joi, 15 mai 2014

Panseu (sau eseu) despre prietenie...

Dupa ce o prietena cu care ma conversez la telefon de peste un an mi-a zis ca nu mai poate sta pe Face Book dar am vazut ca e binemersi acolo, numai ca s-a dezimprietenit de mine, am scris cele de mai jos (dar "coceam" ideea de mai mult timp in cap):

Ma intreb uneori "poti sa fii prieten cu cineva in care nu ai deplina incredere?" Raspunsul este categoric DA. Puteti sa va ajutati unii pe altii, puteti petrece timpul impreuna, puteti chiar sa va impartasiti necazurile si secretele, desigur cu unele precautii...

Dar intotdeauna trebuie sa aveti o anume rezerva, sa mentineti o anume distanta, pentru ca niciodata nu veti sti cand va veti da seama ca ati fost mintiti, dintr-un motiv sau altul. In felul acesta nu veti avea dezamagiri si nici regrete, nu va fi cazul sa va revoltati. Stiti cate parale face acest prieten, stiti la ce sa va asteptati dar aveti parte de tot ce poate fi mai bun intr-o asemenea relatie.

Stiu ca unii vor fi socati de cele ce am scris, dar experienta de o viata isi spune aici cuvantul. Poate suna prea cinic...nu cred ca e cazul. Nici noi nu suntem perfecti, poate folosim si noi cate o "minciuna alba" menita sa menajeze pe cineva drag, nu e cazul sa judecam prea aspru pe cei din jur.

Sigur asta nu e valabil cand intalnim o persoana cu adevarat rea, ostila sau rauvoitoare, dar care poarta o masca de bunavointa si intelegere. Daca avem priceperea sa vedem dincolo de masca nu mai incape indoiala ce atitudine trebuie sa avem: EJECT!

Cam acelasi lucru in engleza, urmat de citate despre prietenie, din pacate pentru necunoscatori, tot in engleza. N-am tradus alfabetul pentru ca e foarte dificil.

The net is full with quotes about friendship and all say that true friendship means trust. I say you can have a friend which you don't completely trust...And that because nobody is perfect, almost everybody says at least one "white lie" to protect somebody beloved.

But if you don't completely trust your friend must have a reserve in your relationship, so you will be never disappointed or regretful.

Beware of those who under the mask of benevolence and loyalty hide a true evil face. This must immediately be ejected from your life. I am afraid you need a life experience to detect them, and maybe neither this is not enough.


"Mai degraba ma plimb cu un prieten pe intuneric decat singura pe lumina" Helen Keller
 " Prietenia nu e necesara, ca si filozofia, ca si arta, nu te ajuta sa supravietuiesti (nu are valoare de supravietuire), dar mai degraba este unul din lucrurile care fac supravietuirea valoroasa" C. S. Lewis
Niciodata sa nu alegi un priteen fara sa il intelegi complet si niciodtata sa nu pierzi un prieten din cauza unei mici neintelegeri.
 Alfabetul e mai greu de tradus...scuze...
 Un prieten este dulce cand e nou dar e si mai dulce cand e adevarat. Dar stii ceva? E cel mai dulce cand esti tu!
Un prieten crede ca esti un ou bun chiar daca esti un pic crapat.
Niciodata sa nu spui ca esti fericit cand esti trist, niciodata sa nu spui ca iti e bine cand nu e totul in regula (nu esti OK, ca tot se paorta expresia asta),  nicodata sa nu spui ca te simti bine cand te simti rau si niciodata ca esti singura cand eu sunt vie...
Prietenie nu este cand uiti ci cand ierti, nu e cand asculti ci cand intelegi, nu e cum vezi ci cum simti, nu cum lasi de la tine ci cum ramai langa cineva.
Poemul e frumos, dar e cam lung.

Multumesc pentru prietenia ta

Pentru ca inseamna asa de mult pentru mine
Amabilitatea ta si intelegerea,
Si modul tau dragastos de a fi cu mine


Multumesc pentru ca esti langa mine
Atunci cand am nevoie de cineva grijuliu
Si multumesc pentru loialitate
Si pentru timpul pe care il petreci cu mine.


Multumesc pentru prietenie
Pentru ca e ceva ce nu poate fi cumparat cu bani
Iti multumesc ca ma imbratisezi asa de strans
Cand simt nevoia sa plang.

Iti multumesc pentru ca esti mereu zambitoare
Cand eu n-as putea zambi deloc

Si-ti multumesc ca ma ajuti sa-mi recapat increderea in mine
Cand ma simt asa de mica (lipsita de valoare)

Iti pretuiesc atat de tare prietenia
Incat iti trimit acest mesaj
Sa te binecuvanteze Domnul si sa aiba mereu grija de tine
Si totdeauna sa ramai prietea mea

Autor Terry P. Barnes




Niciun comentariu: