joi, 20 iunie 2024

Paradoxul Ucigașului, Crimă și Pedeapsă

Unul dintre personajele serialului ”A Killer Paradox” este un hacker care se crede un erou (Hero) chemat să facă justiție dincolo de limitele legii.
Hacker Noh Bin (played by Kim Yo-han) în ”A killer Paradox”
Și pentru că scenariul nu a epuizat întâmplările din sursa scenariului, lăsând loc pentru sezonul următor, am decis să urmăresc alt serial negru, japonez de data asta, ”Antihero”, care încă din momentul 2:29 al episodului 1 pare a da răspuns la întrebarea ”care e de fapt Paradoxul ucigașului”?


Răspunsul este cât se poate de deprimant ”În momentul în care ai devenit un ucigaș viața ta s-a terminat”

Dar nu am trecut cu vederea faptul că un rol important în partea doua a serialului sud-coreean este conferit cărții lui Dostoievski, ”Crimă și Pedeapsă” iar eu am citit cam de multișor cartea și nu-mi aduceam aminte toate nuanțele narațiunii am căutat în Wikipedia articolul care îi este dedicat. .

https://ro.wikipedia.org/wiki/Crim%C4%83_%C8%99i_pedeaps%C4%83

Citatul următor din acest articol mi-a amintit un film american care a adus protagoniștilor Susan Sarandon și Sean Penn precum și regizorului Tim Robbins multe premii, ”Dead Man Walking”

” ideea că mântuirea este o opțiune posibilă pentru toți oamenii, chiar și pentru cei cu păcate grave.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Man_Walking_(film)

În serialul sud-coreean mi se pare că se pune mai mult accent pe ideea că personajul principal creează impresia că ar avea o putere supranaturală care îi permite să identifice oamenii răi sau imorali înainte ca justiția omenească să îi pedepsească., deși el nu este convins pe de-a-ntregul de acest lucru Faptul că în episodul 8 cartea este distrusă prin foc lasă loc la mai multe așteptări pentru sezonul următor, îndepărtate de învățăturile care s-ar putea trage din romanul lui Dostoievschi. 

Hackeri cu abilități ieșite din comun, care îi sunt un real sprijin personajului principal au mai fost și în alte seriale, deși nu cu acceptarea sacrificiului de sine în slujba idealului, ca în ”A Killer Paradox” au mai fost și în alte seriale dintre care aș aminti două sud-coreene : ”Healer și ”Taxi Driver”

Kim Mi Kyung în ”Healer”


Ah Go Eun în ”Taxi Driver”


luni, 17 iunie 2024

Acer pseudoplatanus LC (Sycamore maple)

 Am apelat la Pl@ntNet identification ca să aflu numele exact al arborelui care mi-a atras atenția cu frumusețea lui proiectată pe albastrul intens al cerului. Eu îl știam de arțar dar Wikipedia în limba română și Google susțin că ar fi Paltin de Munte. În schimb Wikipedia în engleză spune clar ” is a species of maple... maple adică arțar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Acer_pseudoplatanus

Acer Pseudoplatanus (Paltin de Munte)
Există pe străzile Bucureștiului, ca arbore decorativ, un copac înrudit dar care se deosebește de arțar prin fructele sale care par niște mingi mici țepoase agățate de o tijă. Acela este Platanul (Platanus orientalis).
Ca să mă zăpăcească complet de cap familia asta de copaci mai conține și Acer platanoides, care este tot o specie de arțar, care face samare și nu mingiuțele acelea drăgălașe pe care cred că le-am văzut cu toții. Wikipedia spune clar ”Not to be confused with Acer pseudoplatanus.” Ei bine acesta este Paltin de câmp, adică Arțar (sic!) și decorează și el străzile Bucureștiului.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ar%C8%9Bar

Acer Plantanoides (Paltin de Câmp)
”Arțarul (Acer platanoides), numit și paltin de câmp,[3] este o specie de arbori din familia Aceraceae”
Wikipedia în limba română spune în mod eronat că el a fost ales ca simbol al Canadei. Trebuie știut că acest soi de arțar sau paltin ce o fi el, numit în engleză Norway Maple nu are seva aceea dulce care se recoltează în America și mai ales Canada din Acer saccharum sau Acer nigrum și se folosește la îndulcirea clătitelor lor (pancakes).


Sugar_Maple_foliage_during_autumn_along_Parkway_Avenue_in_Ewing,_New_Jersey.jpg foto by Famartin Și pentru că m-am lăudat cu fotografiile personale ale frumosului arțar din apropierea locuinței mele, iată-le!






În ultima fotografie puteți vedea ce bine se înțelege arțarul nostru, venit de pe la munte, cum îi zice numele de Paltin de Munte, cu Albizia Julibrissin, Arborele de Mătase, venit de prin Persia.
Vă sfătuiesc să citiți articolul despre platan pentru că este foarte interesant, chiar dacă poate prea lung pentru perioada agitată pe care o trăim.

duminică, 16 iunie 2024

A Killer Paradox

 Începusem să mă întreb dacă faptul că urmăresc cu sufletul la gură thrillere dar mă plictisesc seriale romantice la care lumea se extaziază (King The Hotel, de ex) este un semn că mi-a îmbătrânit sufletul când mi-am amintit de filmele urmărite cu maxim interes la televiziunea bulgară în cadrul ”Studio X” și m-am liniștit, filmele, serialele și cărțile polițiste m-au pasionat de când mă știu..

Singura dată când am pierdut ocazia de a vedea unul din filmele transmise în acel Studio a fost când am avut un accident pentru că am plecat din Câmpulung spre București noaptea deoarece numărul nostru nu circula a doua zi. A intrat un par dintr-o căruță care transporta lemne prin parbriz. Dacă nu îmi aplecam capul era posibil să mă decapiteze. Una din multele ocazii în care am scăpat de moarte ca prin urechile acului.

Vă spun toate astea pentru că am ”binge” trei episoade dintr-un thriller menit să pună pe gânduri privitorii pe teme de viață și moarte, responsabilitate și spirit civic, anume ”The Killer Paradox”. Am aflat despre el citind biografia unui actor drag inimii mele de când juca rolul unui (fost?) gangster în ”My Liberation Notes”, Son Suk Ku (손석구) pe care l-am revăzut tot într-un rol de gangster, cât se poate de negativ. Actorul având o personalitate charismatică nu m-a putut face să îl urăsc pe omul cel rău (mai puțin rău aici).

Pe Choi Woo Shik l-am mai văzut în ”Parasite”, ”You are my destiny” și ”Our Beloved Summer” dar acolo nu m-a impresionat deloc. Aici însă are un rol greu și, cel puțin până acum, se achită foarte bine de sarcina complicată care îi revine.






duminică, 9 iunie 2024

Când visele se împlinesc

Crap pe Varză

Cred că deja știți că dorm mai mult dimineața. Într-o dimineață m-am tot trezit și am adormit imediat la loc având un vis recurent, se făcea că mâncam pește, ba marinat, ba afumat....
L-am sunat pe soțul meu și i-am povestit ce am visat și el a luat imediat măsuri (întrebând în prealabil dacă era vorba de pește mare de la pescărie sau pește mic din congelator) venind acasă cu o minunăție de crap de 3.4kg.

Am uitat să îi fac poze în deplinătatea mărimii sale, fiind ocupată să pregătesc, la sugestia lui, varza pe care tot el o cumpărase pentru coleslaw și să o pun într-o tavă adâncă tapetată cu hârtie de copt. Abia după ce el l-a curățat, l-a dezmățat, i-a scos osul amar de la cap și a decupat capul și coada pentru o viitoare ciorbă (borș) de pește (a care se vor mai adăuga, la vremea lui, și pești din cei mici din congelator, mi-am amintit de poze. Am asezonat crapul cu Cajun Mix (pe care îl aduc copiii din Irlanda, pentru că la noi nu am găsit nicăieri și am trecut la executat poza 1.


Înainte de a-l băga la cuptor am amestecat varza cu Ajvar (pastă de ardei și vinete) bulgăresc, am pus între pește și varză câțiva cartofi mari tăiați în jumătate, am umplut burta peștelui cu ciuperci brune, celery și pătrunjel, am stropit totul cu multă zeamă de lime (cumpărate de la Mega image la jumătate de preț, am avut grijă să fie mai mult verzi pentru că cele galbene nu sunt tot atât de bune) am pus apa cu care am clătit borcanul în tavă și am pus deasupra roșii micuțe dar nu cherry și am acoperit totul cu folie de aluminiu. Foto 2.



După o oră de copt la cuptor la 220grade am scos tava, am întors peștele pe partea cealaltă având grijă să pun din nou roșiile deasupra și cam un pahar de vin roșu, l-am mai ținut la cuptor cam jumătate de oră. Foto 3. Totul a fost pătruns bine în afară de cartofii aflați chiar sub crap pe care i-am mai fiert (după ce am servit masa) în sosul de la pește vreo 20 de minute.  




sâmbătă, 8 iunie 2024

Vremea Țiganilor (Time of The Gypsies) Amintiri

 Azi au avut loc în București două reprize puternice de ploaie torențială, care au declanșat pe telefon avertizări meteo. Așa cum m-am așteptat la știri au apărut imagini cu străzi inundate, lucru care mi-a adus în memorie  o seară de vară la Mamaia unde, împreună cu Anca, am mers să vedem vestitul film al lui Custurica, ”Vremea Țiganilor”. Erau niște nori negri și amenințători pe cer și cel mult vreo 12 spectatori au avut aceeași idee ca a noastră.

Filmul a fost extrem de interesant nu numai datorită celor care se petreceau pe ecran și a muzicii extraordinare a lui Goran Bregovici, dar și uni fenomen care parcă a ținut de supranatural. Când în film erau scene cu ploaie torențială se abăteau și asupra noastră, a spectatorilor torente reale de ploaie torențială. Și au fost destule scene din acestea.
Spre cinstea operatorului filmul a rulat până la sfârșit, nimeni nu a plecat, am rezistat toți eroic iar la final am reușit să prindem ultimul troleibuz spre Constanța, unde locuiam la familia Cristescu, oameni atât de cumsecade încât puteam spune că în anii în care ne-am petrecut o parte din vară în casa și apoi apartamentul lor am devenit prieteni de familie. Prietenia s-a stins când eu am început să am grave probleme de sănătate.
Troleibuzul nu ne-a dus până în Constanța, s-a oprit la intrarea în Mamaia din cauza unei inundații care transformase străzile în lacuri și râuri. Am mers prin apă până la vremelnicul acasă unde ne aștepta doamna foarte speriată. Neexistând atunci telefoane mobile nu am avut cum să o anunțăm că mergem la film și întârziem. Oricum s-ar fi speriat din cauza potopului care tocmai trecuse.
Am făcut duș foarte cald, ne-am pus hainele la uscat și am băut ceaiul fierbinte oferit de gazda noastră. Nu am răcit fiind astfel dovada vie că dacă nu sunt viruși nu este nici răceală.
Din linkurile de mai jos puteți afla câte ceva despre film.

joi, 6 iunie 2024

Time Travel (multicultural)

 Am ajuns să fac un RMN pentru că m-am plâns că uit cam mult și repede. De fapt testul făcut de psihologa de la SANAMED a arătat că pentru vârsta mea destul de avansată memoria funcționează suficient, chiar dacă nu totdeauna eficient. Se știe că cel mai bine funcționează memoria de lungă durată.

Am testat asta chiar acum căutând un film franțuzesc având ca temă călătoria în timp, un film care n-a prea plăcut publicului dar a făcut ceva vâlvă la vremea lui.

Am crezut inițial că e vorba de Claude Lelouch și am luat la puricat, cu ajutorul lui Google, desigur, toată filmografia lui sperând că îmi va suna vreun clopoțel văzând titlul dorit dar numai mi-am pierdut timpul cu el.

Clopoțelul a sunat abia când am văzut lista următoare:

The Best Time Travel Films of the 1960s
La jetée 1962, 28 min. ...
Planet of the Apes 1968, 112 min. ...
The Time Machine 1960, 103 min. ...
Je t'aime, Je t'aime 1968, 91 min. ...
Daleks' Invasion Earth: 2150 A.D. 1966, 81 min. ...
Dr. ...
Beyond the Time Barrier 1960, 75 min. ...
Journey to the Center of Time 1967, 82 min.

E vorba de Je t'aime, Je t'aime 1968 regizat de Alain Resnais în care eroul principal e supus unui experiment care îl face să penduleze (amețitor pentru spectatorii care n-au răbdare să înțeleagă filmul scenă cu scenă) între diverse perioade din trecut și prezent.

https://en.wikipedia.org/wiki/Je_t%27aime,_je_t%27aime

La noi s-a difuzat la scurt timp după ce a apărut pe ecranele din Franța, pentru că atunci era o perioadă despre care am tot pomenit, de dezgheț cultural, perioadă care și-a găsit obștescul sfârșit odată cu călătoria lui Ceaușescu în China lui Mao, aflată în plină ”Revoluție Culturală (o perioadă extrem de neagră în istoria recentă a Chinei) în 1971.

Toată această căutate a avut ca punct de pornire un serial sud-coreean despre care s-a vorbit mult pe net și care are ca temă călătoria în timp,, ”Lovely Runner”. Sunt abia la episodul patru și aștept să îmi placă tot atât de mult cât i-a plăcut dragei mele prietene Lori.







Nimfa Adormită și Giganții.

 La ultima plimbare din Parcul Herăstrău am remarcat că una dintre statuile aflate acolo a fost curățată de patina timpului, arătând ca nouă. Privind-o mi-am amintit versurile din ”Psalmul de taină” al lui Tudor Arghezi:

”Si șoldul tău culcat în iarbă, pe care plantele-l cuprind
Si-ascultă-n sânul tău suspinul iubirii, cucerit murind?”


Poemul este acesta:

Psalmul de taină

Cuvinte potrivite (1927)

de Tudor Arghezi [Tudor_Arghezi ]

O, tu aceea de-altădată, ce te-ai pierdut din drumul lumii!
Care mi-ai pus pe suflet fruntea și-ai luat într-insul locul mumii,
Femeie răspândita-n mine ca o mireasma-ntr-o pădure,
Scrisă-n visare ca o slovă, înfiptă-n trunchiul meu: sacure,
Tu ce mi-ai prins de cântec viața cu brațe strânse de grumaji
Si m-ai oprit ca să mi-o caut la tine-n palme și-n obraji
Pe care te-am purtat brățara la mâna casnica-a gândirii.
Cu care-am năzuit alături să leagan pruncul omenirii.
Pur trandafir, bătut în cuie de diamant, pe crucea mea
Si care-n fiece mișcare pierzi cu-o petală câte-o stea.
Pământ figăduit de ceruri cu turme, umbră și bucate.

Tu care mi-ai schimbat cărarea și mi-ai făcut-o val de mare,
De-mi duce bolta-nsingurată dintr-o valtoare-ntr-o valtoare,
Si țarmii-mi cresc în jur cât noaptea, pe cât talazul mi se-ntinde
Si ai lăsat să rătăcească undele mele suferințe;
Unde ți mâinile să-ntoarcă în aer caile luminii?
Unde sunt degetele tale să-mi caute-n cununa spinii?
Si șoldul tău culcat în iarbă, pe care plantele-l cuprind
Si-ascultă-n sânul tău suspinul iubirii, cucerit murind?

Tu ce nfiori pe seșuri plopii când treci din creștet la picioare,
Si prinzi de tot ce te-ntâlnește o plasă calda de răcoare.
Tu ce scrutezi, scotându-ți sânii pe jumatate din vestminte
Ca să-i sărute focul gurii, cuprinși de mâini cu luare-aminte,
Pustia vremii, străbătută de șoimi de scrum și de nisip,
Carora vântul le-mprumută o-nfățișare fără chip;

Tu te-ai pierdut din drumul lumii ca o săgeată fără țintă,
Si frumuseațea ta făcută pare-a fi fost ca să mă mintă.
Dar fiindcă n-ai putut răpune destinul ce-ți pandi faptura
Si n-ai știut a-i scoate-n cale și-a-l prăvăli de moarte, ura;
Ridică-ți din pământ urechea, în ora nopții, când te chem,
Ca să auzi, o! neuitată, neiertătorul meu blestem.


Pentru că până acum nu am fost curioasă cine e autorul acestei statui am dat un search pe Google și am aflat o poveste tulburătoare. 

””Nimfa adormită este opera realizată în marmură de sculptorul român Filip Marin în anul 1906.

Inițial, la inaugurarea din anul 1906, statuia făcea parte din ansamblul statuar „Giganții și nimfa adormită” amplasat în Parcul Carol I. Statuile au fost așezate în fața Palatului Artelor și a peșterii artificiale din fața acestuia. Grota era denumită Grota cu Giganți sau Grota fermecată. Cele trei statui reprezentau personajele unei legende, conform căreia doi gemeni erau îndrăgostiți de aceeași femeie. Ea s-a aruncat în valuri, urmând ca acela dintre frați care va izbuti să o salveze să-i devină soț. Rivalitatea dintre cei doi a făcut însă ca frumoasa fecioară să se înece. Cei doi frați au fost transformați în piatră datorită iubirii neîmplinite, iar persoana iubită de ei este transformată în cascadă. În fața fostului Palat al Artelor cei doi giganți erau așezați unul în fața celuilalt, iar în mijloc, între ei, culcată, Frumoasa adormită.”



”În anii ’60 ai secolului trecut ansamblul a fost risipit: grota a fost demolată, giganții au fost mutați în altă latură a parcului, iar „nimfa” a ajuns în Parcul Herăstrău.”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nimfa_adormit%C4%83

Pentru că Wikipedia nu spune cine sunt autorii celor doi giganți, pe care i-am văzut și i-am fotografiat cândva în parcul Carol am continuat căutarea și am găsit altă interpretarea a legendei:

”Au fost odată ca niciodată doi frați care iubeau aceeași fată. O iubeau atât de mult încât, pentru o privire sau un cuvânt de-al fecioarei, s-ar fi luptat chiar și cu cel mai rău zmeu pana la ultima suflare. Dar fata nu putea fi decât a unuia dintre ei. Și, cum au hotărât cu care din ei va rămâne fata?
Frații n-au putut hotărî singuri, așa că a decis soarta pentru ei. Unii spun ca fata s-ar fi aruncat în ape, promițându-și inima celui care o va salva, însă tinerii s-au luptat orbiți de gelozie între ei până când a fost prea târziu. Alții spun ca niciunul nu voia ca celălalt sa rămână cu fata, așa că au ucis-o, apoi regretul i-a împietrit. Oricum ar fi fost, oamenii au ajutat povestea nefericiților îndrăgostiți să străbată veacurile.”

”Cei care locuiau în munți au privit în jur și au văzut, lângă orașul Bușteni, o cascadă străjuită de doua pietre imense: cascada le amintea de fata pierdută în brațele morții, și au numit-o Urlătoarea, iar pietrele de cei doi frați, si i-au numit Jepi.”

Abia acum am înțeles de ce nu am mai reușit să găsesc grota pe care o văzusem în copilărie, lângă ea se afla, eu așa îmi amintesc, și Mormântul Ostașului Necunoscut.

În schimb am găsit în arhiva personală fotografiile giganților din Parcul Carol. Acesta este cel sculptat de Dimitrie Paciurea. 


Prima dată când l-am văzut era expus într-o sală din Palatul Regal, acum Muzeul Național de Artă al României. Arăta rău așa înghesuit între alte statui, părând că abia respiră sub tavanul prea jos pentru el. Nu-mi amintesc să îl fi văzut în copilărie în Parcul Carol, în schimb l-am regăsit ulterior, după cum se vede în fotografie. 

Al doilea gigant e opera lui Frederic Storck:


Pentru că ați avut răbdare să ajungeți până aici vă ofer ca bonus imaginea Mormântului Ostașului Necunoscut cu o tăbliță care arată peregrinările sale:





 
Grație Wikipediei am aflat, cu bucurie, că memoria nu mă înșală și că acest mormânt a fost inițial în fața Palatului Artelor ”Mormântul Ostașului Necunoscut, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker, a fost inaugurat în anul 1923, în fața Palatului Artelor (care găzduia Muzeul Militar) din Parcul Carol I din București, devenind loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României.”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Morm%C3%A2ntul_Osta%C8%99ului_Necunoscut

Tot cu ocazia acestei cercetări am aflat și povestea mormântului:

 ”După Primul Război Mondial, România a decis, urmând exemplul Franţei, să înalţe un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În 1923, conducerea statului român a decis ca, în semn de veşnică cinstire, simbolul sacrificiului celor căzuţi pentru reîntregirea patriei să fie reprezentat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi căzuţi pe fronturile de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Bucureşti, din Dobrogea, Transilvania sau Basarabia. Pentru alegerea sicriului cu osemintele Eroului Necunoscut a fost desemnat elevul Amilcar C. Săndulescu de la Liceul Militar "Dimitrie A. Sturdza" din Craiova, premiant şi orfan de război, care s-a oprit în faţa unui sicriu şi a spus "Acesta este tatăl meu".”

Mai multe citiți și voi, dacă vă interesează, aici: