miercuri, 21 august 2013

De ce nu cred ca am sa fiu vreodata o scriitoare consacrata.

O poza gasita la o prietena de pe fb m-a pus pe ganduri...Contine niste porunci (comandamente) ale unui scriitor pe care marturisesc ca l-am confundat cu altul si abia dupa ce am tradus poruncile am trecut la documentare si mi-am dat seama de confuzie. 

Am citi candva un roman de razboi al unui scriitor care se numea Miller. Romanul m-a impresionat prin minutiozitatea descrierii trairilor soldatilor intr-un mediu cat se poate de ostil, o jungla undeva prin zona Pacificului.  Asta tineam eu minte inainte de a ma documenta. Uitatsem titlul romanului, am retinut doar senzatia aceea de lucru pe care nu ti l-ai dori sa il traiasca nimeni, nici dintre cei apropiati si nici macar dintre dusmani si numele de Miller.

Minunea asta de motor de cautare care se cheama Google mi-a improspatat functia de recunoastere a memoriei, pentru ca functia de reproducere a fost suplinita de motor. Si asa am aflat, folosind cuvintele cheie adecvate, ca pe scriitor il chema Norman Mailer, si nu Miller (OK, mi-am amintit numele de Norman pe parcurs, altfel nu mai gaseam eu titlul cartii) iar cartea se cheama "The Naked and the Dead"Cei Goi si Cei Morti".

Ca sa vedeti cum se cheama de fapt scriitorul care m-a convins, cum veti vedea din comentariile mele la poruncile sale, ca n-am nici o sansa sa ajung o scriitoare consacrata, o sa public poza:


Inainte de a incepe sa traduc o sa spun cateva cuvinte despre Henri Miller. Cartile sale au fost multa vreme interzise in USA  nu numai pentru vederile de stanga ale autorului (sa nu uitam ca a trait in vremea "vanatorii de vrajitoare" cum au numit comunistii McCarthismul, care a produs nenumarate liste negre ale celor banuiti ca ar vrea sa instaureze regimul comunist in  USA, sa nu uitam nici de "binefacerile" acestui regim in lagarul socialist din care am facut si noi parte si sa nu blamam decat excesele de zel, nu si ideea de combatere a comunismului) si si pentru ca romanele sale erau considerate cam imorale, pornografice chiar. 

Cand se scrie despre sex mi-e teama ca linia dintre ce este considerat moral si admis de societate si ce este daunator este destul de subtire si ca sunt destule persoane cu o educatie mai rigida care sunt usor de ofuscat din acest punct de vedere. Mia multe despre viata aventuroasa a acestui scriitor si operele sale pot afla cei cunoscatori de engleza din linkul spre Wikipedia pe care l-am pus mai sus.

Iata si traducerea textului din fotografie impreuna cu comentariile mele:

Henry Miller
Programul de lucru: 1932-1933

PORUNCILE:

1. Lucrezi doar la un lucru odata pana il termini (eu incep mai multe treburi deodata si uneori nu reusesc sa termin ca lumea niciuna..poate e cazul sa amintesc ca in timpul studentiei reuseam sa imi refac perfect fortele numai dupa o scurta atipire de cel mult 10 minute dar sotul meu, care nu poseda aceasta capacitate, mi-a interzis sa trag acel mic pui de somn inainte de a termina treaba inceputa, si mi-am pierdut pur si simplu acel dar, traind ani de zile intr-un continuu surmenaj, incat nu e de mirare, zic eu, ca m-am imbolnavit de cancer))
2. Nu incepi nici o carte noua (de scris, intr-o vreme nu incepeam nici o carte noua de citit, acum am nu stiu cate carti incepute si neterminate) nu adaugi nici un material nou la "Izvorul Negru"
3. Nu fi nervos. Lucreaza calm, vesel, orice ai la indemana, fara sa te ingrijorezi . (asta nu e asa de greu pentru mine)
4. Lucreaza dupa Program si nu dupa chef. Opreste-te la timpul stabilit. (Hmm, rigurozitatea unui program mi-a fost adesea straina, doar in timpul facultaii, in sesiune, imi faceam un program, dar si atunci incercam sa il termin ianinte de data stabilita, si cum de cele mai multe ori reuseam aveam o adevarata satisfactie)
5. Cand nu poti sa creezi poti sa lucrezi.
6. Pune cate putin ciment in fiecare zi, mai degraba decat sa adaugi mereu fertilizatori (aici trebuie o explicatie: in romaneste se spune ca trebuie sa lasi timp sa ti se sedimenteze notiunile, in special cand inveti, sa nu adaugi mereu notiuni noi care pur si simplu tulbura procesul de invatare, asta nu a inteles proful nostru de coreeana si de aceea progresele mele in invatarea limbii sunt prea lente, poate si pentru ca apelez prea des la masinile de tradus)
7.Ramai un Om. Daca simti nevoia socializeaza, plimba-te, bea. (si daca nevoia asta iti consuma prea mult timp si resurse, ce te faci?)
8. Nu fi un cal de povara! Lucreaza doar de placere. (Mda, cand scrii e indicat, nu si in alte activitati, nu totdeauna iti poti permite sa lucrezi doar de placere)
9. Renunta la Program daca simti ca trebuie- dar revino la el a doua zi: Concentreaza-te. Ingusteaza (domeniul de interes, ca sa adancesti, nu sa te imprastii prin superficialitate, si asta reuseam mai bine in adolescenta si tinerete decat la maturitate) Exclude (tot ceea ce ar putea constitui un balast...nici asta nu imi prea reuseste, de aceea unii au spus ca jurnalele mele de calatorie ofera prea multe amanunte nesemnificative)
10. Uita de cartile pe care vrei sa le scrii. Gandeste-te numai la cartea pe care o scrii.
11. Intai si intai scrie. Pictatul, muzica, prietenii, cinematograful, toate astea vin dupa aceea.

Avand in vedere ca Henry Miller a fost totusi un scriitor destul de prolific, chiar daca un timp a trait cam pe spinarea diferitelor sale amante sau sotii, as zice ca aceste porunci ar putea fi un far calauzitor pentru cineva care vrea sa fie scriitor...si cum eu nu prea am sanse sa le respect cred ca si sansele de a deveni vreodata scriitoare consacrata sunt minime, daca nu chiar inexistente.

Niciun comentariu: