marți, 30 octombrie 2012

Legenda lui Ulsanbawi.

Cred ca stiti deja cat imi plac legendele si povestile. Si cum de la o vreme imi petrec mare parte din timp intr-o Coree virtuala, interactionand cu coreeni destul de concreti in tara lor, dar virtuali pe net, acum am sa va spun o legenda despre un munte care isi trage numele de la un oras aflat la o departare destul de marisoara de el. Orasul Se numeste Ulsan, muntele UlsanBawi. Pentru cei care se intreaba daca stiu si legende despre munti romanesti o sa le spun ca inca visez la "Legendele Bihariei"scrise de Alexandru Mitru si citite hat-demult, in copilarie, dar uitate, am ramas doar cu parfumul amintirilor si cu nostalgia ca sunt doar legende si nu adevaruri. Cartea se pare ca nu s-a mai reeditat iar eu am citit-o imprumutand-o, ca pe mai toate cartile bune, de la o biblioteca publica.

Legenda spune ca Zeul Muntilor s-a hotarat sa faca cel mai mare munte din lume si pentru asta a cerut sa se adune toti muntii din Coreea ca sa faca unul cu 12000 de varfuri, in zona Geomgamg (Kumgang, muntele despre care am vorbit nu de mult). Numai ca le-a pus o limita de timp (doar se stie cat de greu se urtnesc muntii din loc, si unii poate ar fi amanat pana in ultima clipa, cum fac si uni oameni, eu printre ei).

S-a pornit si Ulsan, iavash-iavash, dar cum el era enorm (4000m perimetrul) se misca tare greu si a obosit, asa ca s-a asezat sa se odihneasca in zona Muntilor Seorak. Cand s-a simtit refacutt si-a urmat calea, dar la punctul stabilit nu mai era loc si pentru el, zic unii, expirase timpul acordat, zic altii, si a trebuit sa faca drumul inapoi. Dar ce si-a zis el, daca ma intorc inapoi o sa fiu de rasul lumii... altii zic ca i-a placut asa de mult in Seorak incat s-a decis sa ramana acolo. Si astfel desi din harta de mai jos veti vedea ce distanta mare este intre Ulsan si Parcul National Seorak numele muntelui a ramas Ulsan.
Ulsan este in Sud-Vestul peninsulei iar Seorak este tot in Vest, dar inspre Nordul Republicii Coreea (de Sud), tocmai sus pe harta. Ca sa se ajunga in varful muntelui se trece pe langa o stanca ciudata, rotunda, Heundeulbawi, pe care multi se straduiesc sa o miste din loc si unii chiar reusesc sa o clatine nitel. Daca ne uitam bine la poza o sa vedem ca seamana bine cu stanca (bolovanul) lui Sisif
In CNN.Go, de unde am aflat ca exista legenda de mai sus, este o poza f frumoasa a acestui munte cu nume de oras, Ulsan. Dar pentru a ajunge in varful lui trebui urmat un traseu nerecomandat pentru cei cu inima mai slaba, un traseu cu multe trepte (888, spun localnicii), f greu.


2 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Da, e o poveste frumoasa. Am vazut si eu pe undeva, candva, niste poze cu Parcul National Seorak care este splendid (ca toate celelalte de altfel). Coreenii sunt asa iubitori de natura si flori, incat unul dintre elementele cu care mi-a ramas Seoul la suflet sunt miile de azalee inflorite pe care le-am vazut acolo.

Viorica spunea...

Trebuie sa fi fost o minune