a stins brusc. Nici vorba sa mai poata repeta experienta unei medalii ca la Olimpiada trecuta. Ei au interpetat Ave Maria cantata de soprana coreeana Sumi Jo si Stabat Mater de Gioachino Rossini. Costumul lui sugera un fel de aripi de inger atunci cand flutura pe gheata. Ea a avut o rochie alb-negru. Si programul lor a fost f bun, f bine si corect executat, pt a ajunge pe podium ar fi trebuit ca ultima pereche sa greseasca destul de mult.
Dar rusii DOMNINA Oksana / SHABALIN Maxim si-au facut bine treaba (i-or fi blestemat aborigenii australieni sa nu castige aurul, bineinteles ca e o gluma, dar cred ca alegerea programului original nu a fost deloc bine inspirata), impresionant a fost Maxim sustinand-o pe lungana de Oksana pe o singura mana. Interesant si nostim in acelasi timp a fost si faptul ca de mai multe ori a sustinut-o de bretelele costumuluii Publicul i-a sustinut desi programul lor a fost apreciat ca fiind al treilea ca valoare. Dupa ce li s-au afisat notele am vazutexplozia de bucurie a lui TV/ SM, ma intreb daca or fi avut intradevar emotii ca vor pierde aurul in fata rusilor.

Clasamentul:

1. Canada VIRTUE Tessa / MOIR Scott 1 111.15 1 110.42 221.57
2. United States DAVIS Meryl / WHITE Charlie 2 108.55 2 107.19 215.74
3. Russian Federation DOMNINA Oksana / SHABALIN Maxim 3 106.60 3 101.04 207.64
4. United States BELBIN Tanith / AGOSTO Benjamin 4 103.33 4 99.74 203.07
5. Italy FAIELLA Federica / SCALI Massimo 5 100.06 5 99.11 199.17
6. France DELOBEL Isabelle / SCHOENFELDER Olivier 6 96.67 6 97.06 193.73
7. France PECHALAT Nathalie / BOURZAT Fabian 7 96.12 7 94.37 190.49
8. Great Britain KERR Sinead / KERR John 8 93.78 9 92.23 186.01
9. Russian Federation KHOKHLOVA Jana / NOVITSKI Sergei 9 92.75 8 93.11 185.86
10. Israel ZARETSKY Alexandra / ZARETSKY Roman 10 89.62 10 90.64 180.26
11. United States SAMUELSON Emily / BATES Evan 11 85.36 11 88.94 174.30
12. Italy CAPPELLINI Anna / LANOTTE Luca 12 84.58 15 82.74 167.32
13. Hungary HOFFMANN Nora / ZAVOZIN Maxim 14 83.12 13 84.11 167.2
14. Canada CRONE Vanessa / POIRIER Paul 17 79.31 12 85.29 164.60
15. Russian Federation BOBROVA Ekaterina / SOLOVIEV Dmitri 15 80.47 14 82.88 163.35
16. Ukraine ZADOROZHNIUK Anna / VERBILLO Sergei 13 83.89 17 79.26 163.15
17. Japan REED Cathy / REED Chris 16 80.30 16 79.30 159.60
18. Germany BEIER Christina / BEIER William 18 76.73 18 72.91 149.64
19. China HUANG Xintong / ZHENG Xun 19 74.25 20 71.27 145.52
20. Great Britain COOMES Penny / BUCKLAND Nicholas 20 72.01 19 71.60 143.61
21. Czech Republic HAJKOVA Kamila / VINCOUR David 22 63.73 21 70.08 133.81
22. Georgia REED Allison / JAPARIDZE Otar 21 68.87 22 63.45 132.32
23. Estonia SHTORK Irina / RAND Taavi 23 56.94 23 58.24 115.18

Pentru cel mai iubit sot din lume (al meu)

Recomandari naturiste pt bolile vezicii biliare

Daca tot m-am pornit, am sa mai dau un copy/paste. De data asta sper sa profite de cele copiate si Lia, pt ca se tot plange de crize de fiere. Sursa: ziarul Lumina, autor Prof univ.dr. Constantin Milica.

Tratamente naturiste pentru afecţiunile vezicii biliare
prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ

Vezica biliară este o anexă a ficatului ce îndeplineşte un mare rol fiziologic, asigurând tranziţia sucului biliar (bila, fierea), care este secretat, în flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Aceasta prezintă boli la fel de agravante şi de dureroase ca şi ficatul, cuprinzând o gamă foarte largă de afecţiuni, printre care şi cele pe care le prezentăm astăzi: angiocolita, calculoza biliară şi dischinezia biliară.

Angiocolitele sunt inflamaţii acute ale căilor biliare din interiorul şi din afara ficatului, cauzate de unele toxiinfecţii alimentare cu colibacili, enterococi, stafilococi, salmonele şi germeni anaerobi.

Simptomele angiocolitei constau în: hepatomegalie (ficat mărit, moale şi sensibil la apăsare), greaţă, vărsături, diaree, anorexie, febră cu oscilaţii mari până la 400C, frisoane prelungite şi intense, tahicardie, splenomegalie, stare generală alterată, cu somnolenţă şi posibile hemoragii interne.

Tratamentul fitoterapeutic se face cu infuzii din frunze de frasin, decocturi din rădăcini de cicoare şi scoarţă de cruşin.

În faza acută se recomandă o dietă absolut hidrică cu supe de zarzavat strecurat, compoturi, sucuri de fructe, oranjade şi apă potabilă. Treptat, se continuă cu lapte amestecat cu ceai, piure de legume, fructe coapte şi rase, cartofi fierţi, biscuiţi şi pâine prăjită. Este absolut obligatoriu repausul la pat în timpul crizelor şi aplicarea unei pungi cu gheaţă în zona ficatului şi a vezicii biliare. Pe abdomenul superior se aplică parafină caldă.

Simptomele şi tratamentul calculozei biliare

Calculoza biliară este o afecţiune care constă din depunerea, zilnică, a circa 500 ml fiere, bogată în colesterol, bilirubină (pigmenţi cristalini) şi săruri biliare (carbonaţi şi fosfaţi de calciu) în vezica şi canalele biliare. Boala se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară, însoţită de crampe, vărsături bilioase de culoare verde-închis, transpiraţii reci şi febră. Urina devine închisă la culoare datorită unor pigmenţi şi săruri biliare. În paralel, persistă un prurit generalizat, cu mâncărimi pe tot corpul.

Sunt utilizate speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare şi depunere a calculilor (pietrelor) sau de a contribui la dizolvarea şi eliminarea lor. În faza acută se va începe cu plante antispastice, calmante ale durerilor, iar apoi, imediat după ce durerile au încetat, se recomandă tratamentul cu:

- infuzii calde din coada şoricelului, albăstrele, lavandă, rostopască, sunătoare, porumb (mătase), păpădie, mentă, urzică vie, ventrilică, măceş (fructe), turiţă mare, asmăţui;

- decocturi din rădăcini (de brusture, valeriană, lemn-dulce, frăsinel, pătrunjel), herba (de coada calului), frunze (de anghinare) şi fructe (de păpălău);

- decoct din amestec cu scoarţă de dracilă (50 g), mătase de porumb (50 g), frunze de anghinare (30 g), herba de sunătoare (30 g), trei-fraţi-pătaţi (20 g) şi rostopască (10 g), rădăcini de păpădie (30 g) şi brusture (20 g); din amestec se iau 10 g la 250 ml apă rece care se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale. Când calculii s-au redus în volum la circa 5 mm în diametru, se adaugă la reţetă herba de turiţă mare şi se continuă tratamentul încă 1-2 luni, până la eliminarea totală a pietrelor şi a nisipului;

- macerat, timp de 8 zile, în vin alb cu hrean, pedicuţă, iederă, verbină, seminţe de fenicul şi scoarţă de tei, din care se beau 3-4 păhărele mici pe zi;

- ulei de sunătoare (câte 20 picături de 3 ori pe zi în apă sau ceai);

- pulbere din rădăcini de pătrunjel de câmp (câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi, înainte de mese);

În tratamente externe sunt indicate:

- decoct cu amestec din paie de ovăz, coada calului şi flori de fân, turnate în cada de baie, unde bolnavul stă în apa caldă la 37-380C, timp de 15-20 minute, cu repetare zilnică pe o perioadă de 3 săptămâni;

- băi de mâini şi picioare cu decoct cald din pir, cicoare, mac roşu şi păpădie, ţinute câte 8 minute, dimineaţa şi seara.

Tratament cu ulei de măsline

Bolnavii cu calculi biliari vor ţine un regim strict timp de câţiva ani pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Se vor evita mesele copioase, încărcate cu cărnuri şi grăsimi. Sunt indicate crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei).

Bune rezultate dă cura de 6 săptămâni cu suc combinat din morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale, din care se bea câte un păhărel (100 ml) de 3 ori pe zi, având acţiune directă în dizolvarea pietrelor din vezică. Sunt admise şi alte alimente: lapte acru amestecat cu tărâţe de grâu, lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caş, urdă, telemea desărată, supe de zarzavat cu orez, griş sau tăiţei, borşuri de legume, piure de cartofi, carne rasol de vită şi pui, peşte slab, untdelemn (neprăjit), paste făinoase, pâine albă, uscată sau prăjită.

Se mai recomandă o cură de 7-14 zile cu fructe dulci proaspete (cireşe, vişine, piersice, fragi, mere, pere, prune, pepene verde, zmeură, struguri, lămâi, portocale, ananas), sucuri de fructe, compoturi, jeleuri sau dulceţuri, toate cu rol decisiv în drenarea vezicii.

Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara, la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. După fiecare ingerare de ulei şi lămâie, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă şi va ţine o pernă electrică încălzită pe zona ficatului. La culcare se va dormi pe spate până dimineaţă.

Alimentele interzise care favorizează formarea calculilor sunt: carnea de porc, oaie, raţă, gâscă, vânat şi peşte gras, grăsimi animale, slănină, cârnaţi, afumături, şuncă, tocături, sardele, sosuri cu rântaşi şi prăjeli, ouă tari sau prăjite, unt, smântână, frişcă, maioneză, pâine neagră şi proaspătă, ciuperci, legume bogate în celuloză grosieră (fasole boabe, varză, praz, mazăre), nuci, alune, prăjituri, cafea, ceai rusesc, cacao, ciocolată, condimente iuţi, tutun, băuturi alcoolice şi alimente prea reci (îngheţate, siropuri, bere).

În timpul crizelor se recomandă :

- aşezarea bolnavului la orizontală cu capul ceva mai jos;

- baie generală cu apă caldă sau duş cald, dirijat spre regiunea ficatului;

- comprese calde cu apă simplă sau alcoolizată aplicate local.

Plante recomandate în tratamentul dischineziei biliare

Dischinezia biliară constă din dereglarea funcţională a mecanismului de eliminare a bilei, prin reducerea capacităţii vezicii de a asigura circulaţia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Declanşarea bolii este cauzată de unele tulburări digestive complexe, a unor procese inflamatorii abdominale (apendicită, anexită, sarcină, menopauză) sau a unor stări nevrotice declanşate în urma unor discuţii tensionate, în timpul mesei sau imediat după masă.

Tratamentul fitoterapeutic este foarte diversificat prin numărul mare de plante cu efecte terapeutice şi ameliorative, având acţiuni sedative, antispastice, carminative, coleretice şi stomahice. Se administrează specii separate sau în amestecuri, sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, uleiuri, vinuri medicinale, băi generale şi locale.

Infuzii din:

- flori de arnică, gălbenele, coada şoricelului, lavandă, tei, lemnul Domnului;

- frunze de anghinare, mentă, roiniţă, salvie;

- herba de cimbru, rostopască, sunătoare, ţintaură, turiţă mare, coada racului, unguraş, volbură;

- fructe de coriandru şi măceş;

- rădăcini de păpădie.

Decoct din:

- herba de vinariţă;

- rădăcini de cicoare, iarbă mare, pir, săpunariţă.

Consumaţi produse lactate şi multe legume verzi

Se recomandă o hrană dietetică, repartizată în 4-5 mese mici pe zi, complete cantitativ şi calitativ. Alimentele permise cuprind, mai întâi, produse lactate (iaurt, lapte bătut, lapte smântânit, brânzeturi nefermentate, brânză de vaci, lapte cu cafea de cicoare), legume verzi (fasole verde, cartofi, morcov, dovlecei, spanac, salată verde, vinete, tomate). Se mai poate consuma carne fiartă de pasăre, viţel, peşte slab. Dintre făinoase sunt admise griş, orez, macaroane, fidea, tăiţei, arpacaş, fulgi de ovăz, biscuiţi.

Ca desert se pot consuma prăjituri uscate, tarte cu fructe, plăcinte cu mere sau brânză, fructe crude (mere, pere, prune, struguri, pepeni, zmeură), apoi compoturi, dulceţuri, marmelade, miere de albine, gelatine, oranjade.

Se impune odihnă la pat, timp de o oră după mese, iar în cursul zilei, plimbări în aer liber, gimnastică uşoară şi evitarea sedentarismului.

Am gasit in alta parte un articol cu recomandari mai exacte, de data asta se citeaza doar din prof univ dr Constantin Milica

Tratamentul naturist al dischineziei biliare

Dischinezia biliară este efectul perturbării mecanismului de eliminare a bilei. Este afectată fie vezicula biliară şi sfincterul său cistic, fie canalul coledoc, prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden. Mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, dischinezia biliară este o afecţiune frecventă. De aceea, dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonatorul Centrului Aroma Iaşi, ne-a oferit reţetele unor remedii naturale pe care este bine să le avem la îndemînă, în farmacia casei, pentru îndepărtarea crizelor de dischinezie biliară.

Infuzii şi decocturi din plante

Colaboratorul nostru, dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, recomandă utilizarea unor plante cu efecte coleretice (fluidifică bila, uşurînd eliminarea ei) şi colagoge (stimulează secreţia biliară), care se completează prin efectul lor sinergic. În primul rînd, dl Milică recomandă infuziile din rostopască, salvie, anghinare, turiţă mare, sunătoare, ţintaură (fierea pămîntului), unguraş, cimbru, volbură, lavandă, unguraş, roiniţă, talpa mîţei, arnică, lemnul Domnului, coada şoricelului, coada racului, flori de podbal, mentă, gălbenele, măceşe, păpădie şi splinuţă. Dintre decocturi (fierturi) sînt indicate cele din rizomi de pir, părţi aeriene de vinariţă, rădăcini de cicoare amestecate cu flori de muşeţel, rădăcini de ipcărige (floarea miresei), rădăcini de iarbă mare (recoltate toamna), scoarţă de cruşin (recoltată de pe ramuri tinere de 2-4 ani), rizomi şi rădăcini de săpunariţă (recoltate primăvara), scoarţa rădăcinilor de cătină roşie.

Toate aceste plante, spune dl prof. Milică, favorizează formarea şi eliminarea secreţiei de bilă: "În plus, anghinarea tonifică celulele hepatice şi le întăreşte funcţia antitoxică, menta reduce inflamaţiile şi calmează spasmele biliare, coada racului înlătură spasmele ivite la nivelul canalului coledoc, unguraşul şi volbura măresc contracţia veziculei biliare, cruşinul este benefic atunci cînd dischinezia biliară este asociată cu constipaţia, iar fructele de măceş stimulează secreţia biliară mărind diureza şi eliminînd toxinele formate în ficat. Absorbţia în organism a principiilor active din păpădie dublează, în numai jumătate de oră, cantitatea de bilă secretată. Salvia nu se recomandă mamelor care alăptează".

Ceaiuri în amestec

Un amestec de plante cu acţiuni antispastice, antiinflamatoare, colagog-coleretice şi dezinfectante asupra căilor biliare, fiind recomandat de dl prof. Milică în toate formele de dischinezie, este din rostopască (15 g), coada şoricelului (10 g), sunătoare (15 g), scoarţă de cruşin (15 g), rădăcini de păpădie (10 g), turiţa mare (5 g), volbură (10 g), mentă (5 g), fructe de măceş (10 g) şi mătase de porumb (5 g). Se prepară ca decoct din 1 linguriţă amestec la 200 ml apă. Se fierbe 5 minute, se lasă acoperit să infuzeze încă 15, se îndulceşte moderat cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri/zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.

În dischinezia însoţită de gastrită hiperacidă sau ulcer gastro-duodenal, cu acţiuni calagog-coleretice şi de protecţie a mucoasei gastro-duodenale, dl Milică recomandă un amestec din flori de coada şoricelului, gălbenele, salcîm, frunze de roiniţă şi de păpădie, cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit, 5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după ce, dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun, se ia o lingură cu un amestec din ulei de sunătoare şi ulei de gălbenele, în proporţii egale.

În cazul în care bolnavii de dischinezie sînt hipertensivi, de preferat este următorul amestec: coada şoricelului, frunze de anghinare, de păpădie şi flori de păducel (efect hipotensiv), cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă în clocot şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Amestec de tincturi pentru dischinezie biliară

Se ştie că, tincturile au un efect benefic deosebit în tratarea tuturor bolilor. "Utilizarea tincturilor este foarte apropiată de homeopatie - o altă metodă recunoscută, acceptată şi practicată în medicină. Mai mult, faţă de infuzii şi decocturi, tincturile extrag şi păstrează mult mai bine principiile active terapeutic din plante", spune dl prof. Milică, care ne-a oferit şi reţeta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient în cazurile de dischinezie biliară: 1/2 lingură tinctură de rostopască, 1/2 lingură tinctură de anghinare, o lingură tinctură de sovîrv (Origanum vulgare) şi 1/2 litru de apă. Se bea jumătate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se ţine în soare sau la căldură şi se pregăteşte o dată la 2 zile. Cura poate să dureze pînă la vindecare.

Pentru a obţine acest amestec, trebuie să ştim mai întîi cum se prepară tincturile. Modul de prelucrare şi reţeta sînt la fel pentru fiecare plantă în parte. Se macină planta uscată cu rîşniţa de cafea. În jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75E (2 părţi alcool alimentar de 96E şi o parte apă) se pun 10 linguri de pulbere proaspăt măcinată. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitîndu-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi, din două în două zile, se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.

Regimul alimentar

În dischinezia biliară se recomandă o alimentaţie dietetică, fracţionată în mai multe mese pe zi. Se începe dimineaţa cu o lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui (important este să fie presat la rece) pe stomacul gol, după care se stă culcat 15-20 de minute pe partea dreaptă. Micul dejun va consta în pîine neagră, unt şi smîntînă, alimente care contribuie la drenajul normal al căilor biliare. Mesele de peste zi vor consta în produse lactate şi legume proaspete sau pregătite cu untdelemn. La amiază se mai poate servi carne de pasăre fiartă, carne slabă de viţel şi peşte slab. Dintre făinoase sînt admise griş, orez, macaroane, fidea, fulgi de ovăz şi pîine prăjită. Nu trebuie să se uite de fructe şi produse apicole.

Sucul de ridichi negre cu miere de albine favorizează evacuarea bilei. Sucul se obţine prin stoarcere, după ce ridichea se curăţă de coajă şi se dă prin răzătoare sau maşina de tocat. Se iau 3-6 linguri pe zi, pînă la ameliorarea completă a bolii.

Se exclud prăjelile, toate alimentele preparate cu untură, mezelurile, conservele, carnea grasă de porc, raţă, gîscă şi peşte, fripturile la grătar, condimentele, alcoolul, produsele de patiserie şi brînzeturile fermentate.


Despre cancerul de colon

Tot ca un aide memoire se vrea si acest articol, din aceeasi sursa ca si cel anterior, avand acelasi autor.

Semnele şi factorii declanşatori ai cancerului de colon
prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ

O constatare alarmantă arată că, în ultimii ani, a crescut frecvenţa cazurilor de cancer în Europa, inclusiv în România, cu preponderenţă în rândul bărbaţilor (54% din cazuri). Un raport publicat în revista „Annals of Oncology“ susţine că cele mai mari explozii ale cazurilor noi de cancer apar la nivel pulmonar, colorectal, stomac şi sân. Jumătate din totalul deceselor de cancer sunt cauzate de aceste patru forme dominante.

Din datele statistice rezultă că una dintre cele mai frecvente forme de cancer este aşa-numitul cancer colorectal sau intestinal care constituie a 8-a parte din totalul cancerelor. Boala apare mai mult la persoanele trecute de 40 de ani, cu o frecvenţă mai ridicată la femei decât la bărbaţi. Se pare că riscul îmbolnăvirii este mai ridicat la persoanele grase şi cu talie scundă.

În descrierea bolii se poate arăta că, la început, apare un epiteliom (polip) cu diferite localizări: în rect (58%), sigmoid (17%), colonul drept (15%) şi colonul stâng (10%). Aceste formaţiuni pot fi benigne, necanceroase, ca nişte proliferări celulare strict locale, fără migraţie şi fără regenerare în ţesuturile învecinate. Timp de 6-12 luni nu prezintă nici un simptom alarmant. Într-o fază mai avansată, la palparea abdomenului se poate simţi o formaţiune tumorală, dură, nedureroasă, de dimensiuni variate, mobile sau fixate de ţesuturile vecine.

Sub acţiunea unor factori favorizanţi apar tumorile cu evoluţie malignă care se manifestă diferenţiat în funcţie de localizare:

- cancerul colonului drept se manifestă prin dureri discrete şi neinfluenţate de calmante, balonări abdominale, diaree cu scaune de putrefacţie, astenie, stare subfebrilă, pierdere în greutate, anemie şi început de sângerări.

- cancerul colonului stâng se manifestă prin dureri care se intensifică progresiv şi cedează la masaj abdominal, balonări, gaze, constipaţie în alternanţă cu o falsă diaree;

- cancerul rectului începe cu constipaţie şi jenă la defecare, scaune moi, cu mucus, sânge şi puroi. Defecarea este anevoioasă, supărătoare şi cu senzaţie de evacuare incompletă; durerea se accentuează şi este resimţită în pelvis, în osul sacral şi în coapse.

La toate tipurile de localizare, bolnavul devine palid, fără poftă de mâncare, cu aversiune faţă de mâncărurile cu carne, greţuri dimineaţa şi pierderi în greutate fără un motiv evident.

Treptat, într-un organism cu capacitate redusă de apărare, au loc unele modificări cu înmulţire anarhică a celulelor canceroase, care se extind în profunzimea peretelui colonului şi fixează tumora de organele vecine. Pe calea circulaţiei sangvine şi limfatice, celulele canceroase pot invada în orice parte a corpului, mai întâi în ganglionii regionali şi în teaca nervilor, declanşând metastaza la distanţă, ajungând la nivelul ficatului, plămânilor, rinichilor, oaselor şi chiar a creierului, unde se formează tumori fiice, asemănătoare cu tumora mamă. Când boala este avansată, apar vomismente cu sânge şi scaune negre.

Ce declanşează cancerul colorectal?

Cauzele cancerului colorectal sunt plurifactoriale, mai frecvente după o anumită vârstă, ca urmare a scăderii treptate a capacităţii de rezistenţă a organismului faţă de agenţii agresivi, externi sau interni.

Dintre cauzele externe, cei mai periculoşi sunt factorii fizici cancerigeni cum sunt radiaţiile ionizante, produşii poluanţi din combustiile industriale, din transporturi sau din industria chimică, toate apărute ca rezultat al progresului tehnic şi al civilizaţiei. În plus, stresul cronic intensifică apariţia tumorilor canceroase.

La extinderea cancerului de colon mai pot contribui unii factori hormonali, imunologici, psihoemoţionali, conflicte psiho-morale, stres şi focarele de infecţie din organism.

După anul 1982 s-a constatat că o varietate a bacteriei Escherichia coli, notată O-157:H-7 poate provoca boli grave gastro-intestinale. Această varietate se fixează pe mucoasa intestinală, secretă o shigatoxină asemănătoare cu toxina bacteriei Shigella disenteriae. Toxina patogenă pătrunde prin mucoasa colonului şi trece în circulaţia sangvină atacând tuburile urinifere din rinichi, capilarele renale şi intestinale, celulele pancreatice şi chiar neuronii.

Un rol favorizant al apariţiei cancerului de colon îl au unele afecţiuni din zonele limitrofe: rectocolita ulceroasă hemoragică, polipoza intestinală, diverticuloza rectosigmoidiană.

Cancerul de colon poate să apară pe o leziune preexistentă, pe un focar de iritaţie cronică sau pe orice tumoră benignă. De aici rezultă necesitatea tratării bolilor cronice, a infecţiilor şi a intoxicaţiilor.

Toţi aceşti factori favorizanţi ai cancerului diminuează capacitatea de apărare a organismului şi provoacă unele modificări la nivelul celulelor din colon şi din organele învecinate.

Rezecţia, esenţială în cazul afectării colonului

Tratamentul cancerului localizat la nivelul colonului se face, în principal, pe cale chirurgicală prin rezecţia segmentului intestinal bolnav, precum şi a unei zone adiacente cu ganglioni limfatici afectaţi. Prin această intervenţie, operaţia chirurgicală are atât un caracter curativ, cât şi un caracter profilactic, prevenind adesea apariţia metastazelor sau a recidivelor. În cazuri avansate se fac operaţii paleative, în special anus contra naturii, iar în cazurile inoperabile se face un tratament simptomatic cu preparate antispastice sau opiacee.

Chimioterapia se poate aplica în completarea tratamentului chirurgical pentru a distruge celulele canceroase remanente şi a opri metastazarea.

Răspândirea bolii în funcţie de obiceiurile alimentare

Rolul determinant al factorului alimentar în cancerele de intestine şi stomac poate fi dedus din frecvenţa bolii în diferite zone geografice. Sunt mai numeroase în ţările nordice şi muntoase (Islanda, Norvegia, Chile) cu o alimentaţie săracă în legume şi fructe proaspete şi mai bogate în carne, cu precădere afumată. În schimb frecvenţa este mai redusă în ţările tropicale (Thailanda, Java, Columbia, Ecuador), unde se consumă permanent fructe proaspete, bogate în enzime şi vitamine naturale. În Japonia există o alimentaţie unilaterală puternic condimentată, bazată pe consumul excesiv de orez decorticat, sărac în enzime, vitamine, minerale şi oligoelemente.

O altă dovadă a efectului negativ produs de alimentaţia greşită este ilustrată de frecvenţa mare a cancerelor de colon la populaţia din Tirol, unde se consumă, tradiţional, multă slănină afumată sau prăjită până la rumenire şi udată din belşug cu rachiuri tari. La aceleaşi concluzii au ajuns şi nutriţioniştii americani care corelează frecvenţa cancerului cu consumul de grăsimi animale şi carne de porc, constatat la negrii din SUA şi la polonezii din Europa.

Alimente total interzise

În prezent, sunt cunoscute alimentele care nu trebuie să fie consumate întrucât pot declanşa carcinogeneza sau care pot grăbi evoluţia bolii. În această categorie intră următoarele alimente:

- carnea roşie (porc, vită, bivol, oaie, berbec), care este cea mai bună hrană a celulelor canceroase, la care se adaugă grăsimile animale, slănina, untura, untul, mezelurile, afumăturile, conservele în sare şi prăjelile de orice fel. Se ştie că grăsimile animale şi carnea de porc conţin foarte multe toxine care intoxică sângele şi dezvoltă o floră bacteriană anaerobă ce favorizează producerea de substanţe cancerigene în lumenul intestinal, iritaţii şi inflamaţii ale colonului. Un studiu american arată că marii consumatori de carne roşie prezintă un risc cu 30-40 % mai mare de a se îmbolnăvi de cancer colorectal.

Dacă s-a declanşat cancerul de colon, devin strict interzise următoarele alimente: alcool, cafea, cacao, ciocolată, ceai negru, cola, zahăr alb şi produse fine de cofetărie, praf de copt, bicarbonat, pâine albă, brânzeturi fermentate, ciuperci, condimente iuţi şi tutun. Aceste produse vor fi excluse din dietă chiar dacă, aparent, persoanele respective se consideră vindecate.

Berea favorizează apariţia cancerului de colon, iar alcoolurile tari favorizează cancerul de ficat. De asemenea, consumul exagerat de sare prezintă un risc al îmbolnăviri de cancer, de 7 ori mai mare comparativ cu un consum moderat (maximum 6 grame pe zi).

Nitriţii şi nitraţii, alte cauze ale cancerelor de colon

Este deosebit de important să se adopte un control riguros al cantităţii de hrană zilnică şi o conduită alimentară protectivă încă din anii tinereţii. Este greşită ideea că numai la bătrâneţe trebuie să ne hrănim corect. Prin abuzurile alimentare din timpul tinereţii şi al maturităţii este posibilă achiziţionarea cancerului, mai întâi la organele componente ale aparatului digestiv (esofag, stomac, intestine, rect). S-a constat că 50% din cancerele de colon sunt legate de supraalimentaţie şi exces ponderal.

Un pericol actual este şi ingerarea, concomitent cu hrana, a unor substanţe cancerigene cum ar fi nitriţii proveniţi din nitraţii îngrăşămintelor chimice azotate. La nivelul stomacului, duodenului şi intestinului subţire, nitriţii se combină cu amine alimentare formând nitrozamine, compuşi foarte puternic cancerigeni. Aceleaşi efecte negative prezintă şi unele pesticide folosite în agricultură (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior odată cu alimentele şi transformate enzimatic la nivelul stomacului în substanţe cancerigene, cu extindere în colon, stomac şi ficat.

Alimente care nu trebuie să lipsească din dietă

Studiile arată că o alimentaţie bogată în fructe, legume, fibre vegetale celulozice reduce, în mod semnificativ, riscul apariţiei cancerului. Efecte benefice au curele cu sucuri naturale din fructe şi legume proaspete, precum şi laptele dulce şi acru, ştiind că lactoza stimulează activitatea bacteriilor care asigură protecţia mucoaselor intestinale.

Zilnic se recomandă a se consuma :

- legume proaspete cum ar fi: salată verde, spanac, pătrunjel, păstârnac, morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză albă şi roşie, broccoli, conopidă, tomate, cartofi copţi, ridichi, fasole verde şi fasole cu bobul mare, mazăre verde, bame, linte, napi, gulii, usturoi, ceapă, creson şi hrean;

- fructe proaspete (piersici, cireşe, mere roşii, pere, struguri roşii, pepene verde, coacăze, căpşuni, mure, dude, zmeură, afine, nuci, portocale, lămâi, grepfruturi roşii, curmale, migdale, stafide, rodii);

- alimente cu fibre celulozice care nu sunt digerate în stomac şi au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale prin evitarea constipaţiei, grăbirea eliminării materiilor fecale din colon şi reducerea timpului de contact al unor factori cancerigeni cu mucoasa intestinală. Necesarul de fibre alimentare nedigerabile, cu efecte atât preventive cât şi curative, ar fi de 16-30 grame pe zi.

La aceste alimente cu efecte favorabile se pot adăuga: pâine integrală, germeni de grâu, tărâţe, orez, soia, carne slabă de peşte şi pui, lapte acru degresat, brânzeturi nefermentate de vacă sau capră, ouă proaspete (2-3 pe săptămână), miere de albine şi drojdie (30-50 g pe zi).

Să nu se neglijeze usturoiul care dă rezultate foarte bune în cancerele de stomac şi colon dacă se consumă zilnic câte 2-3 căţei cruzi sau ca mujdei pe o perioadă limitată, în funcţie de toleranţa fiecărei persoane.

În primele zile de regim se consumă puţină hrană şi apoi se trece la cantităţi normale cu supe de pasăre, supe de morcov sau de orez, brânză de vaci, spanac fiert, grâu încolţit (100 g/zi), salată de sfeclă roşie, morcov sau castraveţi, sucuri de legume proaspete în amestec (morcov, sfeclă roşie, ţelină, păstârnac, pătrunjel rădăcini), luate dimineaţa pe stomacul gol, având rol de oprire a multiplicării celulelor canceroase.

Regimul de viaţă

Atât pentru prevenirea instalării bolii canceroase, cât şi pentru evitarea metastazării spre alte organe se impun o serie de acţiuni bine coordonate:

- evitarea factorilor poluanţi şi stresanţi;

- eliminarea factorilor alimentari nocivi;

- renunţarea totală la fumat şi la excesuri de băuturi tari;

- normalizarea greutaţii corporale;

- evitarea constipaţiei cronice;

- aplicarea unei riguroase igiene locale prin spălare cu apă şi săpun la intervale cât mai scurte, respectând astfel regulile de asepsie şi antisepsie;

- activarea metabolismului prin mişcare în aer liber şi activităţi sportive;

- respectarea regimului de odihnă şi somn;

- întărirea stării psihice prin autosugestie şi gânduri pozitive.

Tratamentul fitoterapeutic

De foarte multe ori, tratamentele naturiste sunt de mare ajutor atât prin efectul direct asupra bolii canceroase, cât şi prin stimularea capacităţii imunitare a organismului în lupta împotriva agresiunii unor factori cancerigeni, interni sau externi. Tratamentele naturiste se pot asocia în orice fază a bolii, indiferent de localizarea ei şi de vârsta pacientului.

În consum intern, sub formă de ceaiuri sau tincturi:

- gălbenele (Calendula officinalis) - infuzie, luând câte o cană de 3 ori pe zi, sau tinctură - câte 30 picături de 3 ori pe zi;

- busuiocul de câmp (Brunella vulgaris) - infuzie luând câte o cană de 2-3 ori pe zi, având efecte anticanceroase la nivelul intestinelor şi stomacului;

- cătina albă (Hippophae rhamnoides) preparată sub formă de ulei care se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă cu puţină miere; efectul de prevenire a cancerului se datoreşte unui conţinut ridicat în vitamina C (200 mg%), care este un puternic antioxidant natural şi inhibitor în formarea peroxizilor la nivelul acizilor graşi;

- obligeana (Acorus calamus) se consumă sub formă de infuzie sau macerat din rădăcini - câte 30 picături de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mese, având efecte anticancerigene la nivelul colonului şi al organelor adiacente (ficat, pancreas, splină);

- menta broaştei (Mentha arvensis) se consumă câte 2-3 căni pe zi la cancerele de stomac şi intestine;

- cimbrul de cultură (Thymus vulgaris) se ia ca infuzie (2-3 căni pe zi) pentru efecte deosebite contra tumorilor din stomac şi colon;

- trifoiul roşu (Trifolium pratense) se ia sub formă de pulbere fină (3 grame în puţin vin alb) sau ca infuzie (3-4 ceaiuri pe zi) cu proprietăţi anticancerigene la nivel colorectal şi a altor organe;

- ceaiul verde (Thea sinensis) are efecte protectoare faţă de diferite tipuri de cancer, inclusiv la nivelul colonului.

Trebuie arătat că tratamentele fitoterapeutice se fac pe o durată lungă pentru a împiedica orice recidivă posibilă după un număr de ani. Astfel, se va ajunge la o dezintoxicare certă a aparatului digestiv şi a sângelui, la oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase şi la resorbirea treptată a tumorilor maligne existente în corp.