miercuri, 3 iulie 2013

Traficantii de apa

Acum multi ani am citit un roman SF f interesant, scris de autorul mult mai cunoscutului "Omul Amfibie" (va amintesc ca exista o ecranizare pentru cinema a acestui roman, precum si un serial american inspirat de roaman, cu f popularul Patrick Duffy, Boby din serialul "Dallas" in rolul principal, serial numit "Man From Atlantis", Omul din Atlantis"), Alexander Beleaev. Romanul se numea "Traficantul de Aer" iar eroul reusise sa stocheze cumva aerul de pe planeta pentru a scoate un proofit uraias din monopolul pe care il detinea. Daca asta e o fantezie, se pare ca in mintea unor oameni de afaceri o atitudine asemanatoare in ce priveste apa potabila e cat se poate de reala.

"Peter Brabeck-Letmathe, is the CEO and current Chairman of the $65 million Nestle Corporation. In a youtube video he describes that people's access to water as being a basic human right is "extreme". He also argues that the water supply ought to have a market value and be privatized, "because people have a sense of entitlement that causes them to waste copious amounts of water." "

 Brabeck-Letmathe is quoted in The Guardian saying that he would allow people a limited amount of water as a human right, and this would be, "five liters of water for daily hydration and 25 liters for minimum hygiene and he would charge for the remainder of the 98.5% of the water if used.

Peter Brabeck-Letmathe este Presedintele in exercitiu al Nestle Corporation care valoreaza 65 milioane $ spune intr-un video pe You Tube ca este "extreme" sa se permita accesul la apa ca un drept de baza al umanitatii. El spune ca sursele de apa ar trebui sa aiba o valoare de piata si sa fie privatizatizate "pentru ca oamenii considera ca li se cuvine si asta ii face sa risipeasca o mare cantitate de apa"

Brabeck-Letmathe este citat de catre Guardian (de fapt il puteti auzi in videoclipul unde v-am dat link) ca ar fi spus ca el ar permite oamenilor o cantitate limitata de apa ca "human right" (drepturile omului) si ca aceasta ar fi "cinci litri de apa zilnic pentu hidratare si 25 litri pentru igiena minima si ca ar impune sa se palteasca pentru restul de 98,5% din resursele de apa daca ar fi folosite"

Nu pot sa neg ca se face inca o mare risipa de apa potabila si numai cand vad vecinii cum uda cu furtunul asfaltul de langa blocuri si gradinile folosind apa potabila care ne vine pe robinet imi dau seama ca ceva nu e in regula, dar de aici pana la a permite unui numar restrans de oameni sa aiba puterea de a decide asupra dreptului de a consuma apa e, dupa parerea mea, o distanta apreciabila. 

Mai ales ca Peter Brabeck-Letmathe este cat se poate de interesat sa detina controlul asupra surselor de apa potabila, el fiind presedintele unei corporatii care scoate un profit urias de pe urma comercializarii apei imbuteliate. 










Niciun comentariu: